Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 26/05/2010

Δέκα ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 20 Μαΐου, από την περυσινή ημερομηνία οι μητέρες χελώνες ξεκίνησαν την ωοτοκία τους για την φετινή χρονιά.


 Οι θαλάσσιες χελώνες ανιχνεύουν μυρωδιές
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2010

 


 Γκόα, Ινδία, 24-30 Απριλίου 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2010

Το φετινό Διεθνές Συμπόσια για τη Βιολογία και Διατήρηση των Θαλασσίων χελωνών είχε τον τίτλο «ο Κόσμος των Χελωνών», και πράγματι «Χελωνάδες» από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν άλλη μια χρονιά για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και να συνεργαστούν για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως αυτού του αινιγματικού πλάσματος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, της Θαλάσσιας χελώνας.


 Ο Κόσμος της Χελώνας βραβεύει το έργο του Δημήτρη Μαργαριτούλη
Δημοσιεύθηκε στις: 10/05/2010

Ο Διεθνής Σύλλογος για την Θαλάσσια Χελώνα διοργανώνει κάθε χρόνο το Ετήσιο Συμπόσιο για την Βιολογία και την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Το συμπόσιο διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, και το φετινό συμπόσιο, με τίτλο “Ο Κόσμος της Χελώνας” έγινε στην Γκόα της Ινδίας από τις 27 ως τις 29 Απριλίου, με 450 συμμετέχοντες από 60 χώρες.


 Η ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 29/04/2010

Βοηθάς τις θαλάσσιες χελώνας με τις τεχνικές σου γνώσεις ή απλώς με ένα δίπλωμα οδήγησης.
Κι όμως υπάρχει τρόπος να γίνει κι αυτό.


 Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση
Δημοσιεύθηκε στις: 27/04/2010

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ξεκίνησε να οργανώνει εθελοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία και την ευαισθητοποίηση.
Με το σύνθημα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση» οργανώθηκε την Κυριακή 25 Απριλίου, φροντίδα και καθαρισμός του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά-Μαραθώνα με την συμμετοχή πολλών εθελοντών.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσαν και εκεί το παρών!


 Ημέρα της Γης: 22 Απριλίου 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 22/04/2010

Το έτος 2010 γιορτάζουμε την 40η επέτειο της Ημέρας της Γης, και οι Earth Day Network και Carbon War Room ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδέσουν το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να προκαλέσουν συζητήσεις γύρω από τους ρόλους της κυβέρνησης και της βιομηχανίας στη μάχη για τις κλιματικές αλλαγές, με ομιλίες από κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας.


 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ «ΝΙΚΟΛΑ»
Δημοσιεύθηκε στις: 31/03/2010

....«Ξέρω καλά ότι οι περισσότεροι ψαράδες στην Ελλάδα είναι υπεύθυνοι και καλοί άνθρωποι. Έχω έρθει σε επαφή με αρκετούς που έχουν βοηθήσει στη διάσωση θαλάσσιων χελωνών, που μου τηλεφωνούν να ρωτήσουν νέα για την «χελώνα τους» και εγώ τους ενημερώνω πάντα σχετικά με την απελευθέρωσή της. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι λίγοι που κηλιδώνουν τη φήμη των πολλών, ξεσπώντας την οργή τους αναίτια στις χελώνες».....


 «Νικόλας» : Μια ιστορία φρίκης και αποτροπιασμού
Δημοσιεύθηκε στις: 31/03/2010

Ποιο όμως ήταν αυτό το κακόβουλο ανθρώπινο χέρι που κάρφωσε, όχι ένα αλλά δύο μεγάλα καρφιά στο κρανίο του άτυχου αυτού απειλούμενου ζώου της θάλασσας και το άφησε να βασανίζεται αργοπεθαίνοντας;;
Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ!
Αναρωτιέται όμως κανείς, πώς υπάρχουν γύρω μας κάποιοι τόσο ασυνείδητοι και βάναυσοι άνθρωποι...


