Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

NEA

Δελτία Τύπου

Η επανένταξη του «Πολύφυτου» μετά από 5 μήνες θεραπείας - 07/07/2017

O «Πολύφυτος» είναι μια μεγάλη αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Το καβούκι του έχει μήκος 78 εκ. και το βάρος του φτάνει τα 60 κιλά. Η ιστορία του Πολύφυτου ξεκίνησε όταν τον βρήκε ο κτηνίατρος της Λέρου, Μιχάλης Κοντραφούρης, μέλος του Δικτύου ΑΡΙΩΝ, να υποφέρει από υποθερμία. Το όνομα του το πήρε από την τεχνητή λίμνη Πολύφυτο στην βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι διάσημη για τη γνωστή και μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα που τη διασχίζει.

Η επανένταξη του «Πολύφυτου» μετά από 5 μήνες θεραπείας

Η θεσμός του ΑΡΧΕΛΩΝ να επανεντάσσει στο φυσικό περιβάλλον τις θεραπευμένες θαλάσσιες χελώνες μέσα από μία ανοιχτή, δημόσια διοργάνωση, συνεχίζεται και φέτος. Η παρατήρηση ενός άγριου και σπάνιου είδους αποτελεί μοναδικό γεγονός. Όταν η παρατήρηση αυτή αφορά ένα είδος το οποίο επιστρέφει και πάλι υγιές στο φυσικό του περιβάλλον, αποτελεί και μοναδικά συγκινητικό γεγονός.

Είναι σκοπός και στόχος του ΑΡΧΕΛΩΝ να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες για ένα σπάνιο είδος όπως η θαλάσσια χελώνα, έναν πρόγονο των δεινοσαύρων που απειλείται και που τα τελευταία χρόνια έχει ανάγκη προστασίας από τον άνθρωπο. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών στην Κρήτη προβλέπεται να γίνουν και ενημερώσεις στους αλιείς καθώς και διανομή ειδικού εργαλείου για την απεμπλοκή των χελωνών από αλιευτικά εργαλεία, πρόγραμμα υποστηριζόμενο από το Life Euroturtles.

Η επανένταξη του «Πολύφυτου» μετά από 5 μήνες θεραπείας

Με αφορμή μια «απελευθέρωση» ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά στην άγρια φύση, συνδέεται με αυτή του την πλευρά που έχει ξεχαστεί μέσα στο αστικοποιημένο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, επικοινωνεί με τα υπόλοιπα είδη και θυμάται μπροστά στο δέος της εικόνας ενός άγριου είδους, ότι και ο ίδιος, αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας που δεν έχει ιεραρχία καθώς το ένα είδος στηρίζει και εξαρτάται από το άλλο και που αν το ένα χαθεί θα έχει άμεση επίδραση και στα υπόλοιπα.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με τις εθελοντικές ομάδες του στην Κρήτη, που κάθε χρόνο καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την προστασία της Καρέτα ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία και φέτος με τον όμιλο Grecotel και τον Δήμο Ρεθύμνης σας προσκαλεί στην απελευθέρωση του «Πολύφυτου» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουλίου και ώρα 11:00 το πρωί μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στην περιοχή Μισσίρια στο Ρέθυμνο.

Η παρουσία σας θα μας γεμίσει χαρά και ελπίδα για την σωτηρία αυτού του είδους που αποτελεί τον αρχαιότερο επισκέπτη του νησιού. Σας περιμένουμε.

Πληροφορίες:
Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη πρoγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6937352379
fb: ARCHELON Crete,
ARCHELON, the official page

 

« Back