Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Και ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην εκδήλωση για τον εορτασμό των γενεθλίων της ΑΜ Της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ
Δημοσιεύθηκε στις: 01/07/2014
Η Βρετανική Πρεσβεία διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη 18 Ιουνίου στην Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία για τον εορτασμό των γενεθλίων της ΑΜ Της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ τα οποία είναι και η εθνική εορτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να προσκληθεί και να παρουσιάσει το μακροχρόνιο έργο του.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 06/06/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1-17 Μαΐου 2014.

 Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 02/06/2014
Όταν η κεντρική πύλη του Κέντρου Διάσωσης άνοιξε την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014, στις 11 π.μ., είχαν ήδη συγκεντρωθεί ενθουσιασμένοι επισκέπτες, πρόθυμοι να λάβουν μέρος στον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Χελώνας από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Κάθε χρόνο, το πρόγραμμα προσφέρει μια ποικιλία διαφορετικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων χειροτεχνίας, εκθέσεων, και θεατρικών παραστάσεων ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά αλλά και για ενήλικες επίσης.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 27/05/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα Μαρτίου - Απριλίου 2014.

 Σας καλούμε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για την Παγκόσμια Ημέρα της Θαλάσσιας Χελώνας
Δημοσιεύθηκε στις: 26/05/2014
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώνει την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Θαλάσσιας χελώνας μια όμορφη γιορτή. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, το Let's do it Greece, τα Ταξίδια του Σπόρου, Η Εύη Γεροκώστα, το 34ο Δημοτικό σχολείο Πειραιά, προσφέροντας στους μικρούς μας φίλους μια μοναδική μέρα γιορτής για την θαλάσσια χελώνα!


 Τραυματισμένη Χελώνα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας
Δημοσιεύθηκε στις: 26/05/2014
Στις 22 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Βιοποικιλότητας εμφανίστηκε τραυματισμένη χελώνα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Ενημερωθήκαμε τόσο από ντόπιους όσο και από την λιμενική αρχή και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ πήγαν αμέσως στο σημείο που μας υποδείξανε για να τη διασώσουν.

 Αγιασμός στον ΠΕ.Σ. Αγιαννάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 23/05/2014
Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο ξεκίνησε και επίσημα με Αγιασμό στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο.

 Αχρηστεύοντας το μέλλον της Μεσσαράς
Δημοσιεύθηκε στις: 23/05/2014
Πέρα από τη διαπιστωμένη αυθαιρεσία, είναι γεγονός λυπηρότατο η ενσυνείδητη καταστροφή εθνικής σημασίας οικοσυστημάτων για ικανοποίηση μικροσυμφερόντων και ψηφοθηρικών αναγκών. Η ενέργεια του Δήμου Φαιστού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προωθεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας αφού καταστρέφει έναν σημαντικό φυσικό και εν δυνάμει τουριστικό πόρο.

 Υποστήριξη των θαλάσσιων μετακινήσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ από την MINOAN LINES προς τα προγράμματα της Νότιας Κρήτης και για το 2014
Δημοσιεύθηκε στις: 08/05/2014
Η συνεργασία μας με την MINOAN LINES έχει ξεκινήσει κάποια χρόνια πριν, όταν η εταιρία είχε προβεί στη 2ετή χρηματοδότηση του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Μεσσαρά, στο νομό Ηρακλείου Η Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης «MINOAN LINES» συνεχίζει να μας στηρίζει, με διαφορετικούς αλλά εξίσου σημαντικούς τρόπους. Στο πλαίσιο του χορηγικού της προγράμματος, προσφέρει από το 2011 έκπτωση εισιτηρίων στο Σύλλογό μας, διευκολύνοντας την ετήσια μετακίνηση των στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα της Νότιας Κρήτης

 ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
Δημοσιεύθηκε στις: 07/05/2014
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι γιόρτασαν αυτή τη χρονιά την ημέρα της Γης. Την 22η Απριλίου 2014,πραγματοποιηθήθηκε σε όλα τα μέρη της Γής η 44η επέτειος της παγκόσμιας ημέρας για δράση. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη γιορτή και έτσι την 22η Απριλίου άνοιξε τις πόρτες του στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, στη Γλυφάδα, για το κοινό και μαζί με παλιούς και νέους φίλους του Συλλόγου φρόντισε να καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο και την παραλία

 Στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 07/05/2014
Η Διεθνής Ένωση για τις Θαλάσσιες Χελώνες (International Sea Turtle Society) είναι επιστημονική οργάνωση που ασχολείται με την έρευνα, διαχείριση και διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στον κόσμο. Η εκλογή στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη διεθνή αυτή οργάνωση δείχνει την σημασία που δίδει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα.

 Απειλούνται οι θαλάσσιες χελώνες από τα απορρίμματα στη θάλασσα
Δημοσιεύθηκε στις: 30/04/2014
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια θαλάσσια όντα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών στους ωκεανούς της γης. Πολλές χελώνες, που έχουν σκοτωθεί καταπίνοντας απορρίμματα, είχαν πλαστικές τσάντες ή πετονιά στο στομάχι τους. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα θαλάσσια απορρίμματα εξαιτίας της ανατομίας τους

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 03/04/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014.

 H ANEK LINES υποστηρίζουν την μετακίνησή μας προς την Δυτική Κρήτη και για το 2014
Δημοσιεύθηκε στις: 02/04/2014
Στο πλαίσιο του χορηγικού της προγράμματος, η Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης «ΑΝΕΚ LINES» προσέφερε έκπτωση εισιτηρίων στο Σύλλογό μας και για φέτος, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες μετακίνησης των στελεχών μας στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Δυτική Κρήτη.

 ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 01/04/2014
Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη λήψη μέτρων προστασίας του σημαντικού πληθυσμού θαλάσσιων χελωνών που φωλεοποιεί στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η παραπομπή είναι αποτέλεσμα της απίστευτης ολιγωρίας και αναποφασιστικότητας του ΥΠΕΚΑ που, παρά τις προειδοποιήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων περιβαλλοντικών  οργανώσεων, εδώ και τρία χρόνια πελαγοδρομεί για το πώς θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της προστασίας.

 Αποκαλύπτεται η γενετική ταυτότητα των Θαλασσίων Χελωνών του Κυπαρισσιακού κόλπου
Δημοσιεύθηκε στις: 28/03/2014
Νεώτερα εργαλεία της γενετικής επιστήμης αποκάλυψαν τη γενετική ταυτότητα των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα που φωλεοποιούν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

 Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη κατά το 2013. Συνοπτική έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δημοσιεύθηκε στις: 26/03/2014
Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού οι δύο από τις τρεις παραλίες ωοτοκίας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονη πτωτική τάση. Παρόλα αυτά, οι ισχυρές τουριστικές πιέσεις με τα συνακόλουθά τους και ο προγραμματισμός έργων στην παράκτια ζώνη με ανεπαρκή ή πλημμελή σχεδιασμό, κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση του αναπαραγωγικού πληθυσμού, εξακολούθησαν να καταγράφονται και μάλιστα να αυξάνονται και κατά την περίοδο αναπαραγωγής του 2013

 Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 14/02/2014
Τους τελευταίους έξι μήνες ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξένησε ακόμα τρεις εθελοντές από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Την Tuuli από την Εσθονία, τη Μαρτίνα από τη Σουηδία και τον Benjamin από το Λουξεμβούργο. Ήταν πραγματικά μια απίστευτη ομάδα, η οποία βοήθησε πολύ τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης.

 ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ για το PRO.ACT Natura 200
Δημοσιεύθηκε στις: 28/01/2014
Στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2014 έγινε συνάντηση εργασίας των Εταίρων του έργου PRO.ACT. Natura 2000 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών . Το έργο εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας (INTERREG) “Ελλάδα – Ιταλία”, ¶ξονας προτεραιότητας 3: «Βελτίωση της ποιότητας ζωής, της προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής», και στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κοινής διασυνοριακής στρατηγικής για τη διατήρηση και προστασία του πληθυσμού της Caretta Caretta.

 Η Εμπειρία μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 20/01/2014
Η εμπειρία μου στον ΑΡΧΕΛΩΝ συμπεριέλαβε συνολικά, τη συμμετοχή μου σε πέντε προγράμματα σε μια περίοδο λίγο παραπάνω από 4 μήνες. Έμαθα τόσα πολλά σε αυτό το διάστημα και είμαι τόσο χαρούμενος που υπάρχει ένας τέτοιος σύλλογος. Το να γνωρίζω μια ομάδα ανθρώπων που αγαπά αυτά τα ζώα όσο κι εγώ και να αφιερώνει τόσο χρόνο για να τα σώζει, είναι κάτι που με αγγίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.