Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Τα πρώτα χελωνάκια που έφτασαν στη θάλασσα για το 2011 στη Ζάκυνθο
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων να προπορεύεται. Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2011 πέντε χελωνάκια ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ...


 Βγήκαν τα χελωνάκια και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Το ευχάριστο γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα καρέττα, που κάθε χρόνο ξεκινά στα τέλη Ιουλίου και συνεχίζει μέχρι και τον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο γίνονται εμφανή και δύο από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά χελωνάκια όταν βγαίνουν από τα αβγά τους...


 Συνεργασία ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου με διεθνή Πανεπιστήμια δημοσιογραφίας, ζητήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ η διεξαγωγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε φοιτητές δημοσιογραφίας, που είχαν έρθει από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν μαθήματα.


 Διάσωση τραυματισμένης νεαρής χελώνας στα Χανιά και συνεργασία με την τοπική ομάδα ISKA
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Η χελώνα εντοπίστηκε στην παραλία Κολυμπάρι των Χανίων, από τον ναυαγοσώστη της περιοχής και μεταφέρθηκε με τη βοήθεια τουριστών στον Ερευνητικό Σταθμό Πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γεράνι. Προκειμένου η τραυματισμένη χελώνα να μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, οι εθελοντές ζήτησαν βοήθεια από την ομάδα των ΙSKA.


 Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στον καθαρισμό του δάσους της Ελαίας από προσκόπους
Δημοσιεύθηκε στις: 26/07/2011

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, πήγαμε στο δάσος της Ελαίας για να συμμετάσχουμε στην φετινή δράση καθαρισμού που διοργάνωσαν οι εδώ και χρόνια φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2ο Σύστημα Προσκόπων της Πάτρας με την επικοινωνιακή υποστήριξη του ΣΚΑΙ.


 Δύο οικογένειες που σώζουν τις χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 25/07/2011

Βρίσκονται στην παραλία Μαυροβουνίου κοντά στο Γύθειο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα οικογενειακού εθελοντισμού της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ
Οι «υποχρεώσεις» των δύο οικογενειών περιλαμβάνουν πρωινές περιπολίες για να εντοπίζουν και να προστατεύουν τις φωλιές όπου θα γεννήσουν οι χελώνες. Έχουν μαζί τα τέσσερα παιδιά τους, ηλικίας επτά ως δέκα ετών.


 Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 21/07/2011

Πάνω από δώδεκα χελώνες έχουν ήδη βρεθεί νεκρές φέτος στις παραλίες της Τριφυλίας στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις περισσότερες από αυτές δεν βρέθηκαν εξωτερικά τραύματα, κι αυτό είναι ένδειξη πως η αιτία θανάτου είναι πνιγμός από εμπλοκή σε δίχτυα ή κατάποση πλαστικών, ή εσωτερικά τραύματα και πνιγμός από παραγάδι.


 «Πρεσβευτής» της Caretta caretta ο Γιώργος Αμυράς
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2011

Μπήκαμε στον πειρασμό και του ζητήσαμε να γίνει «πρεσβευτής» της προσπάθειας ευαισθητοποίησης για την σωτηρία της Caretta caretta και να παρουσιάσει το νέο τηλεοπτικό spot του ΑΡΧΕΛΩΝ, μαζί με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης. Κι ο Γιώργος, ανταποκρίθηκε!!


 Μια πέτρα που κουβαλάει ιστορία 23 χρόνων...
Δημοσιεύθηκε στις: 05/07/2011

Ίσως για τους περισσότερους ανθρώπους μια πέτρα με κάτι γράμματα και αριθμούς να μην σημαίνει και πολλά και να μην κινήσει καν την περιέργεια όσων βρίσκονται σε μια παραλία. Για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ όμως, που καταμετρούσαν με το πρώτο χάραμα τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο την 3η Ιουλίου 2011, ήταν ένα συγκινητικό εύρημα.


 Η Επικοινωνία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Τουρισμό.
Δημοσιεύθηκε στις: 01/07/2011

Στα Info Stands εκατοντάδων ξενοδοχείων σε Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο, οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες θα μπορούν να πληροφορηθούν και για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την ανάγκη προστασίας που έχουν οι θαλάσσιες χελώνες στις θάλασσές μας, με την βοήθεια της City Contact.


 Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για δύο ακόμη χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/06/2011

Ο «Νόντας» και ο «Αριστοτέλης» ήταν δύο χελώνες που φιλοξενήθηκαν για πάνω από ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Απελευθερώθηκαν με επιτυχία στα ανοιχτά της θάλασσας την 21η Ιουνίου 2011.
Οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν στα ανοιχτά της θάλασσας με σκάφος, χάρη στη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Aqua Divers Club. Ο «Νόντας» έφυγε πρώτος, ύστερα από την αναπροσαρμογή της πλευστότητάς του.
Ακολούθησε ο «Αριστοτέλης», ο οποίος κατευθύνθηκε αμέσως προς στο βυθό καθιστώντας άξια την παρατεταμένη παραμονή του στο Κέντρο.


