Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Μινωικές Γραμμές: Βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας
Δημοσιεύθηκε στις: 23/02/2010

Η MINOAN LINES έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της να αποδεικνύει έμπρακτα την περιβαλλοντική της ευαισθησία και συνείδηση με αποτέλεσμα να έχει ήδη πιστοποιηθεί, από τον νηογνώμονα GERMANISCHER LLOYD, με το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001:2004. Βασική αρχή για την εταιρεία είναι η εναρμόνιση της λειτουργίας των πλοίων της με το ευαίσθητο και εύθραυστο φυσικό περιβάλλον.


 Μεταφορά τραυματισμένης Καρέττα με αεροπλάνο από την Σάμο
Δημοσιεύθηκε στις: 17/02/2010

Ο συντονιστής του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, Παύλος Τσάρος, επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο και πληροφορήθηκε ότι ο κ Αλέκος Μπαξεβάνης, δύτης, βρήκε αυτή την τραυματισμένη καρέττα στο Πυθαγόρειο της Σάμου.


 Παρουσίαση Προγραμμάτων 2009 και κόψιμο της Πίττας 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 17/02/2010

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Γλυφάδας γέμισε από φίλους του Συλλόγου και θαυμαστές του έργου του για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.


 Η μικρή «Ματίνα», πρώτη άφιξη του 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 17/02/2010

Στις 3 Φεβρουαρίου όμως, μας προειδοποίησαν από τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας ΑΛΚΥΟΝΗ (Πάρος Κυκλάδων) ότι στέλνουν μια χελώνα που περισυνέλεξαν εξαντλημένη σε μια παραλία. Ήταν η πρώτη μας άφιξη για το 2010.


 Η ακρωτηριασμένη χελώνα «Μαργαρίτα»
Δημοσιεύθηκε στις: 09/02/2010

Η μικρή καρέττα «Μαργαρίτα» είναι η τελευταία μας άφιξη στο Κέντρο Διάσωσης για το 2009.
Μέσα στον χειμώνα, στις 12 Δεκεμβρίου, παραλάβαμε την «Μαργαρίτα» που βρέθηκε στην παραλία Χερονήσι Γιάλτρων Ευβοίας. Είναι η 3η χελώνα που μας έρχεται από εκείνη την περιοχή.


 Εκδήλωση Απολογισμού Δράσεων 2009 και Κοπή Πίττας 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 22/01/2010

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση των προσπαθειών των εθελοντών και των στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 11:00 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γλυφάδας


 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη σύνταξη του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας
Δημοσιεύθηκε στις: 18/01/2010

Ως γνωστόν οι χώρες-μέλη της IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης) πρέπει να εκπονούν τα λεγόμενα «Κόκκινα Βιβλία» όπου αναγράφονται τα απειλούμενα είδη φυτών και ζώων στην κάθε χώρα. Το πρώτο κόκκινο βιβλίο για τα απειλούμενα ζώα στην Ελλάδα έγινε το 1992.


 Το ημερολόγιό μας, για το 2010
Δημοσιεύθηκε στις: 12/01/2010

Είναι λιτό, αλλά δίνει χρήσιμες πληροφορίες.
Μπαίνει στον τοίχο του δωματίου μας, της τάξης μας, της κουζίνας μας και μας παρέχει πρακτικές συμβουλές.
Τι είναι;


 Θεραπεύτηκαν και απελευθερώθηκαν 37 θαλάσσιες χελώνες το 2009!!
Δημοσιεύθηκε στις: 21/12/2009

Οι Νικόλας, Αλόμα, Αλίκη, Φοίβος, Τίτος, Πηνελόπη, Δάφνη, Κάβειρος, Ιωάννα, Ροδάνθη, Αποστόλης, Βλάσης, Λένα, Ερμής, Ευαγγελία, Θάνος, Αγάθη, Φίλιππος, Μαμούκας, Μανώλης, Μωρό, Μήτσος, Γιαννάκης, Ελπίδα, Μαρμαρούλης, Γολιάθ, Φέρσα, Έφη, Παντελής, Πόπη, Ντίνα, Λάκης, Αγάπη, Τάσος Μάνος, Μαρία και Ηρακλής γιατρεύτηκαν και απελευθερώθηκαν με την συνεχή φροντίδα των στελεχών και των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελώνων στην Γλυφάδα.


 Αυξημένοι θάνατοι χελωνών το 2009 στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Δημοσιεύθηκε στις: 08/12/2009

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια έντονη αύξηση των νεκρών χελωνών τόσο σε ολόκληρο το νησί, όσο και στον Κόλπο του Λαγανά (Θαλάσσιο Πάρκο).


