Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 ...οι 5 καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/10/2013
…συνάντησα τους πιο καταπληκτικούς και δημιουργικούς ανθρώπους που ξέρουν να σε εμπνέουν, έκανα παντοτινούς φίλους και έμεινα με τόσο ιδιαίτερες αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες στο νου μου. Δεν είναι δύσκολο να πω πως αυτές οι 5 εβδομάδες στον ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν οι καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου και μου προσέφεραν μια καταπληκτική εμπειρία. Θα μείνω για πάντα ένα παιδί του ΑΡΧΕΛΩΝ και του χρόνου, θα επιστρέψω οπωσδήποτε.

 Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς (Case Studies)
Δημοσιεύθηκε στις: 15/10/2013
Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών , στην Γλυφάδα.
Μια συνάντηση για να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες της προηγούμενης εκπαιδευτικής χρονιάς και να μοιραστούμε φρέσκιες ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς που αφορούν το πεδίο του ενδιαφέροντος μας.

 Μεσσηνία 2013 - 1ος Μεσογειακός προορισμός για την Καρέττα!
Δημοσιεύθηκε στις: 02/10/2013
Με την επιστροφή της Ιωάννας στο απέραντο γαλάζιο γιόρτασε ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ το γεγονός ότι η Μεσσηνία αποτέλεσε την περίοδο ωοτοκίας 2013 τον 1ο Μεσογειακό προορισμό για την Caretta caretta. Οι φωλιές του προστατευόμενου είδους ξεπέρασαν τις 1.300 στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό.

 Ρεκόρ ο αριθμός των χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 01/10/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 26 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου 2013 και με λύπη αναφέρει πως αυτή τη στιγμή έχει σημειώσει ρεκόρ ο αριθμός των χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης για να υποβληθούν σε θεραπεία καθώς ανέρχεται σε 38. Οι εθελοντές δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά για να φροντίσουν όλες τις θαλάσσιες χελώνες, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

 Τα μέλη της κοινότητας ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας βοηθούν τους Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/09/2013
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου μέλη της κοινότητας ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας συμμετείχαν στις Εθελοντικές δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα του Ν. Κυπαρισσιακού.
Τα μέλη της κοινότητας βοήθησαν στην πρωινή καταγραφή, στην προετοιμασία του υλικού για την προστασία των νεοσσών με την μέθοδο της σκίασης των φωλιών και στις εκσκαφές φωλιών που είχαν εκκολαφθεί.

 Δημόσιες εκσκαφές φωλιών στο Δήμο Χανίων
Δημοσιεύθηκε στις: 23/09/2013
Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 29/8 το απόγευμα, στην Αγία Μαρίνα Χανίων, στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο «Akoition». Εκεί πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη στήριξη του Δήμου Χανίων, δημόσια εκσκαφή της φωλιάς που βρέθηκε μπροστά από το ξενοδοχείο.
Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μανούσος Λιονάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Μαρία Κοκκινάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ζορμπάκος Νεκτάριος, που άκουσαν με προσοχή τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα στην περιοχή τους και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους μελλοντικά.

 3.600 χελωνάκια καρέτα από την Κορώνη, κολυμπούν στην Μεσόγειο
Δημοσιεύθηκε στις: 18/09/2013
3.600 περίπου χελωνάκια εκτιμάται ότι βοηθήθηκαν να φτάσουν στην θάλασσα από τους 20 εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ήρθαν από όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Αμερική-ΗΠΑ, Αυστραλία, Κορέα, Αγγλία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Βέλγιο, Ρουμανία και Αυστρία) και αφιέρωσαν την ενέργειά τους και τον χρόνο τους, για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής και κατ’ επέκταση την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της Κορώνης και της Μεσσηνίας!

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 30/08/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 Ιουλίου – 26 Ιουλίου 2013 .

 Έφυγε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης, παλιός φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 28/08/2013
Έφυγε προχτές από τη ζωή ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης, παλιός φίλος και υποστηρικτής του ΑΡΧΕΛΩΝ από την ίδρυσή του.

 Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 2η γιορτή Κρητικής Διατροφής
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2013
Στο Ρέθυμνο διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στην κρητική διατροφή και τα κριτικά παραδοσιακά προϊόντα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε αυτή τη γιορτή μιας και η θαλάσσια χελώνα αποτελεί κομμάτι του Ρεθυμνιώτικου πλούτου, με τον κόλπο Ρεθύμνου να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στη Κρήτη, που ωοτοκούν οι Caretta caretta.

