Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Γίνε Εθελοντής

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ - Ρεθύμνου

Γενικές πληροφορίες για την Κρήτη

Η Κρήτη αποτελεί από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κατά μέσο όρο 430 φωλιές εναποθέτονται κάθε χρόνο σε συνολικά 34 χλμ. παραλίας. Αν και οι παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη σήμερα συμπεριλαμβάνονται στο Δίκτυο NATURA 2000 και θεωρούνται προστατευόμενες περιοχές, η ανεξέλεγκτη παράκτια ανάπτυξη και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες ασκούν έντονη περιβαλλοντική πίεση στις παραλίες ωοτοκίας του νησιού.

Το Πρόγραμμα Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ αποσκοπεί στην προστασία και παρακολούθηση χελωνών και φωλιών, στην ενημέρωση του κοινού και στην προώθηση της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές όπως επίσης και με την τουριστική βιομηχανία προκειμένου να διαφυλαχθούν οι παραλίες ωοτοκίας και η απειλούμενη ζωή. Κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει περίπου 100.000 ανθρώπους για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες στο νησί.

Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη είναι τρεις: Ο κόλπος του Ρεθύμνου (με παραλία ωοτοκίας περίπου 11χλμ), ο κόλπος των Χανίων (με παραλία ωοτοκίας περίπου 13χλμ) και ο κόλπος της Μεσσαράς (με παραλία ωοτοκίας περίπου 8χλμ)Οδηγίες συμμετοχής για το πρόγραμμα του Ρεθύμνου

Το πρόγραμμα ξεκινάει επίσημα στις 7 Μαΐου και τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου και φιλοξενείται σε ένα όμορφο οργανωμένο camping, το Camping Elizabeth στην περιοχή Μισίρια Ρεθύμνου (http://www.camping-eliza beth.net/). Περισσότερες πληροφορίες για το κάμπινγκ θα βρείτε παρακάτω.

Κόστος Συμμετοχής

 1. Όταν ο εθελοντής γίνει δεκτός στο πρόγραμμα, καταβάλλει το ποσό συμμετοχής στον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι 150€ για αφίξεις από 7 Μαΐου έως 15 Ιουνίου και από 21 Αυγούστου έως 10 Οκτωβρίου και 200€ για αφίξεις από 16 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου. Παρέχεται ειδική έκπτωση εφόσον ζητηθεί (δες παρακάτω).
 2. Λόγω του ότι το πρόγραμμα του Ρεθύμνου «στεγάζεται» σε οργανωμένο camping το οποίο έχει καθορισμένο κόστος παραμονής ο κάθε εθελοντής πρέπει να καλύψει ολόκληρο το ποσό της παραμονής του σε αυτό. Ο κάθε εθελοντής θα πρέπει να συνεννοείται απευθείας με το κάμπινγκ για το πότε θα γίνει η πληρωμή. Το κόστος διαμονής ειδικά για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι 6€ την ημέρα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αδυνατεί να επιδοτήσει την παραμονή των εθελοντών στο camping.
 3. Η συνδρομή των εθελοντών καλύπτει τα διοικητικά έξοδα, την ετήσια συνδρομή στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, το μπλουζάκι αποκλειστικά για εθελοντές (λαμβάνονται με την άφιξη), τα έξοδα για την κατάρτιση του εθελοντή και την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια του προγράμματος (έως κάποιο όριο). Το ποσό πληρώνεται άπαξ και πρέπει να καταβάλλεται πριν από την έναρξη της περιόδου εθελοντισμού.
 4. Ειδική έκπτωση στο κόστος συμμετοχής είναι δυνατή για άτομα με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας που μπορεί να δοθεί κατόπιν αιτήσεως. Στην αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ένα κουτάκι όπου μπορείτε να αιτηθείτε έκπτωση. Αυτή η έκπτωση δεν ισχύει για το κόστος διαμονής ή διατροφής. Η έκπτωση δεν ισχύει για τα προγράμματα του Αμβρακικού Κόλπου και του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Επίσης, δεν ισχύει για εθελοντές προηγούμενων ετών.
 5. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει αποζημίωση. Οι εθελοντές καλύπτουν τα έξοδα τόσο για τη μετάβαση όσο και για τη διατροφή τους. Οι εθελοντές ζουν κοινοτική ζωή και μοιράζονται τα έξοδα διατροφής, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτό τότε μπορεί να υπολογίζει γύρω στα 15€ την ημέρα.
 6. Παρακαλώ πολύ να λαμβάνεται υπόψη ότι θα πρέπει να βρίσκεστε στο πρόγραμμα μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου εθελοντισμού σας και να υπολογίζετε ότι θα φύγετε μία μέρα μετά το τέλος της επίσημης συμμετοχής σας στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που κάποιος εθελοντής επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα παραπάνω από την περίοδο που έχει προσυμφωνηθεί αυτό θα γίνεται ΜΟΝΟ κατόπιν συνεννόησης με την Υπεύθυνη Εθελοντών (volunteers@archelon.gr) και την Υπεύθυνη Κρήτης (archelon.crete@gmail.com).

