Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΠΙΔΑΣ» ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
Δημοσιεύθηκε στις: 12/10/2009

Απελευθερώθηκε προχτές στην Κρήτη, στην παραλία Σταυρωμένου Ρεθύμνου, μετά από 4 μήνες περίθαλψης, θαλάσσια χελώνα που είχε βρεθεί βαριά τραυματισμένη στο Κουνουπέλι Ηλείας, στις 23 Μαίου.


 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΧΕΛΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 02/10/2009

Αν ρωτήσετε τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ποια ήταν η αγαπημένη τους βάρδια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους εθελοντικής προσφοράς στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, το 90 % θα σας απαντήσει ότι ήταν οι βραδινές έρευνες.


 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 22/09/2009

Η Ομάδα Νέων του ΑΡΧΕΛΩΝ έστησε και φέτος τις σκηνές της κάτω από τα φιλόξενα λιόδενδρα του camping MELTEMI στην παραλία του Μαυροβουνίου στον Λακωνικό κόλπο.

 

Η παραλία αυτή έχει επιλεγεί, εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta για να φτιάχνουν τις φωλιές τους.

Η καλοκαιρινή αυτή κατασκήνωση, ήταν ένα υποδειγματικό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αγωγής πανελλήνιας εμβέλειας (παιδιά από Αθήνα, Κρήτη, Λακωνία, κλπ).

Η κατασκήνωση της ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ πέτυχε κάτι μοναδικό. Με την καθημερινή φυσική ζωή στην κατασκήνωση των εθελοντών να προάγει μια μάθηση γνωστική, ζωντανή και ψυχαγωγική που θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους συμμετείχαν.


 ΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 08/09/2009

Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, παρατηρούνται κάθε χρόνο όλο και πιο συχνά, σημάδια άναρχης ανάπτυξης και έργων χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση και σχετική μελέτη.


 Οι χελώνες της Ζακύνθου ξεχειμωνιάζουν στην Τυνησία και τη βόρεια Αδριατική!
Δημοσιεύθηκε στις: 07/09/2009

Τρεις φετινές αναφορές μαρκαρισμένων χελωνών έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι χελώνες της Ζακύνθου διαβιούν στην Τυνησία και στη βόρεια Αδριατική.


 Ξεκινάει το πρόγραμμα επισκέψεων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελώνων
Δημοσιεύθηκε στις: 03/09/2009

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Αττική, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση


 η ζωή έχει και της χαρές της!!!
Δημοσιεύθηκε στις: 02/09/2009

Στις 30 Αυγούστου παντρέψαμε την Πηνελόπη μας με τον Κώστα στο Ρέθυμνο Κρήτης!


 ...πόσο περήφανη και ευγνώμων αισθάνομαι για αυτή τη αξεπέραστη εμπειρία, της προσπάθειας να σωθούν οι θαλάσσιες χελώνες...
Δημοσιεύθηκε στις: 02/09/2009

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, σκέφτομαι ότι οι χελώνες ήταν πάντα εδώ. Από την παιδική μου ηλικία, το πρώτο μου παιχνίδι αγκαλιάς – χωρίς το οποίο δεν μπορούσα να κοιμηθώ – ήταν μια χελώνα!


 Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη αγωνίζονται να κρατήσουν τον πληθυσμό της Καρέττα βιώσιμο
Δημοσιεύθηκε στις: 14/08/2009

Παρά την μεγάλη απειλή που δέχονται οι παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta στην Κρήτη από τον ανθρώπινο παράγοντα και ιδιαίτερα από την άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ με εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλο τον κόσμο προσπαθεί να προστατεύσει όσες περισσότερες φωλιές γίνεται έτσι ώστε τα χελωνάκια να φτάσουν ασφαλή στην θάλασσα.


 Οι MINOAN LINES φροντίζουν για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στο νομό Ηρακλείου Κρήτης.
Δημοσιεύθηκε στις: 13/08/2009

Από το 2008 έχει ξεκινήσει η υποστήριξη των MINOAN LINES στο πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών που κάνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο στις αμμουδερές παραλίες του κόλπου Μεσσαράς, στα νότια του νομού Ηρακλείου.


 Σποραδική φωλεοποίηση στην ανατολική Πελοπόννησο
Δημοσιεύθηκε στις: 13/08/2009

Τα τελευταία καλοκαίρια έφταναν συνεχώς πληροφορίες ότι στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, στην ανατολική Πελοπόννησο, παρατηρείται σποραδική φωλεοποίηση θαλασσίων χελωνών Caretta caretta.


