Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 «Πρεσβευτής» της Caretta caretta ο Γιώργος Αμυράς
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2011

Μπήκαμε στον πειρασμό και του ζητήσαμε να γίνει «πρεσβευτής» της προσπάθειας ευαισθητοποίησης για την σωτηρία της Caretta caretta και να παρουσιάσει το νέο τηλεοπτικό spot του ΑΡΧΕΛΩΝ, μαζί με τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης. Κι ο Γιώργος, ανταποκρίθηκε!!


 Μια πέτρα που κουβαλάει ιστορία 23 χρόνων...
Δημοσιεύθηκε στις: 05/07/2011

Ίσως για τους περισσότερους ανθρώπους μια πέτρα με κάτι γράμματα και αριθμούς να μην σημαίνει και πολλά και να μην κινήσει καν την περιέργεια όσων βρίσκονται σε μια παραλία. Για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ όμως, που καταμετρούσαν με το πρώτο χάραμα τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο την 3η Ιουλίου 2011, ήταν ένα συγκινητικό εύρημα.


 Η Επικοινωνία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Τουρισμό.
Δημοσιεύθηκε στις: 01/07/2011

Στα Info Stands εκατοντάδων ξενοδοχείων σε Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο, οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες θα μπορούν να πληροφορηθούν και για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την ανάγκη προστασίας που έχουν οι θαλάσσιες χελώνες στις θάλασσές μας, με την βοήθεια της City Contact.


 Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για δύο ακόμη χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/06/2011

Ο «Νόντας» και ο «Αριστοτέλης» ήταν δύο χελώνες που φιλοξενήθηκαν για πάνω από ένα χρόνο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Απελευθερώθηκαν με επιτυχία στα ανοιχτά της θάλασσας την 21η Ιουνίου 2011.
Οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν στα ανοιχτά της θάλασσας με σκάφος, χάρη στη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Aqua Divers Club. Ο «Νόντας» έφυγε πρώτος, ύστερα από την αναπροσαρμογή της πλευστότητάς του.
Ακολούθησε ο «Αριστοτέλης», ο οποίος κατευθύνθηκε αμέσως προς στο βυθό καθιστώντας άξια την παρατεταμένη παραμονή του στο Κέντρο.


 Ξεκίνησε το πρόγραμμα στο Λακωνικό Κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 24/06/2011

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ υποδέχεται τους εθελοντές του στο πρόγραμμα πεδίου του Λακωνικού Κόλπου. Στην περιοχή αυτή καταγράφεται συστηματικά η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών Caretta caretta σε σημεία-κλειδιά οι οποίες αποτελούν και δείκτη για την υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα με την έρευνα, οι φωλιές που εντοπίζονται προστατεύονται από φυσικούς θηρευτές.


 Που είναι τα αβγά της θαλάσσιας χελώνας;
Δημοσιεύθηκε στις: 24/06/2011

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, που είναι μη κυβερνητική οργάνωση και χρηματοδοτείται από τις δωρεές του κοινού, δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα, ενώ κανένας κρατικός φορέας δεν φροντίζει για την προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας.


 Ζωντάνεψε και πάλι ο Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 24/06/2011

Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Σταθμού Αγιαννάκη ξεκίνησε το 2001 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και τον Δήμο Αυλώνος. Το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα με την υποστήριξη χρηματοδότησης από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Life-Nature. Η λειτουργία του συνεχίζεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με την συνεργασία της ΓΑΙΟΣΕ και την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας.


 Μια νέα αρχή για την «Δαμασκηνιά» και τη «Μαριλένα»
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2011

Από το ξεκίνημα του 2011 έχει καταγραφεί αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών από όλη την Ελλάδα.
Επίσης δεχθήκαμε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό χελωνών πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης. 7 χελώνες μεταφέρθηκαν στη Γλυφάδα μέσα σε τρεις ημέρες! Δυστυχώς η μία απεβίωσε με την άφιξη και η άλλη ύστερα από μία εβδομάδα.
Τα καλύτερα νέα των τελευταίων εβδομάδων είναι πως κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες τρεις απελευθερώσεις της χρονιάς!


