Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Επτά ερευνητικές – επιστημονικές εργασίες για τις Caretta caretta το 2010, με την υποστήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 06/10/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών εδώ και 28 χρόνια. Στη διάρκεια των προγραμμάτων έχουν γίνει πολλές «ανακαλύψεις» γύρω από την πολύπλοκη βιολογία και οικολογία των θαλάσσιων αυτών ερπετών που ενώ ζουν στη θάλασσα πρέπει να βγαίνουν και στην ξηρά για να αφήνουν τα αυγά τους. Επίσης αρκετές εργασίες γίνονται σχετικά με τις επιπτώσεις της αλιείας και του τουρισμού πάνω στις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και άλλες κοινωνιολογικής φύσεως. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, προωθεί την έρευνα γύρω από τα αυτά τα μοναδικά ζώα.


 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Δημοσιεύθηκε στις: 04/10/2010

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτο-γιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.


 Δημόσια εκσκαφή φωλιάς θαλάσσιας χελώνας μπροστά από το Ξενοδοχείο «Louis Crete Princess», στην περιοχή Μάλεμε Χανίων.
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2010

Η δημόσια εκσκαφή της φωλιάς είχε μια συμμετοχή περίπου 200 ξένων και ελλήνων επισκεπτών!
Πρόκειται για μια φωλιά που μας έδωσε 143 αυγά , 93 εκ των οποίων εκκολάφθηκαν και οι νεοσσοί έφτασαν φυσικά στην θάλασσα κατά τις βραδινές ώρες (δεδομένου ότι δεν υπήρξε παρεμπόδιση από τεχνητή φωταγώγηση , που αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς)


 Μπορούμε να ζήσουμε μαζί... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2010

Πολλές φορές η συνύπαρξη κατοικίδιων ζώων με άγρια ζώα είναι προβληματική λόγω των διαφορετικών αναγκών και εξοικείωσης με τον άνθρωπο.
Στην περίπτωσή μας, το θηλυκό σκυλί της Μεσσαράς επέδειξε συμπεριφορά απόλυτου σεβασμού και πειθαρχίας, ώστε να μην ενοχλήσει το νεογέννητο χελωνάκι στον δρόμο του προς την θάλασσα.


 Διάσωση χελώνας στην Κορώνη
Δημοσιεύθηκε στις: 29/09/2010

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 κάτοικοι της Κορώνης εντόπισαν μια ενήλικη θαλάσσια χελώνα παγιδευμένη μέσα σε ένα σύμπλεγμα από δίχτυα, σημαδούρες, σχοινιά, και σκουπίδια που έπλεε ανοιχτά της παραλίας Αρτάκι.


 Εννέα Περιβαλλοντικές, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αγωνιούν για τις εξελίξεις
Δημοσιεύθηκε στις: 21/09/2010

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα, επικοινωνούμε μαζί σας για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας για τη διαφαινόμενη ισχυρή τάση απαξίωσης της περιβαλλοντικής διάστασης της ανάπτυξης και επιστροφής στο γνωστό πολιτικό πρότυπο της αντιμετώπισης του περιβάλλοντος ως «εμποδίου» για την οικονομία.


 Οι νεαροί εθελοντές παρουσιάζουν το πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών στην Κορώνη
Δημοσιεύθηκε στις: 14/09/2010

 


 «ΑΓΝΩΣΤΟ» ΣΗΜΑ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΧΕΛΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 08/09/2010

Μια από τις βασικές εργασίες των καλοκαιρινών προγραμμάτων του Συλλόγου μας είναι και το μαρκάρισμα των θαλάσσιων χελωνών, όταν αυτές βγαίνουν στη στεριά για να αφήσουν τα αυγά τους. Αφού γίνει η ωοτοκία οι ερευνητές πλησιάζουν προσεκτικά τη χελώνα και τοποθετούν ένα ειδικό σήμα σε ένα από τα πτερύγια της χελώνας.


 ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» ΔΟΜΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 08/09/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τη συμπαράστασή του προς την Υπουργό ΠΕΚΑ για την έναρξη διαλόγου για τον περιορισμό της «εκτός σχεδίου» δόμησης.


 ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ!!
Δημοσιεύθηκε στις: 31/08/2010

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φωλές που δεν προστατεύονται, δημιουργήσαμε ένα απλό έντυπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, ως ενημερωτική πινακίδα σε σημεία όπου υπάρχει φωλιά θαλάσσιας χελώνας.


