Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Συστάσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ προς τους λουόμενους σχετικά με την παρουσία θαλασσίων χελωνών στις ακτές
Δημοσιεύθηκε στις: 08/08/2018
Με αφορμή την παρουσία θαλασσίων χελωνών σε παραλίες της Αττικής και πιο συγκεκριμένα τα περιστατικά ελαφρού τραυματισμού λουόμενων στις περιοχές του Πόρτο Ράφτη και της Παλαιάς Φώκαιας, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να παραθέσει κάποιες σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες με στόχο τη σωστή ενημέρωση του κοινού και την αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων.

 Είδα χελώνα στη θάλασσα - το μοιράζομαι στο eTurtle!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/08/2018
Σε πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση για την περιοχή της Μεσογείου, εντοπίστηκαν τα σημαντικά κενά γνώσης για τις θαλάσσιες χελώνες, με ειδική αναφορά στη  νότιο ανατολική Μεσόγειο και στις πράσινες χελώνες. Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι η  συλλογή δεδομένων για τα μεταναστευτικά ζώα  στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε χρόνο και χρήμα, ενώ τα θέματα της προστασίας τους συνδέονται ολοένα και πιο πολύ με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.  Για το λόγο αυτό,  η δυνητική συμβολή των παρατηρήσεων των πολιτών στην επιστημονική γνώση και πληροφορία είναι σημαντική και καλοδεχούμενη.

 Tα χελωνάκια της Κορώνης ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην θάλασσα!
Δημοσιεύθηκε στις: 03/08/2018
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από την φωλιά τους στην παραλία ωοτοκίας της Κορώνης, Ζάγκα, και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα!

 Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;
Δημοσιεύθηκε στις: 03/08/2018
Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
 

 Χαµηλώστε τα φώτα το βράδυ για τα χελωνάκια
Δημοσιεύθηκε στις: 25/07/2018
Ήδη φέτος, τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια έχουν εμφανιστεί στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού, του Ρεθύμνου, των Χανίων, του Γυθείου και της Ζακύνθου και φαίνεται οτι τα περισσότερα πέτυχαν να φθάσουν στη θάλασσα.

 Στα Σεκάνια βγήκαν φέτος τα πρώτα χελωνάκια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2018
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου και ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ανακοινώνουν με χαρά ότι την Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 βρέθηκε η πρώτη εκκολαφθείσα φωλιά στην παραλία των Σεκανίων.

 Τα Χανιά καλωσορίζουν τους πρώτους νεοσσούς!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/07/2018
Στα Χανιά στην παραλία Γεράνι, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ανακάλυψε τα πρώτα χελωνάκια τα οποία έκαναν τα πρώτα τους βήματα και κατέληξαν όλα ασφαλή στην θάλασσα για φέτος, στις 17 Ιουλίου!

 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 19/07/2018
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά να καλύψει Θέση Υπευθύνου Εθελοντών για 1 έτος (λόγω άδειας μητρότητας της σημερινής εργαζόμενης).

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάιος - Ιούνιος 2018)?
Δημοσιεύθηκε στις: 19/07/2018
Η εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Μάιο και Ιούνιο του 2018.

 Τα πρώτα χελωνάκια κολυμπάνε στον Λακωνικό Κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 18/07/2018
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου, καταγράφηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό κόλπο, στην παραλία Σελινίτσα, πάνω από 20 ίχνη από μικρά χελωνάκια που βρήκαν τον δρόμο τους για την θάλασσα.

 Στο Ρέθυμνο οι πρώτοι νεοσσοί καρέτα της Κρήτης
Δημοσιεύθηκε στις: 18/07/2018
Η περίοδος εκκόλαψης των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη ξεκίνησε από τις παραλίες του Ρεθύμνου για φέτος. Το Σάββατο 14/7 στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρήκαν τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια που έκαναν τα πρώτα τους βήματα με επιτυχία στη θάλασσα.

 Οταν τα πρώτα χελωνάκια καρέτα του Κυπαρισσιακού κόλπου δεν βρήκαν τη θάλασσα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/07/2018
Τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που βγήκαν από τη φωλιά τους εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Με έκπληξη όμως και απογοήτευση διαπίστωσαν πως τα ίχνη  δεν οδηγούσαν στη θάλασσα, αλλά κατευθύνονταν προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω των τεχνητών φώτων στην περιοχή!

 Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Προσοχή στις χελώνες στη θάλασσα!
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2018
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ανεβούμε σε σκάφος παρατήρησης σχετικά με την αποφυγή ενόχλησης των ζώων.

 Η «Αναστασία» συνεχίζει το ταξίδι της
Δημοσιεύθηκε στις: 11/07/2018
Στη θέα της θαλάσσιας χελώνας που ονομάσαμε «Αναστασία», που απομακρυνόταν προς την ελευθερία του, νιώσαμε ευγνώμονες που ήμασταν παρόντες στο Ρέθυμνο αυτό το όμορφο πρωινό στις 3 Ιουλίου.

 Η Πολυκάστη της Γιάλοβας και τα σεμινάρια για τη διάσωση των θαλασσίων χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 29/06/2018
Εντοπίστηκε από λουόμενους στην παραλία της Γιάλοβας, στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου, στα μέσα Ιουνίου και ήταν χτυπημένη στο κεφάλι με αμβλύ εργαλείο.

 Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Μάρτιος-Απρίλιος 2018);
Δημοσιεύθηκε στις: 19/06/2018
Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα της περιόδου Μάρτιος-Απρίλιος 2018.

 Οι πρώτες φωλιές του έτους και στην Κορώνη!
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2018
Στις 8 Ιουνίου εντοπίστηκαν και οι πρώτες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στις παραλίες Ζάγκα και Μεμί της Κορώνης με μεγάλη χαρά και προσμονή από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στη πρωινή τους παρατήρηση.

 Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Μέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, 16 Ιουνίου 2018
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2018
Χελώνες ή Τουρίστες; Μπορούμε να ζήσουμε μαζί.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κλείνει φέτος 35 χρόνια ενεργής παρουσίας στον αγώνα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Ελπίζουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στις θάλασσες του πλανήτη μας και ότι θα μπορούμε να ζήσουμε μαζί, άνθρωποι και χελώνες, στα χρόνια που έρχονται.

 Ωραία έκπληξη για τους επισκέπτες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
Δημοσιεύθηκε στις: 07/06/2018
Μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης φωλιάς όπου βρέθηκε λίγες ώρες πριν από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη παραλία Καλαμακίου, η απελευθέρωση της «Ερμιόνης» πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018.

 ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ?
Δημοσιεύθηκε στις: 05/06/2018
Οι πλαστικές σακούλες σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες...