Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Γίνε Εθελοντής

Ομαδικός Εθελοντισμός

Γενικές πληροφορίες

Οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (π.χ. πρόσκοποι, μαθητές, φοιτητές κλπ) έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στα προγράμματα πεδίου του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ είτε στην Πελοπόννησο (Κορώνη και κόλπος του Λακωνικού) ή στην Κρήτη (κόλπος του Ρεθύμνου) βοηθώντας την ομάδα εθελοντών σε ορισμένες από τις δραστηριότητες τους.

Η περίοδος κατά την οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ομάδες είναι από 3 έως 7 ημέρες και η ομάδα πρέπει να αποτελείται από 10 το ελάχιστο έως 20 το μέγιστο, άτομα. Κατά την διάρκεια της διαμονής τους στο πρόγραμμα, η ομάδα θα έχει την ευκαιρία να λάβει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις αναφορικά με τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα προστασίας τους.

Η περίοδος συμμετοχής ξεκινά τον Ιούνιο και διαρκεί έως τον Σεπτέμβρη. Λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας και αυξημένης ζήτησης κατά τη διάρκεια του Ιούλη προτείνεται οι ομάδες να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με το διάστημα συμμετοχής τους ώστε ο Σύλλογος να είναι σε θέση να τα τοποθετήσει σε ένα από τα προγράμματα πεδίου. Οι μήνες που προτείνονται είναι Ιούνιος, Αύγουστος και Σεπτέμβρης.

Τι να περιμένετε

Εργασίες

Οι ομάδες μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες συλλογής επιστημονικών δεδομένων/εργασία πεδίου καθώς και στο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σύμφωνα με τις ανάγκες του προγράμματος.

Αναφορικά με τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων/εργασία πεδίου:

Η περίοδος φωλεοποίησης ξεκινά μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τα μέσα Αυγούστου και η περίοδος εκκόλαψης ξεκινά μέσα Ιουλίου και διαρκεί μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Η εργασία πεδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας περιλαμβάνει:

 • Πρωινή παρακολούθηση, όπου καταγράφονται χνάρια και φωλιές θαλ. χελωνών, εκκολαπτόμενες φωλιές ενώ φωλιές που κινδυνεύουν μεταφέρονται σε άλλο σημείο.

Η εργασία πεδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκόλαψης περιλαμβάνει:

 • Πρωινή παρακολούθηση, όπου καταγράφονται χνάρια νεοσσών και φωλιών, μαρκάρισμα εκκολαπτόμενων φωλιών, και παρακολούθηση/προστασία νεοσσών που βρίσκονται ακόμα στην παραλία
 • Σκίαση φωλιών που προστατεύουν τους νεοσσούς από αποπροσανατολισμό
 • Εκσκαφές φωλιών που έχουν ήδη εκκολαφτεί για να προσδιοριστεί το ποσοστό εκκόλαψης.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης:

Οι δραστηριότητες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και περιλαμβάνουν:

 • Περιπολίες στις παραλίες ωοτοκίας όπου το προσωπικό μας ενημερώνει τους λουόμενους για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας
 • Λειτουργία Ενημερωτικών Σταθμών όπου ενημερώνεται πλήθος επισκεπτών για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και τις δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Σύλλογο και τους εθελοντές. Επιπλέον οι επισκέπτες μπορούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς του ΑΡΧΕΛΩΝ κάνοντας μια υιοθεσία ή μια δωρεά.
 • Παρουσιάσεις και ενημερωτικές συζητήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Γενικά καθήκοντα

Κατά τη διάρκεια της διαμονή τους και αναλόγως με τις ανάγκες του προγράμματος ενδέχεται να αναμειχθούν σε εργασίες γενικών καθηκόντων όπως, καθαρισμοί παραλίας, κατασκευές προστασίας φωλιών, κατασκευή και συντήρηση εξοπλισμού κλπ. Στην αρχή της συμμετοχής πραγματοποιείται παρουσίαση που εξηγεί τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλασσίων χελωνών και την δραστηριότητα των εθελοντών στο πεδίο.

Οι εργασίες στις οποίες συμμετέχουν οι ομάδες, επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος, το εύρος ηλικίας των συμμετεχόντων και το μέγεθος της ομάδας. Γι' αυτούς τους λόγους ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ δεν δεσμεύεται ότι όλα τα μέλη της ομάδας θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε όλες τις προαναφερόμενες δράσεις.

Με δεδομένο ότι οι ομάδες πεδίου περιλαμβάνουν άτομα από όλο τον κόσμο και άρα η κοινώς ομιλούμενη γλώσσα είναι τα αγγλικά, τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν στα αγγλικά με τους εθελοντές και τους ομαδάρχες.

Ασφάλεια και ευθύνη

Είναι απαραίτητο κάθε ομάδα να διαθέτει τουλάχιστον έναν αρχηγό που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των μελών της ομάδας και την διοργάνωση της επίσκεψης και συμμετοχής τους. Σε καμία περίπτωση ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι αρμόδιος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Οι ομάδες πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλιση τους καθώς και για κάλυψη τυχόν αστικής ευθύνης. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να καλύψει κόστη σε περίπτωση αρρώστιας ή ατυχήματος των συμμετεχόντων ή απαιτήσεις τρίτων από ενδεχόμενες προκληθείσες ζημιές.  