Οδηγίες μετάβασης

Για την Κρήτη μπορείτε να ταξιδέψετε είτε ακτοπλοϊκώς (για το λιμάνι Ηρακλείου για το πρόγραμμα στη Μεσσαρά, λιμάνι Σούδας για το πρόγραμμα στα Χανιά, ενώ για το πρόγραμμα Ρεθύμνου μπορείτε είτε από το λιμάνι του Ηρακλείου είτε της Σούδας) είτε αεροπορικώς για τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανιών. Λειτουργούν σε κάθε περίπτωση αστικά και υπεραστικά λεωφορεία για την μεταφορά σας στα προγράμματα.

Αεροπορικώς

Αεροδρόμιο Χανίων

Με λεωφορείο από το αεροδρόμιο για την πόλη των Χανίων ή με ταξί για τον Κεντρικό Σταθμό ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης (το οποίο βρίσκεται στη γωνία Κυδωνίας και Κελαίδη, πίσω από το ξενοδοχείο «Σαμαριά»). Από εκεί μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για Ρέθυμνο που κοστίζει περίπου 6.80 ευρώ και διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά. Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε μία ώρα από τις 05:30 μέχρι τις 23:00. Για να μεταβείτε στην κατασκήνωση από τον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων Ρεθύμνου πρέπει να πάρετε το λεωφορείο προς Ξενοδοχεία/ Πάνορμο, που βρίσκεται στον ακριβώς από πάνω δρόμο του Κεντρικού Σταθμού, στο απέναντι ρεύμα (Ηγουμένου Γαβριήλ, τιμή εισιτηρίου περίπου € 1.10), το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε 15-30 λεπτά (ανάλογα την περίοδο). Κάνει στάση πάνω στον κεντρικό δρόμο (Λεωφόρος Μάχη Κρήτης) και από εκεί το κάμπινγκ απέχει 5 λεπτά με τα πόδια. Όταν αποβιβαστείτε θα δείτε στην απέναντι πλευρά του δρόμου πινακίδα Camping Elizabeth και θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο προς τη θάλασσα. Στον πρώτο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που θα συναντήσετε θα κάνετε δεξιά, και μετά από λίγα μέτρα θα δείτε την είσοδο της κατασκήνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα λεωφορεία απευθυνθείτε στο: www.bus-service-crete-ktel.com.

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Μπορείτε να πάρετε ταξί για το ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΗΣ και από εκεί λεωφορείο για Ρέθυμνο (συχνές αναχωρήσεις, διάρκειας 1.5 ώρας, κόστος εισιτηρίου περίπου €6.80). Αν πάρετε ταξί κοστίζει περίπου € 60-70 και η διαδρομή διαρκεί περίπου 60 λεπτά από Χανιά και 80 λεπτά από Ηράκλειο. Είναι καλύτερο να συμφωνήσετε με τον οδηγό για την τιμή του ταξί από πριν.

Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 6937 352379 (Yπεύθυνος Κρήτης), 28310 72288 (γραφείο Ρεθύμνου) ή στο 210 5231342 (Κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, καθημερινές 9.00πμ με 5.00μμ).

Ακτοπλοϊκώς

Από το λιμάνι των Χανίων (Σούδα)

Το λιμάνι των Χανίων βρίσκεται 8χλμ. από τα Χανιά.

Με το λεωφορείο που αναχωρεί από το λιμάνι (συχνά δρομολόγια, εισιτήριο περίπου €1.30) θα αποβιβαστείτε στο τέρμα, όπου και βρίσκεται ο Κεντρικός Σταθμός ΚΤΕΛ (το οποίο βρίσκεται στη γωνία Κυδωνίας και Κελαίδη, πίσω από το ξενοδοχείο «Σαμαριά»). Από εκεί μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο γι Ρέθυμνο που κοστίζει περίπου 6.80 ευρώ και διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά. Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε μία ώρα από τις 05:30 μέχρι τις 23:00.