 «Σμαρώ» - Το πρώτο χαρούμενο “αντίο”
Δημοσιεύθηκε στις: 06/06/2011

 Ίσως κάθε φορά που λέμε αντίο σε μια χελώνα που βοηθάμε να επιστρέψει στο απέραντο γαλάζιο σπίτι της, να αισθανόμαστε μια μικρή ικανοποίηση και ταυτόχρονα μια επιπλέον ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ίσως, πάνω στο καβούκι μιας χελώνας που απομακρύνεται, να βλέπουμε τις δικές μας ελπίδες μας για ένα κόσμο συνολικά καλύτερο να ταξιδεύουν μαζί της και να διαδίδονται.


 Πέτυχε να αγαπήσουν τα παιδιά τον εθελοντισμό και τις θαλάσσιες χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2011

Ένα πολύ ξεχωριστό “Παραμυθένιο μεσημέρι Σαββάτου ” ήταν το Σάββατο στις 14 Μαΐου για τους μικρούς μας φίλους στα βιβλιοπωλεία Πατάκη. Πολλοί μικροί αναγνώστες ήταν παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου “Τα χελωνάκια του Παύλου” της συγγραφέας Σοφίας Καλαντζάκου.


 Βράβευση των Εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Πολιτιστική Ένωση Εργαζομένων ΟΤΕ
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2011

Στις 26 Μαΐου, στα πλαίσια του 36ου Συνεδρίου Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ που,έγινε στην Ζάκυνθο, αποδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για τη συμβολή του στην προστασία της Caretta caretta και την συμβολή του στον εθελοντισμό. Την τιμητική αυτή βράβευση παρέλαβε η Συντονίστρια του Προγράμματος Ζακύνθου, Σμαρώ Τουλιάτου.


 Η πρώτη φωλιά Καρέττα έγινε στον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2011

Το ξεκίνημα της φωλεοποίησης των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα (28 Μαΐου, 8 ημέρες αργότερα από το 2010)σηματοδοτεί και το ξεκίνημα της περιόδου μελέτης και προστασίας των θαλάσσιων χελωνών που προστατεύονται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία.
Η εθελοντική ομάδα της Κυπαρισσίας, με την καθοδήγηση τον Brian Ground, εντόπισε και προστάτεψε την πρώτη φωλιά για το 2011 στην περιοχή Βουνάκι του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου
Ας ευχηθούμε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη και να μη συνεχιστεί η μείωση αριθμού φωλιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας και οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι περίπου 500 εθελοντές του απʼ όλο το κόσμο θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την προστασία τους!


 «Έκρηξη» αφίξεων στο Κέντρο Διάσωσης
Δημοσιεύθηκε στις: 24/05/2011

Μαζί με την αλλαγή του καιρού και την έλευση του καλοκαιριού, πληθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες που φτάνουν στα νερά της χώρας μας είτε για να αναπαραχθούν είτε για να τραφούν. Μάλλον, όταν όλη σου η ζωή είναι ένα ταξίδι και ο προορισμός μοιάζει να έχει κι αυτός την ίδια σημασία με τη διαδρομή, δεν μπορεί παρά να ζεις συνέχεια περιπέτειες!


 23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 5 απλοί τρόποι να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/05/2011

Συμπληρώθηκαν ήδη 11 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου.
Οι Χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και για αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.
Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του. Ας δούμε 5 απλούς τρόπους να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες, που τόσο απειλούνται σήμερα!


 8 Μαΐου: Η γιορτή και της μητέρας... καρέτα!
Δημοσιεύθηκε στις: 03/05/2011

Μητέρα σημαίνει ζωή.
Την ξεχωριστή αυτή ημέρα που γιορτάζει, τιμάμε τη γενικότερη έννοια της «μητέρας», τη δική μας μητέρα, τη μητέρα Γη και όλες τις μητέρες του ζωικού μας βασιλείου που ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες θυσιάζουν τη ζωή τους προσπαθώντας να προστατέψουν τα μικρά τους από κάθε κίνδυνο.

