Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» ΔΟΜΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 08/09/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τη συμπαράστασή του προς την Υπουργό ΠΕΚΑ για την έναρξη διαλόγου για τον περιορισμό της «εκτός σχεδίου» δόμησης.


 ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ!!
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2010

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φωλές που δεν προστατεύονται, δημιουργήσαμε ένα απλό έντυπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, ως ενημερωτική πινακίδα σε σημεία όπου υπάρχει φωλιά θαλάσσιας χελώνας.


 “Τριήμερο ΑΡΧΕΛΩΝ”, δραστηριότητες για παιδιά στην Κυπαρισσία
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2010

Για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια, και φέτος οργανώθηκε στο Καλόνερο, στο πιο τουριστικό και πολυσύχναστο κομμάτι του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, η «Ημέρα ΑΡΧΕΛΩΝ» όπου φέτος γιορτάστηκε σε ένα τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες για παιδιά.


 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Δημοσιεύθηκε στις: 25/08/2010

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και το παράκτιο περιβάλλον με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Πρωταρχικός στόχος είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς του πολίτη και η μείωση των δυσμενών παρεμβάσεων στη φύση. Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα υποστηρίζει την οικολογική κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να είναι συνεχής και έντονη.


 Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί
Δημοσιεύθηκε στις: 24/08/2010

Η μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον δρόμο για το Τσαπί, με φόντο τον κόλπο της Φοινικούντας


 ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΡΓΟΥ ΖΩΗΣ» για τον Δημήτρη Μαργαριτούλη
Δημοσιεύθηκε στις: 30/07/2010

Σε μια επιβλητική και συγχρόνως σεμνή εκδήλωση ο Δημήτρης Μαργαριτούλης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και έλαβε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2010_ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ για την προσήλωση και αφιέρωσή του για 3 δεκαετίες στην προστασία της Caretta caretta και των βιοτόπων της.


 Ο Αμβρακικός «κρατάει» τα δελφίνια του
Δημοσιεύθηκε στις: 28/07/2010

Ελπιδοφόρο μήνυμα παίρνουμε για τον Αμβρακικό κόλπο και την θαλάσσια ζωή που φιλοξενεί. ΣΆ αυτήν, εκτός από τα δελφίνια, περιλαμβάνεται και ένας πληθυσμός από θαλάσσιες χελώνες οι οποίες μελετώνται και παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα.


 ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΚΑΡΕΤΤΑ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολείται από το 2000 με τις χελώνες του Αμβρακικού Κόλπου όπου συμμετείχε στο πρόγραμμα LIFE-Φύση της ΕΤΑΝΑΜ, που μεταξύ άλλων έκανε κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις που αφορούν τη σχέση χελωνών και αλιείας. Στη συνέχεια ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα καταγραφής των χελωνών στον Κόλπο. Το πρόγραμμα γίνεται δυο φορές το χρόνο, από 5 μέρες κάθε φορά.


 Τρεις φωλιές στην Φοινικούντα
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2010

Τρεις φωλιές  θαλάσσιας χελώνας έχουν βρεθεί στην παραλία της Φοινικούντας αυτό το καλοκαίρι. Η πρώτη βρέθηκε στις 10 Ιουλίου και οι άλλες δύο στις 22 Ιουλίου. Όλες οι φωλιές βρέθηκαν αφού επισκέπτες στην παραλία βρήκαν ίχνη χελώνας το πρωί και ειδοποίησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.


 Κοινή ανακοίνωση
Δημοσιεύθηκε στις: 20/07/2010

Ως πολύ θετική εξέλιξη για την προστασία του βιολογικού πλούτου της Ελλάδας, υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, MOm, Αρκτούρος και Αρχέλων το σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα 5 Ιουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επέστρεψε στην Κορώνη
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2010

Ξεκίνησε για μια ακόμη καλοκαιρινή περίοδο το πρόγραμμα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κορώνη, που θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα στην περιοχή της Κορώνης και η σχετική ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών.


 ΦΡΙΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΜΗΤΕΡΑ CARETTA ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 05/07/2010

Μια μητέρα χελώνα, μήκους περίπου ενός μέτρου, περίμενε 30 χρόνια για να γυρίσει στην παραλία που γεννήθηκε να φτιάξει την φωλιά της, εκεί όπου την περίμενε κάποιος πρωτοφανώς ασυνείδητος που την θανάτωσε για να αφαιρέσει το καβούκι της και να κοσμήσει με αυτό κάποιο σαλόνι, με το λάφυρο της αδιανόητης απανθρωπιάς του και βαρβαρότητας!


