Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Ρεκόρ περίθαλψης τραυματισμένων χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2011

Το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε άλλο ένα «θλιβερό» ρεκόρ αφίξεων τραυματισμένων χελωνών. Υπήρχαν στις δεξαμενές του Κέντρου συγχρόνως 39 τραυματισμένες χελώνες!!


 Αντίο, Χαρίκλεια Κοψιδά
Δημοσιεύθηκε στις: 09/09/2011

 


 Όταν η Βουλή νομιμοποιεί την παρανομία
Δημοσιεύθηκε στις: 05/09/2011

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν πως αν πραγματικός στόχος ήταν η χάραξη «κόκκινης γραμμής», τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας εύκολο κίνητρο για παρανομίες.


 Αριθμός ρεκόρ θεατών σε δημόσια εκσκαφή στο Ρέθυμνο
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2011

Σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Aquila Rethymna Beach, που βρισκόταν κοντά στην εν λόγω φωλιά, στην δημόσια εκσκαφή παρευρέθηκαν γύρω στα 200 άτομα τουριστών. Για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν εκτάκτως περισσότεροι εθελοντές στο σημείο της εκσκαφής, έτσι ώστε να ενημερώσουν το μεγάλο πλήθος των θεατών για τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών και για τη δουλειά του ΑΡΧΕΛΩΝ σε αυτές.


 Θλιβερά γεγονότα σε παραλία ωοτοκίας στην Κορώνη
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2011

Οι δονήσεις από τα ισχυρά ηχοσυστήματα και τον κόσμο επηρεάζουν αρνητικά τα έμβρυα της θαλάσσιας χελώνας αναγκάζοντας τα να βγαίνουν πρόωρα και σε συνδυασμό με τα φώτα τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να χάνουν τη ζωή τους.


 Βιοποικιλότητα και αλληλοκατανόηση
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2011

Την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, οργανώθηκε από τον Νίκο Γιαννή, επικεφαλής της «Επέκεινα Χώρα», συνεπικουρούμενου και από την οργάνωση «Ευρωπαϊκή Έκφραση», συνάντηση στελεχών από τον χώρο των ΜΚΟ στη Βίτσα Ζαγορίου, τη χώρα πέρα από τα βουνά, χώρα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ισορροπίας και υγείας, εκεί που ευδοκίμησε ένας ξεχωριστός πολιτισμός, χώρα όπου άνθησε το Κοινόν του Ζαγορίου. Εδώ βρίσκεται η επέκεινα χώρα, στην Ελλάδα, τόπο ευλογημένο, μοναδικό στον κόσμο, με φως, χρώματα και κλίμα, αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας, έμπνευσης και αυτοϋπέρβασης.


 Απαράδεκτη η πολιτική του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/08/2011

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν αγωνιώδη έκκληση για αναστροφή της διαφαινόμενης ισχυρής τάσης του ΥΠΕΚΑ για ανοχή στην περιβαλλοντική παραβατικότητα και νομιμοποίησης μιας επόμενης γενιάς αυθαιρέτων


 Το χειροκρότημα
Δημοσιεύθηκε στις: 30/08/2011

Ένας από τους «θεατές» είπε με δυνατή φωνή. «Εμείς τώρα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν χωρίς λεφτά για να έχουμε εμείς στην πατρίδα μας ωραίες παραλίες και καθαρό περιβάλλον» και όλοι οι παρευρισκόμενοι χ ε ι ρ ο κ ρ ό τ η σ α ν !


 Λέμε ΟΧΙ στο Beach Party σε παραλία ωοτοκίας από το Δήμο Φαιστού και την Περιφέρεια Κρήτης στις 12 Αυγούστου
Δημοσιεύθηκε στις: 11/08/2011

Ας κρατήσουμε αυτόν τον πλούτο που έχουμε στις παραλίες απολαμβάνοντάς τες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήνοντάς τες ήσυχες για τις χελώνες τη νύχτα, χωρίς κόσμο, θόρυβο, φώτα ή έπιπλα θαλάσσης.
Ας μην επιβαρύνουμε και άλλο τα ήδη σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χελώνες στην περιοχή λόγω της υποβάθμισης των βιοτόπων τους.


 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ Η ΑΛΛΑΓΗ, ΠΟΥ ΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚOΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 09/08/2011

Το 2010, μια ομάδα εθελοντών του Συλλόγου για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και προσκόπων συνεργάστηκαν για τον καθαρισμό της παραλίας και της θαλάσσιας περιοχής στο Βροντόνερο. Η περιοχή δεν φυλάσσεται σε καθημερινή βάση από το προσωπικό του ΕΘΠΖ, που έχει αναλάβει το βαρύ καθήκον να διατηρεί τις βασικές παραλίες ωοτοκίας καθαρές όλο το χρόνο. Η παραλία και η θαλάσσια περιοχή τριγύρω βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και η προσπάθεια καθαρισμού ήταν έντονη και αξιέπαινη. Στις 3 Αυγούστου 2011 η ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ αποφάσισε να επαναλάβει αυτή τη δραστηριότητα!


