Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Πως να βοηθήσω

Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων ΧελωνώνΜε βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία , η παράκτια αλιεία φαίνεται να είναι η κύρια αιτία θανάτου των χελωνών στη θάλασσα. Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες παράκτιοι ψαράδες σε όλη την Ελλάδα, χρειαζόμαστε άμεσα τη βοήθειά τους για να σώσουμε αυτό το μοναδικό είδος.

Με σκοπό το συντονισμό των προσπαθειών για τη διάσωση των χελωνών ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.

Το Δίκτυο Διάσωσης αποτελείται από τοπικά λιμεναρχεία, ψαράδες, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τοπικές ή εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες. Όταν βρεθεί νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα τα μέλη του Δικτύου φροντίζουν ώστε να ενημερωθεί άμεσα η πλησιέστερη λιμενική αρχή. Σε περίπτωση νεκρής, η λιμενική αρχή φροντίζει να γίνει άμεση ταφή από τον Δήμο ή την κοινότητα της περιοχής, αφού πρώτα καταγραφούν σε ειδικό έντυπο τα απαραίτητα στοιχεία. Σε περίπτωση τραυματισμένης χελώνας, η λιμενική αρχή φροντίζει για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης.

Το κάθε μέλος βοηθά με τους εξής τρόπους:

  • Να είναι τηλεφωνικός σύνδεσμος
  • Να συμμετέχει σε διάσωση
  • Να βοηθά σε μεταφορά με το αυτοκίνητό του
  • Να βοηθά σε μεταφορά με το σκάφος του

Το τηλέφωνο για αναφορά τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών είναι το 210 89 44 444 και τα τοπικά λιμεναρχεία.

Όσο μεγαλύτερο αριθμό συνεργατών αποκτήσει το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης, τόσο αποτελεσματικότερο θα είναι το έργο του και θα σώζονται έγκαιρα τραυματισμένες χελώνες.

Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων ΧελωνώνΗ συμμετοχή των ψαράδων είναι καθοριστική για να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Οι ψαράδες μπορεί να βρουν τραυματισμένες χελώνες στη θάλασσα, πριν ξεβραστούν στην ακτή και έτσι να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για τη θεραπεία του ζώου.

Για να γίνεις κι εσύ μέλος του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης, επικοινώνησε με τον Παύλο Τσάρο (Συντονιστής Δικτύου Διάσωσης)

ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
3η Μαρίνα Γλυφάδας
166 75 ΓΛΥΦΑΔΑ
Τηλ: 210 8944444
Email: rescue@archelon.gr

Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν.

Θα αποκτήσεις την ειδική κάρτα μέλους και την ανάλογη εκπαίδευση.