 Μια guest star που μπορεί να ενοχληθεί από τη δημοτικότητά της
Δημοσιεύθηκε στις: 13/08/2009

Η Ζάκυνθος έχει το προνόμιο να φιλοξενεί στον Κόλπο του Λαγανά κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο αριθμό χελωνών, καθιστώντας πολύ συχνή την συνάντηση των τουριστών μέσα στη θάλασσα με τα ακριβοθώρητα θαλάσσια αυτά πλάσματα.


 Εκατοντάδες άνθρωποι ευχήθηκαν στον «Φίλιππο» Καλό Ταξίδι
Δημοσιεύθηκε στις: 12/08/2009

Η μικρή καρέττα «Φίλιππος» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης πριν 10 μήνες από την περιοχή του Βόλου. Είχε καταπιεί ένα αγκίστρι. Οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης τον φρόντισαν και έτσι ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί.


 Τον Αύγουστο το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα δεν θα δέχεται επισκέπτες
Δημοσιεύθηκε στις: 03/08/2009

Τον Αύγουστο οι περισσότεροι εθελοντές μας βρίσκονται στις παραλίες ωοτοκίας που παρακολουθούνται από το επιστημονικό πρόγραμμα του Συλλόγου. Έτσι λοιπόν κάθε Αύγουστο γίνεται συντήρηση στο Κέντρο Διάσωσης και δεν λειτουργεί το πρόγραμμα των ξεναγήσεων τα Σαββατοκύριακα (11:00 με 17:00).


 Εκκολάφθηκε η πρώτη φωλιά στα Σεκάνια Ζακύνθου
Δημοσιεύθηκε στις: 31/07/2009

Πριν από λίγες μέρες, στις 25 Ιουλίου στην παραλία “Σεκάνια” στο Βασιλικό, εκκολάφθηκε η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.


 Φωτιά στην Παραλία Ωοτοκίας της Δάφνης στη Ζάκυνθο
Δημοσιεύθηκε στις: 28/07/2009

Φωτιά ξέσπασε στην παραλία ωοτοκίας της Δάφνης στη Ζάκυνθο το απόγευμα της 26ης Ιουλίου και διήρκεσε ως αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να απειληθούν ανθρώπινες ζωές και να καεί όλη η βλάστηση που κάλυπτε τους γύρω λόφους.


 Τα πρώτα χελωνάκια της χρονιάς 2009 σε Ρέθυμνο και Κυπαρισσιακό κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 24/07/2009

Στην παραλία του Ρεθύμνου Κρήτης οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ με μεγάλη χαρά παρακολούθησαν τα 10 πρώτα χελωνάκια να φτάνουν στην θάλασσα ενώ οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πελοπόννησο, στην παραλία κοντά στο «Βουνάκι» στον Ν. Κυπαρισσιακό κόλπο παρακολούθησαν 8 χελωνάκια να βγαίνουν από την φωλιά Α2 και να τρέχουν προς την θάλασσα.


 Ο Κάβειρος από την Σαμοθράκη, ελεύθερος και υγιής στα νερά του Αιγαίου.
Δημοσιεύθηκε στις: 16/07/2009

O «Κάβειρος» είναι μια αρσενική χελώνα 69εκ. καμπύλου μήκος καβουκιού, που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» πριν ακριβώς ένα χρόνο από τη Σαμοθράκη και γι’ αυτό οι Λιμενικοί που τον φρόντισαν του έδωσαν το όνομα του Βασιλιά που στην αρχαιότητα κυβερνούσε το νησί.


 Η καρέττα «Μανώλης» είναι η 11η θαλάσσια χελώνα που απελευθερώνεται φέτος
Δημοσιεύθηκε στις: 09/07/2009

Ο «Μανώλης» είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα πού έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 Μαρτίου 2009 από την Κρήτη, με ένα σοβαρό τραύμα στο δεξί μπροστινό πτερύγιο.


 Μια ξεχωριστή επέμβαση για τον «Θάνο»
Δημοσιεύθηκε στις: 07/07/2009

Ο «Θάνος» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Δεκεμβρίου 2008 έχοντας ένα αγκίστρι στο πεπτικό του σύστημα. Μας τον έστειλε το Λιμενικό από την Αμαλιάπολη Βόλου και ήταν 25 εκατοστά μήκος και ζύγιζε μόλις 1.700 γραμμάρια.