Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Η χελώνα «Δαμασκηνιά» ήρθε πριν λίγες μέρες από το Λαύριο
Δημοσιεύθηκε στις: 26/01/2011

Η χελώνα «Δαμασκηνιά», είναι η πιο πρόσφατη άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα. Είναι η 15η νοσηλευόμενη χελώνα του Κέντρου και η φροντίδα της βρίσκεται στα χέρια των στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ και των εθελοντών του Κέντρου. Για κάθε ημέρα παραμονής της στο Κέντρο μας, απαιτούνται 2 Ευρώ για φαγητό και 3 Ευρώ για φάρμακα και κτηνιατρική περίθαλψη. Ζητάμε να υποστηρίξετε την περίθαλψη της «Δαμασκηνιάς» και των άλλων χελωνών, αναλαμβάνοντας την υιοθεσία τους, μέχρι να απελευθερωθούν!! Προσφέροντας 150 Ευρώ τον μήνα τους εξασφαλίζετε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική τους περίθαλψη. Την «Δαμασκηνιά» και τις άλλες τραυματισμένες χελώνες μπορείτε να τις δείτε κάθε Σαββατοκύριακο, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στο Κέντρο Διάσωσης, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας.


 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Γένους Θηλυκού
Δημοσιεύθηκε στις: 21/01/2011

« … Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της γης, του νερού, του αέρα ή της ενέργειας δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά μέρος της προσπάθειάς τους για την καθημερινή επιβίωση …»
« … Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η προσωπική ή ηθική εξέλιξη είναι διαφορετικός (όχι ανώτερος ή κατώτερος) για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι άντρες χαρακτηρίζονται κυρίως από ένα ήθος βασισμένο στα δικαιώματα, ενώ οι γυναίκες από ένα ήθος βασισμένο στις υποχρεώσεις…»


 Εθελοντισμός προς πάσα κατεύθυνση
Δημοσιεύθηκε στις: 21/01/2011

Θεωρώ πως αυτό που σε εμψυχώνει, σε γεμίζει, σου προσφέρει ένα στόχο έξω από τον εαυτό σου, είναι το θέμα, ο σκοπός για τον οποίο προσφέρεις την εθελοντική σου (μη αμειβόμενη) εργασία. Αυτός ο σκοπός είναι που ενώνει τους ανθρώπους, τους εθελοντές του συγκεκριμένου χώρου που με την προσφορά τους δημιουργούν, παράγουν έργο σύμφωνα με τους στόχους και τα όνειρά τους.
 


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 20/01/2011

Αυτή η ελληνική "πρωτοτυπία" συνεχίζει να κατατρώει το πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο (της φύσης και του τοπίου), να σπαταλά οικονομικούς πόρους (δημιουργία κακής ποιότητας υποδομών με τη συνεπαγόμενη συντήρησή τους) και να αναπαράγει το αποδεδειγμένα αυτοκαταστροφικό μοτίβο της πελατειακής άγρας "της ψήφου, της ψήφου και πάλι ... της ψήφου".


 Εκτός σχεδίου παραλογισμός !
Δημοσιεύθηκε στις: 18/01/2011

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση


 Περιουσία μου ο πλούτος της θάλασσας. Συνεργασία με το 8ο Δημοτικό σχολείο Γλυφάδας
Δημοσιεύθηκε στις: 17/01/2011

Είναι ίσως γνωστό ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μεγάλη ιστορία σε ότι αφορά την Περιβαλλοντική Αγωγή με δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια και μετά την εδραίωση του Κέντρου Διάσωσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τις λίγες ΜΚΟ που διαθέτουν χώρους ειδικά διαμορφωμένους για τη λειτουργία προγραμμάτων ενημέρωσης μαθητών.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ θέλοντας να έρθει σε πιο στενή επαφή με το μαθητόκοσμο της Γλυφάδας, για τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας με ένα ειδικό πρόγραμμα.


 «Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική»: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011
Δημοσιεύθηκε στις: 13/01/2011

«Για να μην παραμείνουν ευσεβείς πόθοι οι ελπίδες μας για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αφοσιωμένους εθελοντές», είπε ο Kofi Annan. Στο πνεύμα αυτό, 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, να στηρίξουν την κοινότητά τους ή να βοηθήσουν στην προστασία του Περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα πολλά: ένας συνταξιούχος καθηγητής τέχνης που δίνει διαλέξεις σχετικά με ευρωπαϊκά αριστουργήματα στους αλλοδαπούς επισκέπτες ενός μουσείου ή ένας φοιτητής που περνάει ο καλοκαίρι του προστατεύοντας απειλούμενα ζώα σε μια μεσογειακή παραλία. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Για να τονίσει αυτές τις προσπάθειες και να παροτρύνει περισσότερους πολίτες να τις μιμηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2011 Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.


 Χελώνα της Κυπαρισσιακού χάνει το πίσω πτερύγιό της στην Ιταλία
Δημοσιεύθηκε στις: 20/12/2010

Τον περασμένο Οκτώβρη η προπέλα ενός σκάφους στον Κόλπο του Τάραντο στην Ιταλία χτύπησε μια χελώνα και της έκοψε το πίσω πτερύγιο. Η χελώνα απομακρύνθηκε αιμορραγώντας και το πλήρωμα του σκάφους δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να μαζέψει το κομμένο πτερύγιο. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το πτερύγιο έφερε σήμα μαρκαρίσματος του ΑΡΧΕΛΩΝ!


 Τρεις θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στην θάλασσα σε συνεργασία με το Aqua Divers Club
Δημοσιεύθηκε στις: 13/12/2010

Ο Νοέμβριος είχε σχεδόν πια φτάσει όταν ο Κρίς, ο Μιχαήλ και ο Γιάννης ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής τους στη θάλασσα.
Το Aqua Divers Club υποστηρίζει το έργο του "ΑΡΧΕΛΩΝ" Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, βοηθώντας στην απελευθέρωσή τους στη θάλασσα, μετά την περίθαλψη που δέχθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα.


 100 χρόνια Έλληνες Πρόσκοποι – 5.000 ευχές για τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 13/12/2010

Περισσότερες από 5.200 ευχές για ένα καλό ταξίδι στη ζωή, δέχθηκαν τα χελωνάκια που γεννήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και δεν ήταν από τους επισκέπτες των παραλιών! Ήταν από τους 2.500 προσκόπους που γιόρτασαν τα 100 χρόνια του προσκοπισμού στην Ελλάδα με μια μοναδική κατασκήνωση.


 Ο εθελοντισμός γιορτάζει!
Δημοσιεύθηκε στις: 01/12/2010

16.500 εθελοντικές εργασιο-ημέρες προσέφεραν φέτος 450 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, στις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ, του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, για να προστατέψουν τις Caretta caretta και τα μικρά τους σε Κρήτη, Ζάκυνθο, και Πελοπόννησο.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καλούν όλο τον κόσμο στο Κέντρο Διάσωσης για να τους δείξουν μέσα από ξεναγήσεις και ταινίες την δουλειά που κάνουν για τη σωτηρία των απειλούμενων χελωνών.


 Η συγγραφέας Σοφία Καλαντζάκου και τα περιβαλλοντικά της παραμύθια
Δημοσιεύθηκε στις: 29/11/2010

Βρέθηκε μαζί με τους Εθελοντές μας, περπάτησε μαζί τους, άκουσε τις ιστορίες τους, είδε μαζί τους τις μεγάλες θηλυκές Καρέτα να γεννούν στις παραλίες του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, παρακολούθησε τα μικρά χελωνάκια να βγαίνουν από την φωλιά και να τρέχουν προς την θάλασσα και έγραψε ένα πολύ όμορφο παραμύθι για τις ευαισθησίες των παιδιών σχετικά με την φύση.
«Τα χελωνάκια του Παύλου» κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη, με την συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ, και μάγεψαν μικρούς και μεγάλους.
Αναδημοσιεύουμε από το ΕΘΝΟΣ online το άρθρο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.


 Η χελώνα «Νικήτας» δεν τα κατάφερε.....
Δημοσιεύθηκε στις: 17/11/2010

Πολλές χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή παγιδεύονται και τραυματίζονται σε δίχτυα και παραγάδια. Οι περισσότερες βρίσκονται νεκρές από ψαράδες ή ξεβρασμένες στην παραλία. Ο θάνατος μιας χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών όμως είναι ιδιαίτερα λυπηρός για τους εθελοντές που τις φροντίζουν κάθε μέρα. Περίπου 40% από τις τραυματισμένες χελώνες που φτάνουν εδώ είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένες και υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους.


 ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΧΕΛΩΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 25/10/2010

Από το 2004 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει δύο αποστολές το χρόνο στον Αμβρακικό Κόλπο. Ο λόγος είναι ότι ο Αμβρακικός αποτελεί μια σημαντική περιοχή διατροφής για την Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο. Το πρόγραμμα διεξάγεται από τον Alan Rees, παλιό εθελοντή και πρώην Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΑΡΧΕΛΩΝ, και αφορά κυρίως στη σύλληψη και μαρκάρισμα των χελωνών που ενδημούν στον Κόλπο. Η σύλληψη γίνεται πηδώντας πάνω στη χελώνα από μικρό σκάφος. Η πρόσφατη αποστολή έγινε από 8 έως 11 Σεπτεμβρίου 2010.


 Όμορφες μέρες στο πρόγραμμα Κυπαρισσίας του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2010

...Εθελοντές από κάθε γωνιά της γης, από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σκωτία, Αμερική και Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν σε αυτό το μικρό μέρος με ένα κοινό στόχο: να βοηθήσουν στην επιβίωση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta...
...Βλέποντας τα μικρά χελωνάκια να τρέχουν αποφασισμένα γεμάτα αυτοπεποίθηση προς την θάλασσα, χωρίς φόβο και απλά τόσο πανέμορφα και αθώα με έκαναν να ανατριχιάζω...
...Και τώρα που έμαθες να δουλεύεις καθημερινά για ένα σκοπό που ξέρεις ότι αξίζει τον κόπο, πως να σταματήσεις; Τουλάχιστον ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δουλεύουν για αυτό!.


 Απελευθερώθηκε ο «Ραφαήλ» από την Ζάκυνθο
Δημοσιεύθηκε στις: 11/10/2010

Ο «Ραφαήλ» είναι μια ανήλικη θαλάσσια χελώνα Καρέττα που βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο λιμανάκι του Άγιου Σώστη, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου, παγιδευμένη σε πετονιές από παραγάδι. Ο «Ραφαήλ» είναι η μοναδική ζωντανή τραυματισμένη χελώνα που βρέθηκε φέτος στην Ζάκυνθο. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι για το 2010 παρατηρήθηκε μέχρι τώρα αισθητά μειωμένη θνησιμότητα χελωνών με αιτία θανάτου που σχετίζεται άμεσα με ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως η αλιεία και η χρήση ταχύπλοων σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου.


 Επτά ερευνητικές – επιστημονικές εργασίες για τις Caretta caretta το 2010, με την υποστήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 06/10/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών εδώ και 28 χρόνια. Στη διάρκεια των προγραμμάτων έχουν γίνει πολλές «ανακαλύψεις» γύρω από την πολύπλοκη βιολογία και οικολογία των θαλάσσιων αυτών ερπετών που ενώ ζουν στη θάλασσα πρέπει να βγαίνουν και στην ξηρά για να αφήνουν τα αυγά τους. Επίσης αρκετές εργασίες γίνονται σχετικά με τις επιπτώσεις της αλιείας και του τουρισμού πάνω στις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και άλλες κοινωνιολογικής φύσεως. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, προωθεί την έρευνα γύρω από τα αυτά τα μοναδικά ζώα.


 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2010

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτο-γιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.


 Δημόσια εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας μπροστά από το Ξενοδοχείο «Louis Crete Princess», στην περιοχή Μάλεμε Χανίων.
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2010

Η δημόσια εκσκαφή της φωλιάς είχε μια συμμετοχή περίπου 200 ξένων και ελλήνων επισκεπτών!
Πρόκειται για μια φωλιά που μας έδωσε 143 αυγά , 93 εκ των οποίων εκκολάφθηκαν και οι νεοσσοί έφτασαν φυσικά στην θάλασσα κατά τις βραδινές ώρες (δεδομένου ότι δεν υπήρξε παρεμπόδιση από τεχνητή φωταγώγηση , που αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς)


 Μπορούμε να ζήσουμε μαζί... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2010

Πολλές φορές η συνύπαρξη κατοικίδιων ζώων με άγρια ζώα είναι προβληματική λόγω των διαφορετικών αναγκών και εξοικείωσης με τον άνθρωπο.
Στην περίπτωσή μας, το θηλυκό σκυλί της Μεσσαράς επέδειξε συμπεριφορά απόλυτου σεβασμού και πειθαρχίας, ώστε να μην ενοχλήσει το νεογέννητο χελωνάκι στον δρόμο του προς την θάλασσα.