Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Δημόσιες εκσκαφές φωλιών στο Δήμο Χανίων
Δημοσιεύθηκε στις: 23/09/2013
Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 29/8 το απόγευμα, στην Αγία Μαρίνα Χανίων, στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο «Akoition». Εκεί πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη στήριξη του Δήμου Χανίων, δημόσια εκσκαφή της φωλιάς που βρέθηκε μπροστά από το ξενοδοχείο.
Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μανούσος Λιονάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Μαρία Κοκκινάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ζορμπάκος Νεκτάριος, που άκουσαν με προσοχή τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα στην περιοχή τους και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους μελλοντικά.

 3.600 χελωνάκια καρέτα από την Κορώνη, κολυμπούν στην Μεσόγειο
Δημοσιεύθηκε στις: 18/09/2013
3.600 περίπου χελωνάκια εκτιμάται ότι βοηθήθηκαν να φτάσουν στην θάλασσα από τους 20 εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ήρθαν από όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Αμερική-ΗΠΑ, Αυστραλία, Κορέα, Αγγλία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Βέλγιο, Ρουμανία και Αυστρία) και αφιέρωσαν την ενέργειά τους και τον χρόνο τους, για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής και κατ’ επέκταση την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της Κορώνης και της Μεσσηνίας!

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 30/08/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 Ιουλίου – 26 Ιουλίου 2013 .

 Έφυγε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης, παλιός φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 28/08/2013
Έφυγε προχτές από τη ζωή ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης, παλιός φίλος και υποστηρικτής του ΑΡΧΕΛΩΝ από την ίδρυσή του.

 Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 2η γιορτή Κρητικής Διατροφής
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2013
Στο Ρέθυμνο διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στην κρητική διατροφή και τα κριτικά παραδοσιακά προϊόντα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε αυτή τη γιορτή μιας και η θαλάσσια χελώνα αποτελεί κομμάτι του Ρεθυμνιώτικου πλούτου, με τον κόλπο Ρεθύμνου να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στη Κρήτη, που ωοτοκούν οι Caretta caretta.

 Το Ρέθυμνο γιόρτασε την πανελλήνια πρωτιά του στη γέννηση των πρώτων μικρών χελωνών του 2013 στις παραλίες του
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2013
Τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta, που βγήκαν με επιτυχία από την πρώτη φωλιά για φέτος καταγράφηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στις παραλίες του Ρεθύμνου, σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Με αφορμή αυτό το συμβάν ο Δήμος Ρεθύμνης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «συνόδευσαν» τα χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα για το ταξίδι της ζωής τους που μόλις ξεκίνησε στο Ρέθυμνο, πραγματοποιώντας παράλληλες εκδηλώσεις, τόσο στις Ρεθυμνιώτικες παραλίες όσο και στο κέντρο της πόλης.

 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 09/08/2013
Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζεται με τη μορφή χρονολογίου η «ιστορία» της 30-ετούς δουλειάς του Συλλόγου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το σκεπτικό για την ακολουθούμενη μεθοδολογία. Αφορμή για το άρθρο έδωσαν διάφορα δημοσιεύματα και επιστολές που, από άγνοια ή και εσκεμμένα, παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

 Τα πρώτα χελωνάκια του 2013 στο Ρέθυμνο Κρήτης
Δημοσιεύθηκε στις: 22/07/2013
Την Δευτέρα, στις 15 Ιουλίου, είχαμε την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και για φέτος, που σημαίνει πως τα πρώτα μικρά χελωνάκια βγήκαν με επιτυχία από την πρώτη φωλιά. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα πρώτα χελωνάκια της Ελλάδας εμφανίστηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου.

 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ και ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με τους Φορείς Διαχ/σης Αμβρακικού και Μεσολογγίου, διεξάγει ένα εντατικό πρόγραμμα στις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές με σκοπό να διερευνήσει το ρόλο των προστατευόμενων αυτών περιοχών στον κύκλο ζωής και στην οικολογία της θαλάσσιας χελώνας.

 Εκδηλώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη για το Περιβάλλον και τις Θαλάσσιες χελώνες.
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Όπως είναι γενικότερα γνωστό οι μέρες που είναι αφιερωμένες στο περιβάλλον θέλουν να μας θυμίσουν πόσο σημαντική είναι η προστασία του, καθώς και η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου μέσα σε αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι του, κάτι που δυστυχώς έχουμε λίγο ως πολύ ξεχάσει.

 Απελευθερώσεις και δορυφορικοί πομποί
Δημοσιεύθηκε στις: 09/07/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2013 .

 «Η Γη των Ανθρώπων»
Δημοσιεύθηκε στις: 21/06/2013
Στηριγμένο σε βασικό εικονογραφημένο κείμενο για τις λειτουργίες της φύσης και το σεβασμό στη ζωή, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε συμμετοχικό δρώμενο περίπου μιας ώρας για μαθητές Ε’ δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με ευκαιρία τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ και θα υλοποιηθεί σε σχολεία της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου της Κρήτης και της Αττικής (γειτονικά με το Κέντρο Διάσωσης) που θα ενδιαφερθούν, μέσα στη σχολική χρονιά 2013-14.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 18/06/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 - 31 Μαΐου 2013 .

 Ημέρα των χελωνών και των φίλων τους!
Δημοσιεύθηκε στις: 13/06/2013
Φέτος όπως και κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή του Μαΐου η αγαπημένη στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους «Ημέρα της χελώνας». Αφορμή βέβαια ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Χελωνών την οποία ο ΑΡΧΕΛΩΝ καθιέρωσε στην Ελλάδα, πριν μερικά χρόνια.

 «Παρακολούθηση Εργασίας» στη Σουηδία
Δημοσιεύθηκε στις: 12/06/2013
Η Υπεύθυνη Εθελοντών και Συντονίστρια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θεώνη Καρκούλια, βρέθηκε στη Σουηδία στα πλαίσια του προγράμματος «Παρακολούθηση Εργασίας» της Νέας Γενιάς σε Δράση.

 ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/06/2013
Τα τελευταία χρόνια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του, που αποτελεί και τον πυρήνα του βιοτόπου ωοτοκίας με 86% όλων των φωλιών του Κόλπου, παρατηρούνται «τετελεσμένα γεγονότα» που συρρικνώνουν το δάσος, καταστρέφουν τις παράκτιες θίνες και δημιουργούν «οικόπεδα» για δόμηση και πώληση.

 ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/06/2013
Η ειδοποίηση ήρθε από ευαισθητοποιημένους πολίτες που έβλεπαν μια χελώνα να επιπλέει ακίνητη στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας Τσιλιβή Ζακύνθου. Το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έσπευσαν οι εθελοντές του. Η χελώνα ήταν νεκρή τυλιγμένη σε ένα μακάβριο κουβάρι από πετονιές, πιασμένο σε βράχια του βυθού.

 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΤΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2013
Η Καρέττα, όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, παρόλο που ζει και ταξιδεύει σε έναν εκτεταμένο θαλάσσιο χώρο έχει απόλυτη ανάγκη μια συγκεκριμένη αμμώδη παραλία, ακόμα και ένα συγκεκριμένο τμήμα παραλίας, όπου εκκολάφθηκε και η ίδια ως νεοσσός και όπου στη συνέχεια –αν είναι θηλυκιά- θα αφήσει τα αυγά της. Έτσι κάθε περιοχή ωοτοκίας έχει με την πάροδο του χρόνου διαμορφώσει τον «δικό της» πληθυσμό χελωνών, με κορύφωση τη διαφοροποίηση της γενετικής ταυτότητάς του.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης;
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Απριλίου – 17 Μαΐου 2013.

 Εκπαιδεύτηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου που θα προσπαθήσουν να προστατέψουν 2.500 φωλιές Καρέττα το καλοκαίρι του 2013
Δημοσιεύθηκε στις: 13/05/2013
Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της περιόδου λειτουργίας των προγραμμάτων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Την χρονιά που μας πέρασε,οι Υπεύθυνοι Πεδίου μαζί με 422 εθελοντές από 28 διαφορετικές χώρες του κόσμου με βάση τους 7 Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου που έχει οργανώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να προστατέψουν 1.525 φωλιές Caretta caretta, βοηθώντας έτσι 95.624 νεογέννητα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στην θάλασσα!!