 «Ομήρου» Οδύσσεια
Δημοσιεύθηκε στις: 30/03/2010

Ο «Όμηρος» θα στέλνει πάντοτε το μήνυμα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία κάθε απειλούμενου πλάσματος της φύσης και θα διδάσκει το ευρύ κοινό ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος


 Ο συμβολισμός της σταθερότητας του Σύμπαντος στην Sagrada Familia είναι οι χελώνες
Δημοσιεύθηκε στις: 23/03/2010

Και ποιος δεν έχει ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, Καταλονία, χωρίς να επισκευθεί την τεράστια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία «Εξαγνιστήριος Ναός της Αγίας Οικογένειας» που απλά λέγεται Sagrada Familia. Το σύμβολο αυτό της Βαρκελώνης ξεκίνησε να κτίζεται το 1882 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα!!


 Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντών (EVS) στον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 18/03/2010

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξενεί περίπου 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Την περασμένη χρονιά είχαμε αύξηση εθελοντών σε ποσοστό περίπου 25%.


 Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: Νέος Πρόεδρος – Καινούργια Αρχή
Δημοσιεύθηκε στις: 15/03/2010

Στις 19 Φεβρουαρίου έγινε στη Ζάκυνθο το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) με τη νέα του σύνθεση.


 Δείγμα εξαιρετικής κοσμηματοτεχνίας το χρυσό χελωνάκι της Ελεύθερνας στην Κρήτη
Δημοσιεύθηκε στις: 09/03/2010

Βουτηγμένες στο χρυσάφι και το μυστήριο είναι οι τρεις γυναίκες αρχοντικής καταγωγής που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στις αρχές Αυγούστου 2009, στην «Κνωσό των ιστορικών χρόνων», την Ελεύθερνα, στις υπώρειες του Ψηλορείτη. Και χρειάστηκε να περάσουν 2.900 χρόνια για να αρχίσουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους, αν και όπως φαίνεται έχουν ακόμη πολλά να πουν.


 Μινωικές Γραμμές: Βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας
Δημοσιεύθηκε στις: 23/02/2010

Η MINOAN LINES έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της να αποδεικνύει έμπρακτα την περιβαλλοντική της ευαισθησία και συνείδηση με αποτέλεσμα να έχει ήδη πιστοποιηθεί, από τον νηογνώμονα GERMANISCHER LLOYD, με το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001:2004. Βασική αρχή για την εταιρεία είναι η εναρμόνιση της λειτουργίας των πλοίων της με το ευαίσθητο και εύθραυστο φυσικό περιβάλλον.


 Μεταφορά τραυματισμένης Καρέττα με αεροπλάνο από την Σάμο
Δημοσιεύθηκε στις: 17/02/2010

Ο συντονιστής του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, Παύλος Τσάρος, επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο και πληροφορήθηκε ότι ο κ Αλέκος Μπαξεβάνης, δύτης, βρήκε αυτή την τραυματισμένη καρέττα στο Πυθαγόρειο της Σάμου.


 Παρουσίαση Προγραμμάτων 2009 και κόψιμο της Πίττας 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 17/02/2010

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Γλυφάδας γέμισε από φίλους του Συλλόγου και θαυμαστές του έργου του για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.


 Η μικρή «Ματίνα», πρώτη άφιξη του 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 17/02/2010

Στις 3 Φεβρουαρίου όμως, μας προειδοποίησαν από τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας ΑΛΚΥΟΝΗ (Πάρος Κυκλάδων) ότι στέλνουν μια χελώνα που περισυνέλεξαν εξαντλημένη σε μια παραλία. Ήταν η πρώτη μας άφιξη για το 2010.


 Η ακρωτηριασμένη χελώνα «Μαργαρίτα»
Δημοσιεύθηκε στις: 09/02/2010

Η μικρή καρέττα «Μαργαρίτα» είναι η τελευταία μας άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης για το 2009.
Μέσα στον χειμώνα, στις 12 Δεκεμβρίου, παραλάβαμε την «Μαργαρίτα» που βρέθηκε στην παραλία Χερονήσι Γιάλτρων Ευβοίας. Είναι η 3η χελώνα που μας έρχεται από εκείνη την περιοχή.


 Εκδήλωση Απολογισμού Δράσεων 2009 και Κοπή Πίττας 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 22/01/2010

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση των προσπαθειών των εθελοντών και των στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 11:00 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γλυφάδας