Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Χανιά Κρήτης, δραματική η μείωση του αριθμού φωλιών τα τελευταία 20 χρόνια!
Δημοσιεύθηκε στις: 16/01/2013
Θα ήταν λοιπόν λυπηρό, να μην ενταθούν από όλους τους φορείς οι προσπάθειες προς τη διατήρηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών του κόλπου Χανίων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και δείκτη ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Τα 2.472 χελωνάκια που έφτασαν ασφαλή στη θάλασσα το 2012 από τα μέτρα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ, ας αποτελέσουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή.

 60 Εθελοντές στο Ρέθυμνο Κρήτης βοήθησαν 11.667 χελωνάκια να φτάσουν στην θάλασσα.
Δημοσιεύθηκε στις: 15/01/2013
Το πρόγραμμα πεδίου του Ρεθύμνου, έπειτα από το πέρας 5 μηνών, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δίνοντάς μας για το 2012 πληθώρα δεδομένων και εμπειριών για τον πληθυσμό θαλάσσιων χελωνών και την κατάσταση του βιοτόπου, ο οποίος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό φωλιών της Κρήτης. Αναλυτικότερα...

 Μεσσαρά, ανάπτυξη και προστασία ή θυσία στο βραχυπρόθεσμο κέρδος;
Δημοσιεύθηκε στις: 15/01/2013
Στις πανέμορφες παραλίες της νότιας Κρήτης θα ακολουθηθεί η αξιοποίηση της περιοχής που θα εντάξει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό ή για μια άλλη φορά θα επιλεγεί το μοντέλο της ανάπτυξης της βόρειας Κρήτης, που θα θυσιάσει ανεπιστρεπτί το παραθαλάσσιο οικοσύστημα στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους;

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 10/01/2013
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 1 έως 17 Δεκεμβρίου 2012.

 Βοηθείστε τις να γίνουν καλά!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/01/2013
Κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε περίπου 70 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες κατέφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής από κάθε σημείο της χώρας.
Οι συχνότερες αιτίες τραυματισμού προκαλούνται από σκόπιμα κτυπήματα στο κεφάλι, από ταχύπλοα, εμπλοκή σε δίχτυα και κατάποση εξαρτημάτων ψαρέματος.

 Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ένας μοναδικός βιότοπος χρήζει άμεσης προστασίας.
Δημοσιεύθηκε στις: 07/01/2013
Η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο με σκοπό τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων αναπαραγωγής της μετρά πλέον 30 χρόνια Αποτέλεσμα της δράσης των ανθρώπων του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να προστατεύονται κάθε χρόνο 700 περίπου φωλιές και περισσότερα από 60.000 χελωνάκια να φτάνουν με ασφάλεια στην θάλασσα! Δυστυχώς όμως, λόγω της απραγίας της ελληνικής διοίκησης πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στην περιοχή που υποβαθμίζουν τον οικότοπο και βλάπτουν την ακεραιότητά του.

 Η Έκθεση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής για την σχολική χρονιά 2011-2012
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2012
Συντάχθηκε φέτος, όπως κάθε χρόνο η Έκθεση για το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην έκθεση αυτή αναφέρονται αναλυτικά οι συμμετέχοντες, οι παρουσιαστές των εκατοντάδων παρουσιάσεων καθώς επίσης και οι χώροι που έλαβαν μέρος. Επίσης, παρουσιάζονται οι Στόχοι του προγράμματος και η προετοιμασία του υλικού και οι τρόποι υποδοχής των χιλιάδων θεατών είτε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας είτε σε κάποιον περιβαλλοντικό σταθμό στα Προγράμματα Προστασίας Περιοχών Ωοτοκίας

 Η προστασία των φωλιών δίνει καρπούς!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2012
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ από την ίδρυσή του εργάζεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη δεύτερη σε σπουδαιότητα περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Από την καταγραφή φωλιών που τα πρώτα χρόνια γινόταν και στα 44 χλμ. παραλίας του Κόλπου, δηλ. από τον Αλφειό μέχρι το Καλό Νερό, διαπιστώθηκε ότι το 86% των φωλιών γίνονται στα νοτιότερα 9,5 χλμ. του Κόλπου, δηλ. από τον ποταμό Νέδα μέχρι το Καλό Νερό. Το τμήμα αυτό, που αποτελεί και τον πυρήνα του βιοτόπου, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας».

 Η Ευρώπη «στριμώχνει» την Ελλάδα για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2012
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη προς την ελληνική κυβέρνηση, που προηγείται της έγκλησης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για τις παραλείψεις της στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην σημαντική αυτή περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Πράγματι, η δεύτερη σε αριθμό φωλιών περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο υφίσταται μεγάλες πιέσεις για οικοπεδοποίηση και εκμετάλλευση.

 Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε να σωθεί μια ζωή... με ένα δώρο!
Δημοσιεύθηκε στις: 14/12/2012
Οι γιορτές πλησιάζουν, και όλοι θέλοντας να μπούμε στο πνεύμα των Γιορτών, αναζητούμε τρόπους να κάνουμε καλές πράξεις, δωράκια και να ευαισθητοποιηθούμε σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.
Είναι η κατάλληλη εποχή για να συνδυάσουμε ένα συμβολικό δώρο και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε ένα απειλούμενο άγριο ζώο που στηρίζεται στη δική μας βοήθεια για να επιζήσει.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 11/12/2012
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 27 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2012.

 Η κρίση χτυπάει αλύπητα το περιβάλλον, όμως πού είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος;
Δημοσιεύθηκε στις: 10/12/2012
Σε λίγες μέρες, η Κυβέρνηση κλείνει ένα εξάμηνο στο τιμόνι της χώρας. Μαζί με τις επώδυνες για την κοινωνία πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα, σημειώθηκαν και πολλές αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, οι οποίες έχουν επιφέρει επιπλέον επιδείνωση στην εθνική περιβαλλοντική πολιτική και σε κάθε προοπτική για οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη διέξοδο της χώρας από την κρίση.

 Συνεργασία ΑΡΧΕΛΩΝ με Ενυδρείο Κρήτης- CRETAquarium
Δημοσιεύθηκε στις: 05/12/2012
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με το Ενυδρείο Κρήτης, μιας και η απειλούμενη προς εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στη Κρήτη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θαλάσσιου κόσμου και κατ’ επέκταση κοινό αντικείμενο μελέτης και προστασίας και για τους δύο φορείς.

 Σώθηκε τραυματισμένη Καρέτα-Καρέτα από παραλία της Ξάνθης
Δημοσιεύθηκε στις: 28/11/2012
Για άλλη μια φορά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας έστησε γέφυρα σωτηρίας για μια τραυματισμένη χελώνα Caretta Caretta που βρέθηκε σε παραλία της Ξάνθης. Δυστυχώς, σήμερα, η κυριότερη ίσως απειλή για το είδος στην χώρα μας, έπειτα από την υποβάθμιση των περιοχών φωλεοποίησης, είναι οι επιπτώσεις από τις αλιευτικές δραστηριότητες.

 Απάντηση επί του δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ», το οποίο κινδυνολογεί και περιέχει παραπλανητικά στοιχεία.
Δημοσιεύθηκε στις: 28/11/2012
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με μεγάλη απογοήτευση ενημερώθηκε για την δημοσίευση απαράδεκτου δημοσιεύματος στο τεύχος της 25ης Νοεμβρίου 2012 της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ», στο οποίο εμπεριέχονται τόσο παραπλανητικά στοιχεία όσο και εκφράσεις κινδυνολογίας που είναι δυνατόν να προκαλέσουν τον πανικό της τοπικής κοινωνίας.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 21/11/2012
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 6 Οκτωβρίου – 26 Οκτωβρίου 2012.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο «Πανηγύρι της Φύσης»
Δημοσιεύθηκε στις: 09/11/2012
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη, σε συνεργασία με άλλες 25 Περιβαλλοντολογικές & Φιλοζωικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διοργάνωσαν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στη Σχολή Μωραΐτη, το «Πανηγύρι της Φύσης». Μια γιορτή για τη φύση και τα ζώα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση του κοινού σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν εκεί!!

 Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 09/11/2012
(με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ακτών)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των Ακτών (24 Οκτωβρίου) και με σκοπό την ενημέρωση της διδασκαλικής κοινότητας για το εκπαιδευτικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και τις μεθόδους ένταξής του στο σχολικό πρόγραμμα, διοργανώθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου σεμινάριο με θέμα «Προστάτες της Γης: νέοι πολίτες σε δράση – Caretakers of the Earth: Young citizens take action».

 Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. οδεύουν προς την καταστροφή της βιοποικιλότητας
Δημοσιεύθηκε στις: 30/10/2012
«Τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσουν να επενδύουν στο περιβάλλον άμεσα, και να σταματήσουν να δίνουν σημασία στους παρεμβατικούς λομπίστες ορισμένων συμφερόντων. Ειδάλλως η Ε.Ε. θα αποτύχει στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μόλις δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των στόχων για το 2020!», τονίζει ο Ariel Brunner, Συντονιστής του Τομέα Πολιτικής Περιβάλλοντος της BirdLife Europe.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 24/10/2012
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 21 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2012.