Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Προστασία δια... οργώματος των αμμολόφων του Οικότοπου Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας» (Natura 2000 - GR 2550005)!
Δημοσιεύθηκε στις: 16/04/2013
Ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος έχει αυξημένη οικολογική σημασία λόγω αφενός του ότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο, είδος το οποίο είναι «απειλούμενο» και σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας (παραρτήματα II και IV της οδηγίας), αφετέρου λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών (οι οικότοποι αμμοθινών περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της ίδιας οδηγίας).
Το τελευταίο περιστατικό της υποβάθμισης έγινε τις πρώτες μέρες του Απρίλη. Κατ’ εντολή της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση παραλιακών αγροτεμαχίων μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, οργώθηκαν οι προστατευόμενες αμμοθίνες με αποτέλεσμα την αποψίλωση της αμμοθινικής βλάστησης!!

 Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης με Βιντεοκλήση
Δημοσιεύθηκε στις: 12/04/2013
Οι μαθητές του σχολείου της Αμαλιάδας υιοθέτησαν μια χελώνα και ήθελαν πολύ να δούν την περίθαλψη. Την απόσταση γεφύρωσε η οπτικοακουστική επικοινωνία μέσω Skype. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές “ξεναγήθηκαν” ψηφιακά στον χώρο της Περίθαλψης Θαλασσίων Χελωνών, είδαν το έργο των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του Συλλόγου.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΟ 34Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ TESOL GREECE
Δημοσιεύθηκε στις: 12/04/2013
Οι εθελόντριες του ΑΡΧΕΛΩΝ Jane Mantarakis και Joanne Stournara, συμμετείχαν στο 34ο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο της TESOL Greece, που έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, στις 30 και 31 Μαρτίου. Στο γεγονός αυτό, η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ, πήρε πολλά θετικά σχόλια

 Οι αρνητικοί δείκτες, δεν αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας
Δημοσιεύθηκε στις: 12/03/2013
Το Δίκτυο Διάσωσης που αποτελεί δραστηριότητα του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών κατέγραψε το 2012 τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών χελωνών από την έναρξη της λειτουργίας του. 584 χελώνες από όλη την Ελλάδα αναφέρθηκαν νεκρές και εκβρασμένες. Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, στην Ανατολική Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Δυστυχώς και οι μισές από τις τραυματισμένες που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο μας, είχαν τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, από «ανθρώπινο χέρι».
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 12 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2013.

 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ 33ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 06/03/2013
Μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα από το 33ο Ετήσιο Συμπόσιο για τη Βιολογία και Διατήρηση της Θαλάσσιας Χελώνας που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη, ΗΠΑ, από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2013. Το Συμπόσιο διοργανώνεται από τη Διεθνή Οργάνωση για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS), και φέτος ήταν αφιερωμένο στις ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ. Από τότε που άρχισα να εργάζομαι για την προστασία και διατήρηση, έδινα πάντα μεγάλη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα καθώς πάντα δουλεύουμε σε κοινότητες. Είτε δουλεύουμε με εθελοντές, ντόπιους ψαράδες ή μαθητές πρέπει να τους κάνουμε να συμμετέχουν. Για να βρούμε λύσεις το να συνδεόμαστε μαζί είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε.

 Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη κατά το 2012
Δημοσιεύθηκε στις: 06/03/2013
Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού οι δύο από τις 3 παραλίες ωοτοκίας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονη πτωτική τάση. Παρόλα αυτά παρατηρούνται στους βιότοπους αναπαραγωγής πληθώρα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και ενεργειών, πολλές φορές αυθαίρετες, που οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ελέγξουν ή να αντιμετωπίσουν έγκαιρα.

 Η Βασιλόπιτα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 28/02/2013
Φέτος μαζευτήκαμε, για άλλη μια φορά, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στο φιλόξενο πατάρι του βιβλιοπωλείου των Εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ και ακολουθήσαμε το έθιμο. Το φλουρί έπεσε στο Μέλος μας κα Μαριάννα Δημητρίου και έτσι απέκτησε έναν πίνακα της Φιλανδής ζωγράφου και εθελόντριας του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ζάκυνθο, Katarina Bjorkqvist, που έχει φιλοτεχνήσει και τις καρτ-ποστάλ του Συλλόγου

 Η αποφασιστικότητα να επιβιώσουν...
Δημοσιεύθηκε στις: 28/02/2013
«... η αποφασιστικότητα αυτών των ζώων να επιβιώσουν και να ζήσουν «κανονικά», παρά τους τραυματισμούς που έχουν υποστεί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε.»...

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 24 Ιανουαρίου 2013 έως 11 Φεβρουαρίου 2013.

 Εθελοντισμός και νέοι
Δημοσιεύθηκε στις: 06/02/2013
Πως ο εθελοντισμός μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, πως οι νέοι άνθρωποι ασκούνται στην κοινωνική προσφορά, στη συμμετοχή στα κοινά και τον σχεδιασμό της ζωής που θα ζήσουν;
Ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, να αντιληφθούν το όφελος για την κοινότητά τους, αλλά και την κοινωνία και να συμβάλλουν με πρωτοβουλία και ευθύνη στις απαντήσεις που χρειάζονται οι κοινωνίες για να εξελιχθούν και να ενδυναμωθούν;
Αυτές και άλλες ερωτήσεις απαντήθηκαν στην διημερίδα «Εθελοντισμός και νέοι» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τη Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο, στις 9- 10 Ιανουαρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσίασε το πρόγραμμά του στο Εργαστήριο με θέμα: «Πρακτικές Εκπαίδευσης και Ενθάρρυνσης Εθελοντών»

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 06/02/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Δεκεμβρίου 2012 – 23 Ιανουαρίου 2013.

