Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 H PAUL HARTMANN Hellas A.E. υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 15/03/2011

Στην «δύσκολη» σημερινή εποχή η εξασφάλιση των υλικών για την σωστή περίθαλψη των τραυματισμένων θαλασσίων χελωνών που αναρρώνουν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για όλους όσους εργάζονται για την σωτηρία των χελωνών.
Η PAUL HARTMANN Hellas A.E. καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την περίθαλψη χελωνών και αφορά προϊόντα όπως γάζες, γάντια μιας χρήσης και χειρουργικές ρόμπες.


 Η Παρουσίαση του Επικοινωνιακού Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 08/03/2011

Η Παρουσίαση του Επικοινωνιακού Προγράμματος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2010, προβλήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών της Γλυφάδας στα πλαίσια της ετήσιας Παρουσίασης Προγραμμάτων 2010.
Πολλοί οι επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ των οποίων αρκετοί φίλοι, υποστηρικτές, μέλη και εθελοντές κάθε ηλικίας.
Οι προβολές όλες παρουσίασαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία είτε εντυπωσίασαν, είτε εξέπληξαν μερικούς με τις στατιστικές τους.
Για κάποιους τομείς, το 2010 αναδείχθηκε «ικανοποιητικό», ενώ άλλοι φάνηκε πως δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τις δύσκολες συνθήκες της εποχής.


 2η Συνάντηση με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας για το πρόγραμμα «Ψαράδες και Θαλάσσιες Χελώνες»
Δημοσιεύθηκε στις: 02/03/2011

Η συνάντηση αυτή είχε σκοπό την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ και σε ιχθυοπωλείο της περιοχής για καταγραφή και παρατήρηση των αλιευόμενων ειδών σε κατεψυγμένα αλλά και σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Οι μαθητές με υπερβάλλοντα ζήλο και χαρά κατέγραψαν σε μια φόρμα εργασίας που είχαν ήδη συντάξει τα χαρακτηριστικά των ψαριών όπως το είδος, το χρώμα, το σχήμα, τις διαστάσεις και την χώρα προέλευσης,


 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, εν όψει της ρύθμισης του πεδίου του εθελοντισμού και των ΜΚΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/02/2011

Ο κ Νικόλας Ραΐσης ήταν στις 22/2/11 ένας εκ των εισηγητών στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κλήθηκε ως ένας εκ των συντονιστών της Καμπάνιας για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς και σαν έμπειρο στέλεχος της Κοινωνίας των Πολιτών. Στην Επιτροπή των 13 Βουλευτών, που κατέθεσε τις προτάσεις του, προήδρευε ο κ Μιλτιάδης Παπαιωάννου, (ΠΑΣΟΚ), Α΄ Αντιπρόεδρος ο κ Τραγάκης Παν. (ΝΔ), Β΄ Αντιπρόεδρος η κα Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) και Γραμματέας ο κ. Κοραντής Ιωάν (ΛΑΟΣ). Παραθέτουμε τις προτάσεις.


 Τεχνολογική καινοτομία στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 16/02/2011

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάθε χρόνο κάνει βήματα για βελτίωση των προγραμμάτων του. Το 2010 μια σημαντική βελτίωση ήταν η εισαγωγή νέας τεχνολογίας με την προμήθεια και λειτουργία συσκευών GPS (Geographic Positioning System) για άμεση καταγραφή της θέσης της κάθε φωλιάς στις περιοχές ωοτοκίας. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, σας προσκαλούμε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στην 3η μαρίνα Γλυφάδας, για να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις και τους απολογισμούς δράσης της δουλειάς του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά το 2010.


 Ψαροντουφεκάς σώζει τον «Χρήστο» στη Λέρο
Δημοσιεύθηκε στις: 08/02/2011

H caretta caretta «Χρήστος», με βάρος 9κιλά και μήκος καβουκιού 40.4εκ., είναι η νέα μας άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης και η οποία διασώθηκε από τον ψαροτουφεκά Χρήστο Κοντογιωργάκη στην ανατολική ακτή της Λέρου το απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου 2011. Εντοπίστηκε στα βαθιά του θαλάσσιου κόλπου του Δρυμώνα μπλεγμένη σε μια πέτρα με πετονιά γύρω από το ράμφος της.


