Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/06/2013
Τα τελευταία χρόνια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του, που αποτελεί και τον πυρήνα του βιοτόπου ωοτοκίας με 86% όλων των φωλιών του Κόλπου, παρατηρούνται «τετελεσμένα γεγονότα» που συρρικνώνουν το δάσος, καταστρέφουν τις παράκτιες θίνες και δημιουργούν «οικόπεδα» για δόμηση και πώληση.

 ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/06/2013
Η ειδοποίηση ήρθε από ευαισθητοποιημένους πολίτες που έβλεπαν μια χελώνα να επιπλέει ακίνητη στο θαλάσσιο χώρο της παραλίας Τσιλιβή Ζακύνθου. Το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τον ΑΡΧΕΛΩΝ και έσπευσαν οι εθελοντές του. Η χελώνα ήταν νεκρή τυλιγμένη σε ένα μακάβριο κουβάρι από πετονιές, πιασμένο σε βράχια του βυθού.

 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΤΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2013
Η Καρέττα, όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, παρόλο που ζει και ταξιδεύει σε έναν εκτεταμένο θαλάσσιο χώρο έχει απόλυτη ανάγκη μια συγκεκριμένη αμμώδη παραλία, ακόμα και ένα συγκεκριμένο τμήμα παραλίας, όπου εκκολάφθηκε και η ίδια ως νεοσσός και όπου στη συνέχεια –αν είναι θηλυκιά- θα αφήσει τα αυγά της. Έτσι κάθε περιοχή ωοτοκίας έχει με την πάροδο του χρόνου διαμορφώσει τον «δικό της» πληθυσμό χελωνών, με κορύφωση τη διαφοροποίηση της γενετικής ταυτότητάς του.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης;
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Απριλίου – 17 Μαΐου 2013.

 Εκπαιδεύτηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου που θα προσπαθήσουν να προστατέψουν 2.500 φωλιές Καρέττα το καλοκαίρι του 2013
Δημοσιεύθηκε στις: 13/05/2013
Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της περιόδου λειτουργίας των προγραμμάτων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Την χρονιά που μας πέρασε,οι Υπεύθυνοι Πεδίου μαζί με 422 εθελοντές από 28 διαφορετικές χώρες του κόσμου με βάση τους 7 Ερευνητικούς Σταθμούς Πεδίου που έχει οργανώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να προστατέψουν 1.525 φωλιές Caretta caretta, βοηθώντας έτσι 95.624 νεογέννητα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στην θάλασσα!! 

 Βάψιμο κόκκινων αυγών για το Πάσχα
Δημοσιεύθηκε στις: 11/05/2013
Τη Μεγάλη Πέμπτη εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης βάψανε κόκκινα αυγά για το Πάσχα όπως επιβάλλει η παράδοση.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 09/05/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 5 Μαρτίου - 17 Απριλίου 2013.

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ - συμμετοχή εθελοντών για την περίοδο 2013
Δημοσιεύθηκε στις: 29/04/2013
Όπως κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ στηρίζεται στους εθελοντές του για να μπορέσει να λειτουργήσει τα προγράμματα προστασίας των θαλασσίων χελωνών. Τα προγράμματα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου και θα λειτουργούν έως τον Οκτώβρη. Μέχρι στιγμής διακρίνεται μια αύξηση εθελοντών κάτι που δίνει ιδιαίτερη χαρά διότι θα εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων και κατΆ επέκταση την αποτελεσματική λειτουργία της προστασίας των θαλασσίων χελωνών.

 Στηρίζουμε με 660 «καΐκια» την εκστρατεία της GREENPEACE
Δημοσιεύθηκε στις: 16/04/2013
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βοήθησε ενημερώνοντας τους μαθητές που επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών τον Μάρτιο και κάθε μαθητής υπέγραψε ένα χάρτινο καΐκι. Δημιουργήθηκε στόλος από 660 χάρτινα καΐκια τα οποία παραδόθηκαν στο πλοίο Arctic Sunrise όταν ήρθε στη Μαρίνα του Φλοίσβου 6-8 Απριλίου.

 Προστασία δια... οργώματος των αμμολόφων του Οικότοπου Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας» (Natura 2000 - GR 2550005)!
Δημοσιεύθηκε στις: 16/04/2013
Ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος έχει αυξημένη οικολογική σημασία λόγω αφενός του ότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης της χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο, είδος το οποίο είναι «απειλούμενο» και σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ έχει ανάγκη αυστηρής προστασίας (παραρτήματα II και IV της οδηγίας), αφετέρου λόγω της παρουσίας ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών (οι οικότοποι αμμοθινών περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της ίδιας οδηγίας).
Το τελευταίο περιστατικό της υποβάθμισης έγινε τις πρώτες μέρες του Απρίλη. ΚατΆ εντολή της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση παραλιακών αγροτεμαχίων μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, οργώθηκαν οι προστατευόμενες αμμοθίνες με αποτέλεσμα την αποψίλωση της αμμοθινικής βλάστησης!!

 Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης με Βιντεοκλήση
Δημοσιεύθηκε στις: 12/04/2013
Οι μαθητές του σχολείου της Αμαλιάδας υιοθέτησαν μια χελώνα και ήθελαν πολύ να δούν την περίθαλψη. Την απόσταση γεφύρωσε η οπτικοακουστική επικοινωνία μέσω Skype. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές “ξεναγήθηκαν” ψηφιακά στον χώρο της Περίθαλψης Θαλασσίων Χελωνών, είδαν το έργο των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του Συλλόγου.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΟ 34Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ TESOL GREECE
Δημοσιεύθηκε στις: 12/04/2013
Οι εθελόντριες του ΑΡΧΕΛΩΝ Jane Mantarakis και Joanne Stournara, συμμετείχαν στο 34ο Διεθνές Ετήσιο Συνέδριο της TESOL Greece, που έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, στις 30 και 31 Μαρτίου. Στο γεγονός αυτό, η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ, πήρε πολλά θετικά σχόλια

 Οι αρνητικοί δείκτες, δεν αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας
Δημοσιεύθηκε στις: 12/03/2013
Το Δίκτυο Διάσωσης που αποτελεί δραστηριότητα του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών κατέγραψε το 2012 τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών χελωνών από την έναρξη της λειτουργίας του. 584 χελώνες από όλη την Ελλάδα αναφέρθηκαν νεκρές και εκβρασμένες. Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, στην Ανατολική Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Δυστυχώς και οι μισές από τις τραυματισμένες που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο μας, είχαν τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, από «ανθρώπινο χέρι».
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 12 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2013.

 ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ 33ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 06/03/2013
Μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα από το 33ο Ετήσιο Συμπόσιο για τη Βιολογία και Διατήρηση της Θαλάσσιας Χελώνας που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη, ΗΠΑ, από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2013. Το Συμπόσιο διοργανώνεται από τη Διεθνή Οργάνωση για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS), και φέτος ήταν αφιερωμένο στις ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ. Από τότε που άρχισα να εργάζομαι για την προστασία και διατήρηση, έδινα πάντα μεγάλη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα καθώς πάντα δουλεύουμε σε κοινότητες. Είτε δουλεύουμε με εθελοντές, ντόπιους ψαράδες ή μαθητές πρέπει να τους κάνουμε να συμμετέχουν. Για να βρούμε λύσεις το να συνδεόμαστε μαζί είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε.

 Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη κατά το 2012
Δημοσιεύθηκε στις: 06/03/2013
Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη κινδυνεύει με εξαφάνιση αφού οι δύο από τις 3 παραλίες ωοτοκίας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονη πτωτική τάση. Παρόλα αυτά παρατηρούνται στους βιότοπους αναπαραγωγής πληθώρα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και ενεργειών, πολλές φορές αυθαίρετες, που οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν να ελέγξουν ή να αντιμετωπίσουν έγκαιρα.

 Η Βασιλόπιτα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 28/02/2013
Φέτος μαζευτήκαμε, για άλλη μια φορά, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στο φιλόξενο πατάρι του βιβλιοπωλείου των Εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ και ακολουθήσαμε το έθιμο. Το φλουρί έπεσε στο Μέλος μας κα Μαριάννα Δημητρίου και έτσι απέκτησε έναν πίνακα της Φιλανδής ζωγράφου και εθελόντριας του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ζάκυνθο, Katarina Bjorkqvist, που έχει φιλοτεχνήσει και τις καρτ-ποστάλ του Συλλόγου

 Η αποφασιστικότητα να επιβιώσουν...
Δημοσιεύθηκε στις: 28/02/2013
«... η αποφασιστικότητα αυτών των ζώων να επιβιώσουν και να ζήσουν «κανονικά», παρά τους τραυματισμούς που έχουν υποστεί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε.»...

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 24 Ιανουαρίου 2013 έως 11 Φεβρουαρίου 2013.

 Εθελοντισμός και νέοι
Δημοσιεύθηκε στις: 06/02/2013
Πως ο εθελοντισμός μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, πως οι νέοι άνθρωποι ασκούνται στην κοινωνική προσφορά, στη συμμετοχή στα κοινά και τον σχεδιασμό της ζωής που θα ζήσουν;
Ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, να αντιληφθούν το όφελος για την κοινότητά τους, αλλά και την κοινωνία και να συμβάλλουν με πρωτοβουλία και ευθύνη στις απαντήσεις που χρειάζονται οι κοινωνίες για να εξελιχθούν και να ενδυναμωθούν;
Αυτές και άλλες ερωτήσεις απαντήθηκαν στην διημερίδα «Εθελοντισμός και νέοι» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τη Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο, στις 9- 10 Ιανουαρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσίασε το πρόγραμμά του στο Εργαστήριο με θέμα: «Πρακτικές Εκπαίδευσης και Ενθάρρυνσης Εθελοντών»

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 06/02/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 Δεκεμβρίου 2012 – 23 Ιανουαρίου 2013.

 Κατολίσθηση του ΧΥΤΑ στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Δημοσιεύθηκε στις: 31/01/2013
Προβλήματα και κατολισθήσεις προκάλεσε στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου το κύμα κακοκαιρίας. Από τις δυνατές βροχοπτώσεις, σημειώθηκε κατολίσθηση και τα σκουπίδια πλάκωσαν ένα κτίριο που έχει εξοπλισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι οργανώσεις WWF, Mom, MEDASSET και ΑΡΧΕΛΩΝ αντέδρασαν άμεσα με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ.