Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

NEA

Δελτία Τύπου


Μεσσηνία 2013, πρώτος Μεσογειακός προορισμός για την Καρέττα!
Δημοσιεύθηκε στις: 18/09/2013
Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και γενικότερα της Μεσσηνίας, για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.

Η απελευθέρωση της «Κανέλας» από την παραλία Ρωμανού
Δημοσιεύθηκε στις: 05/08/2013
Η μικρή «Κανέλα» απελευθερώθηκε στην παραλία Ρωμανού, μπροστά στις εγκαταστάσεις του Navarino Dunes, στην Costa Navarino, την Παρασκευή 2 Αυγούστου την ώρα που έδυε ο ήλιος! . Μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και επισκέπτες και προσωπικό της Costa Navarino ήταν εκεί για να την αποχαιρετήσουν για το ταξίδι της επιστροφής στη Μεσόγειο!

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φωλιές της Caretta στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Δημοσιεύθηκε στις: 26/07/2013
Ο αριθμός των φωλιών κατά την φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο εκτός από την ανάδειξη της περιοχής θα περιλαμβάνει και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Η Μαρίνα απελευθερώθηκε με επιτυχία στα Χανιά Κρήτης
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2013
Στις 19 Ιουλίου, η «Μαρίνα», μία πολύ σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα καρέτα, που έμεινε 6 χρόνια στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφέθηκε ελεύθερη, υγιής πλέον, στη θάλασσα του Πύργου Ψηλονέρου, του νομού Χανίων. Στην εκδήλωση της απελευθέρωσης, που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός τουριστών και ντόπιων από όλο τον νομό και όχι μόνο, που έσπευσαν να δουν από κοντά το σπάνιο αυτό ζώο και να το αποχαιρετήσουν στο ταξίδι του στο φυσικό του περιβάλλον, μετά από τόσα χρόνια θεραπείας.

Εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση
Δημοσιεύθηκε στις: 17/07/2013
Στην τύχη της έχει αφεθεί η ελληνική φύση από την Πολιτεία, την ίδια στιγμή που μία σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον της χώρας μας. Η εγκληματική αυτή αδιαφορία οδηγεί σε υποβάθμιση μερικές από τις πλέον πολύτιμες περιοχές και απειλεί μοναδικά είδη.

Βανδαλισμοί απειλούν την Caretta στον Ν. Κυπαρισσιακό!
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Η απαράδεκτη ενέργεια της καταστροφής των ελαστικών του αυτοκινήτου του Ερευνητικού Σταθμού Πεδίου (12-7-13), έρχεται να προστεθεί στη κλοπή του επιστημονικού εξοπλισμού του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ (13-6-13), τους επαναλαμβανόμενους βανδαλισμούς σε βάρος των φωλιών των θαλασσίων χελωνών και τους προπηλακισμούς και τις απειλές σε βάρος των ερευνητών του προγράμματος.

Πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 28/05/2013
Στην Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας, καταγράφηκε η πρώτη φωλιά Καρέττα στην Κρήτη, που αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στις Κρητικές παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους. Έτσι και φέτος, στις 23 Μαΐου, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν την πρώτη φωλιά στην περιοχή του Πηγιανού Κάμπου στον Κόλπο Ρεθύμνου.

Ξεκίνησε η ωοτοκία της Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Δημοσιεύθηκε στις: 27/05/2013
Τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας.  

23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 2 ενδιαφέρουσες προσκλήσεις για να γνωρίσουμε τις θαλάσσιες χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/05/2013
Συμπληρώθηκαν ήδη 13 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου...

Άρχισε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο.
Δημοσιεύθηκε στις: 15/05/2013
 Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους.

Κρατική αναβλητικότητα και επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές: Καταδίκασαν τις «Θίνες Κυπαρισσίας» (Natura 2000 - GR 2550005) σε θάνατο... με όργωμα!
Δημοσιεύθηκε στις: 23/04/2013
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και συγκεκριμένα το τμήμα από τον ποταμό Αλφειό προς βορά μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας προς νότο φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων και από μοναδικά παράκτια πευκοδάση.

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα Εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός εν μέσω κρίσης
Δημοσιεύθηκε στις: 04/12/2012
Εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε καλοκαίρι από το 1983 έως σήμερα 500 άτομα απ’ όλον τον κόσμο έρχονται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες κατά την περίοδο ωοτοκίας τους (Μάιο έως Οκτώβριο). Οι θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη και το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών κάθε χρονιά δέχονται την φροντίδα νέων και πιο μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και μεράκι παρέχουν τις γνώσεις τους και την εργασία τους γι’ αυτόν τον σκοπό.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου: Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Δημοσιεύθηκε στις: 05/10/2012
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ακτών (24 Οκτωβρίου) και με σκοπό την ενημέρωση της διδασκαλικής κοινότητας για το εκπαιδευτικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και τις μεθόδους ένταξής του στο σχολικό πρόγραμμα, διοργανώνεται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου σεμινάριο με θέμα «Προστάτες της Γης: νέοι πολίτες σε δράση – Caretakers of the Earth: Young citizens take action».

Αδικαιολόγητη η αποκοπή των δασών από το περιβάλλον
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2012
Με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμόδιους υπουργούς, δέκα μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έκπληξη και απορία τους για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης.

Η Απελευθέρωση της «Λουίζας», θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στη Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 07/08/2012
Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία του ομίλου Aquila Hotels & Resorts για τη συνεχή στήριξή τους, όσο και τον Χρήστο τον ψαρά για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στην διάσωσης της «Λουίζας». Ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράδειγμα, που αποδεικνύει πως τόσο με τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και με τους αλιείς, μας ενώνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που «τάχα μου» μας χωρίζουν: η προσπάθεια για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των πλασμάτων που αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους στη θάλασσα, η οποία αποτελεί σπίτι τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια.