Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Τέσσερις «χειμωνιάτικες» απελευθερώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 07/12/2011
«Άρτεμις», «Ηρακλής», «Κανέλλα», «Βίκυ»
Πραγματικά ευχαριστούμε όλους όσους μας βοηθούν στη διάσωση και απελευθέρωση αυτών των αρχαίων πλασμάτων της θάλασσας.
Με αυτές τις 4 απελευθερώσεις, φθάνουμε για φέτος στο συνολικό αριθμό των 28 χαρούμενων αποχαιρετισμών!!!

 Αντίο Caretta «Ντίνα»...
Δημοσιεύθηκε στις: 07/12/2011
Αναφερόμαστε στη περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας «Ντίνας». Από την ημέρα που ήρθε, στις 23 Αυγούστου 2010, της χορηγήθηκαν αρκετές δόσεις αντιβιοτικών. Τους τελευταίους 15 μήνες οι εθελοντές μας είχαν αφοσιωθεί σημαντικά στη φροντίδα της. Αποτελούσε πρόκληση και συνάμα βάρος μερικές φορές η στιγμή που την ταΐζαμε με το σωληνάκι και δυστυχώς δεν είχε παρουσιάσει σχεδόν καμία βελτίωση η κατάστασή της από την ημέρα της άφιξης...

 Αποτελέσματα 4ου διαγωνισμού φωτογραφίας Εθελοντών
Δημοσιεύθηκε στις: 06/12/2011
Οι διαγωνισμοί φωτογραφίας μεταξύ των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν γίνονται για να αναδείξουν ταλέντα ούτε για να απονείμουν εντυπωσιακά βραβεία, αλλά για να αναδείξουν την πολύ και σοβαρή εργασία που γίνεται και να φέρουν σε επικοινωνία εκατοντάδες ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που συγκεντρώνονται στις Ελληνικές παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta με ένα κοινό σκοπό: να προστατέψουν την πιο εύθραυστη περίοδο της ζωής του ένα πανάρχαιο αλλά απειλούμενο ζώο της θάλασσας που ακολουθώντας την αρχέγονη ιστορία του εξακολουθεί να γεννάει στην στεριά!!!

 Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την ποιότητα στον Εθελοντισμό
Δημοσιεύθηκε στις: 29/11/2011
Οι 200 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα προβλήματα των οργανώσεών τους και να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων. Επίσης διερευνήθηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης των επόμενων βημάτων του Εθελοντισμού στην Ευρώπη. Στο θεματικό αυτό Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από πάρα πολλές Ευρωπαϊκές Οργανώσεις, εκπρόσωποι από κρατικούς φορείς και εκπρόσωποι από επιχειρήσεις με προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τον ΑΡΧΕΛΩΝ εκπροσώπησε ο Θεόδωρος Μπένος –Πάλμερ που συντόνισε την ομάδα συζήτησης με θέμα: «Θεσμικά πλαίσια και Εθελοντές»

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ!
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

 Ξανά ελεύθερες οι «Λάρα», «Λένα» και «Νικόλας»
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και στα νερά της θάλασσας πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 18ο C, προσπαθούμε να επανεντάξουμε στο φυσικό τους περιβάλλον όσες περισσότερες θαλάσσιες χελώνες μπορούμε για να μην μείνουν όλο τον Χειμώνα στις δεξαμενές περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης
Έτσι λίγο πριν από το τέλος του Νοέμβρη τρεις θαλάσσιες χελώνες που διασώθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες σε διαφορετικά σημεία της χώρας ξαναγύρισαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους.

 Ένας Μαραθώνιος για την Caretta
Δημοσιεύθηκε στις: 25/11/2011
Ο εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ, Διονύσης Αρβανιτάκης, έτρεξε στον 29ο Κλασσικό Μαραθώνιο του 2011 για να συμπαρασταθεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ και να διαδώσει παντού το μήνυμα που έγραφε στο μπλουζάκι του: «we can live together».

 «Κι έζησαν αυτοί καλά... κι εμείς καλύτερα»!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/11/2011
Δουλεύω εθελοντικά με μερική απασχόληση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από τον Ιούλιο του 2011 και αποτελεί την πιο ωφέλιμη εμπειρία της ζωής μου. Κατά την παραμονή μου στο ΚΔ, έχω παρακολουθήσει πολλές χελώνες που καταφθάνουν με σκόπιμα και άσχημα χτυπήματα από ανθρώπους. Μερικές δεν τα καταφέρνουν, ενώ άλλες παλεύουν για τη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επιτυχίας που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε. Δύο χελώνες, ο «Ανδρέας» και η «Πηνελόπη» απελευθερώθηκαν πρόσφατα, όπου μαζευτήκαμε πολλοί εθελοντές για να παρακολουθήσουμε το χαρούμενο γεγονός.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 18/11/2011
Μια μεγάλη επιτυχία για το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελλάδα. Η Αλίκη Παναγοπούλου, ενεργό μέλος και μέχρι πρόσφατα Συντονίστρια Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Θαλάσσιες Χελώνες (International Sea Turtle Society - ISTS)

 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 18/11/2011
Ένα σημαντικό περιφερειακό γεγονός, το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 7 – 10 Νοεμβρίου 2011 Αποτέλεσε μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντησή μας με άλλους συναδέλφους της Μεσογείου καθώς και οι συζητήσεις μας με κοινά θέματα και προβλήματα. Πάνω από 150 άνθρωποι από 17 χώρες παρευρέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, συνδυάζοντας όλες τις περιοχές που ειδικεύονται σε αυτά τα θέματα.
Οι Δημήτρης Μαργαριτούλης, Αλίκη Παναγοπούλου, Σμαρώ Τουλιάτου, Παύλος Τσάρος, Νίκος Βαλλιάνος και Alan Rees αντιπροσώπευσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ και μαζί τους οι τρεις μας εθελόντριες του Κέντρου Διάσωσης της Γλυφάδας Μαριάννα, Anja και Sara.

 Ο Οκτώβριος τελειώνει με ακόμη δύο απελευθερώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 03/11/2011

Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Halloween, προγραμματίστηκε και η απελευθέρωση δύο ακόμη χελωνών ύστερα από περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο «Πέτρος», μια τυχερή νεαρή Caretta caretta, διασώθηκε μέσα από το λιμάνι του Πειραιά στις 17 Μαϊου 2011 με δύο τραυματισμένα πτερύγια.
Η άλλη, επίσης νεαρή χελώνα, ο «Αχιλλέας», βρέθηκε στη Μύκονο μερικές μέρες πριν τον «Πέτρο». Είχε καταπιεί δύο αγκίστρια...


 Επείγοντα περιστατικά χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 26/10/2011

...Ειδικά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών τα τηλεφωνήματα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που βρίσκουν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια πληθαίνουν και η κατά τόπους ερευνητική ομάδα τρέχει για κάθε μια ‘TURTLE EMERGENCY’ όπου κι αν βρίσκεται.


 Κι άλλα καλά νέα από το Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Στις 7 Οκτωβρίου, ένα συννεφιασμένο απόγευμα Παρασκευής, τέσσερις από τις πιο νεαρές μας χελώνες απελευθερώθηκαν στη θάλασσα από τον Υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης και τους εθελοντές μας. Το καταδυτικό κέντρο Aqua Divers Club, χορηγοί του ΑΡΧΕΛΩΝ, μας παραχώρησαν για άλλη μια φορά το φουσκωτό τους για αυτό το σκοπό.


 Σώζουμε δεκάδες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Με τη βοήθεια πολιτών και υπεύθυνων ψαράδων, και οι δύο μέλη του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, καταφέρνουμε να σώσουμε δεκάδες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο.


 Άλλη μια υπέροχη στιγμή στη προσπάθειά μας για τη σωτηρία τους...
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2011

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου διασχίσαμε οδηγώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα Λεγρενά όπου παρακολουθήσαμε το "Γιώργο" να επιστρέφει στη θάλασσα.


 Μια έντονη ανησυχία για το μέλλον των Θαλάσσιων Χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2011

Το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης αποτελείται από τοπικά λιμεναρχεία, ψαράδες, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τοπικές ή εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες. Όταν βρεθεί νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα τα μέλη του Δικτύου φροντίζουν ώστε να ενημερωθεί άμεσα η πλησιέστερη λιμενική αρχή.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2011, έχουν καταγραφεί 307 εκθαλασσώσεις θαλάσσιων χελωνών μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.


 Σημείωση εθελοντή στο βιβλίο αποχαιρετισμού
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2011

.....η ζωή είναι εύθραυστη, και παρακολουθώντας ένα χελωνάκι που παλεύει για επιβίωση τα πράγματα μπαίνουν σε μια άλλη προοπτική. Πρόκειται για μια αναλογία που αφορά και την υποχρέωση των ανθρώπων. Μόνοι μας δημιουργούμε προβλήματα, όμως εάν αγωνιστούμε όλοι μαζί θα μπορέσουμε να e4ώσουμε μια ώθηση στο χελωνάκι και στη ζωή. Εύχομαι ο ΑΡΧΕΛΩΝ να συνεχίσει να αναπτύσσεται προστατεύοντας αυτές τις χελώνες για πολλά χρόνια ακόμη....


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο Φεστιβάλ των Θαυμάτων
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2011

49 Εθελοντικές Οργανώσεις με πίστη σε αυτό που κάνουν, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη Τεχνόπολη – Γκάζι του Δήμου της Αθήνας, για το Wonder Festival, μια συνάντηση μικρών και μεγάλων θαυμάτων. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν παρών με τους Εθελοντές του και τα Στελέχη του!


 Ξηλώθηκε ο παράνομος κυματοθραύστης στο Μαραθονήσι
Δημοσιεύθηκε στις: 03/10/2011

Μια πολύ μεγάλη αυθαίρετη υποθαλάσσια κατασκευή από μεταλλικά πλέγματα και πέτρες, ένας παράνομος κυματοθραύστης, που τοποθετήθηκε χωρίς καμιά μελέτη στο Μαραθωνήσι Ζακύνθου, ξηλώθηκε γιατί απειλούσε να διαβρώσει και να καταστρέψει μέρος της παραλίας ωοτοκίας της Caretta caretta.


 Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε φέτος το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2011

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στον χώρο και στις δεξαμενές με τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, προβολή παρουσίασης ( PowerPoint), συζήτηση και σχόλια για τις αιτίες και τις λύσεις σε οικολογικά ζητήματα , εκπλήξεις για τους μαθητές και εκπαιδευτικά δώρα για την μαθητική κοινότητα (αφίσα κ.ά) .
Την περσινή χρονιά, μας τίμησαν με την παρουσία τους 10.000 μαθητές και συνοδοί.