Για να μεταβείτε στην κατασκήνωση από τον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων Ρεθύμνου πρέπει να πάρετε το λεωφορείο προς Ξενοδοχεία/ Πάνορμο, που βρίσκεται στον ακριβώς από πάνω δρόμο του Κεντρικού Σταθμού, στο απέναντι ρεύμα (Ηγουμένου Γαβριήλ, τιμή εισιτηρίου περίπου € 1.10), το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε 15-30 λεπτά (ανάλογα την περίοδο). Κάνει στάση πάνω στον κεντρικό δρόμο (Λεωφόρος Μάχη Κρήτης) και από εκεί το κάμπινγκ απέχει 5 λεπτά με τα πόδια. Όταν αποβιβαστείτε θα δείτε στην απέναντι πλευρά του δρόμου πινακίδα Camping Elizabeth και θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο προς τη θάλασσα. Στον πρώτο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που θα συναντήσετε θα κάνετε δεξιά, και μετά από λίγα μέτρα θα δείτε την είσοδο της κατασκήνωσης.

Από το λιμάνι του Ηρακλείου

Από το λιμάνι μετά την άφιξη του πλοίου αναχωρούν υπεραστικά λεωφορεία για τον Κεντρικό Σταθμό λεωφορείων του Ρεθύμνου. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου € 6.80 και το ταξίδι διαρκεί 90 λεπτά και αναχωρούν κάθε περίπου 1.30 ώρα

Για περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια πλοίων:
ΑΝΕΚ LINES www.anek.gr
ΜΙΝΟΑΝ LINES www.minoan.gr/kriti.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διαμονή

Ο Ερευνητικός σταθμός πεδίου στο Ρέθυμνο φιλοξενείται στο ιδιωτικό Camping Elizabeth, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στην 12χλμ. παραλία του Ρεθύμνου. Η κατασκήνωση βρίσκεται στην περιοχή Μισσίρια, που απέχει περίπου 45 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αστικό λεωφορείο. Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται στην οδό Κεφαλογιαννιδων, κοντά στη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου (συχνά δρομολόγια, απόσταση 20 λεπτά, κόστος εισιτηρίου 1.10€).

Τοποθέτηση φωτογραφίας με το όνομα «camping Rethymno»

Το camping παρέχει τα εξής:

 • WC
 • Ντους με ζεστό νερό
 • Πλυντήριο
 • Wi-Fi Internet (στην περίπτωση που ο εθελοντής έχει δικό του laptop) και χρήση του fax
 • Φυσική σκιά
 • Ταβέρνα
 • Θυρίδες για τη φύλαξη προσωπικών αντικειμένων
 • 15% έκπτωση στα μαγειρευτά φαγητά της ταβέρνας και 10% έκπτωση στους καφέδες
 • Ομιλούμενες γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Δανέζικα.

Είναι απαραίτητο με την άφιξη σας να δηλώσετε τα στοιχεία σας στην υποδοχή του κάμπινγκ. Αν η reception είναι κλειστή τότε πρέπει να πάτε στην ταβέρνα του κάμπινγκ όπου πάντα βρίσκεται κάποιος αρμόδιος εργαζόμενος.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του κάμπινγκ είναι τα παρακάτω:

Camping Elizabeth:
Ιωνίας 84, Μισσίρια
74100 Ρέθυμνο
Κρήτη
Tηλ./Fax: 2831 028 694
info@camping-elizabeth.net

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης αλλά χρειάζεται η υπευθυνότητα και η προσπάθεια του κάθε ένα εθελοντή ξεχωριστά για τη σωστή λειτουργία και διατήρηση του χώρου

Καιρός

 1. Ο καιρός στην Κρήτη από μέσα Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου είναι συνήθως πολύ ζεστός, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες που κάποιες φορές να ξεπερνούν τους 40οC.
 2. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνει ψύχρα με αρκετή υγρασία.
 3. Τον Μάιο και από αρχές Σεπτέμβρη ο καιρός είναι πιο κρύος με πιθανές βροχές.

