Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Πέτυχε να αγαπήσουν τα παιδιά τον εθελοντισμό και τις θαλάσσιες χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2011

Ένα πολύ ξεχωριστό “Παραμυθένιο μεσημέρι Σαββάτου ” ήταν το Σάββατο στις 14 Μαΐου για τους μικρούς μας φίλους στα βιβλιοπωλεία Πατάκη. Πολλοί μικροί αναγνώστες ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα χελωνάκια του Παύλου” της συγγραφέας Σοφίας Καλαντζάκου.


 Βράβευση των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Πολιτιστική Ένωση Εργαζομένων ΟΤΕ
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2011

Στις 26 Μαΐου, στα πλαίσια του 36ου Συνεδρίου Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ που,έγινε στην Ζάκυνθο, αποδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για τη συμβολή του στην προστασία της Caretta caretta και την συμβολή του στον εθελοντισμό. Την τιμητική αυτή βράβευση παρέλαβε η Συντονίστρια του Προγράμματος Ζακύνθου, Σμαρώ Τουλιάτου.


 Η πρώτη φωλιά Καρέττα έγινε στον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2011

Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (28 Μαΐου, 8 ημέρες αργότερα από το 2010)σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλάσσιων χελωνών που προστατεύονται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία.
Η εθελοντική ομάδα της Κυπαρισσίας, με την καθοδήγηση τον Brian Ground, εντόπισε και προστάτεψε την πρώτη φωλιά για το 2011 στην περιοχή Βουνάκι του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου
Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και να μη συνεχιστεί η μείωση αριθμού φωλιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας και οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι περίπου 500 εθελοντές του απʼ όλο το κόσμο θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προστασία τους!


 «Έκρηξη» αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 24/05/2011

Μαζί με την αλλαγή του καιρού και την έλευση του καλοκαιριού, πληθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες που φτάνουν στα νερά της χώρας μας είτε για να αναπαραχθούν είτε για να τραφούν. Μάλλον, όταν όλη σου η ζωή είναι ένα ταξίδι και ο προορισμός μοιάζει να έχει κι αυτός την ίδια σημασία με τη διαδρομή, δεν μπορεί παρά να ζεις συνέχεια περιπέτειες!


 23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 5 απλοί τρόποι να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/05/2011

Συμπληρώθηκαν ήδη 11 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου.
Οι Χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και για αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.
Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του. Ας δούμε 5 απλούς τρόπους να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες, που τόσο απειλούνται σήμερα!


 8 Μαΐου: Η γιορτή και της μητέρας... καρέτα!
Δημοσιεύθηκε στις: 03/05/2011

Μητέρα σημαίνει ζωή.
Την ξεχωριστή αυτή ημέρα που γιορτάζει, τιμάμε τη γενικότερη έννοια της «μητέρας», τη δική μας μητέρα, τη μητέρα Γη και όλες τις μητέρες του ζωικού μας βασιλείου που ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες θυσιάζουν τη ζωή τους προσπαθώντας να προστατέψουν τα μικρά τους από κάθε κίνδυνο.

Οι μητέρες Caretta caretta έχουν ήδη φτάσει στις θάλασσές μας, κοντά στις παραλίες μας, και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την ωοτοκία τους. Το καλοκαίρι, κάθε 2-3 χρόνια σκάβουν 2-3 φωλιές στην αμμουδιά και εναποθέτουν τουλάχιστον 100 αυγά κάθε φορά, που θα τα επωάσει η ζεστή αμμουδιά για 60 ημέρες. Το 2010 οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προστάτεψαν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας (Ζάκυνθο, Δυτική Πελοπόννησο και Κρήτη) 2.310 φωλιές!!!


 Έναρξη καινούριου προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής στη προσχολική ηλικία
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2011

Μαζί με την Άνοιξη, υποδεχτήκαμε και τα “χελωνάκια” προσχολικής ηλικίας στο Κέντρο Διάσωσης!
Από αρχές Απρίλη μέχρι και 10 Ιουνίου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το καινούριο μας πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής.


