Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Γίνε Εθελοντής

Οικογενειακός εθελοντισμός

Γενικές πληροφορίες

Στον οικογενειακό εθελοντισμό δίνεται η ευκαιρία σε οικογένειες να λάβουν μέρος ενεργά στα προγράμματα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισε τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Πελοπόννησο και ξεκίνησε να προστατεύει τις φωλιές και τους οικοτόπους. Σήμερα προοδευτικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει φτάσει να ελέγχει περίπου 30 χλμ παραλιών καθημερινά, μέσα από προγράμματα που διεξάγονται στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (2 προγράμματα), τον Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη και τέλος τον Ρωμανό. Ο αριθμός φωλιών που δημιουργούνται κάθε χρόνο είναι κατά μέσον όρο περίπου 1140.Οι παραλίες ωοτοκίας στην Πελοπόννησο έχουν στην πλειοψηφία τους δεχτεί μικρή ανθρώπινη παρέμβαση , με πολλές από αυτές να γειτνιάζουν με κάποια από τα τελευταία καλά διατηρημένα παράκτια αμμοθινικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα οικογενειακού εθελοντισμού διεξάγεται στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου του Λακωνικού και της Κορώνης.

Η Κρήτη αποτελεί από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κατά μέσο όρο 430 φωλιές εναποθέτονται κάθε χρόνο σε συνολικά 34 χλμ. παραλίας. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη είναι τρεις: Ο κόλπος του Ρεθύμνου (με παραλία ωοτοκίας περίπου 11χλμ), ο κόλπος των Χανίων (με παραλία ωοτοκίας περίπου 13χλμ) και ο κόλπος της Μεσσαράς (με παραλία ωοτοκίας περίπου 8χλμ).

Το πρόγραμμα οικογενειακού εθελοντισμού διεξάγεται στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου του Ρεθύμνου ή των Χανίων.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την καταγραφή δεδομένων σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες (Carettacaretta) κατά την περίοδο της ωοτοκίας τους και την εξασφάλιση της διατήρησής των πληθυσμών τους, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού, τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των τουριστών.

Κατά τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβρη, οικογένειες με παιδιά 8-18 ετών μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα οικογενειακού εθελοντισμού, βοηθώντας τους τακτικούς εθελοντές του έργου. Παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες συμμετέχουν μόνο σε ορισμένες δραστηριότητες και ορισμένες ώρες της ημέρας, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, γίνονται μέρος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Τα προγράμματα φιλοξενούνται στους κατασκηνωτικούς χώρους της εκάστοτε περιοχής για την διευκόλυνση αλλά και την καλύτερη συνεργασία με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ωστόσο, η διαμονή σας σε αυτούς τους χώρους είναι προαιρετική.

Διάρκεια της συμμετοχής: 3 (ελάχιστο) - 7 (μέγιστο) ημέρες.

Εργασίες

Οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες σχετικές τόσο με την παρακολούθηση των θαλάσσιων χελωνών όσο και την ευαισθητοποίηση του κοινού (PA), ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος.

Σχετικά με τις δραστηριότητες παρακολούθησης:

Κατά τη διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης (μέσα Μαΐου - μέσα Αυγούστου) το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Πρωινή παρακολούθηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν ως στόχο να ψάξουν για ίχνη ενήλικων χελωνών, να εντοπίσουν φωλιές, να τις περιφράξουν και να τις μαρκάρουν ώστε να τις προστατεύσουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη θήρευση από θηλαστικά ή να φροντίσουν για την μετεγκατάσταση όσων κρίνουν ότι απειλούνται.
 • Κατά τη διάρκεια της περιόδου της φωλεοποίησης και ανάλογα με το πρόγραμμα, πιθανότατα θα μπορούν να συμμετέχουν σε νυχτερινές παρακολουθήσεις κατά τις οποίες οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ παρατηρούν και μαρκάρουν τα θηλυκά που ωοτοκούν.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκόλαψης (μέσα Ιουλίου - τέλος Οκτωβρίου) θα συμμετέχουν:

 • Σε πρωινές παρακολουθήσεις με στόχο την έρευνα για ίχνη νεοσσών, τον εντοπισμό φωλιών, την σήμανση όσων από αυτές περιέχουν νεοσσούς, και την φροντίδα όσων νεοσσών βρίσκονται ακόμη στην παραλία
 • Στην σκίαση των φωλιών για την προστασία των νεοσσών από αποπροσανατολισμό
 • Στην εκσκαφή των φωλιών μετά την ολοκλήρωση της εκκόλαψης για την εκτίμηση του αριθμού των νεοσσών που κατάφεραν να εκκολαφθούν

Όσον αφορά τις δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού (PA) αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Περιπολίες στην παραλία όπου ενημερώνουμε τους λουόμενους πώς να συμπεριφέρονται στις παραλίες ωοτοκίας, προκειμένου να μην βλάψουν τις φωλιές
 • Την φύλαξη των παραλιών ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας προς αποτροπή της εισόδου ατόμων έτσι ώστε να αποφευχθεί η όχληση των θαλάσσιων χελωνών
 • Την λειτουργία ενημερωτικού σταθμού
 • Παρουσιάσεις και διεξαγωγή ενημερωτικών συζητήσεων σε ξενοδοχεία

Κατά την παραμονή τους και ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του προγράμματος τα μέλη κάθε οικογένειας θα είναι επίσης πιθανόν να εμπλακούν και σε άλλες δραστηριότητες σχετικές με αυτό, όπως καθαρισμού παραλιών, συλλογή καλαμιών από μπαμπού για την κατασκευή προστατευτικών σχηματισμών για τις φωλιές ή ξύλινων κατασκευών, όπως κουτιά για τραυματισμένες χελώνες, και δραστηριότητες συντήρησης του εξοπλισμού. Κατά την έναρξη της συμμετοχής τους, όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια παρουσίαση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ο καιρός από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι συνήθως ζεστός με ηλιοφάνεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας επικρατούν πιο δροσερές καιρικές συνθήκες. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο καιρός είναι πιο δροσερός με μεγάλη πιθανότητα βροχής.