Tι πρέπει να φέρετε

 1. Εξοπλισμός κατασκήνωσης (Σκηνή, στρώμα, υπνόσακο, Φακό κεφαλής με κόκκινο φως, ξυπνητήρι). Προτείνεται η σκηνή να είναι αδιάβροχη για την αποφυγή καταστροφής των προσωπικών σας αντικειμένων σε περίπτωση βροχής.
 2. Ρουχισμός. Θα χρειαστείτε διαφορετικά είδη ρουχισμού, κατάλληλα για τις διαφορετικές δουλειές και συνθήκες καιρού:
  α) «Επίσημα» ρούχα για το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού. Σημειώστε πως ζούμε σε κατασκήνωση, οπότε τα άσπρα ή τα ανοιχτόχρωμα ρούχα βρωμίζουν πολύ εύκολα
  β) Ανθεκτικά ρούχα και παπούτσια για τις εργασίες πεδίου (π.χ φόρμα και φούτερ, βερμούδα).
  γ) Ανθεκτικά, σκουρόχρωμα ρούχα (π.χ. μακρύ παντελόνι, μακρυμάνικο πουκάμισο ή φούτερ) για τη βραδινή παρακολούθηση (αν έθετε στην περίοδο Ιουνίου-μέσα Αυγούστου).
  δ) ¶νετα και δροσερά ρούχα και παπούτσια (ιδιαίτερα τον Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβρη).
  ε) Αδιάβροχα και ζεστά ρούχα και παπούτσια ιδιαίτερα το Μάη και Οκτώβρη.

 1. Μαγιό, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, εντομοαπωθητικό (αυτά μπορούν να αγοραστούν και στην Κρήτη).
 2. Δίπλωμα οδήγησης αυτοκίνητου αν έχετε.
 3. Προαιρετικά CDs ή iPods αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη μουσική του camping.
 4. Φωτογραφική μηχανή (ιδιαίτερα επιθυμητές και οι αδιάβροχες φωτογραφικές μηχανές).
 5. Αιώρα καθώς λόγω ζέστης δεν είναι εύκολο να ξεκουραστεί κανείς μέσα στην σκηνή του στην διάρκεια της μέρας.
 6. Μπουκάλι για νερό απαραίτητο κάθε μέρα στην δουλειά πεδίου.
 7. ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ.

Δεν είναι απαραίτητο να φέρετε κάποιον εξοπλισμό μαγειρέματος ή μαχαιροπίρουνα διότι τα βασικά είδη υπάρχουν στο πρόγραμμα. Ωστόσο, οποιοσδήποτε εξοπλισμός είναι πάντα ευπρόσδεκτος.

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών είναι διαθέσιμο στο χώρο καθώς επίσης και ένα άρτια εξοπλισμένο φαρμακείο, αλλά θα πρέπει να φέρετε οποιοδήποτε ιδιαίτερο φάρμακο λαμβάνετε ή πιθανόν να χρειαστείτε όπως φαρμακευτική αγωγή για αλλεργίες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 1. Σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε οτιδήποτε ταχυδρομικώς η διεύθυνση είναι Camping Elizabeth, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ , Ιωνίας 84, Μισσίρια, 74100 Ρέθυμνο, Κρήτη
 2. Το πρόγραμμα ξεκινάει επίσημα στις 7 Μαΐου και τελειώνει στις 10 Οκτωβρίου. Πριν απ' αυτήν την ημερομηνία ή μετά τη λήξη του προγράμματος δεν θα μπορείτε να μείνετε στο κάμπινγκ σαν εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ.
 3. Παρακαλώ πολύ θυμηθείτε ότι θα πρέπει να βρίσκεστε στο πρόγραμμα μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου εθελοντισμού σας και να υπολογίζετε ότι θα φύγετε μία μέρα μετά το τέλος της επίσημης συμμετοχής σας στο πρόγραμμα.
 4. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει στους εθελοντές τα βασικά είδη υγιεινής (καθαριστικά κουζίνας και χαρτιά υγείας), υποδομής (κουζίνα, τραπεζαρία, σκίαση) και μαγειρέματος (μαγειρικά σκεύη, εστίες υγραερίου). Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε εθελοντής να συμβάλει στη συντήρηση της κατασκήνωσης. Επιπλέον, οι εθελοντές είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου. Για αυτό στο καθημερινό πρόγραμμα οι εθελοντές σε κυκλική βάρδια υποχρεούνται να συνεισφέρουν στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
 5. Εθελοντές που έρχονται στη Κρήτη στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν βοηθούν στο στήσιμο του κατασκηνωτικού μας χώρου, ο οποίος φιλοξενεί κάθε χρόνο 60-70 άτομα κατά μέσο όρο. Τις δύο πρώτες εβδομάδες όλο το προσωπικό ετοιμάζεται για την ανερχόμενη περίοδο φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών ενώ πραγματοποιείται συντήρηση του εξοπλισμού. Εθελοντές που έρχονται στη Κρήτη στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν βοηθούν στο μάζεμα και την αποθήκευση του κατασκηνωτικού μας χώρου, και του εξοπλισμού, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα προς χρήση την επόμενη σεζόν.
 6. Οι εθελοντές- και όχι ο ΑΡΧΕΛΩΝ- είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των προσωπικών τους αντικειμένων. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν φέρει ευθύνη για τα αντικείμενα σας. Σε κάθε περίπτωση στην υποδοχή του Camping Elisabeth υπάρχουν δωρεάν θυρίδες φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.
 7. Οι εθελοντές αν θέλουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής μπορούν να το ζητήσουν από τον Υπεύθυνο Κρήτης (archelon.crete@gmail.com) και κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους.
 8. Εθελοντές με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας είναι απαραίτητοι για τα προγράμματα πεδίου. Αν διαθέτετε τα παραπάνω κριτήρια παρακαλούμε να το αναφέρετε στην αίτηση συμμετοχής σας.
 9. Η επιστροφή των εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ευπρόσδεκτη και δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις τους. Αν είστε προηγούμενος εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακαλώ πολύ να το αναφέρετε στην αίτησή σας.
 10. Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ο εθελοντής πρέπει να ειδοποιήσει την Υπεύθυνη Εθελοντών στο volunteers@archelon.gr αρκετό καιρό πριν, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για όλη την προετοιμασία των λεπτομερειών. Σημειώστε ότι στην πρακτική σας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά δεδομένα από το πρόγραμμα.
 11. Κατοικίδια δεν επιτρέπονται

