Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Ιωάννα, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 10/01/2012
Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Ιωάννα Στουρνάρα μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 21 Δεκεμβρίου ως 29 Δεκεμβρίου 2011.

 Ιωάννα, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 05/01/2012
Η εθελόντρια του Κέντρου Διάσωσης Ιωάννα Στουρνάρα μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 13 Δεκεμβρίου ως 17 Δεκεμβρίου 2011.

 Συνέδριο για την Μη Συμβατική Διαχείριση των Υδατικών Πόρων στην Μεσόγειο
Δημοσιεύθηκε στις: 03/01/2012
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton και ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε εκπροσωπούμενος από τον διευθυντή του, κ. Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είχε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές που ανέλυαν τις ποικίλες προσεγγίσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων, τους τρόπους εκμετάλλευσης τους στην περιοχή της Μεσογείου, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κλπ.

 ¶ξιζε ο κόπος και η προσπάθεια για την «Παναγιώτα» και την «Ευαγγελία»!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/12/2011
...Μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου μια χελώνα μπορέσει να τραφεί μόνη της, εξαρτώντας από την ηλικία της και τη σοβαρότητα του τραυματισμού...
...Η υπομονή τείνει να εξαντλείται μερικές φορές, όμως όταν συμβαίνει αυτό ξέρουμε πως κάθε δυνατή προσπάθεια αξίζει το κόπο και δεν πρέπει να παραιτούμαστε ποτέ...

 Ιωάννα, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (5/12/2011-12/12/2011)
Δημοσιεύθηκε στις: 16/12/2011
Αυτή είναι η πρώτη από μια ακολουθία εβδομαδιαίων αναφορών σχετικά με τα νέα του Κέντρου Διάσωσης. Οι αναφορές θα αναρτώνται κάθε Δευτέρα. Σαν αρχή της επικοινωνίας μας θα αναφερθούμε και σε ορισμένα σημαντικά νέα από το πρόσφατο παρελθόν.

 «Σβήστε φώτα!» - Έρχονται οι χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 15/12/2011
... Μερικοί Έλληνες φίλοι μου, μου είπαν, πως ενώ κολυμπούσαν, κατά λάθος είχαν συναντήσει μεγάλες θαλάσσιες χελώνες. Τι φανταστική εμπειρία! Για να διατηρηθεί η δυνατότητα αυτή, και για πολλούς πρόσθετους και λιγότερο ιδιοτελείς λόγους, νομίζω ότι πράγματι το έργο οργανώσεων όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι απαραίτητο. Εδώ, η διατήρηση των ειδών έχει πολύ βαθύ νόημα - παρ 'όλα αυτά όμως τα θαλάσσια οικοσυστήματα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα...

 Ο «Αλέξης» επιστρέφει στο σπίτι του
Δημοσιεύθηκε στις: 13/12/2011
Η νεαρή caretta caretta «Αλέξης» διασώθηκε στην Πρέβεζα στις 24 Αυγούστου 2011. Αφέθηκε ελεύθερος, από τους εθελοντές που τον φρόντιζαν, στην παραλία Λεγρενά κατά τη δύση του ηλίου στις 9 Δεκεμβρίου 2011.

 Τέσσερις «χειμωνιάτικες» απελευθερώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 07/12/2011
«¶ρτεμις», «Ηρακλής», «Κανέλλα», «Βίκυ»
Πραγματικά ευχαριστούμε όλους όσους μας βοηθούν στη διάσωση και απελευθέρωση αυτών των αρχαίων πλασμάτων της θάλασσας.
Με αυτές τις 4 απελευθερώσεις, φθάνουμε για φέτος στο συνολικό αριθμό των 28 χαρούμενων αποχαιρετισμών!!!

 Αντίο Caretta «Ντίνα»...
Δημοσιεύθηκε στις: 07/12/2011
Αναφερόμαστε στη περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας «Ντίνας». Από την ημέρα που ήρθε, στις 23 Αυγούστου 2010, της χορηγήθηκαν αρκετές δόσεις αντιβιοτικών. Τους τελευταίους 15 μήνες οι εθελοντές μας είχαν αφοσιωθεί σημαντικά στη φροντίδα της. Αποτελούσε πρόκληση και συνάμα βάρος μερικές φορές η στιγμή που την ταΐζαμε με το σωληνάκι και δυστυχώς δεν είχε παρουσιάσει σχεδόν καμία βελτίωση η κατάστασή της από την ημέρα της άφιξης...

 Αποτελέσματα 4ου διαγωνισμού φωτογραφίας Εθελοντών
Δημοσιεύθηκε στις: 06/12/2011
Οι διαγωνισμοί φωτογραφίας μεταξύ των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν γίνονται για να αναδείξουν ταλέντα ούτε για να απονείμουν εντυπωσιακά βραβεία, αλλά για να αναδείξουν την πολύ και σοβαρή εργασία που γίνεται και να φέρουν σε επικοινωνία εκατοντάδες ανθρώπους απΆ όλο τον κόσμο που συγκεντρώνονται στις Ελληνικές παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta με ένα κοινό σκοπό: να προστατέψουν την πιο εύθραυστη περίοδο της ζωής του ένα πανάρχαιο αλλά απειλούμενο ζώο της θάλασσας που ακολουθώντας την αρχέγονη ιστορία του εξακολουθεί να γεννάει στην στεριά!!!

 Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την ποιότητα στον Εθελοντισμό
Δημοσιεύθηκε στις: 29/11/2011
Οι 200 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα προβλήματα των οργανώσεών τους και να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων. Επίσης διερευνήθηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης των επόμενων βημάτων του Εθελοντισμού στην Ευρώπη. Στο θεματικό αυτό Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πάρα πολλές Ευρωπαϊκές Οργανώσεις, εκπρόσωποι από κρατικούς φορείς και εκπρόσωποι από επιχειρήσεις με προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τον ΑΡΧΕΛΩΝ εκπροσώπησε ο Θεόδωρος Μπένος –Πάλμερ που συντόνισε την ομάδα συζήτησης με θέμα: «Θεσμικά πλαίσια και Εθελοντές»

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ!
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

 Ξανά ελεύθερες οι «Λάρα», «Λένα» και «Νικόλας»
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και στα νερά της θάλασσας πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 18ο C, προσπαθούμε να επανεντάξουμε στο φυσικό τους περιβάλλον όσες περισσότερες θαλάσσιες χελώνες μπορούμε για να μην μείνουν όλο τον Χειμώνα στις δεξαμενές περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης
Έτσι λίγο πριν από το τέλος του Νοέμβρη τρεις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες σε διαφορετικά σημεία της χώρας ξαναγύρισαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους.

 Ένας Μαραθώνιος για την Caretta
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
Ο εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ, Διονύσης Αρβανιτάκης, έτρεξε στον 29ο Κλασσικό Μαραθώνιο του 2011 για να συμπαρασταθεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να διαδώσει παντού το μήνυμα που έγραφε στο μπλουζάκι του: «we can live together».

 «Κι έζησαν αυτοί καλά... κι εμείς καλύτερα»!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/11/2011
Δουλεύω εθελοντικά με μερική απασχόληση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από τον Ιούλιο του 2011 και αποτελεί την πιο ωφέλιμη εμπειρία της ζωής μου. Κατά την παραμονή μου στο ΚΔ, έχω παρακολουθήσει πολλές χελώνες που καταφθάνουν με σκόπιμα και άσχημα χτυπήματα από ανθρώπους. Μερικές δεν τα καταφέρνουν, ενώ άλλες παλεύουν για τη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επιτυχίας που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε. Δύο χελώνες, ο «Ανδρέας» και η «Πηνελόπη» απελευθερώθηκαν πρόσφατα, όπου μαζευτήκαμε πολλοί εθελοντές για να παρακολουθήσουμε το χαρούμενο γεγονός.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 18/11/2011
Μια μεγάλη επιτυχία για το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελλάδα. Η Αλίκη Παναγοπούλου, ενεργό μέλος και μέχρι πρόσφατα Συντονίστρια Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες (International Sea Turtle Society - ISTS)

 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 18/11/2011
Ένα σημαντικό περιφερειακό γεγονός, το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 7 – 10 Νοεμβρίου 2011 Αποτέλεσε μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντησή μας με άλλους συναδέλφους της Μεσογείου καθώς και οι συζητήσεις μας με κοινά θέματα και προβλήματα. Πάνω από 150 άνθρωποι από 17 χώρες παρευρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, συνδυάζοντας όλες τις περιοχές που ειδικεύονται σε αυτά τα θέματα.
Οι Δημήτρης Μαργαριτούλης, Αλίκη Παναγοπούλου, Σμαρώ Τουλιάτου, Παύλος Τσάρος, Νίκος Βαλλιάνος και Alan Rees αντιπροσώπευσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μαζί τους οι τρεις μας εθελόντριες του Κέντρου Διάσωσης της Γλυφάδας Μαριάννα, Anja και Sara.

 Ο Οκτώβριος τελειώνει με ακόμη δύο απελευθερώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 03/11/2011

Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Halloween, προγραμματίστηκε και η απελευθέρωση δύο ακόμη χελωνών ύστερα από περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο «Πέτρος», μια τυχερή νεαρή Caretta caretta, διασώθηκε μέσα από το λιμάνι του Πειραιά στις 17 Μαϊου 2011 με δύο τραυματισμένα πτερύγια.
Η άλλη, επίσης νεαρή χελώνα, ο «Αχιλλέας», βρέθηκε στη Μύκονο μερικές μέρες πριν τον «Πέτρο». Είχε καταπιεί δύο αγκίστρια...


 Επείγοντα περιστατικά χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 26/10/2011

...Ειδικά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών τα τηλεφωνήματα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που βρίσκουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια πληθαίνουν και η κατά τόπους ερευνητική ομάδα τρέχει για κάθε μια ΅TURTLE EMERGENCYΆ όπου κι αν βρίσκεται.


 Κι άλλα καλά νέα από το Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Στις 7 Οκτωβρίου, ένα συννεφιασμένο απόγευμα Παρασκευής, τέσσερις από τις πιο νεαρές μας χελώνες απελευθερώθηκαν στη θάλασσα από τον Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης και τους εθελοντές μας. Το καταδυτικό κέντρο Aqua Divers Club, χορηγοί του ΑΡΧΕΛΩΝ, μας παραχώρησαν για άλλη μια φορά το φουσκωτό τους για αυτό το σκοπό.