  Υιοθετήστε μια μητέρα Καρέττα και αποκτήστε μαζί το νέο Εκπαιδευτικό «πακέτο» του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2011

Ύστερα από συλλογική προσπάθεια και προσεκτική επιμέλεια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού πακέτου, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη και ευχάριστη ενημέρωση των μαθητών του Δημοτικού. Στέλνεται σε όλη την Ελλάδα και προσφέρεται σαν «δώρο» στον εκπαιδευτικό ή στην τάξη, όταν υιοθετήσουν συμβολικά μια μητέρα Καρέττα!
Κάθε εκπαιδευτικό πακέτο περιέχει συμπυκνωμένη γνώση και είναι ευκαιρία για ψυχαγωγία και συγχρόνως μια προσπάθεια μεταφοράς ιδεολογίας προς την νέα γενιά.


 Μπροστά στα μάτια μικρών μαθητών στρώνεται ο δρόμος για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2011

Μαθητές της έκτης τάξης δημοτικού επισκέφτηκαν το Σάββατο 2 Απριλίου τον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη Μεσσηνίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου τους.
Μετά από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σταθμό, οι μαθητές έγιναν μάρτυρες ενός διαφορετικού μαθήματος: όταν περπάτησαν προς την θάλασσα για να δουν τις περίφημες θίνες του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την δεύτερη πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, βρήκαν σκαπτικό μηχάνημα να στρώνει έναν δρόμο και ταυτόχρονα να καταστρέφει μέρος του σημαντικού οικοσυστήματος των αμμόλοφων και να χρησιμοποιεί την άμμο για την κατασκευή του δρόμου.


 Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.
Δημοσιεύθηκε στις: 06/04/2011

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών δημιουργήθηκε το 1994 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας όπου και βρίσκεται. Οι τραυματισμένες χελώνες στέλνονται εδώ από όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας με την βοήθεια ψαράδων, ντόπιων, και λιμενικών που τις βρίσκουν και φροντίζουν για την μεταφορά τους.
Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση, από τους εθελοντές που τις φροντίζουν, των 8 χελωνών που βρέθηκαν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και περιθάλπονται.


 Οι χελώνες από την Δυτική Ελλάδα που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα
Δημοσιεύθηκε στις: 05/04/2011

Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν περαιτέρω ζημιά από εσκεμμένα χτυπήματα από τους ψαράδες που τις πιάνουν – κυρίως στο κεφάλι. Μερικοί ψαράδες μεταφέρουν τις τραυματισμένες χελώνες στο Λιμενικό Σώμα, ενώ άλλοι τις αφήνουν στην θάλασσα για να βρεθούν αργότερα στις κοντινές ακτές. Όσες έχουν αρκετή τύχη βρίσκονται όσο είναι ακόμα ζωντανές και με την βοήθεια ντόπιων και του Λιμενικού Σώματος μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.
Όλες οι τραυματισμένες χελώνες ονομάζονται από τους ανθρώπους που τις βρίσκουν ή τους εθελοντές που τις παραλαμβάνουν και φροντίζουν για την θεραπεία τους. Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο μας χρηματικά· αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για το δύσκολο και πολυέξοδο έργο μας, μιας και η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.


 ΓΙΟΡΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 04/04/2011

Στην Περιοδεία για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 έλαβε μέρος και ο ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ, τη Θεώνη Καρκούλια και με τη συμπαράσταση της εθελόντριας Βαρβάρας Δονού. Η εκδήλωση με θέμα «Προστασία περιβάλλοντος και Προστασία ζώων» που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 στη Τεχνόπολη στο Γκάζι.


 Γίνε Εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική!
Δημοσιεύθηκε στις: 16/03/2011

Ο Εθελοντισμός δεν είναι μόνο η κοινωνική προσφορά σε ώρα κρίσης, ούτε περιορίζεται στις παραδοσιακές προσπάθειες βοήθειας στους φτωχούς ή ανακούφισης των λιγότερο ευνοημένων ατόμων ή ομάδων μιας κοινωνίας.
Ο Εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών, με στόχο την εξέλιξη της κοινωνίας σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
Ο Εθελοντισμός αφορά πράξεις και όχι λόγια.


 H PAUL HARTMANN Hellas A.E. υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 15/03/2011

Στην «δύσκολη» σημερινή εποχή η εξασφάλιση των υλικών για την σωστή περίθαλψη των τραυματισμένων θαλασσίων χελωνών που αναρρώνουν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για όλους όσους εργάζονται για την σωτηρία των χελωνών.
Η PAUL HARTMANN Hellas A.E. καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την περίθαλψη χελωνών και αφορά προϊόντα όπως γάζες, γάντια μιας χρήσης και χειρουργικές ρόμπες.