Τι να περιμένετε

Σημαντικό μέρος της δουλειάς σας ως εθελοντής-τρια θα είναι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων κατά τη διάρκεια των περιόδων φωλεοποίησης και εκκόλαψης.

Συλλογή επιστημονικών δεδομένων/εργασία πεδίου

 1. Η περίοδος φωλεοποίησης ξεκινά μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η εργασία πεδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης περιλαμβάνει:
  1. Πρωινή παρακολούθηση, όπου καταγράφονται χνάρια και φωλιές θαλ. χελωνών, εκκολαπτόμενες φωλιές ενώ φωλιές που κινδυνεύουν μεταφέρονται σε άλλο σημείο.
  2. Βραδινή παρακολούθηση, όπου οι ενήλικες θηλυκές μαρκάρονται κατά την περίοδο ωοτοκίας.
  3. Ανταπόκριση σε περιστατικά τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών
 1. Η περίοδος εκκόλαψης ξεκινά μέσα Ιουλίου και διαρκεί μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Η εργασία πεδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκόλαψης περιλαμβάνει:
  1. Πρωινή παρακολούθηση, όπου καταγράφονται χνάρια νεοσσών και φωλιών, μαρκάρισμα εκκολαπτόμενων φωλιών, και παρακολούθηση/προστασία νεοσσών που βρίσκονται ακόμα στην παραλία
  2. Σκίαση φωλιών που προστατεύουν τους νεοσσούς από αποπροσανατολισμό
  3. Εκσκαφές φωλιών που έχουν ήδη εκκολαφτεί για να προσδιοριστεί το ποσοστό εκκόλαψης.
  4. Ανταπόκριση σε περιστατικά τραυματισμένων ή νεκρών χελωνών

Η βραδινή παρακολούθηση και στις δύο περιόδους πραγματοποιείται όταν κρίνεται δυνατό από την Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου, οπότε δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα γίνεται.

Σημείωση: Η εργασία στο πεδίο περιλαμβάνει πολλές ώρες περπάτημα στην παραλία, πολλές φορές κάτω από τον ήλιο και στη ζέστη, που κάποιες φορές ίσως είναι και 6 ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 12 ώρες . Με καλή φυσική κατάσταση αυτό είναι εφικτό, αλλά να είστε προετοιμασμένοι ότι οι βάρδιες μπορεί να διαρκούν πολύ και να είναι κουραστικές. Με την κατάλληλη διάθεση και την κατάλληλη ομάδα μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό!

Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Σαν μέλη του εθελοντικού προσωπικού θα χρειαστεί να ενημερώσετε πάρα πολλούς επισκέπτες που χρησιμοποιούν τις παραλίες ωοτοκίας, για τις θαλάσσιες χελώνες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν, μια και η Κρήτη αποτελεί γνωστό τουριστικό προορισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα λάβετε μέρος σε δραστηριότητες εξεύρεσης πόρων, απαραίτητων για τρέχοντα έξοδα του προγράμματος. Οι δραστηριότητες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και περιλαμβάνουν:

 1. Περιπολίες στις παραλίες ωοτοκίας όπου το προσωπικό μας ενημερώνει τους λουόμενους για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.
 2. Φύλαξη των παραλιών κατά τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να αποφευχθεί η όχληση των θαλάσσιων χελωνών από τυχόν επισκέπτες.
 3. Λειτουργία Ενημερωτικών Σταθμών όπου ενημερώνεται πλήθος επισκεπτών για την προστασία των θαλασσίων χελωνών, τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και τις δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Σύλλογο και τους εθελοντές. Επιπλέον οι επισκέπτες μπορούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς του ΑΡΧΕΛΩΝ κάνοντας μια υιοθεσία ή μια δωρεά.
 1. Παρουσιάσεις και ενημερωτικά τραπεζάκια σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά πλοιάρια.

Γενικά καθήκοντα

Τα καθήκοντα διανέμονται από τους υπεύθυνους πεδίου και περιλαμβάνουν όλους τους τομείς (ενημέρωση του κοινού, προστασία φωλιών και χελωνών, συντήρηση/ κατασκευές, μαγείρεμα/καθαριότητες). Οι εθελοντές εκπροσωπούν τον ΑΡΧΕΛΩΝ όλες τις ώρες, όταν εκτελούν καθήκοντα και όχι μόνο. Για αυτό σωστή συμπεριφορά και εμφάνιση απαιτείται όλες τις ώρες. Κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα δεν επιτρέπεται εν ώρα καθηκόντων.


Πριν έρθετε στο πρόγραμμα του Ρεθύμνου

 1. Παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ (www.archelon.gr) έτσι ώστε να πάρετε μια ιδέα για τον Σύλλογο και τη φύση του προγράμματος στη Κρήτη.
 2. Αν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 6937 352379 και email: archelon.crete@gmail.com (Υπεύθυνη Κρήτης) ή στο 210 5231342 και email: volunteers@archelon.gr (Κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, καθημερινές 9.00πμ με 5.00μμ).
 3. Παρακαλούμε πολύ ενημερώστε στο archelon.crete@gmail.com για την αναμενόμενη ώρα άφιξης σας στο πρόγραμμα.
 4. Είναι αναγκαίο να έχετε φωτοτυπία της ταυτότητας σας μαζί!


Χρήσιμα τηλέφωνα

ΑΡΧΕΛΩΝ, Υπεύθυνος Κρήτης: 0030 6937352379
ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλέφωνο κεντρικών γραφείων: 0030 210 5231342
Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: 0030 210 3530000
Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»: 0030 281 039 7129
Διεθνής Αερολιμένας Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»: 0030 2821 083800
Ακτοπλοικές γραμμές ANEK LINES: 0030 210 4197510-12
Ακτοπλοικές γραμμές Minoan Lines: 0030 210 4145744, 0030 210 4080028,
0030 2103 376910
Hellenic Seaways: 0030 2810 330598, 0030 2810 346185
ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, Πληροφοριών Ρεθύμνου: 0030 2831 022785
ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου Πληροφοριών Χανίων: 0030 2821 093052
ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, Πληροφοριών Ηρακλείου: 0030 2810 245020

Camping Elizabeth;
84 Ionias St., Missiria
74100 Rethymno
Crete, Greece
Τηλ: 0030 2831 028694
info@camping-elizabeth.net

Μάθετε περισσότερα για τη Κρήτη στα παρακάτω links: http://www.explorecrete.com/
http://www.visitgreece.gr/en/greek_islands/crete
http://www.lonelyplanet.com/greece/crete/rethymno/things-to-do
http://www.crete.tournet.gr/en/crete-activities
http://www.visitmatala.com

Η επιτυχία του Προγράμματος επαφίεται στην συνεισφορά και υπευθυνότητα των εθελοντών. Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη, παραγωγική και εκπαιδευτική διαμονή.