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ο καιρός από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι συνήθως ζεστός με ηλιοφάνεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας επικρατούν πιο δροσερές καιρικές συνθήκες. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο καιρός είναι πιο δροσερός με μεγάλη πιθανότητα βροχής.

Πριν έρθετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα βεβαιωθείτε ότι έχετε τα ακόλουθα:

 • Ανθεκτικά καθημερινά ρούχα, κατάλληλα για εργασία πεδίου (π.χ. φόρμες και φούτερ, σορτς)
 • Μαγιό, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, εντομοαπωθητικά
 • Άνετα και ελαφριά ρούχα και παπούτσια (κυρίως τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο)
 • Αδιάβροχα και ζεστά ρούχα και παπούτσια, ιδιαίτερα στις αρχές Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου
 • ΚΑΙ ... ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ !!

Διαμονή

Οι ομάδες είναι υπεύθυνα για την διαμονή, τα προσωπικά έξοδα , την διατροφή, τα μεταφορικά έξοδα και την ασφάλεια της ομάδας καθώς ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να αναλάβει κάποιου είδους αποζημίωση. Για να διευκολυνθεί η συνεργασία της ομάδας με την κύρια ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ προτείνεται η διαμονή στον ίδιο κατασκηνωτικό χώρο. Σε περίπτωση που η ομάδα αποφασίσει να διαμείνει στο ίδιο κάμπινγκ τότε παρακαλούμε δείτε παρακάτω.

Πρώτα απ 'όλα, η ομάδα αυτή θα τοποθετείται σε ξεχωριστό χώρο από την κύρια ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η ομάδα έχει την ευθύνη να βρει και να κάνει κράτηση για τη διαμονή κατά τη διάρκεια της εθελοντικής συμμετοχής τους. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να κάνει τέτοιες συμφωνίες και κρατήσεις, μπορεί όμως να δράσει υποστηρικτικά σε περίπτωση που συναντήσετε κάποια δυσκολία.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για τα κάμπινγκ που φιλοξενούν τα προγράμματα του Συλλόγου:

Πελοπόννησος

Λακωνικός κόλπος Kορώνη
Κάμπινγκ Μελτέμι
Μαυροβούνι Γυθείου
23200 Λακωνία Πελοπόννησος
Τηλ.: +30 2733022833 - 0030 2733023260
Fax.: +30 2733023833
e-mail: info@campingmeltemi.gr
www.campingmeltemi.gr/index.php/el/
Κάμπινγκ Κορώνη 
Κορώνη
24006 Μεσσηνία Πελοπόννησος
Tηλ. +30 2725022119 - +30 6984631118
e-mail: info@koronicamping.com
www.koronicamping.com/

Κρήτη

Ρέθυμνο:

Camping Elizabeth:
Ιωνίας 84, Μισσίρια
74100 Ρέθυμνο
Κρήτη
Tηλ./Fax: 2831 028 694
info@camping-elizabeth.net
http://www.camping-elizabeth.net/

Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει κράτηση για την διαμονή πριν στείλετε το αντίτιμο συμμετοχής στο ΑΡΧΕΛΩΝ και να επιβεβαιώσει την τοποθέτησή σας σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή επισκεφτείτε την κατηγορία Περιοχές δράσης. Για πληροφορίες σχετικά με το πώς θα φτάσετε στην εκάστοτε περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε τους συνδέσμους παρακάτω και να ανατρέξετε στην κατηγορία Οδηγίες Μετάβασης.

Αίτηση συμμετοχής:

Εφόσον ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής διαδικτυακά.Η υπεύθυνη εθελοντών θα σας ενημερώσει για την αίτηση σας σε διάστημα 7 ημερών.

Κόστος συμμετοχής

Για το κόστος συμμετοχής σας στο πρόγραμμα παρακαλούμε επικοινωνήστε με την υπεύθυνη εθελοντών (Σας ενημερώνουμε ότι η οικονομική συμμετοχή δεν επιστρέφεται):

Θεώνη Καρκούλια
Τηλ: 210 5231342, 6937 352382
e-mail: volunteers@archelon.gr

Επικοινωνία:

Κεντρικά Γραφεία
Σολωμού 57 104 32 Αθήνα
Tηλ./Fax: 210 5231 342
e-mail: info@archelon.gr

Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης:
Αθανασία Νικολοπούλου:
Τηλ: 6937352379
e-mail: archelon.crete@gmail.com

Υπεύθυνη προγράμματος Νότιας Πελοποννήσου:
Πολύμνια Νεστορίδου:
Τηλ: 6951009785
e-mail: southpelop@archelon.gr

Παρακαλείστε να ενημερώσετε το πρόγραμμα μέσω e-mail σχετικά με την αναμενόμενη ώρα άφιξής σας.