 Η Παρουσίαση του Επικοινωνιακού Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 08/03/2011

Η Παρουσίαση του Επικοινωνιακού Προγράμματος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2010, προβλήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών της Γλυφάδας στα πλαίσια της ετήσιας Παρουσίασης Προγραμμάτων 2010.
Πολλοί οι επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ των οποίων αρκετοί φίλοι, υποστηρικτές, μέλη και εθελοντές κάθε ηλικίας.
Οι προβολές όλες παρουσίασαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία είτε εντυπωσίασαν, είτε εξέπληξαν μερικούς με τις στατιστικές τους.
Για κάποιους τομείς, το 2010 αναδείχθηκε «ικανοποιητικό», ενώ άλλοι φάνηκε πως δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τις δύσκολες συνθήκες της εποχής.


 2η Συνάντηση με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας για το πρόγραμμα «Ψαράδες και Θαλάσσιες Χελώνες»
Δημοσιεύθηκε στις: 02/03/2011

Η συνάντηση αυτή είχε σκοπό την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ και σε ιχθυοπωλείο της περιοχής για καταγραφή και παρατήρηση των αλιευόμενων ειδών σε κατεψυγμένα αλλά και σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Οι μαθητές με υπερβάλλοντα ζήλο και χαρά κατέγραψαν σε μια φόρμα εργασίας που είχαν ήδη συντάξει τα χαρακτηριστικά των ψαριών όπως το είδος, το χρώμα, το σχήμα, τις διαστάσεις και την χώρα προέλευσης,


 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, εν όψει της ρύθμισης του πεδίου του εθελοντισμού και των ΜΚΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/02/2011

Ο κ Νικόλας Ραΐσης ήταν στις 22/2/11 ένας εκ των εισηγητών στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κλήθηκε ως ένας εκ των συντονιστών της Καμπάνιας για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς και σαν έμπειρο στέλεχος της Κοινωνίας των Πολιτών. Στην Επιτροπή των 13 Βουλευτών, που κατέθεσε τις προτάσεις του, προήδρευε ο κ Μιλτιάδης Παπαιωάννου, (ΠΑΣΟΚ), Α΄ Αντιπρόεδρος ο κ Τραγάκης Παν. (ΝΔ), Β΄ Αντιπρόεδρος η κα Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) και Γραμματέας ο κ. Κοραντής Ιωάν (ΛΑΟΣ). Παραθέτουμε τις προτάσεις.


 Τεχνολογική καινοτομία στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 16/02/2011

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάθε χρόνο κάνει βήματα για βελτίωση των προγραμμάτων του. Το 2010 μια σημαντική βελτίωση ήταν η εισαγωγή νέας τεχνολογίας με την προμήθεια και λειτουργία συσκευών GPS (Geographic Positioning System) για άμεση καταγραφή της θέσης της κάθε φωλιάς στις περιοχές ωοτοκίας. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, σας προσκαλούμε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στην 3η μαρίνα Γλυφάδας, για να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις και τους απολογισμούς δράσης της δουλειάς του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά το 2010.


 Ψαροντουφεκάς σώζει τον «Χρήστο» στη Λέρο
Δημοσιεύθηκε στις: 08/02/2011

H caretta caretta «Χρήστος», με βάρος 9κιλά και μήκος καβουκιού 40.4εκ., είναι η νέα μας άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης και η οποία διασώθηκε από τον ψαροτουφεκά Χρήστο Κοντογιωργάκη στην ανατολική ακτή της Λέρου το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου 2011. Εντοπίστηκε στα βαθιά του θαλάσσιου κόλπου του Δρυμώνα μπλεγμένη σε μια πέτρα με πετονιά γύρω από το ράμφος της.


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έκοψε την Πίττα του 2011
Δημοσιεύθηκε στις: 08/02/2011

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, μαζευόμαστε για να κόψουμε την πίττα μας. Δίνουμε όλοι το παρόν σ’ αυτό το καθιερωμένο πια ραντεβού, όχι γιατί το επιβάλλει η εθιμοτυπία, αλλά η βαθιά μας επιθυμία. Η επιθυμία να βρεθούμε ξανά μαζί, να μοιραστούμε σκέψεις, απόψεις και όνειρα, να οριοθετήσουμε τους κοινούς μας στόχους για το σήμερα και το αύριο. Για μια καλύτερη νέα χρονιά!!