 Θόδωρος Σπονδυλίδης, ο Δήμαρχος Γλυφάδας που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 11/11/2009

Πριν λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας ένας φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του Συλλόγου. Ο Θόδωρος Σπονδυλίδης, πρώην Δήμαρχος Γλυφάδας.


 Αυξάνονται τα υπό εξαφάνιση είδη
Δημοσιεύθηκε στις: 04/11/2009

Μεγαλώνει ο αριθμός των απειλούμενων ειδών της γης, σύμφωνα με τον ανανεωμένο και διευρυμένο «κόκκινο κατάλογο» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).


 Μέλη της ΧελωνοΠαρέας διασώζουν τον «Ντάνιελ»
Δημοσιεύθηκε στις: 13/10/2009

Ο Ντάνιελ είναι η πιο πρόσφατη άφιξη θαλάσσιας Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου. Είναι μια ανήλικη καρέττα καρέττα με καμπύλο μήκος κελύφους 25εκ. και βάρος 2 κιλών. Διασώθηκε από τα νεαρά μέλη της Χελωνοπαρέας μας.


 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συμπεριφοράς, Φυσιολογίας και Γενετικής της Άγριας Ζωής
Δημοσιεύθηκε στις: 12/10/2009

Το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συμπεριφοράς, Φυσιολογίας και Γενετικής της Άγριας Ζωής οργανώθηκε από το Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), Ινστιτούτο Ερευνών Ζωολογίας και Άγριας Ζωής του Leibniz και του European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), Ευρωπαικού Ζωολογικού και Θαλάσσιου Ομίλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (Γερμανία) μεταξύ 21 και 24 Σεπτεμβρίου 2009.


 ΡΟΔΑΝΘΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 12/10/2009

Η Ροδάνθη είναι μια θηλυκή θαλάσσια χελώνα καρέττα καρέττα που έφθασε από την Αντίπαρο στις 22/06/09. Το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 62εκ. Ονομάστηκε «Ροδάνθη» από το πλοίο που τη μετέφερε στην Αθήνα.


 Καλό ταξίδι «ΓΟΛΙΑΘ»
Δημοσιεύθηκε στις: 12/10/2009

Ο «Γολιάθ» είναι μια τεράστια αρσενική θαλάσσια χελώνα καρέττα καρέττα που έφθασε από την Κρήτη στις 22/06/09. Μια συνοδεία οχημάτων του κέντρου διάσωσης αλλά και εθελοντών την οδήγησαν στη παραλία Λεγραινά Αττικής στις 17/09/09 προς τον τελευταίο της προορισμό: τη θάλασσα.


 Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΠΙΔΑΣ» ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
Δημοσιεύθηκε στις: 12/10/2009

Απελευθερώθηκε προχτές στην Κρήτη, στην παραλία Σταυρωμένου Ρεθύμνου, μετά από 4 μήνες περίθαλψης, θαλάσσια χελώνα που είχε βρεθεί βαριά τραυματισμένη στο Κουνουπέλι Ηλείας, στις 23 Μαίου.


 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΧΕΛΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 02/10/2009

Αν ρωτήσετε τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ποια ήταν η αγαπημένη τους βάρδια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους εθελοντικής προσφοράς στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, το 90 % θα σας απαντήσει ότι ήταν οι βραδινές έρευνες.


 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις: 22/09/2009

Η Ομάδα Νέων του ΑΡΧΕΛΩΝ έστησε και φέτος τις σκηνές της κάτω από τα φιλόξενα λιόδενδρα του camping MELTEMI στην παραλία του Μαυροβουνίου στον Λακωνικό κόλπο.

 

Η παραλία αυτή έχει επιλεγεί, εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta για να φτιάχνουν τις φωλιές τους.

Η καλοκαιρινή αυτή κατασκήνωση, ήταν ένα υποδειγματικό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αγωγής πανελλήνιας εμβέλειας (παιδιά από Αθήνα, Κρήτη, Λακωνία, κλπ).

Η κατασκήνωση της ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ πέτυχε κάτι μοναδικό. Με την καθημερινή φυσική ζωή στην κατασκήνωση των εθελοντών να προάγει μια μάθηση γνωστική, ζωντανή και ψυχαγωγική που θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσους συμμετείχαν.


 ΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 08/09/2009

Δυστυχώς, στην περιοχή που αποτελεί και τον πυρήνα της φωλεοποίησης για τη Θαλάσσια χελώνα, από το Καλόνερο μέχρι και την περιοχή της Ελαίας, παρατηρούνται κάθε χρόνο όλο και πιο συχνά, σημάδια άναρχης ανάπτυξης και έργων χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση και σχετική μελέτη.