 Το Ρέθυμνο γιόρτασε την πανελλήνια πρωτιά του στη γέννηση των πρώτων μικρών χελωνών του 2013 στις παραλίες του
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2013
Τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta, που βγήκαν με επιτυχία από την πρώτη φωλιά για φέτος καταγράφηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στις παραλίες του Ρεθύμνου, σε αντίθεση με άλλες χρονιές. Με αφορμή αυτό το συμβάν ο Δήμος Ρεθύμνης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «συνόδευσαν» τα χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα για το ταξίδι της ζωής τους που μόλις ξεκίνησε στο Ρέθυμνο, πραγματοποιώντας παράλληλες εκδηλώσεις, τόσο στις Ρεθυμνιώτικες παραλίες όσο και στο κέντρο της πόλης.

 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 09/08/2013
Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζεται με τη μορφή χρονολογίου η «ιστορία» της 30-ετούς δουλειάς του Συλλόγου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το σκεπτικό για την ακολουθούμενη μεθοδολογία. Αφορμή για το άρθρο έδωσαν διάφορα δημοσιεύματα και επιστολές που, από άγνοια ή και εσκεμμένα, παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

 Τα πρώτα χελωνάκια του 2013 στο Ρέθυμνο Κρήτης
Δημοσιεύθηκε στις: 22/07/2013
Την Δευτέρα, στις 15 Ιουλίου, είχαμε την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και για φέτος, που σημαίνει πως τα πρώτα μικρά χελωνάκια βγήκαν με επιτυχία από την πρώτη φωλιά. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα πρώτα χελωνάκια της Ελλάδας εμφανίστηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου.

 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ και ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με τους Φορείς Διαχ/σης Αμβρακικού και Μεσολογγίου, διεξάγει ένα εντατικό πρόγραμμα στις παραπάνω θαλάσσιες περιοχές με σκοπό να διερευνήσει το ρόλο των προστατευόμενων αυτών περιοχών στον κύκλο ζωής και στην οικολογία της θαλάσσιας χελώνας.

 Εκδηλώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη για το Περιβάλλον και τις Θαλάσσιες χελώνες.
Δημοσιεύθηκε στις: 12/07/2013
Όπως είναι γενικότερα γνωστό οι μέρες που είναι αφιερωμένες στο περιβάλλον θέλουν να μας θυμίσουν πόσο σημαντική είναι η προστασία του, καθώς και η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου μέσα σε αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι του, κάτι που δυστυχώς έχουμε λίγο ως πολύ ξεχάσει.

 Απελευθερώσεις και δορυφορικοί πομποί
Δημοσιεύθηκε στις: 09/07/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2013 .

 «Η Γη των Ανθρώπων»
Δημοσιεύθηκε στις: 21/06/2013
Στηριγμένο σε βασικό εικονογραφημένο κείμενο για τις λειτουργίες της φύσης και το σεβασμό στη ζωή, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε συμμετοχικό δρώμενο περίπου μιας ώρας για μαθητές Ε’ δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με ευκαιρία τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του ΑΡΧΕΛΩΝ και θα υλοποιηθεί σε σχολεία της Ζακύνθου, της Πελοποννήσου της Κρήτης και της Αττικής (γειτονικά με το Κέντρο Διάσωσης) που θα ενδιαφερθούν, μέσα στη σχολική χρονιά 2013-14.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 18/06/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 - 31 Μαΐου 2013 .

 Ημέρα των χελωνών και των φίλων τους!
Δημοσιεύθηκε στις: 13/06/2013
Φέτος όπως και κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή του Μαΐου η αγαπημένη στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους «Ημέρα της χελώνας». Αφορμή βέβαια ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Χελωνών την οποία ο ΑΡΧΕΛΩΝ καθιέρωσε στην Ελλάδα, πριν μερικά χρόνια.

 «Παρακολούθηση Εργασίας» στη Σουηδία
Δημοσιεύθηκε στις: 12/06/2013
Η Υπεύθυνη Εθελοντών και Συντονίστρια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θεώνη Καρκούλια, βρέθηκε στη Σουηδία στα πλαίσια του προγράμματος «Παρακολούθηση Εργασίας» της Νέας Γενιάς σε Δράση.