Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Γίνε Εθελοντής

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Γενικές πληροφορίες

Ο Λακωνικός Κόλπος βρίσκεται στην νότια Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στην πανέμορφη Μάνη, μία από τις πιο ιδιαίτερες, και ποικιλόμορφες περιοχές της Πελοποννήσου! Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει πρόγραμμα εθελοντισμού στον Λακωνικό κόλπο από το 1985 έως και σήμερα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή και προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και παράλληλα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ντόπιων και των επισκεπτών. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε τέσσερις παραλίες που περιβάλλουν την πόλη του Γυθείου, το Βαλτάκι, την Σελινίτσα, το Μαυροβούνι και το Βαθύ. Κατά μέσο όρο 210 φωλιές εναποθέτονται κάθε χρόνο στην περιοχή. Tο πρόγραμμα ξεκινά 25 Μαΐου, ολοκληρώνεται 20 Σεπτεμβρίου και φιλοξενείται σε ένα όμορφο οργανωμένο camping, το Camping Μελτέμι (http://www.campingmeltemi.gr/index.php/el/).

Κόστος Συμμετοχής

 1. Η οικονομική συμμετοχή του κάθε εθελοντή κυμαίνεται από 150€ έως 200€ αναλόγως την περίοδο συμμετοχής. Συγκεκριμένα η οικονομική συμμετοχή είναι 150€ για αφίξεις από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου και από 21 Αυγούστου έως το τέλος του προγράμματος. Ενώ 200€ είναι η οικονομική συμμετοχή για αφίξεις την περίοδο από 16 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου.
 2. Το πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου βρίσκεται σε οργανωμένο κάμπινγκ και οι εθελοντές χρειάζεται να καλύψουν επιπλέον το κόστος διαμονής τους εκεί. Το κόστος διαμονής για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι 6€ την ημέρα.

Οπότε συνολικά το κόστος συμμετοχής (μαζί με το κόστος διαμονής) είναι:

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (οικονομική συμμετοχή + κόστος διαμονής)

Low season Peak season
3 εβδομάδες (21 μέρες + 1 μέρα πριν*) €282 €332
4 εβδομάδες (28 μέρες + 1 μέρα πριν*) €324 €374
5 εβδομάδες (35 μέρες +1 μέρα πριν*) €366 €416
6 εβδομάδες (42 μέρες +1 μέρα πριν*) €408 €458
7 εβδομάδες (49 μέρες +1 μέρα πριν*) €450 €500
8 εβδομάδες (56 μέρες +1 μέρα πριν*) €492 €542
9 εβδομάδες (63 μέρες +1 μέρα πριν*) €534 €584
10 εβδομάδες (70 μέρες +1 μέρα πριν*) €576 €626

* Δεδομένου ότι θα πρέπει να βρίσκεστε στο πρόγραμμα μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου εθελοντισμού σας, στο κόστος διαμονής προστίθεται και αυτή η μέρα.

 1. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αδυνατεί να επιδοτήσει την παραμονή των εθελοντών στο camping.
 2. Το παραπάνω κόστος συμμετοχής των εθελοντών καλύπτει τη διαμονή, τα διοικητικά έξοδα, την ετήσια συνδρομή στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, τα έξοδα για την κατάρτιση του εθελοντή, την ασφαλιστική κάλυψη κατά την διάρκεια συμμετοχής του στο πρόγραμμα για την περίπτωση ατυχήματος και το μπλουζάκι του εθελοντή που λαμβάνεται με την άφιξη στο πρόγραμμα. Το ποσό πληρώνεται άπαξ και πρέπει να καταβάλλεται πριν την έναρξη της περιόδου εθελοντισμού.
 3. Ειδική έκπτωση στο κόστος συμμετοχής είναι δυνατή για άτομα με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας που μπορεί να δοθεί κατόπιν αιτήσεως. Στην αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ένα κουτάκι όπου μπορείτε να αιτηθείτε έκπτωση. Αυτή η έκπτωση δεν ισχύει για το κόστος διαμονής ή διατροφής. Η έκπτωση δεν ισχύει για τα προγράμματα του Αμβρακικού Κόλπου και του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Επίσης, δεν ισχύει για εθελοντές προηγούμενων ετών.
 4. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει αποζημίωση. Οι εθελοντές καλύπτουν τα έξοδα τόσο για τη μετάβαση όσο και για τη διατροφή τους. Οι εθελοντές ζουν κοινοτική ζωή και μοιράζονται τα έξοδα διατροφής, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 25-35€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτό τότε μπορεί να υπολογίζει γύρω στα 15€ την ημέρα.
 5. Παρακαλώ πολύ να λαμβάνεται υπόψη ότι θα πρέπει να βρίσκεστε στο πρόγραμμα μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου εθελοντισμού σας και να υπολογίζετε ότι θα φύγετε μία μέρα μετά το τέλος της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που κάποιος εθελοντής επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα παραπάνω από την περίοδο που έχει προσυμφωνηθεί αυτό θα γίνεται ΜΟΝΟ κατόπιν συνεννόησης με την Υπεύθυνη Εθελοντών (volunteers@archelon.gr)και την Υπεύθυνη Νότιας Πελοποννήσου (southpelop@archelon.gr).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Το σημείο συνάντησης είναι το camping Μελτέμι στο Μαυροβούνι Γυθείου.