 Κατολίσθηση του ΧΥΤΑ στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Δημοσιεύθηκε στις: 31/01/2013
Προβλήματα και κατολισθήσεις προκάλεσε στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου το κύμα κακοκαιρίας. Από τις δυνατές βροχοπτώσεις, σημειώθηκε κατολίσθηση και τα σκουπίδια πλάκωσαν ένα κτίριο που έχει εξοπλισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι οργανώσεις WWF, Mom, MEDASSET και ΑΡΧΕΛΩΝ αντέδρασαν άμεσα με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ.

 Χανιά Κρήτης, δραματική η μείωση του αριθμού φωλιών τα τελευταία 20 χρόνια!
Δημοσιεύθηκε στις: 16/01/2013
Θα ήταν λοιπόν λυπηρό, να μην ενταθούν από όλους τους φορείς οι προσπάθειες προς τη διατήρηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών του κόλπου Χανίων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και δείκτη ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Τα 2.472 χελωνάκια που έφτασαν ασφαλή στη θάλασσα το 2012 από τα μέτρα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ, ας αποτελέσουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή.

 60 Εθελοντές στο Ρέθυμνο Κρήτης βοήθησαν 11.667 χελωνάκια να φτάσουν στην θάλασσα.
Δημοσιεύθηκε στις: 15/01/2013
Το πρόγραμμα πεδίου του Ρεθύμνου, έπειτα από το πέρας 5 μηνών, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δίνοντάς μας για το 2012 πληθώρα δεδομένων και εμπειριών για τον πληθυσμό θαλάσσιων χελωνών και την κατάσταση του βιοτόπου, ο οποίος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό φωλιών της Κρήτης. Αναλυτικότερα...

 Μεσσαρά, ανάπτυξη και προστασία ή θυσία στο βραχυπρόθεσμο κέρδος;
Δημοσιεύθηκε στις: 15/01/2013
Στις πανέμορφες παραλίες της νότιας Κρήτης θα ακολουθηθεί η αξιοποίηση της περιοχής που θα εντάξει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό ή για μια άλλη φορά θα επιλεγεί το μοντέλο της ανάπτυξης της βόρειας Κρήτης, που θα θυσιάσει ανεπιστρεπτί το παραθαλάσσιο οικοσύστημα στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους;

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 10/01/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 έως 17 Δεκεμβρίου 2012.

 Βοηθείστε τις να γίνουν καλά!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/01/2013
Κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε περίπου 70 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες κατέφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής από κάθε σημείο της χώρας.
Οι συχνότερες αιτίες τραυματισμού προκαλούνται από σκόπιμα κτυπήματα στο κεφάλι, από ταχύπλοα, εμπλοκή σε δίχτυα και κατάποση εξαρτημάτων ψαρέματος.

 Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ένας μοναδικός βιότοπος χρήζει άμεσης προστασίας.
Δημοσιεύθηκε στις: 07/01/2013
Η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο με σκοπό τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων αναπαραγωγής της μετρά πλέον 30 χρόνια Αποτέλεσμα της δράσης των ανθρώπων του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να προστατεύονται κάθε χρόνο 700 περίπου φωλιές και περισσότερα από 60.000 χελωνάκια να φτάνουν με ασφάλεια στην θάλασσα! Δυστυχώς όμως, λόγω της απραγίας της ελληνικής διοίκησης πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στην περιοχή που υποβαθμίζουν τον οικότοπο και βλάπτουν την ακεραιότητά του.

 Η Έκθεση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής για την σχολική χρονιά 2011-2012
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2012
Συντάχθηκε φέτος, όπως κάθε χρόνο η Έκθεση για το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην έκθεση αυτή αναφέρονται αναλυτικά οι συμμετέχοντες, οι παρουσιαστές των εκατοντάδων παρουσιάσεων καθώς επίσης και οι χώροι που έλαβαν μέρος. Επίσης, παρουσιάζονται οι Στόχοι του προγράμματος και η προετοιμασία του υλικού και οι τρόποι υποδοχής των χιλιάδων θεατών είτε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας είτε σε κάποιον περιβαλλοντικό σταθμό στα Προγράμματα Προστασίας Περιοχών Ωοτοκίας

 Η προστασία των φωλιών δίνει καρπούς!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2012
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ από την ίδρυσή του εργάζεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη δεύτερη σε σπουδαιότητα περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Από την καταγραφή φωλιών που τα πρώτα χρόνια γινόταν και στα 44 χλμ. παραλίας του Κόλπου, δηλ. από τον Αλφειό μέχρι το Καλό Νερό, διαπιστώθηκε ότι το 86% των φωλιών γίνονται στα νοτιότερα 9,5 χλμ. του Κόλπου, δηλ. από τον ποταμό Νέδα μέχρι το Καλό Νερό. Το τμήμα αυτό, που αποτελεί και τον πυρήνα του βιοτόπου, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας».

 Η Ευρώπη «στριμώχνει» την Ελλάδα για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2012
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη προς την ελληνική κυβέρνηση, που προηγείται της έγκλησης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για τις παραλείψεις της στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην σημαντική αυτή περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Πράγματι, η δεύτερη σε αριθμό φωλιών περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο υφίσταται μεγάλες πιέσεις για οικοπεδοποίηση και εκμετάλλευση.