 “Τριήμερο ΑΡΧΕΛΩΝ”, δραστηριότητες για παιδιά στην Κυπαρισσία
Δημοσιεύθηκε στις: 27/08/2010

Για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια, και φέτος οργανώθηκε στο Καλόνερο, στο πιο τουριστικό και πολυσύχναστο κομμάτι του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, η «Ημέρα ΑΡΧΕΛΩΝ» όπου φέτος γιορτάστηκε σε ένα τριήμερο γεμάτο δραστηριότητες για παιδιά.


 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Δημοσιεύθηκε στις: 25/08/2010

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και το παράκτιο περιβάλλον με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Πρωταρχικός στόχος είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς του πολίτη και η μείωση των δυσμενών παρεμβάσεων στη φύση. Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα υποστηρίζει την οικολογική κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να είναι συνεχής και έντονη.


 Ένα μικρό οδοιπορικό στο Τσαπί
Δημοσιεύθηκε στις: 24/08/2010

Η μικρή ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον δρόμο για το Τσαπί, με φόντο τον κόλπο της Φοινικούντας


 ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΡΓΟΥ ΖΩΗΣ» για τον Δημήτρη Μαργαριτούλη
Δημοσιεύθηκε στις: 30/07/2010

Σε μια επιβλητική και συγχρόνως σεμνή εκδήλωση ο Δημήτρης Μαργαριτούλης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και έλαβε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2010_ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ για την προσήλωση και αφιέρωσή του για 3 δεκαετίες στην προστασία της Caretta caretta και των βιοτόπων της.


 Ο Αμβρακικός «κρατάει» τα δελφίνια του
Δημοσιεύθηκε στις: 28/07/2010

Ελπιδοφόρο μήνυμα παίρνουμε για τον Αμβρακικό κόλπο και την θαλάσσια ζωή που φιλοξενεί. Σ’ αυτήν, εκτός από τα δελφίνια, περιλαμβάνεται και ένας πληθυσμός από θαλάσσιες χελώνες οι οποίες μελετώνται και παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα.


 ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΚΑΡΕΤΤΑ
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολείται από το 2000 με τις χελώνες του Αμβρακικού Κόλπου όπου συμμετείχε στο πρόγραμμα LIFE-Φύση της ΕΤΑΝΑΜ, που μεταξύ άλλων έκανε κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις που αφορούν τη σχέση χελωνών και αλιείας. Στη συνέχεια ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα καταγραφής των χελωνών στον Κόλπο. Το πρόγραμμα γίνεται δυο φορές το χρόνο, από 5 μέρες κάθε φορά.


 Τρεις φωλιές στην Φοινικούντα
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2010

Τρεις φωλιές  θαλάσσιας χελώνας έχουν βρεθεί στην παραλία της Φοινικούντας αυτό το καλοκαίρι. Η πρώτη βρέθηκε στις 10 Ιουλίου και οι άλλες δύο στις 22 Ιουλίου. Όλες οι φωλιές βρέθηκαν αφού επισκέπτες στην παραλία βρήκαν ίχνη χελώνας το πρωί και ειδοποίησαν τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.


 Κοινή ανακοίνωση
Δημοσιεύθηκε στις: 20/07/2010

Ως πολύ θετική εξέλιξη για την προστασία του βιολογικού πλούτου της Ελλάδας, υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, MOm, Αρκτούρος και Αρχέλων το σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας» που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα 5 Ιουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επέστρεψε στην Κορώνη
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2010

Ξεκίνησε για μια ακόμη καλοκαιρινή περίοδο το πρόγραμμα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κορώνη, που θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα καρέττα στην περιοχή της Κορώνης και η σχετική ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών.


 ΦΡΙΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΜΗΤΕΡΑ CARETTA ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 05/07/2010

Μια μητέρα χελώνα, μήκους περίπου ενός μέτρου, περίμενε 30 χρόνια για να γυρίσει στην παραλία που γεννήθηκε να φτιάξει την φωλιά της, εκεί όπου την περίμενε κάποιος πρωτοφανώς ασυνείδητος που την θανάτωσε για να αφαιρέσει το καβούκι της και να κοσμήσει με αυτό κάποιο σαλόνι, με το λάφυρο της αδιανόητης απανθρωπιάς του και βαρβαρότητας!