 Εκδήλωση για τον Εθελοντισμό από το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Γλυφάδας
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2010

Την Παρασκευή στις 18 Ιουνίου το ΤΟΣΥΝ Γλυφάδας υποδέχθηκε στο χώρο του δημαρχιακού Μεγάρου την Εθνική Υπηρεσία των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ινστιτούτου Νεολαίας αλλά και υπευθύνους του Τομέα Εθελοντών του ΅Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝΆ


 Παιδική Λογοτεχνία: Στο νησί με τα κρυμμένα μυστικά
Δημοσιεύθηκε στις: 22/06/2010

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, περιπέτεια και δράση από την συγγραφέα Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη. Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ καλωσορίζουν το καλοκαίρι με έναν ύμνο στη φύση, την ομορφιά, τη φιλία και τη ζωή. Μέσα σε όλα αυτά οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν τον δικό τους ρόλο και παρακινούν τους ανθρώπους να αναδείξουν τα λεπτότερά τους αισθήματα.
Οι Εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, με αναγνωρίσιμο «δείγμα γραφής», δίνουν το καλό παράδειγμα και προστρέχουν σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια μια θαλάσσια χελώνα.


 Σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών
Δημοσιεύθηκε στις: 22/06/2010

Από το 2005 λειτουργεί στον χώρο του Κέντρου Διάσωσης στην Γλυφάδα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Εθελοντών που ξεκίνησε με την συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και έκτοτε υλοποιεί κάθε χρόνο σεμινάρια για εθελοντική προστασία της φύσης και ιδιαίτερα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.


 Συνέντευξη του Νικόλα Ραΐση στον Παρατηρητή της Θράκης
Δημοσιεύθηκε στις: 22/06/2010

Την ανάγκη ρύθμισης των σχέσεων του εθελοντισμού και των ΜΚΟ με το κράτος διαπιστώνει ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ και η Καμπάνια για το Σύνταγμα που δημιουργήθηκε το 2006 με εμπνευστή τον αείμνηστο Νικήτα Λιοναράκη και στόχο την συνταγματική αναβάθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η Καμπάνια των ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς πρόσφατα δημοσιοποίησε τις προτάσεις της που αφορούν στο θέμα αυτό και που έχουν ως στόχο τη διαφάνεια των σχέσεων κράτους ΜΚΟ, θεωρώντας αναγκαία τη λήψη κάποιων μέτρων όπως την κατοχύρωση της νομικής υπόστασης των ΜΚΟ, τη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ αλλά και τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής.
Για το θέμα μιλά στον ΠτΘ ο Νικόλας Ραϊσης, ένας από τους τρεις συντονιστές της πρωτοβουλίας Καμπάνια για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς.


 Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2010

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ έγινε αισθητή στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και οι εκατοντάδες οθόνες γέμισαν με χελωνάκια που αγωνίζονταν να φτάσουν στην θάλασσα και ζητούσαν την βοήθεια των εθελοντών. Το επικοινωνιακό spot του Λευτέρη Φυλακτού προβλήθηκε για άλλη μια φορά με μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στο ΜΕΤΡΟ αλλά και σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Με το μέτρο του Κοινωνικού Μηνύματος δίνεται η δυνατότητα στον ΑΡΧΕΛΩΝ να επικοινωνήσει με μεγάλο αριθμό ευαισθητοποιημένων πολιτών.


 ΠΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ;
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2010

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2010. Με 421 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2884 ακτές και 627 μαρίνες.
Στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων συμμετέχει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ!!


 Ομαδική απελευθέρωση χελωνών Καρέττα από το Κέντρο Διάσωσης. Η πρώτη του 2010!!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/06/2010

Την Δευτέρα 24 Μαΐου τέσσερις θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ επέστρεψαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους!!


 Οι θάλασσές μας δεν αντέχουν την αδιαφορία!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/06/2010

Ενώ η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών γιορτάζεται από πολλές χώρες από το 1992 που έγινε η Σύνοδος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο ΟΗΕ αποφάσισε πρόπερσι να την αναγνωρίσει ως επίσημη γιορτή.