Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

NEA

Δελτία Τύπου


Εγκληματική αδιαφορία για την ελληνική φύση
Δημοσιεύθηκε στις: 17/07/2013
Στην τύχη της έχει αφεθεί η ελληνική φύση από την Πολιτεία, την ίδια στιγμή που μία σειρά από νομοσχέδια και πρωτοβουλίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον της χώρας μας. Η εγκληματική αυτή αδιαφορία οδηγεί σε υποβάθμιση μερικές από τις πλέον πολύτιμες περιοχές και απειλεί μοναδικά είδη.

Βανδαλισμοί απειλούν την Caretta στον Ν. Κυπαρισσιακό!
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Η απαράδεκτη ενέργεια της καταστροφής των ελαστικών του αυτοκινήτου του Ερευνητικού Σταθμού Πεδίου (12-7-13), έρχεται να προστεθεί στη κλοπή του επιστημονικού εξοπλισμού του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ (13-6-13), τους επαναλαμβανόμενους βανδαλισμούς σε βάρος των φωλιών των θαλασσίων χελωνών και τους προπηλακισμούς και τις απειλές σε βάρος των ερευνητών του προγράμματος.

Πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 28/05/2013
Στην Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας, καταγράφηκε η πρώτη φωλιά Καρέττα στην Κρήτη, που αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στις Κρητικές παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους. Έτσι και φέτος, στις 23 Μαΐου, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν την πρώτη φωλιά στην περιοχή του Πηγιανού Κάμπου στον Κόλπο Ρεθύμνου.

Ξεκίνησε η ωοτοκία της Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Δημοσιεύθηκε στις: 27/05/2013
Τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας.  

23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 2 ενδιαφέρουσες προσκλήσεις για να γνωρίσουμε τις θαλάσσιες χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/05/2013
Συμπληρώθηκαν ήδη 13 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου...

Άρχισε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο.
Δημοσιεύθηκε στις: 15/05/2013
 Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αποτελεί σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο επειδή δείχνει την «φιλοπατρία» των χελωνών προς τις περιοχές όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες, προκειμένου να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν απογόνους.

Κρατική αναβλητικότητα και επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές: Καταδίκασαν τις «Θίνες Κυπαρισσίας» (Natura 2000 - GR 2550005) σε θάνατο... με όργωμα!
Δημοσιεύθηκε στις: 23/04/2013
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και συγκεκριμένα το τμήμα από τον ποταμό Αλφειό προς βορά μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας προς νότο φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων και από μοναδικά παράκτια πευκοδάση.

5 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια μέρα Εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός εν μέσω κρίσης
Δημοσιεύθηκε στις: 04/12/2012
Εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε καλοκαίρι από το 1983 έως σήμερα 500 άτομα απ’ όλον τον κόσμο έρχονται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες κατά την περίοδο ωοτοκίας τους (Μάιο έως Οκτώβριο). Οι θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη και το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών κάθε χρονιά δέχονται την φροντίδα νέων και πιο μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και μεράκι παρέχουν τις γνώσεις τους και την εργασία τους γι’ αυτόν τον σκοπό.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου: Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
Δημοσιεύθηκε στις: 05/10/2012
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ακτών (24 Οκτωβρίου) και με σκοπό την ενημέρωση της διδασκαλικής κοινότητας για το εκπαιδευτικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και τις μεθόδους ένταξής του στο σχολικό πρόγραμμα, διοργανώνεται την Κυριακή 21 Οκτωβρίου σεμινάριο με θέμα «Προστάτες της Γης: νέοι πολίτες σε δράση – Caretakers of the Earth: Young citizens take action».

Αδικαιολόγητη η αποκοπή των δασών από το περιβάλλον
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2012
Με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμόδιους υπουργούς, δέκα μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έκπληξη και απορία τους για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης.

Η Απελευθέρωση της «Λουίζας», θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στη Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 07/08/2012
Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία του ομίλου Aquila Hotels & Resorts για τη συνεχή στήριξή τους, όσο και τον Χρήστο τον ψαρά για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στην διάσωσης της «Λουίζας». Ευελπιστούμε να αποτελέσουν παράδειγμα, που αποδεικνύει πως τόσο με τις τουριστικές επιχειρήσεις όσο και με τους αλιείς, μας ενώνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που «τάχα μου» μας χωρίζουν: η προσπάθεια για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των πλασμάτων που αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους στη θάλασσα, η οποία αποτελεί σπίτι τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Αθλοπαιδιές δίχως ίχνος περιβαλλοντικής παιδείας
Δημοσιεύθηκε στις: 26/07/2012
Είναι λυπηρό, να βλέπουμε τους Δήμους να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν αθλητικές και μουσικές δραστηριότητες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Κάτι τέτοιο έγινε για άλλη μια φορά από τον Δήμο Φαιστού στον κόλπο της Μεσσαράς, που αποτελεί περιοχή Natura 2000, καθώς και τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Κρήτη.

Το πρώτο χελωνάκι της σεζόν στα Σεκάνια Ζακύνθου!
Δημοσιεύθηκε στις: 24/07/2012
Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων και πάλι να προπορεύεται! Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012 ένα χελωνάκι ξεμύτισε από τη φωλιά και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ

Μιά πολύ ξεχωριστή φωλιά στον Λακωνικό κόλπο χάριν των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ...
Δημοσιεύθηκε στις: 02/07/2012
Αυτό που συνέβη στην παραλία Μαυροβουνίου του Λακωνικού κόλπου κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.
Μια μητέρα Caretta caretta προσπαθούσε μάταια να κάνει την φωλιά της, μια και της έλειπαν και τα δύο πίσω πτερύγια με τα οποία την σκάβει.
Τελικά όμως η βοήθεια των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, έδωσε την λύση...

Πρώτες φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 18/06/2012
Την ημέρα του περιβάλλοντος, διάλεξαν οι πρώτες θαλάσσιες χελώνες για να εναποθέσουν τα αυγά τους στο νησί της Κρήτης. Στις 5 Ιουνίου, λοιπόν, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν τις πρώτες 2 φωλιές για φέτος στον κόλπο Ρεθύμνου, συγκεκριμένα στη παραλία του Αδελιανού Κάμπου και στο Σφακάκι.