 Ξεκίνησε το πρόγραμμα στο Λακωνικό Κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 24/06/2011

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υποδέχεται τους εθελοντές του στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού Κόλπου. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται συστηματικά η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Caretta caretta σε σημεία-κλειδιά οι οποίες αποτελούν και δείκτη για την υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα με την έρευνα, οι φωλιές που εντοπίζονται προστατεύονται από φυσικούς θηρευτές.


 Που είναι τα αβγά της θαλάσσιας χελώνας;
Δημοσιεύθηκε στις: 24/06/2011

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κυβερνητική οργάνωση και χρηματοδοτείται από τις δωρεές του κοινού, δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα, ενώ κανένας κρατικός φορέας δεν φροντίζει για την προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας.


 Ζωντάνεψε και πάλι ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 24/06/2011

Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Σταθμού Αγιαννάκη ξεκίνησε το 2001 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και τον Δήμο Αυλώνος. Το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα με την υποστήριξη χρηματοδότησης από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Life-Nature. Η λειτουργία του συνεχίζεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με την συνεργασία της ΓΑΙΟΣΕ και την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας.


 Μια νέα αρχή για την «Δαμασκηνιά» και τη «Μαριλένα»
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2011

Από το ξεκίνημα του 2011 έχει καταγραφεί αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών από όλη την Ελλάδα.
Επίσης δεχθήκαμε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό χελωνών πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης. 7 χελώνες μεταφέρθηκαν στη Γλυφάδα μέσα σε τρεις ημέρες! Δυστυχώς η μία απεβίωσε με την άφιξη και η άλλη ύστερα από μία εβδομάδα.
Τα καλύτερα νέα των τελευταίων εβδομάδων είναι πως κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες τρεις απελευθερώσεις της χρονιάς!


 «Σμαρώ» - Το πρώτο χαρούμενο “αντίο”
Δημοσιεύθηκε στις: 06/06/2011

 Ίσως κάθε φορά που λέμε αντίο σε μια χελώνα που βοηθάμε να επιστρέψει στο απέραντο γαλάζιο σπίτι της, να αισθανόμαστε μια μικρή ικανοποίηση και ταυτόχρονα μια επιπλέον ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ίσως, πάνω στο καβούκι μιας χελώνας που απομακρύνεται, να βλέπουμε τις δικές μας ελπίδες μας για ένα κόσμο συνολικά καλύτερο να ταξιδεύουν μαζί της και να διαδίδονται.


 Πέτυχε να αγαπήσουν τα παιδιά τον εθελοντισμό και τις θαλάσσιες χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2011

Ένα πολύ ξεχωριστό “Παραμυθένιο μεσημέρι Σαββάτου ” ήταν το Σάββατο στις 14 Μαΐου για τους μικρούς μας φίλους στα βιβλιοπωλεία Πατάκη. Πολλοί μικροί αναγνώστες ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα χελωνάκια του Παύλου” της συγγραφέας Σοφίας Καλαντζάκου.


 Βράβευση των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Πολιτιστική Ένωση Εργαζομένων ΟΤΕ
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2011

Στις 26 Μαΐου, στα πλαίσια του 36ου Συνεδρίου Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ που,έγινε στην Ζάκυνθο, αποδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για τη συμβολή του στην προστασία της Caretta caretta και την συμβολή του στον εθελοντισμό. Την τιμητική αυτή βράβευση παρέλαβε η Συντονίστρια του Προγράμματος Ζακύνθου, Σμαρώ Τουλιάτου.


 Η πρώτη φωλιά Καρέττα έγινε στον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2011

Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (28 Μαΐου, 8 ημέρες αργότερα από το 2010)σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλάσσιων χελωνών που προστατεύονται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία.
Η εθελοντική ομάδα της Κυπαρισσίας, με την καθοδήγηση τον Brian Ground, εντόπισε και προστάτεψε την πρώτη φωλιά για το 2011 στην περιοχή Βουνάκι του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου
Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και να μη συνεχιστεί η μείωση αριθμού φωλιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας και οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι περίπου 500 εθελοντές του απʼ όλο το κόσμο θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προστασία τους!


 «Έκρηξη» αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 24/05/2011

Μαζί με την αλλαγή του καιρού και την έλευση του καλοκαιριού, πληθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες που φτάνουν στα νερά της χώρας μας είτε για να αναπαραχθούν είτε για να τραφούν. Μάλλον, όταν όλη σου η ζωή είναι ένα ταξίδι και ο προορισμός μοιάζει να έχει κι αυτός την ίδια σημασία με τη διαδρομή, δεν μπορεί παρά να ζεις συνέχεια περιπέτειες!