Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη κατά το 2013. Συνοπτική έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δημοσιεύθηκε στις: 26/03/2014
Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού οι δύο από τις τρεις παραλίες ωοτοκίας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονη πτωτική τάση. Παρόλα αυτά, οι ισχυρές τουριστικές πιέσεις με τα συνακόλουθά τους και ο προγραμματισμός έργων στην παράκτια ζώνη με ανεπαρκή ή πλημμελή σχεδιασμό, κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση του αναπαραγωγικού πληθυσμού, εξακολούθησαν να καταγράφονται και μάλιστα να αυξάνονται και κατά την περίοδο αναπαραγωγής του 2013

 Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 14/02/2014
Τους τελευταίους έξι μήνες ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξένησε ακόμα τρεις εθελοντές από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Την Tuuli από την Εσθονία, τη Μαρτίνα από τη Σουηδία και τον Benjamin από το Λουξεμβούργο. Ήταν πραγματικά μια απίστευτη ομάδα, η οποία βοήθησε πολύ τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

 ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ για το PRO.ACT Natura 200
Δημοσιεύθηκε στις: 28/01/2014
Στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2014 έγινε συνάντηση εργασίας των Εταίρων του έργου PRO.ACT. Natura 2000 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών . Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας (INTERREG) “Ελλάδα – Ιταλία”, ¶ξονας προτεραιότητας 3: «Βελτίωση της ποιότητας ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής», και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κοινής διασυνοριακής στρατηγικής για τη διατήρηση και προστασία του πληθυσμού της Caretta Caretta.

 Η Εμπειρία μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 20/01/2014
Η εμπειρία μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ συμπεριέλαβε συνολικά, τη συμμετοχή μου σε πέντε προγράμματα σε μια περίοδο λίγο παραπάνω από 4 μήνες. Έμαθα τόσα πολλά σε αυτό το διάστημα και είμαι τόσο χαρούμενος που υπάρχει ένας τέτοιος σύλλογος. Το να γνωρίζω μια ομάδα ανθρώπων που αγαπά αυτά τα ζώα όσο κι εγώ και να αφιερώνει τόσο χρόνο για να τα σώζει, είναι κάτι που με αγγίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 Επιτυχημένο έτος το 2013 για το Πρόγραμμα Ζακύνθου!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/01/2014
Ελπίζουμε ότι οι χελώνες που επισκέφτηκαν τη Ζάκυνθο αυτό το καλοκαίρι θα έχουν ένα ασφαλές ταξίδι στις περιοχές που ταξιδεύουν προς αναζήτηση τροφής, και ευχόμαστε οι συνεργάτες, εθελοντές κ φίλοι μας να έχουν έναν ευχάριστο χειμώνα και μιαν όμορφη αρχή για το 2014!

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 08/01/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013.

 Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του TESOL
Δημοσιεύθηκε στις: 19/12/2013
Mε μεγάλη μας χαρά παραβρεθήκαμε στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε το TESOL στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Deree την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013. Με τη συνεργασία της Γεωργίας Κολέτου –Τσιλίκη, υπεύθ. Του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής και της εθελόντριάς μας και μέλος του TESOL, Jane Mantarakis, παρουσιάστηκε μια ανασκόπηση στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 10/12/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 11 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2013.

 Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε να σωθεί μια ζωή... με ένα «δώρο» 20 ευρώ!
Δημοσιεύθηκε στις: 10/12/2013
Με το πρόγραμμα Υιοθεσιών του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορείτε να κάνετε μια «συμβολική» υιοθεσία ενός νεοσσού, μόνο για τον Δεκέμβριο 2013 και Ιανουάριο 2014 με 20 ευρώ (αντί για 30 ευρω)!!!

 Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 06/12/2013
Το επίσημο μήνυμα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

 Σεμινάριο εκπαιδευτικών, 3 Νοεμβρίου 2013
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2013
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ(CASE STUDIES) .
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να αναδειχθούν οι εναλλακτικοί- δημιουργικοί τρόποι προσέγγισης στα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και να ανταλλάξουμε τις εκπαιδευτικές μας εμπειρίες. Η παρουσίαση εφαρμογών στην τάξη ή στο πεδίο αποτέλεσε την καλύτερη μέθοδο για να μας εισάγουν οι εκπαιδευτικοί στην μέθοδό τους και να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από το κοινό με πιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η προσέγγιση στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

 Διονύσης: Τερματισμός! Για τις χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 22/11/2013
Κάθε λίγα χιλιόμετρα κάτι συμβαίνει. Κόσμος χορεύει, παίζει μουσική, φωνάζει και μας εμψυχώνει. Λίγο ακόμα...

 Χριστίνα: Ο τερματισμός είναι μία τεράστια ανακούφιση!
Δημοσιεύθηκε στις: 22/11/2013
Ο τερματισμός είναι μία τεράστια ανακούφιση και μία ασύγκριτη ευχαρίστηση αφού φτάνεις σε ένα στόχο που προετοιμάζεις τόσους μήνες...

 «η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει», μαζί και ο ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 14/11/2013
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στο πρόγραμμα «η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει», που υλοποιεί η ΑΜΚΕ «¶γονη Γραμμή Γόνιμη» με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την ευγενική χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στην Σκιάθο, Σκόπελο, Σέριφο, Σίκινο, Κάσο, Κάρπαθο και Καστελόριζο.

 Υποστήριξε τους Μαραθωνοδρόμους του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/10/2013
Ο Διονύσης και η Χριστίνα θα τρέξουν στον 31ο κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας και θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν 2.800 ευρω για την επισκευή του συστήματος παροχής θαλασσινού νερού στις δεξαμενές περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Ενισχύστε την προσπάθειά τους και βοηθείστε την περίθαλψη των απειλούμενων θαλάσσιων χελωνών!

 ...οι 5 καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/10/2013
…συνάντησα τους πιο καταπληκτικούς και δημιουργικούς ανθρώπους που ξέρουν να σε εμπνέουν, έκανα παντοτινούς φίλους και έμεινα με τόσο ιδιαίτερες αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες στο νου μου. Δεν είναι δύσκολο να πω πως αυτές οι 5 εβδομάδες στον ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν οι καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου και μου προσέφεραν μια καταπληκτική εμπειρία. Θα μείνω για πάντα ένα παιδί του ΑΡΧΕΛΩΝ και του χρόνου, θα επιστρέψω οπωσδήποτε.

 Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς (Case Studies)
Δημοσιεύθηκε στις: 15/10/2013
Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών , στην Γλυφάδα.
Μια συνάντηση για να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες της προηγούμενης εκπαιδευτικής χρονιάς και να μοιραστούμε φρέσκιες ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς που αφορούν το πεδίο του ενδιαφέροντος μας.

 Μεσσηνία 2013 - 1ος Μεσογειακός προορισμός για την Καρέττα!
Δημοσιεύθηκε στις: 02/10/2013
Με την επιστροφή της Ιωάννας στο απέραντο γαλάζιο γιόρτασε ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ το γεγονός ότι η Μεσσηνία αποτέλεσε την περίοδο ωοτοκίας 2013 τον 1ο Μεσογειακό προορισμό για την Caretta caretta. Οι φωλιές του προστατευόμενου είδους ξεπέρασαν τις 1.300 στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό.

 Ρεκόρ ο αριθμός των χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 01/10/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 26 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου 2013 και με λύπη αναφέρει πως αυτή τη στιγμή έχει σημειώσει ρεκόρ ο αριθμός των χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης για να υποβληθούν σε θεραπεία καθώς ανέρχεται σε 38. Οι εθελοντές δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά για να φροντίσουν όλες τις θαλάσσιες χελώνες, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

 Τα μέλη της κοινότητας ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας βοηθούν τους Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/09/2013
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου μέλη της κοινότητας ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας συμμετείχαν στις Εθελοντικές δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα του Ν. Κυπαρισσιακού.
Τα μέλη της κοινότητας βοήθησαν στην πρωινή καταγραφή, στην προετοιμασία του υλικού για την προστασία των νεοσσών με την μέθοδο της σκίασης των φωλιών και στις εκσκαφές φωλιών που είχαν εκκολαφθεί.