Από την Αθήνα:

 1. Από την πλατεία της Ομόνοιας (στάση μετρό, τραίνου και λεωφορείων) περπατάτε την οδό Αγίου Κωνσταντίνου που ξεκινά από την πλατεία για τρία τετράγωνα και στρίβετε αριστερά στην οδό Μενάνδρου (επειδή η συγκεκριμένη περιοχή έχει αρκετούς πορτοφολάδες γι αυτό καλό είναι να είστε προσεκτικοί). Από την οδό Μενάνδρου παίρνετε το αστικό λεωφορείο 051 (€1.40) προς το σταθμό του ΚΤΕΛ στην λεωφόρο Κηφισού. Κατεβαίνετε στην τελευταία στάση που είναι ο σταθμός των λεωφορείων ΚΤΕΛ (λεωφόρος Κηφισού αριθμ. 100).
 2. Στο σταθμό του ΚΤΕΛ, πηγαίνετε στο γκισέ της Λακωνίας (0030 210 5246805) και παίρνετε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ με προορισμό το Γύθειο (ώρες αναχώρησης από Αθήνα 6:30, 8:30, 10:30, 14:15, 18.15 καθημερινά, τιμή € 26,10 περίπου χωρίς επιστροφή, διάρκεια ταξιδιού περίπου 4 1/2 ώρες).

Τα περισσότερα λεωφορεία έχουν προορισμό το Γύθειο αλλά κάποιες φορές γίνεται στάση στη Σπάρτη και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε λεωφορείο εδώ πριν από την επανέναρξη του ταξιδιού στο Γύθειο.

 1. Μόλις φτάσετε στο Γύθειο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για να μεταβείτε στο Μαυροβούνι (11:30, 13:00, 18:30), ή να πάρετε ένα ταξί κατευθείαν για το κάμπινγκ ΜΕΛΤΕΜΙ στο Μαυροβούνι (ναύλος περίπου 12,00 €).

Από την Καλαμάτα:

 1. Από το ΚΤΕΛ της Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος, έναντι καινούριας αγοράς, τηλ. 2721028581) παίρνετε το λεωφορείο προς Σπάρτη (Δευτέρα-Παρασκευή 9.15 και 14.30, Σαββατοκύριακο 14.30)
 2. Από τo ΚΤΕΛ της Σπάρτης (Λεωφ. Λυκούργου 23, 27310 26441) παίρνετε το λεωφορείο προς το Γύθειο (10:30, 12:00, 14:00, 17:30, 21:15)
 3. Μόλις φτάσετε στο Γύθειο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για να μεταβείτε στο Μαυροβούνι (11:15, 13:00, 18:30), ή να πάρετε ένα ταξί κατευθείαν για το κάμπινγκ ΜΕΛΤΕΜΙ στο Μαυροβούνι (ναύλος περίπου 12,00 €).

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι εθελοντές του προγράμματος του Λακωνικού Κόλπου διαμένουν στον κατασκηνωτικό χώρο του camping Μελτέμι, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την παραλία Μαυροβουνίου και αποτελεί ένα από τα καλύτερα οργανωμένα camping της Ελλάδας. Βρίσκεται σε έναν μαγευτικό ελαιώνα και έχει τις παρακάτω κοινόχρηστες εγκαταστάσεις:

 • WC
 • ντους με ζεστό νερό
 • κουζίνα με βασικό εξοπλισμό
 • wi-fi internet
 • εστιατόριο
 • καφετέρια
 • πισίνα
 • πλυντήρια - στεγνωτήρια (χαμηλό κόστος ~ 4 €).

Το camping Μελτέμι απέχει από το Γύθειο μόνο 4χλμ.

Εντός του camping Μελτέμι υπάρχει έκταση συγκεκριμένη όπου διαμένουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκεί εντοπίζονται όλες οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους εθελοντές για την καθημερινή τους ζωή. Αυτές περιλαμβάνουν σκιασμένο χώρο ξεκούρασης, εξοπλισμό μαγειρέματος και κουζινικών, τραπεζαρία.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του κάμπινγκ είναι τα παρακάτω:

Camping Μελτέμι
Μαυροβούνι Γυθείου
23200 Λακωνία
Πελοπόννησος
Τηλ.: 2733022833 - 2733023260
Fax.: 2733023833)
info@campingmeltemi.gr
http://www.campingmeltemi.gr/index.php/el/

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αλλά, χρειάζεται η υπευθυνότητα και η προσπάθεια του κάθε ένα εθελοντή ξεχωριστά για τη σωστή λειτουργία και διατήρηση του χώρου.

ΚΑΙΡΟΣ

 1. Ο καιρός στην Πελοπόννησο από μέσα Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου είναι συνήθως πολύ ζεστός, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες που κάποιες φορές να ξεπερνούν τους 40οC.
 2. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνει ψύχρα με αρκετή υγρασία.
 3. Τον Μάιο και από αρχές Σεπτέμβρη ο καιρός είναι πιο κρύος με πιθανές βροχές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ

 1. Εξοπλισμός κατασκήνωσης (Σκηνή, στρώμα, υπνόσακο, Φακό κεφαλής με κόκκινο φως, ξυπνητήρι). Προτείνεται η σκηνή να είναι αδιάβροχη για την αποφυγή καταστροφής των προσωπικών πραγμάτων σας κατά την διάρκεια βροχών.
 2. Ρουχισμός. Θα χρειαστείτε διαφορετικά είδη ρουχισμού, κατάλληλα για τις διαφορετικές δουλειές και συνθήκες καιρού:
  α) «Επίσημα» ρούχα για το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού. Σημειώστε πως ζούμε σε κατασκήνωση, οπότε τα άσπρα ή τα ανοιχτόχρωμα ρούχα βρωμίζουν πολύ εύκολα.
  β) Ανθεκτικά ρούχα και παπούτσια για τις εργασίες πεδίου (π.χ φόρμα και φούτερ, βερμούδα).
  γ) Ανθεκτικά, σκουρόχρωμα ρούχα (π.χ. μακρύ παντελόνι, μακρυμάνικο πουκάμισο ή φούτερ) για βραδινή περιπολία (αν έρθετε την περίοδο Ιουνίου-μέσα Αυγούστου).
  δ) Άνετα και δροσερά ρούχα και παπούτσια (ιδιαίτερα τον Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβρη).
  ε) Αδιάβροχα και ζεστά ρούχα και παπούτσια ιδιαίτερα το Μάη και Οκτώβρη
 3. Μαγιό, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, εντομοαπωθητικό (αυτά μπορούν να αγοραστούν και στο Γύθειο).
 4. Δίπλωμα οδήγησης αυτοκίνητου αν έχετε.
 5. Προαιρετικά CDs ή iPods αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη μουσική του camping.
 6. Φωτογραφική μηχανή (ιδιαίτερα επιθυμητές και οι αδιάβροχες φωτογραφικές μηχανές).
 7. Αιώρα καθώς λόγω ζέστης δεν είναι εύκολο να ξεκουραστεί κανείς μέσα στην σκηνή του στην διάρκεια της μέρας.
 8. Μπουκάλι για νερό απαραίτητο κάθε μέρα στην δουλειά πεδίου.
 9. Δεν είναι απαραίτητο να φέρετε κάποιον εξοπλισμό μαγειρέματος ή μαχαιροπίρουνα διότι τα βασικά είδη υπάρχουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε εξοπλισμός είναι πάντα ευπρόσδεκτος.
 10. Ένα κουτί πρώτων βοηθειών είναι διαθέσιμο στο χώρο καθώς επίσης και ένα άρτια εξοπλισμένο φαρμακείο, αλλά θα πρέπει να φέρετε οποιοδήποτε ιδιαίτερο φάρμακο λαμβάνετε ή πιθανόν να χρειαστείτε όπως φαρμακευτική αγωγή για αλλεργίες.
 11. ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 1. Σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε οτιδήποτε ταχυδρομικώς η διεύθυνση είναι: Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ <το όνομά σας>, Camping Μελτέμι, Γύθειο Λακωνίας 23200, Ελλάδα
 2. Το πρόγραμμα ξεκινάει επίσημα στις 25 Μαΐου και τελειώνει στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα βρίσκονται εκεί μία μέρα πριν την έναρξη του και μέχρι την λήξη του.
 3. Υπ'όψιν ότι θα πρέπει να βρίσκεστε στο πρόγραμμα μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου εθελοντισμού σας και να υπολογίζετε ότι θα φύγετε μία μέρα μετά το τέλος της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα.
 4. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει στους εθελοντές τα βασικά είδη υγιεινής (καθαριστικά κουζίνας και χαρτιά υγείας), υποδομής (κουζίνα, τραπεζαρία, σκίαση) και μαγειρέματος (μαγειρικά σκεύη, εστίες υγραερίου). Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε εθελοντής να συμβάλει στη συντήρηση της κατασκήνωσης. Επιπλέον, οι εθελοντές είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου. Για αυτό στο καθημερινό πρόγραμμα οι εθελοντές σε κυκλική βάρδια υποχρεούνται να συνεισφέρουν στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
 5. Εθελοντές που έρχονται στο πρόγραμμα του Λακωνικού στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν βοηθούν στο στήσιμο του κατασκηνωτικού μας χώρου, ο οποίος φιλοξενεί κάθε χρόνο 40 άτομα κατά μέσο όρο. Την πρώτη εβδομάδα όλο το προσωπικό ετοιμάζεται για την ανερχόμενη περίοδο φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών ενώ πραγματοποιούνται καθαρισμοί των παραλιών ωοτοκίας. Το ίδιο ισχύει και για το τέλος του προγράμματος. Οι εθελοντές ασχολούνται με την αποξήλωση των εγκαταστάσεων και την αποθήκευση τους.
 6. Οι εθελοντές είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των προσωπικών τους αντικειμένων. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν φέρει ευθύνη για τα αντικείμενα σας. Σε κάθε περίπτωση στην υποδοχή του Camping Μελτέμι υπάρχει ειδικός χώρος φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.
 7. Οι εθελοντές αν θέλουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής μπορούν να το ζητήσουν από την Υπεύθυνη Νότιας Πελοποννήσου (southpelop@archelon.gr) κατά προτίμηση κατά την συμμετοχή τους.
 8. Εθελοντές με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας είναι απαραίτητοι για τα προγράμματα πεδίου. Αν διαθέτετε τα παραπάνω κριτήρια παρακαλούμε να το αναφέρετε στην αίτηση συμμετοχής σας.
 9. Η επιστροφή των εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ευπρόσδεκτη και δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις τους. Αν είστε προηγούμενος εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακαλώ πολύ να το αναφέρετε στην αίτησή σας.
 10. Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ο εθελοντής πρέπει να ειδοποιήσει την Υπεύθυνη Εθελοντών στο volunteers@archelon.gr αρκετό καιρό πριν, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για όλη την προετοιμασία των λεπτομερειών. Σημειώστε ότι στην πρακτική σας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά δεδομένα από το πρόγραμμα.
 11. Κατοικίδια δεν επιτρέπονται.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

Σημαντικό μέρος της δουλειάς σας ως εθελοντής-τρια θα είναι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων κατά τη διάρκεια των περιόδων φωλεοποίησης και εκκόλαψης.

Συλλογή επιστημονικών δεδομένων/εργασία πεδίου

1) Η περίοδος φωλεοποίησης ξεκινά μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η εργασία πεδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης περιλαμβάνει:

 • Πρωινή παρακολούθηση, όπου καταγράφονται χνάρια και φωλιές θαλ. χελωνών, εκκολαπτόμενες φωλιές ενώ φωλιές που κινδυνεύουν μεταφέρονται σε άλλο σημείο.
 • Ανταπόκριση σε περιστατικά τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών

2) Η περίοδος εκκόλαψης ξεκινά μέσα Ιουλίου και διαρκεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Η εργασία πεδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκόλαψης περιλαμβάνει:

 • Πρωινή παρακολούθηση, όπου καταγράφονται χνάρια νεοσσών και φωλιών, μαρκάρισμα εκκολαπτόμενων φωλιών, και παρακολούθηση/προστασία νεοσσών που βρίσκονται ακόμα στην παραλία.
 • Σκίαση φωλιών που προστατεύουν τους νεοσσούς από αποπροσανατολισμό.
 • Εκσκαφές φωλιών που έχουν ήδη εκκολαφτεί για να προσδιοριστεί το ποσοστό εκκόλαψης.
 • Ανταπόκριση σε περιστατικά τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η εργασία στο πεδίο περιλαμβάνει πολλές ώρες περπάτημα στην παραλία, πολλές φορές κάτω από τον ήλιο και στη ζέστη, που κάποιες φορές ίσως είναι και 6 ώρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσετε βραδινές βάρδιες με παραμονή στο πεδίο για πάνω από 10 ώρες. Με καλή φυσική κατάσταση αυτό είναι εφικτό, αλλά να είστε προετοιμασμένοι ότι οι βάρδιες μπορεί να διαρκούν πολύ και να είναι κουραστικές. Με την κατάλληλη διάθεση και την κατάλληλη ομάδα μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό!

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Σαν μέλη του εθελοντικού προσωπικού θα χρειαστεί να ενημερώσετε πάρα πολλούς επισκέπτες που χρησιμοποιούν τις παραλίες ωοτοκίας. Θα λάβετε μέρος σε δραστηριότητες εξεύρεσης πόρων, απαραίτητων για τρέχοντα έξοδα του προγράμματος.
Οι δραστηριότητες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και περιλαμβάνουν:

 1. Περιπολίες στις παραλίες ωοτοκίας όπου το προσωπικό μας ενημερώνει τους λουόμενους για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.
 2. Φύλαξη των παραλιών κατά τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να αποφευχθεί η όχληση των θαλ. χελωνών από τυχόν επισκέπτες.
 3. Λειτουργία Ενημερωτικών Σταθμών όπου ενημερώνεται πλήθος επισκεπτών για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και τις δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Σύλλογο και τους εθελοντές. Επιπλέον οι επισκέπτες μπορούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς του ΑΡΧΕΛΩΝ κάνοντας μια υιοθεσία ή μια δωρεά.
 4. Παρουσιάσεις και ενημερωτικά τραπεζάκια σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Γενικά καθήκοντα

Τα καθήκοντα διανέμονται από τους υπεύθυνους πεδίου και περιλαμβάνουν όλους τους τομείς (ενημέρωση του κοινού, προστασία φωλιών και χελωνών, συντήρηση / κατασκευές, μαγείρεμα / καθαριότητες). Οι εθελοντές εκπροσωπούν τον ΑΡΧΕΛΩΝ όλες τις ώρες, όταν εκτελούν καθήκοντα και όχι μόνο. Για αυτό σωστή συμπεριφορά και εμφάνιση απαιτείται όλες τις ώρες. Κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα δεν επιτρέπεται εν ώρα καθηκόντων.

ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr) έτσι ώστε να πάρετε μια ιδέα για την Οργάνωση και τη φύση του προγράμματος του Λακωνικού.

Αν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6951 009785 και email: southpelop@archelon.gr (Υπεύθυνη Νότιας Πελοποννήσου), ή στο 210 5231342 και email: volunteers@archelon.gr (Κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, καθημερινές 9.00πμ με 5.00μμ)

Παρακαλούμε πολύ ενημερώστε στο southpelop@archelon.gr για την αναμενόμενη ώρα άφιξή σας στο πρόγραμμα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΑΡΧΕΛΩΝ, Υπεύθυνη Νότιας Πελοποννήσου

0030 6951 009785

ΑΡΧΕΛΩΝ, Κεντρικά γραφεία

0030 210 5231342

ΚΤΕΛ Αθηνών

0030 210 5134110
0030 210 5134111

ΚΤΕΛ Γυθείου

0030 27330 22228

ΚΤΕΛ Καλαμάτας

0030 2721028581

ΚΤΕΛ Τρίπολης

0030 2710 222560

ΚΤΕΛ Σπάρτης

0030 2731026441

Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

0030 210 3530000

Αεροδρόμιο Καλαμάτας

0030 2721063805

Μάθετε περισσότερα για τη Πελοπόννησο στο παρακάτω link:
http://www.discovergreece.com/en/mainland/peloponnese

Η επιτυχία του προγράμματος επαφίεται στην συνεισφορά και υπευθυνότητα των εθελοντών. Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη, παραγωγική και εκπαιδευτική διαμονή!