Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Ξανά ελεύθερες οι «Λάρα», «Λένα» και «Νικόλας»
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και στα νερά της θάλασσας πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 18ο C, προσπαθούμε να επανεντάξουμε στο φυσικό τους περιβάλλον όσες περισσότερες θαλάσσιες χελώνες μπορούμε για να μην μείνουν όλο τον Χειμώνα στις δεξαμενές περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης
Έτσι λίγο πριν από το τέλος του Νοέμβρη τρεις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες σε διαφορετικά σημεία της χώρας ξαναγύρισαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους.

 Ένας Μαραθώνιος για την Caretta
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
Ο εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ, Διονύσης Αρβανιτάκης, έτρεξε στον 29ο Κλασσικό Μαραθώνιο του 2011 για να συμπαρασταθεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να διαδώσει παντού το μήνυμα που έγραφε στο μπλουζάκι του: «we can live together».

 «Κι έζησαν αυτοί καλά... κι εμείς καλύτερα»!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/11/2011
Δουλεύω εθελοντικά με μερική απασχόληση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από τον Ιούλιο του 2011 και αποτελεί την πιο ωφέλιμη εμπειρία της ζωής μου. Κατά την παραμονή μου στο ΚΔ, έχω παρακολουθήσει πολλές χελώνες που καταφθάνουν με σκόπιμα και άσχημα χτυπήματα από ανθρώπους. Μερικές δεν τα καταφέρνουν, ενώ άλλες παλεύουν για τη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επιτυχίας που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε. Δύο χελώνες, ο «Ανδρέας» και η «Πηνελόπη» απελευθερώθηκαν πρόσφατα, όπου μαζευτήκαμε πολλοί εθελοντές για να παρακολουθήσουμε το χαρούμενο γεγονός.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 18/11/2011
Μια μεγάλη επιτυχία για το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελλάδα. Η Αλίκη Παναγοπούλου, ενεργό μέλος και μέχρι πρόσφατα Συντονίστρια Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες (International Sea Turtle Society - ISTS)

 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 18/11/2011
Ένα σημαντικό περιφερειακό γεγονός, το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 7 – 10 Νοεμβρίου 2011 Αποτέλεσε μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντησή μας με άλλους συναδέλφους της Μεσογείου καθώς και οι συζητήσεις μας με κοινά θέματα και προβλήματα. Πάνω από 150 άνθρωποι από 17 χώρες παρευρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, συνδυάζοντας όλες τις περιοχές που ειδικεύονται σε αυτά τα θέματα.
Οι Δημήτρης Μαργαριτούλης, Αλίκη Παναγοπούλου, Σμαρώ Τουλιάτου, Παύλος Τσάρος, Νίκος Βαλλιάνος και Alan Rees αντιπροσώπευσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μαζί τους οι τρεις μας εθελόντριες του Κέντρου Διάσωσης της Γλυφάδας Μαριάννα, Anja και Sara.

 Ο Οκτώβριος τελειώνει με ακόμη δύο απελευθερώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 03/11/2011

Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Halloween, προγραμματίστηκε και η απελευθέρωση δύο ακόμη χελωνών ύστερα από περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο «Πέτρος», μια τυχερή νεαρή Caretta caretta, διασώθηκε μέσα από το λιμάνι του Πειραιά στις 17 Μαϊου 2011 με δύο τραυματισμένα πτερύγια.
Η άλλη, επίσης νεαρή χελώνα, ο «Αχιλλέας», βρέθηκε στη Μύκονο μερικές μέρες πριν τον «Πέτρο». Είχε καταπιεί δύο αγκίστρια...


 Επείγοντα περιστατικά χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 26/10/2011

...Ειδικά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών τα τηλεφωνήματα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που βρίσκουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια πληθαίνουν και η κατά τόπους ερευνητική ομάδα τρέχει για κάθε μια ‘TURTLE EMERGENCY’ όπου κι αν βρίσκεται.


 Κι άλλα καλά νέα από το Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Στις 7 Οκτωβρίου, ένα συννεφιασμένο απόγευμα Παρασκευής, τέσσερις από τις πιο νεαρές μας χελώνες απελευθερώθηκαν στη θάλασσα από τον Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης και τους εθελοντές μας. Το καταδυτικό κέντρο Aqua Divers Club, χορηγοί του ΑΡΧΕΛΩΝ, μας παραχώρησαν για άλλη μια φορά το φουσκωτό τους για αυτό το σκοπό.


 Σώζουμε δεκάδες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Με τη βοήθεια πολιτών και υπεύθυνων ψαράδων, και οι δύο μέλη του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, καταφέρνουμε να σώσουμε δεκάδες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο.