 Ομάδα δυτών διασώζει την «Αρσίδα»
Δημοσιεύθηκε στις: 09/08/2011

Η παρέα δυτών του Νίκου, Γιώργου, Βασίλη και Ελένης βρίσκουν λίγα μίλια ανοιχτά της νήσου Αρσίδας μία εξαντλημένη Καρέτα να επιπλέει εξαντλημένη μπλεγμένη σε μεσηνέζα και ξεκινούν αμέσως την διάσωσή της...


 Οι μαθητές στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 08/08/2011

Πάρα πολλοί μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείων αλλά και Παιδικών Σταθμών είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία. Επισκέφθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας (ΚΔΘΧ) του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας. Εκεί, γνώρισαν από κοντά σε μεγάλες δεξαμενές θαλάσσιες Χελώνες που φιλοξενούνται στο ΚΔΘΧ ώσπου να γίνουν τελείως καλά και να απελευθερωθούν στη θάλασσα.


 Τα πρώτα Χελωνάκια στη Κρήτη...με πορεία προς τα φώτα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/07/2011

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη διάρκεια της πρωινής τους περιπολίας στις παραλίες ωοτοκίας, εντόπισαν ίχνη 17 μικρών χελωνών, τα οποία αντί να ακολουθήσουν το δρόμο προς τη θάλασσα, ακολούθησαν τα δυνατά φώτα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της παραλίας...


 Τα πρώτα χελωνάκια που έφτασαν στη θάλασσα για το 2011 στη Ζάκυνθο
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων να προπορεύεται. Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2011 πέντε χελωνάκια ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ...


 Βγήκαν τα χελωνάκια και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Το ευχάριστο γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα καρέττα, που κάθε χρόνο ξεκινά στα τέλη Ιουλίου και συνεχίζει μέχρι και τον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο γίνονται εμφανή και δύο από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά χελωνάκια όταν βγαίνουν από τα αβγά τους...


 Συνεργασία ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ινστιτούτου με διεθνή Πανεπιστήμια δημοσιογραφίας, ζητήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ η διεξαγωγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε φοιτητές δημοσιογραφίας, που είχαν έρθει από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν μαθήματα.


 Διάσωση τραυματισμένης νεαρής χελώνας στα Χανιά και συνεργασία με την τοπική ομάδα ISKA
Δημοσιεύθηκε στις: 27/07/2011

Η χελώνα εντοπίστηκε στην παραλία Κολυμπάρι των Χανίων, από τον ναυαγοσώστη της περιοχής και μεταφέρθηκε με τη βοήθεια τουριστών στον Ερευνητικό Σταθμό Πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γεράνι. Προκειμένου η τραυματισμένη χελώνα να μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, οι εθελοντές ζήτησαν βοήθεια από την ομάδα των ΙSKA.


 Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στον καθαρισμό του δάσους της Ελαίας από προσκόπους
Δημοσιεύθηκε στις: 26/07/2011

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, πήγαμε στο δάσος της Ελαίας για να συμμετάσχουμε στην φετινή δράση καθαρισμού που διοργάνωσαν οι εδώ και χρόνια φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2ο Σύστημα Προσκόπων της Πάτρας με την επικοινωνιακή υποστήριξη του ΣΚΑΙ.


 Δύο οικογένειες που σώζουν τις χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 25/07/2011

Βρίσκονται στην παραλία Μαυροβουνίου κοντά στο Γύθειο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα οικογενειακού εθελοντισμού της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ
Οι «υποχρεώσεις» των δύο οικογενειών περιλαμβάνουν πρωινές περιπολίες για να εντοπίζουν και να προστατεύουν τις φωλιές όπου θα γεννήσουν οι χελώνες. Έχουν μαζί τα τέσσερα παιδιά τους, ηλικίας επτά ως δέκα ετών.


 Θαλάσσια χελώνα νεκρή από παραγάδι στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 21/07/2011

Πάνω από δώδεκα χελώνες έχουν ήδη βρεθεί νεκρές φέτος στις παραλίες της Τριφυλίας στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις περισσότερες από αυτές δεν βρέθηκαν εξωτερικά τραύματα, κι αυτό είναι ένδειξη πως η αιτία θανάτου είναι πνιγμός από εμπλοκή σε δίχτυα ή κατάποση πλαστικών, ή εσωτερικά τραύματα και πνιγμός από παραγάδι.