Οι μητέρες Caretta caretta έχουν ήδη φτάσει στις θάλασσές μας, κοντά στις παραλίες μας, και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την ωοτοκία τους. Το καλοκαίρι, κάθε 2-3 χρόνια σκάβουν 2-3 φωλιές στην αμμουδιά και εναποθέτουν τουλάχιστον 100 αυγά κάθε φορά, που θα τα επωάσει η ζεστή αμμουδιά για 60 ημέρες. Το 2010 οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ προστάτεψαν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας (Ζάκυνθο, Δυτική Πελοπόννησο και Κρήτη) 2.310 φωλιές!!!


 Έναρξη καινούριου προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής στη προσχολική ηλικία
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2011

Μαζί με την Άνοιξη, υποδεχτήκαμε και τα “χελωνάκια” προσχολικής ηλικίας στο Κέντρο Διάσωσης!
Από αρχές Απρίλη μέχρι και 10 Ιουνίου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το καινούριο μας πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής.


  Υιοθετήστε μια μητέρα Καρέττα και αποκτήστε μαζί το νέο Εκπαιδευτικό «πακέτο» του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2011

Ύστερα από συλλογική προσπάθεια και προσεκτική επιμέλεια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού πακέτου, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη και ευχάριστη ενημέρωση των μαθητών του Δημοτικού. Στέλνεται σε όλη την Ελλάδα και προσφέρεται σαν «δώρο» στον εκπαιδευτικό ή στην τάξη, όταν υιοθετήσουν συμβολικά μια μητέρα Καρέττα!
Κάθε εκπαιδευτικό πακέτο περιέχει συμπυκνωμένη γνώση και είναι ευκαιρία για ψυχαγωγία και συγχρόνως μια προσπάθεια μεταφοράς ιδεολογίας προς την νέα γενιά.


 Μπροστά στα μάτια μικρών μαθητών στρώνεται ο δρόμος για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2011

Μαθητές της έκτης τάξης δημοτικού επισκέφτηκαν το Σάββατο 2 Απριλίου τον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη Μεσσηνίας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου τους.
Μετά από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σταθμό, οι μαθητές έγιναν μάρτυρες ενός διαφορετικού μαθήματος: όταν περπάτησαν προς την θάλασσα για να δουν τις περίφημες θίνες του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την δεύτερη πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, βρήκαν σκαπτικό μηχάνημα να στρώνει έναν δρόμο και ταυτόχρονα να καταστρέφει μέρος του σημαντικού οικοσυστήματος των αμμόλοφων και να χρησιμοποιεί την άμμο για την κατασκευή του δρόμου.


 Το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και οι χελώνες του Αιγαίου.
Δημοσιεύθηκε στις: 06/04/2011

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών δημιουργήθηκε το 1994 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας όπου και βρίσκεται. Οι τραυματισμένες χελώνες στέλνονται εδώ από όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας με την βοήθεια ψαράδων, ντόπιων, και λιμενικών που τις βρίσκουν και φροντίζουν για την μεταφορά τους.
Δεκαπέντε χελώνες βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής. Οι επόμενες παράγραφοι είναι μια σύντομη παρουσίαση, από τους εθελοντές που τις φροντίζουν, των 8 χελωνών που βρέθηκαν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και περιθάλπονται.


 Οι χελώνες από την Δυτική Ελλάδα που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα
Δημοσιεύθηκε στις: 05/04/2011

Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν περαιτέρω ζημιά από εσκεμμένα χτυπήματα από τους ψαράδες που τις πιάνουν – κυρίως στο κεφάλι. Μερικοί ψαράδες μεταφέρουν τις τραυματισμένες χελώνες στο Λιμενικό Σώμα, ενώ άλλοι τις αφήνουν στην θάλασσα για να βρεθούν αργότερα στις κοντινές ακτές. Όσες έχουν αρκετή τύχη βρίσκονται όσο είναι ακόμα ζωντανές και με την βοήθεια ντόπιων και του Λιμενικού Σώματος μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.
Όλες οι τραυματισμένες χελώνες ονομάζονται από τους ανθρώπους που τις βρίσκουν ή τους εθελοντές που τις παραλαμβάνουν και φροντίζουν για την θεραπεία τους. Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο μας χρηματικά· αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για το δύσκολο και πολυέξοδο έργο μας, μιας και η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.