Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Πως να βοηθήσω

Υιοθέτησε μια χελώνα του Αμβρακικού Κόλπου

Παρά τα όσα γνωρίζουμε για της θαλάσσιες χελώνες και το φυσικό τους περιβάλλον, έχουμε πολλά κενά για την γενικότερη συμπεριφορά τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η προσβασιμότητα στους χώρους που επιλέγουν να μένουν είναι δύσκολη, αντίθετα με τους τόπους που επιλέγουν να γεννήσουν που είναι σαφέστατα πιο εύκολη για την παρατήρησή τους.

Ένας από τους τρόπους που συλλέγουμε πληροφορίες από τις τοποθεσίες που μένουν, είναι μέσω της αλληλεπίδρασης που έχουν οι χελώνες με τα ψάρια. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με ψαράδες , έχει ανακαλύψει κάποιες πολύ σημαντικές τοποθεσίες αναπαραγωγής εντός Ελλάδος όπως στον Λακωνικό και Αμβρακικό Κόλπο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο Λακωνικός Κόλπος έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο είναι τόπος που ωοτοκούν οι χελώνες Caretta caretta αλλά και επίσης τόπος ανάπτυξης της σπάνιας πράσινης χελώνας (chelonia mydas) της οποίας οι περιοχές ωοτοκίας βρίσκονται κοντά στην Τουρκία ,Κύπρο και Συρία.

Το 2002 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε μια έρευνα τηλεμετρίας στον Αμβρακικό Κόλπο. Η οποία επέφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως την ανίχνευση μιας Caretta caretta από τον Αμβρακικό η οποία διένυσε πάνω από 2.000χλμ έως τις ακτές της Τουρκίας και Συρίας. Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα θα δώσουν εξηγήσεις για τη μετανάστευση και τόπο διανομής των θαλάσσιων χελωνών οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

To πρόγραμμα αποτελεί μια προσπάθεια η οποία συνεχίζεται από το 2004 και συνεχώς εξελίσσεται προς το καλύτερο. Οι χελώνες τώρα πια μπορούν να πιαστούν στα ρηχά της ακτής για να μετρηθούν,

να φωτογραφηθούν, να μαρκαριστούν και να τους πάρουν δείγματα για γενετική ανάλυση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να γνωρίσουμε περισσότερες πληροφορίες για τον πληθυσμό τους και τον βαθμό αύξησής του, στοιχεία πολύ σημαντικά για να καταλάβουμε το οικοσύστημα της Caretta caretta στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και ευρύτερα.


Yιoθετώντας μια από αυτές της χελώνες, μπορείς να στηρίξεις την προσπάθεια της οποίας το κόστος συμπεριλαμβάνει τη διαμονή και μεταφορά της ερευνητικής ομάδας, την οδική βοήθεια, συντήρηση, καθώς και τη διακίνηση και διοικητική υποστήριξη.

Υιοθεσία μιας ζωής!

  • Η υιoθεσία μιας χελώνας προσδιορίζει το μοναδικό δέσιμό σας μαζί της!
  • Ονομάζετε την χελώνα σας!
  • Χελώνες οι οποίες είναι διαθέσιμες για υιοθεσία βρίσκονται υπό παρατήρηση για τουλάχιστον 2 χρόνια!
  • Θα λαμβάνετε e-mail αν και όταν η χελώνα σας θεαθεί οπουδήποτε από τη στιγμή της υιοθεσίας!

Τα πακέτα υιοθεσίας συμπεριλαμβάνουν:

  • Μεγάλη φωτογραφία με την χελώνα που υιοθετήσατε
  • Πιστοποιητικό υιοθεσίας
  • Λεπτομέρειες για το ιστορικό παρακολούθησής της

::. Υιοθετήστε μια θαλάσσια χελώνα του Αμβρακικού, τώρα!!