Πριν έρθετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα βεβαιωθείτε ότι έχετε τα ακόλουθα:

 • Ανθεκτικά καθημερινά ρούχα, κατάλληλα για εργασία πεδίου (π.χ. φόρμες και φούτερ, σορτς)
 • Μαγιό, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, εντομοαπωθητικά
 • Άνετα και ελαφριά ρούχα και παπούτσια (κυρίως τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο)
 • Αδιάβροχα και ζεστά ρούχα και παπούτσια, ιδιαίτερα στις αρχές Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου
 • ΚΑΙ ... ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ !!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον οικογενειακό εθελοντισμό

Το πρόγραμμα του οικογενειακού εθελοντισμού αποτελεί μέρος του ερευνητικού έργου και διεξάγεται παράλληλα με το κανονικό πρόγραμμα εθελοντισμού. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει προγράμματα πεδίου τα οποία στελεχώνονται από εθελοντές στις περιοχές ωοτοκίας. Οι εθελοντές μένουν στα κάμπινγκ των περιοχών αυτών. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να μείνουν στο κάμπινγκ, αλλά σε διαφορετική περιοχή από την υπόλοιπη ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τόσο η άμεση επαφή με τους υπόλοιπους εθελοντές όσο και η αυτονομία της κάθε οικογένειας.

Οι οικογένειες έχουν την ευθύνη να βρουν και να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους, κάνοντας κάποια κράτηση, για τις ημέρες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ύστερα από συνεννόηση τους με τα εκάστοτε camping. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για τα κάμπινγκ που φιλοξενούν τα προγράμματα του Συλλόγου:

Πελοπόννησος

Λακωνικός κόλπος Kορώνη
Κάμπινγκ Μελτέμι
Μαυροβούνι Γυθείου 23200
Λακωνία Πελοπόννησος
Τηλ.: +30 2733022833 - 0030 2733023260
Fax.: +30 2733023833
e-mail: info@campingmeltemi.gr
http://www.campingmeltemi.gr/index.php/el/
Κάμπινγκ Κορώνη 
Κορώνη 24006
Μεσσηνία Πελοπόννησος
Tηλ. +30 2725022119 - +30 6984631118
e-mail: info@koronicamping.com
www.koronicamping.com/

Κρήτη

Ρέθυμνο: Χανιά:
Camping Elizabeth:
Ιωνίας 84, Μισσίρια
74100 Ρέθυμνο
Κρήτη
Tηλ./Fax: 2831 028 694
info@camping-elizabeth.net
http://www.camping-elizabeth.net/
Camping Chania 
Αγ. Αποστόλοι 
73100 ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ 
Τηλ. 28210 31138, 33700 
e-mail: camhania@otenet.gr
www.camping-chania.gr/

Να θυμίσουμε ότι, για τον οικογενειακό εθελοντισμό, οι οικογένειες αναλαμβάνουν το κόστος της διαμονής στα κάμπινγκ. Επίσης τα προσωπικά έξοδα, τα έξοδα ταξιδίου και σίτισης καλύπτονται από τους γονείς. Υπάρχει μια εισφορά 30€ για κάθε γονέα και € 15 για κάθε παιδί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς είναι συνδρομητές στον ΑΡΧΕΛΩΝ για ένα χρόνο και επιπλέον λαμβάνουν έναν t-shirt εθελοντή. Τα παιδιά πρέπει να είναι 8-18 ετών για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από γονέα κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου. Η συμμετοχή της οικογένειας στις δραστηριότητες που περιλαμβάνει η εργασία πεδίου εξαρτάται από τις ανάγκες του προγράμματος καθώς και την ηλικία των παιδιών και η συμμετοχή γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι οι ομάδες πεδίου περιλαμβάνουν άτομα από όλο τον κόσμο και άρα η κοινώς ομιλούμενη γλώσσα είναι τα αγγλικά, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν στα αγγλικά με τους εθελοντές και τους ομαδάρχες.

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι σε περίπτωση που η οικογένεια θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα των Χανίων ή να ταξιδέψει στις γειτονικές περιοχές όλων των προγραμμάτων συνιστάται έντονα να έχει το δικό της ιδιωτικό αυτοκίνητο εξαιτίας των περιορισμένων δημόσιων μεταφορών στην περιοχή.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κεντρικά Γραφεία
Σολωμού 57 104 32 Αθήνα
Tηλ./Fax: 210 5231 342
e-mail: info@archelon.gr

Υπεύθυνη προγράμματος Νότιας Πελοποννήσου:
Πολύμνια Νεστορίδου:
Τηλ: 6951009785
e-mail: southpelop@archelon.gr

Υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης:
Αθανασία Νικολοπούλου:
Τηλ: 6937352379
e-mail: archelon.crete@gmail.com

Υπεύθυνη Εθελοντών
Θεώνη Καρκούλια
Τηλ: 210 5231342
e-mail: volunteers@archelon.gr

Παρακαλείστε να ενημερώσετε το πρόγραμμα μέσω e-mail σχετικά με την αναμενόμενη ώρα άφιξής σας.

Πώς να πάτε εκεί

Για πληροφορίες σχετικά με την προσέλευση σας στο πρόγραμμα πεδίου παρακαλούμε συμβουλευτείτε τις οδηγίες συμμετοχής της εκάστοτε περιοχής.