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έκοψε την Πίττα του 2011
Δημοσιεύθηκε στις: 08/02/2011

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου, μαζευόμαστε για να κόψουμε την πίττα μας. Δίνουμε όλοι το παρόν σΆ αυτό το καθιερωμένο πια ραντεβού, όχι γιατί το επιβάλλει η εθιμοτυπία, αλλά η βαθιά μας επιθυμία. Η επιθυμία να βρεθούμε ξανά μαζί, να μοιραστούμε σκέψεις, απόψεις και όνειρα, να οριοθετήσουμε τους κοινούς μας στόχους για το σήμερα και το αύριο. Για μια καλύτερη νέα χρονιά!!


 Η χελώνα «Δαμασκηνιά» ήρθε πριν λίγες μέρες από το Λαύριο
Δημοσιεύθηκε στις: 26/01/2011

Η χελώνα «Δαμασκηνιά», είναι η πιο πρόσφατη άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα. Είναι η 15η νοσηλευόμενη χελώνα του Κέντρου και η φροντίδα της βρίσκεται στα χέρια των στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ και των εθελοντών του Κέντρου. Για κάθε ημέρα παραμονής της στο Κέντρο μας, απαιτούνται 2 Ευρώ για φαγητό και 3 Ευρώ για φάρμακα και κτηνιατρική περίθαλψη. Ζητάμε να υποστηρίξετε την περίθαλψη της «Δαμασκηνιάς» και των άλλων χελωνών, αναλαμβάνοντας την υιοθεσία τους, μέχρι να απελευθερωθούν!! Προσφέροντας 150 Ευρώ τον μήνα τους εξασφαλίζετε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική τους περίθαλψη. Την «Δαμασκηνιά» και τις άλλες τραυματισμένες χελώνες μπορείτε να τις δείτε κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στο Κέντρο Διάσωσης, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας.


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Γένους Θηλυκού
Δημοσιεύθηκε στις: 21/01/2011

« … Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της γης, του νερού, του αέρα ή της ενέργειας δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά μέρος της προσπάθειάς τους για την καθημερινή επιβίωση …»
« … Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η προσωπική ή ηθική εξέλιξη είναι διαφορετικός (όχι ανώτερος ή κατώτερος) για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι άντρες χαρακτηρίζονται κυρίως από ένα ήθος βασισμένο στα δικαιώματα, ενώ οι γυναίκες από ένα ήθος βασισμένο στις υποχρεώσεις…»


 Εθελοντισμός προς πάσα κατεύθυνση
Δημοσιεύθηκε στις: 21/01/2011

Θεωρώ πως αυτό που σε εμψυχώνει, σε γεμίζει, σου προσφέρει ένα στόχο έξω από τον εαυτό σου, είναι το θέμα, ο σκοπός για τον οποίο προσφέρεις την εθελοντική σου (μη αμειβόμενη) εργασία. Αυτός ο σκοπός είναι που ενώνει τους ανθρώπους, τους εθελοντές του συγκεκριμένου χώρου που με την προσφορά τους δημιουργούν, παράγουν έργο σύμφωνα με τους στόχους και τα όνειρά τους.
 


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 20/01/2011

Αυτή η ελληνική "πρωτοτυπία" συνεχίζει να κατατρώει το πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο (της φύσης και του τοπίου), να σπαταλά οικονομικούς πόρους (δημιουργία κακής ποιότητας υποδομών με τη συνεπαγόμενη συντήρησή τους) και να αναπαράγει το αποδεδειγμένα αυτοκαταστροφικό μοτίβο της πελατειακής άγρας "της ψήφου, της ψήφου και πάλι ... της ψήφου".


 Εκτός σχεδίου παραλογισμός !
Δημοσιεύθηκε στις: 18/01/2011

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση


 Περιουσία μου ο πλούτος της θάλασσας. Συνεργασία με το 8ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας
Δημοσιεύθηκε στις: 17/01/2011

Είναι ίσως γνωστό ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μεγάλη ιστορία σε ότι αφορά την Περιβαλλοντική Αγωγή με δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια και μετά την εδραίωση του Κέντρου Διάσωσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τις λίγες ΜΚΟ που διαθέτουν χώρους ειδικά διαμορφωμένους για τη λειτουργία προγραμμάτων ενημέρωσης μαθητών.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θέλοντας να έρθει σε πιο στενή επαφή με το μαθητόκοσμο της Γλυφάδας, για τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας με ένα ειδικό πρόγραμμα.


 «Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική»: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011
Δημοσιεύθηκε στις: 13/01/2011

«Για να μην παραμείνουν ευσεβείς πόθοι οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αφοσιωμένους εθελοντές», είπε ο Kofi Annan. Στο πνεύμα αυτό, 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, να στηρίξουν την κοινότητά τους ή να βοηθήσουν στην προστασία του Περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα πολλά: ένας συνταξιούχος καθηγητής τέχνης που δίνει διαλέξεις σχετικά με ευρωπαϊκά αριστουργήματα στους αλλοδαπούς επισκέπτες ενός μουσείου ή ένας φοιτητής που περνάει ο καλοκαίρι του προστατεύοντας απειλούμενα ζώα σε μια μεσογειακή παραλία. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για νΆ αλλάξουμε τα πράγματα. Για να τονίσει αυτές τις προσπάθειες και να παροτρύνει περισσότερους πολίτες να τις μιμηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2011 Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.


 Χελώνα της Κυπαρισσιακού χάνει το πίσω πτερύγιό της στην Ιταλία
Δημοσιεύθηκε στις: 20/12/2010

Τον περασμένο Οκτώβρη η προπέλα ενός σκάφους στον Κόλπο του Τάραντο στην Ιταλία χτύπησε μια χελώνα και της έκοψε το πίσω πτερύγιο. Η χελώνα απομακρύνθηκε αιμορραγώντας και το πλήρωμα του σκάφους δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να μαζέψει το κομμένο πτερύγιο. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το πτερύγιο έφερε σήμα μαρκαρίσματος του ΑΡΧΕΛΩΝ!


 Τρεις θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στην θάλασσα σε συνεργασία με το Aqua Divers Club
Δημοσιεύθηκε στις: 13/12/2010

Ο Νοέμβριος είχε σχεδόν πια φτάσει όταν ο Κρίς, ο Μιχαήλ και ο Γιάννης ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής τους στη θάλασσα.
Το Aqua Divers Club υποστηρίζει το έργο του "ΑΡΧΕΛΩΝ" Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, βοηθώντας στην απελευθέρωσή τους στη θάλασσα, μετά την περίθαλψη που δέχθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα.


 100 χρόνια Έλληνες Πρόσκοποι – 5.000 ευχές για τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 13/12/2010

Περισσότερες από 5.200 ευχές για ένα καλό ταξίδι στη ζωή, δέχθηκαν τα χελωνάκια που γεννήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και δεν ήταν από τους επισκέπτες των παραλιών! Ήταν από τους 2.500 προσκόπους που γιόρτασαν τα 100 χρόνια του προσκοπισμού στην Ελλάδα με μια μοναδική κατασκήνωση.


 Ο εθελοντισμός γιορτάζει!
Δημοσιεύθηκε στις: 01/12/2010

16.500 εθελοντικές εργασιο-ημέρες προσέφεραν φέτος 450 εθελοντές απΆ όλο τον κόσμο, στις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, για να προστατέψουν τις Caretta caretta και τα μικρά τους σε Κρήτη, Ζάκυνθο, και Πελοπόννησο.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καλούν όλο τον κόσμο στο Κέντρο Διάσωσης για να τους δείξουν μέσα από ξεναγήσεις και ταινίες την δουλειά που κάνουν για τη σωτηρία των απειλούμενων χελωνών.


 Η συγγραφέας Σοφία Καλαντζάκου και τα περιβαλλοντικά της παραμύθια
Δημοσιεύθηκε στις: 29/11/2010

Βρέθηκε μαζί με τους Εθελοντές μας, περπάτησε μαζί τους, άκουσε τις ιστορίες τους, είδε μαζί τους τις μεγάλες θηλυκές Καρέτα να γεννούν στις παραλίες του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, παρακολούθησε τα μικρά χελωνάκια να βγαίνουν από την φωλιά και να τρέχουν προς την θάλασσα και έγραψε ένα πολύ όμορφο παραμύθι για τις ευαισθησίες των παιδιών σχετικά με την φύση.
«Τα χελωνάκια του Παύλου» κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη, με την συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ, και μάγεψαν μικρούς και μεγάλους.
Αναδημοσιεύουμε από το ΕΘΝΟΣ online το άρθρο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.


 Η χελώνα «Νικήτας» δεν τα κατάφερε.....
Δημοσιεύθηκε στις: 17/11/2010

Πολλές χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή παγιδεύονται και τραυματίζονται σε δίχτυα και παραγάδια. Οι περισσότερες βρίσκονται νεκρές από ψαράδες ή ξεβρασμένες στην παραλία. Ο θάνατος μιας χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών όμως είναι ιδιαίτερα λυπηρός για τους εθελοντές που τις φροντίζουν κάθε μέρα. Περίπου 40% από τις τραυματισμένες χελώνες που φτάνουν εδώ είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένες και υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους.