Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ και ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με τους Φορείς Διαχ/σης Αμβρακικού και Μεσολογγίου, διεξάγει ένα εντατικό πρόγραμμα στις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές με σκοπό να διερευνήσει το ρόλο των προστατευόμενων αυτών περιοχών στον κύκλο ζωής και στην οικολογία της θαλάσσιας χελώνας.

 Εκδηλώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη για το Περιβάλλον και τις Θαλάσσιες χελώνες.
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Όπως είναι γενικότερα γνωστό οι μέρες που είναι αφιερωμένες στο περιβάλλον θέλουν να μας θυμίσουν πόσο σημαντική είναι η προστασία του, καθώς και η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου μέσα σε αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι του, κάτι που δυστυχώς έχουμε λίγο ως πολύ ξεχάσει.

 Απελευθερώσεις και δορυφορικοί πομποί
Δημοσιεύθηκε στις: 09/07/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2013 .

 «Η Γη των Ανθρώπων»
Δημοσιεύθηκε στις: 21/06/2013
Στηριγμένο σε βασικό εικονογραφημένο κείμενο για τις λειτουργίες της φύσης και το σεβασμό στη ζωή, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε συμμετοχικό δρώμενο περίπου μιας ώρας για μαθητές Ε’ δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με ευκαιρία τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ και θα υλοποιηθεί σε σχολεία της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου της Κρήτης και της Αττικής (γειτονικά με το Κέντρο Διάσωσης) που θα ενδιαφερθούν, μέσα στη σχολική χρονιά 2013-14.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 18/06/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 - 31 Μαΐου 2013 .

 Ημέρα των χελωνών και των φίλων τους!
Δημοσιεύθηκε στις: 13/06/2013
Φέτος όπως και κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή του Μαΐου η αγαπημένη στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους «Ημέρα της χελώνας». Αφορμή βέβαια ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Χελωνών την οποία ο ΑΡΧΕΛΩΝ καθιέρωσε στην Ελλάδα, πριν μερικά χρόνια.

 «Παρακολούθηση Εργασίας» στη Σουηδία
Δημοσιεύθηκε στις: 12/06/2013
Η Υπεύθυνη Εθελοντών και Συντονίστρια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θεώνη Καρκούλια, βρέθηκε στη Σουηδία στα πλαίσια του προγράμματος «Παρακολούθηση Εργασίας» της Νέας Γενιάς σε Δράση.

 ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/06/2013
Τα τελευταία χρόνια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του, που αποτελεί και τον πυρήνα του βιοτόπου ωοτοκίας με 86% όλων των φωλιών του Κόλπου, παρατηρούνται «τετελεσμένα γεγονότα» που συρρικνώνουν το δάσος, καταστρέφουν τις παράκτιες θίνες και δημιουργούν «οικόπεδα» για δόμηση και πώληση.

 ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/06/2013
Η ειδοποίηση ήρθε από ευαισθητοποιημένους πολίτες που έβλεπαν μια χελώνα να επιπλέει ακίνητη στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας Τσιλιβή Ζακύνθου. Το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έσπευσαν οι εθελοντές του. Η χελώνα ήταν νεκρή τυλιγμένη σε ένα μακάβριο κουβάρι από πετονιές, πιασμένο σε βράχια του βυθού.

 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΤΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2013
Η Καρέττα, όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, παρόλο που ζει και ταξιδεύει σε έναν εκτεταμένο θαλάσσιο χώρο έχει απόλυτη ανάγκη μια συγκεκριμένη αμμώδη παραλία, ακόμα και ένα συγκεκριμένο τμήμα παραλίας, όπου εκκολάφθηκε και η ίδια ως νεοσσός και όπου στη συνέχεια –αν είναι θηλυκιά- θα αφήσει τα αυγά της. Έτσι κάθε περιοχή ωοτοκίας έχει με την πάροδο του χρόνου διαμορφώσει τον «δικό της» πληθυσμό χελωνών, με κορύφωση τη διαφοροποίηση της γενετικής ταυτότητάς του.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης;
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Απριλίου – 17 Μαΐου 2013.

 Εκπαιδεύτηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου που θα προσπαθήσουν να προστατέψουν 2.500 φωλιές Καρέττα το καλοκαίρι του 2013
Δημοσιεύθηκε στις: 13/05/2013
Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της περιόδου λειτουργίας των προγραμμάτων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Την χρονιά που μας πέρασε,οι Υπεύθυνοι Πεδίου μαζί με 422 εθελοντές από 28 διαφορετικές χώρες του κόσμου με βάση τους 7 Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου που έχει οργανώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να προστατέψουν 1.525 φωλιές Caretta caretta, βοηθώντας έτσι 95.624 νεογέννητα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στην θάλασσα!! 

 Βάψιμο κόκκινων αυγών για το Πάσχα
Δημοσιεύθηκε στις: 11/05/2013
Τη Μεγάλη Πέμπτη εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης βάψανε κόκκινα αυγά για το Πάσχα όπως επιβάλλει η παράδοση.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 09/05/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 5 Μαρτίου - 17 Απριλίου 2013.

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ - συμμετοχή εθελοντών για την περίοδο 2013
Δημοσιεύθηκε στις: 29/04/2013
Όπως κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ στηρίζεται στους εθελοντές του για να μπορέσει να λειτουργήσει τα προγράμματα προστασίας των θαλασσίων χελωνών. Τα προγράμματα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου και θα λειτουργούν έως τον Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής διακρίνεται μια αύξηση εθελοντών κάτι που δίνει ιδιαίτερη χαρά διότι θα εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική λειτουργία της προστασίας των θαλασσίων χελωνών.

 Στηρίζουμε με 660 «καΐκια» την εκστρατεία της GREENPEACE
Δημοσιεύθηκε στις: 16/04/2013
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βοήθησε ενημερώνοντας τους μαθητές που επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών τον Μάρτιο και κάθε μαθητής υπέγραψε ένα χάρτινο καΐκι. Δημιουργήθηκε στόλος από 660 χάρτινα καΐκια τα οποία παραδόθηκαν στο πλοίο Arctic Sunrise όταν ήρθε στη Μαρίνα του Φλοίσβου 6-8 Απριλίου.

 Προστασία δια... οργώματος των αμμολόφων του Οικότοπου Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας» (Natura 2000 - GR 2550005)!
Δημοσιεύθηκε στις: 16/04/2013
Ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος έχει αυξημένη οικολογική σημασία λόγω αφενός του ότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο, είδος το οποίο είναι «απειλούμενο» και σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας (παραρτήματα II και IV της οδηγίας), αφετέρου λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών (οι οικότοποι αμμοθινών περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της ίδιας οδηγίας).
Το τελευταίο περιστατικό της υποβάθμισης έγινε τις πρώτες μέρες του Απρίλη. Κατ’ εντολή της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση παραλιακών αγροτεμαχίων μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, οργώθηκαν οι προστατευόμενες αμμοθίνες με αποτέλεσμα την αποψίλωση της αμμοθινικής βλάστησης!!

 Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης με Βιντεοκλήση
Δημοσιεύθηκε στις: 12/04/2013
Οι μαθητές του σχολείου της Αμαλιάδας υιοθέτησαν μια χελώνα και ήθελαν πολύ να δούν την περίθαλψη. Την απόσταση γεφύρωσε η οπτικοακουστική επικοινωνία μέσω Skype. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές “ξεναγήθηκαν” ψηφιακά στον χώρο της Περίθαλψης Θαλασσίων Χελωνών, είδαν το έργο των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του Συλλόγου.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΟ 34Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ TESOL GREECE
Δημοσιεύθηκε στις: 12/04/2013
Οι εθελόντριες του ΑΡΧΕΛΩΝ Jane Mantarakis και Joanne Stournara, συμμετείχαν στο 34ο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο της TESOL Greece, που έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, στις 30 και 31 Μαρτίου. Στο γεγονός αυτό, η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ, πήρε πολλά θετικά σχόλια

 Οι αρνητικοί δείκτες, δεν αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας
Δημοσιεύθηκε στις: 12/03/2013
Το Δίκτυο Διάσωσης που αποτελεί δραστηριότητα του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών κατέγραψε το 2012 τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών χελωνών από την έναρξη της λειτουργίας του. 584 χελώνες από όλη την Ελλάδα αναφέρθηκαν νεκρές και εκβρασμένες. Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, στην Ανατολική Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Δυστυχώς και οι μισές από τις τραυματισμένες που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο μας, είχαν τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, από «ανθρώπινο χέρι».
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 12 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2013.