Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2010

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ έγινε αισθητή στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και οι εκατοντάδες οθόνες γέμισαν με χελωνάκια που αγωνίζονταν να φτάσουν στην θάλασσα και ζητούσαν την βοήθεια των εθελοντών. Το επικοινωνιακό spot του Λευτέρη Φυλακτού προβλήθηκε για άλλη μια φορά με μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στο ΜΕΤΡΟ αλλά και σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Με το μέτρο του Κοινωνικού Μηνύματος δίνεται η δυνατότητα στον ΑΡΧΕΛΩΝ να επικοινωνήσει με μεγάλο αριθμό ευαισθητοποιημένων πολιτών.


 ΠΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ;
Δημοσιεύθηκε στις: 15/06/2010

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2010. Με 421 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2884 ακτές και 627 μαρίνες.
Στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων συμμετέχει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ!!


 Ομαδική απελευθέρωση χελωνών Καρέττα από το Κέντρο Διάσωσης. Η πρώτη του 2010!!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/06/2010

Την Δευτέρα 24 Μαΐου τέσσερις θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ επέστρεψαν στο απέραντο γαλάζιο σπίτι τους!!


 Οι θάλασσές μας δεν αντέχουν την αδιαφορία!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/06/2010

Ενώ η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών γιορτάζεται από πολλές χώρες από το 1992 που έγινε η Σύνοδος του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο ΟΗΕ αποφάσισε πρόπερσι να την αναγνωρίσει ως επίσημη γιορτή.


 Άρχισε και στην Κρήτη η ωοτοκία της Caretta caretta
Δημοσιεύθηκε στις: 07/06/2010

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέττα-καρέττα στο νησί της Κρήτης βρέθηκε, το Σάββατο 29/5 και μαρκαρίστηκε φέτος στα Χανιά και στην περιοχή της παραλίας ωοτοκίας Κολυμπαρίου, από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ.


 Η 23 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Μέρα για τις Χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 31/05/2010

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες , που γιορτάζεται στις 23 Μαίου.


 Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 26/05/2010

Δέκα ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 20 Μαΐου, από την περυσινή ημερομηνία οι μητέρες χελώνες ξεκίνησαν την ωοτοκία τους για την φετινή χρονιά.


 Οι θαλάσσιες χελώνες ανιχνεύουν μυρωδιές
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2010

 


 Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2010

Το φετινό Διεθνές Συμπόσια για τη Βιολογία και Διατήρηση των Θαλασσίων χελωνών είχε τον τίτλο «ο Κόσμος των Χελωνών», και πράγματι «Χελωνάδες» από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν άλλη μια χρονιά για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και να συνεργαστούν για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως αυτού του αινιγματικού πλάσματος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, της Θαλάσσιας χελώνας.


 Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη
Δημοσιεύθηκε στις: 10/05/2010

Ο Διεθνής Σύλλογος για την Θαλάσσια Χελώνα διοργανώνει κάθε χρόνο το Ετήσιο Συμπόσιο για την Βιολογία και την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Το συμπόσιο διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, και το φετινό συμπόσιο, με τίτλο “Ο Κόσμος της Χελώνας” έγινε στην Γκόα της Ινδίας από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, με 450 συμμετέχοντες από 60 χώρες.


 Η ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 29/04/2010

Βοηθάς τις θαλάσσιες χελώνας με τις τεχνικές σου γνώσεις ή απλώς με ένα δίπλωμα οδήγησης.
Κι όμως υπάρχει τρόπος να γίνει κι αυτό.


 Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση
Δημοσιεύθηκε στις: 27/04/2010

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ξεκίνησε να οργανώνει εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία και την ευαισθητοποίηση.
Με το σύνθημα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση» οργανώθηκε την Κυριακή 25 Απριλίου, φροντίδα και καθαρισμός του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα με την συμμετοχή πολλών εθελοντών.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσαν και εκεί το παρών!


 Ημέρα της Γης: 22 Απριλίου 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 22/04/2010

Το έτος 2010 γιορτάζουμε την 40η επέτειο της Ημέρας της Γης, και οι Earth Day Network και Carbon War Room ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδέσουν το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να προκαλέσουν συζητήσεις γύρω από τους ρόλους της κυβέρνησης και της βιομηχανίας στη μάχη για τις κλιματικές αλλαγές, με ομιλίες από κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας.


 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ «ΝΙΚΟΛΑ»
Δημοσιεύθηκε στις: 31/03/2010

....«Ξέρω καλά ότι οι περισσότεροι ψαράδες στην Ελλάδα είναι υπεύθυνοι και καλοί άνθρωποι. Έχω έρθει σε επαφή με αρκετούς που έχουν βοηθήσει στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών, που μου τηλεφωνούν να ρωτήσουν νέα για την «χελώνα τους» και εγώ τους ενημερώνω πάντα σχετικά με την απελευθέρωσή της. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι λίγοι που κηλιδώνουν τη φήμη των πολλών, ξεσπώντας την οργή τους αναίτια στις χελώνες».....


 «Νικόλας» : Μια ιστορία φρίκης και αποτροπιασμού
Δημοσιεύθηκε στις: 31/03/2010

Ποιο όμως ήταν αυτό το κακόβουλο ανθρώπινο χέρι που κάρφωσε, όχι ένα αλλά δύο μεγάλα καρφιά στο κρανίο του άτυχου αυτού απειλούμενου ζώου της θάλασσας και το άφησε να βασανίζεται αργοπεθαίνοντας;;
Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ!
Αναρωτιέται όμως κανείς, πώς υπάρχουν γύρω μας κάποιοι τόσο ασυνείδητοι και βάναυσοι άνθρωποι...


 «Ομήρου» Οδύσσεια
Δημοσιεύθηκε στις: 30/03/2010

Ο «Όμηρος» θα στέλνει πάντοτε το μήνυμα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία κάθε απειλούμενου πλάσματος της φύσης και θα διδάσκει το ευρύ κοινό ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος


 Ο συμβολισμός της σταθερότητας του Σύμπαντος στην Sagrada Familia είναι οι χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 23/03/2010

Και ποιος δεν έχει ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, Καταλονία, χωρίς να επισκευθεί την τεράστια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία «Εξαγνιστήριος Ναός της Αγίας Οικογένειας» που απλά λέγεται Sagrada Familia. Το σύμβολο αυτό της Βαρκελώνης ξεκίνησε να κτίζεται το 1882 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα!!


 Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντών (EVS) στον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 18/03/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί περίπου 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Την περασμένη χρονιά είχαμε αύξηση εθελοντών σε ποσοστό περίπου 25%.


 Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: Νέος Πρόεδρος – Καινούργια Αρχή
Δημοσιεύθηκε στις: 15/03/2010

Στις 19 Φεβρουαρίου έγινε στη Ζάκυνθο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) με τη νέα του σύνθεση.


 Δείγμα εξαιρετικής κοσμηματοτεχνίας το χρυσό χελωνάκι της Ελεύθερνας στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 09/03/2010

Βουτηγμένες στο χρυσάφι και το μυστήριο είναι οι τρεις γυναίκες αρχοντικής καταγωγής που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στις αρχές Αυγούστου 2009, στην «Κνωσό των ιστορικών χρόνων», την Ελεύθερνα, στις υπώρειες του Ψηλορείτη. Και χρειάστηκε να περάσουν 2.900 χρόνια για να αρχίσουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, αν και όπως φαίνεται έχουν ακόμη πολλά να πουν.