Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Περιβαλλοντική Αγωγή

Περιβαλλοντικοί Σταθμοί

Στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος LIFE Nature, λειτουργούν δύο περιβαλλοντικοί σταθμοί του Συλλόγου Αρχέλων οι οποίοι δέχονται οργανωμένους επισκέπτες κατόπιν συνεννοήσεως, όλο το χρόνο.

Στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας

Ο δεύτερος Περιβαλλοντικός Σταθμός του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, δημιουργήθηκε στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, όταν παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ο παλιός σταθμός του τρένου. Μετά την ανακαίνιση και κατάλληλη διαμόρφωση σε εκθεσιακό χώρο, λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Αυλώνος και τις τοπικές διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού.

Ο επισκέπτης, εκτός από τις θαλάσσιες χελώνες, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την περιοχή, τις ασχολίες των ανθρώπων το φυσικό περιβάλλον.

Στον Περιβαλλοντικό Σταθμό στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός και Σταθμός Α' Βοηθειών για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου, στεγάζεται στο παλαιό σχολείο του χωριού που παραχωρήθηκε και επισκευάσθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του από το Δήμο Αρκαδίου.

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός εγκαινιάστηκε το 2005 και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται σχολεία της περιοχής αλλά και από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Στα πλαίσια του μαθητικού τουρισμού, κάθε καλοκαίρι παρακολουθούν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής μαθητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Διοργανώνονται επιπλέον δημιουργικά εργαστήρια κι άλλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μέσα από βιωματικές δημιουργικές δραστηριότητες και ενημέρωση με οπτικοακουστικά μέσα οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους προστατευόμενους βιότοπους, την απειλούμενη ζωή και τo θαλάσσιο οικοσύστημα.

Στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παγκαλοχωρίου προσφέρονται προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εξειδικευμένα στις ηλικιακές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά το σχεδιασμό της επίσκεψης, ο συνοδός εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από ποικιλία προτεινόμενων δραστηριοτήτων, έτσι ώστε αυτές να καλύπτουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της ομάδας των επισκεπτών.

Σας περιμένουμε στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παγκαλοχωρίου!

Δήμος Αρκαδίου, Νομός Ρεθύμνου, Κρήτη

τηλ. 6937352379, email: crete@archelon.gr

Ο Σταθμός δέχεται οργανωμένους επισκέπτες κατόπιν συνεννοήσεως, όλο το χρόνο. Για να δηλώσετε συμμετοχή στα προγράμματα επισκέψεων του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Παγκαλοχωρίου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου και συμπληρώστε την αντίστοιχη αίτηση ή στείλτε φαξ στο 210 5231342.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 6937352379 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: crete@archelon.gr

Κάθε ομάδα επισκεπτών λαμβάνει επίσης την εκπαιδευτική αφίσα, ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά. Ο αριθμός των παιδιών της κάθε ομάδας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 35 άτομα. Το πρόγραμμα διαρκεί τουλάχιστον δύο σχολικές ώρες. Oι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν εκπαιδευτικές εκδόσεις και άλλα αναμνηστικά του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πώς θα έρθετε...

Ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Παγκαλοχωρίου βρίσκεται στεγάζεται στο παλαιό σχολείο του χωριού που παραχωρήθηκε και επισκευάσθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Δήμο Αρκαδίου. Το Παγκαλοχώρι βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου, μόλις 13χλμ. ανατολικά από το κέντρο της πόλης ενώ απέχει μόνο 2χλμ. από τη νέα εθνική οδό και την παραλία ωοτοκίας στο Ρέθυμνο.

Οδηγώντας στη νέα εθνική οδό από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο θα στρίψετε δεξιά στο Σφακάκι όταν δείτε την πινακίδα «Ρέθυμνο Παλ.Οδός». Στην παλιά οδό θα πάτε δεξιά προς Ηράκλειο. Θα συνεχίσετε ευθεία και θα περάσετε κάτω από τη γέφυρα. Στα 300μ. περίπου θα συναντήσετε μια πινακίδα προς Παγκαλοχώρι. Από εκεί στα 2 χλμ. περίπου θα βρείτε το Παγκαλοχώρι και στο αριστερό σας χέρι τον Περιβαλλοντικό Σταθμό.

Αν οδηγείτε στη νέα εθνική οδό με κατεύθυνση προς Ηράκλειο θα στρίψετε δεξιά στο Σφακάκι όταν δείτε την πινακίδα «Ηράκλειο Παλ.Οδός» και μετά πάλι δεξιά στην παλιά οδό για να κατευθυνθείτε προς Ρέθυμνο. Στα 300μ. περίπου βρίσκεται η διακλάδωση για το Παγκαλοχώρι όπου πρέπει να στρίψετε αριστερά.