 Άλλη μια υπέροχη στιγμή στη προσπάθειά μας για τη σωτηρία τους...
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου διασχίσαμε οδηγώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα Λεγρενά όπου παρακολουθήσαμε το "Γιώργο" να επιστρέφει στη θάλασσα.


 Μια έντονη ανησυχία για το μέλλον των Θαλάσσιων Χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2011

Το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης αποτελείται από τοπικά λιμεναρχεία, ψαράδες, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τοπικές ή εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες. Όταν βρεθεί νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα τα μέλη του Δικτύου φροντίζουν ώστε να ενημερωθεί άμεσα η πλησιέστερη λιμενική αρχή.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2011, έχουν καταγραφεί 307 εκθαλασσώσεις θαλάσσιων χελωνών μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.


 Σημείωση εθελοντή στο βιβλίο αποχαιρετισμού
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2011

.....η ζωή είναι εύθραυστη, και παρακολουθώντας ένα χελωνάκι που παλεύει για επιβίωση τα πράγματα μπαίνουν σε μια άλλη προοπτική. Πρόκειται για μια αναλογία που αφορά και την υποχρέωση των ανθρώπων. Μόνοι μας δημιουργούμε προβλήματα, όμως εάν αγωνιστούμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να e4ώσουμε μια ώθηση στο χελωνάκι και στη ζωή. Εύχομαι ο ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει να αναπτύσσεται προστατεύοντας αυτές τις χελώνες για πολλά χρόνια ακόμη....


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Φεστιβάλ των Θαυμάτων
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2011

49 Εθελοντικές Οργανώσεις με πίστη σε αυτό που κάνουν, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη Τεχνόπολη – Γκάζι του Δήμου της Αθήνας, για το Wonder Festival, μια συνάντηση μικρών και μεγάλων θαυμάτων. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν παρών με τους Εθελοντές του και τα Στελέχη του!


 Ξηλώθηκε ο παράνομος κυματοθραύστης στο Μαραθονήσι
Δημοσιεύθηκε στις: 03/10/2011

Μια πολύ μεγάλη αυθαίρετη υποθαλάσσια κατασκευή από μεταλλικά πλέγματα και πέτρες, ένας παράνομος κυματοθραύστης, που τοποθετήθηκε χωρίς καμιά μελέτη στο Μαραθωνήσι Ζακύνθου, ξηλώθηκε γιατί απειλούσε να διαβρώσει και να καταστρέψει μέρος της παραλίας ωοτοκίας της Caretta caretta.


 Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε φέτος το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2011

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο και στις δεξαμενές με τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, προβολή παρουσίασης ( PowerPoint), συζήτηση και σχόλια για τις αιτίες και τις λύσεις σε οικολογικά ζητήματα , εκπλήξεις για τους μαθητές και εκπαιδευτικά δώρα για την μαθητική κοινότητα (αφίσα κ.ά) .
Την περσινή χρονιά, μας τίμησαν με την παρουσία τους 10.000 μαθητές και συνοδοί.


 Ρεκόρ περίθαλψης τραυματισμένων χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2011

Το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε άλλο ένα «θλιβερό» ρεκόρ αφίξεων τραυματισμένων χελωνών. Υπήρχαν στις δεξαμενές του Κέντρου συγχρόνως 39 τραυματισμένες χελώνες!!


 Αντίο, Χαρίκλεια Κοψιδά
Δημοσιεύθηκε στις: 09/09/2011

 


 Όταν η Βουλή νομιμοποιεί την παρανομία
Δημοσιεύθηκε στις: 05/09/2011

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν πως αν πραγματικός στόχος ήταν η χάραξη «κόκκινης γραμμής», τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας εύκολο κίνητρο για παρανομίες.


 Αριθμός ρεκόρ θεατών σε δημόσια εκσκαφή στο Ρέθυμνο
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2011

Σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Aquila Rethymna Beach, που βρισκόταν κοντά στην εν λόγω φωλιά, στην δημόσια εκσκαφή παρευρέθηκαν γύρω στα 200 άτομα τουριστών. Για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν εκτάκτως περισσότεροι εθελοντές στο σημείο της εκσκαφής, έτσι ώστε να ενημερώσουν το μεγάλο πλήθος των θεατών για τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών και για τη δουλειά του ΑΡΧΕΛΩΝ σε αυτές.


 Θλιβερά γεγονότα σε παραλία ωοτοκίας στην Κορώνη
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2011

Οι δονήσεις από τα ισχυρά ηχοσυστήματα και τον κόσμο επηρεάζουν αρνητικά τα έμβρυα της θαλάσσιας χελώνας αναγκάζοντας τα να βγαίνουν πρόωρα και σε συνδυασμό με τα φώτα τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να χάνουν τη ζωή τους.