Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

NEA

Τα νέα μας


Βιωματικό Εργαστήρι για τον Εθελοντισμό από τον Δήμο Γλυφάδας
Δημοσιεύθηκε στις: 05/07/2012
Με πρωτοβουλία του Δήμου Γλυφάδας υλοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Βιωματικό Εργαστήριο, από 23 ως 27 Ιουνίου με θέμα: «Οι Εθελοντές σε συνθήκες φτώχειας - Πολύ Σημαίνοντα Πρόσωπα» .
Ο Δήμαρχος, κος Κώστας Κόκκορης χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και καλωσόρισε τον κο Juan Manuel Sanchez Gordillo δήμαρχο της πόλης Marinaleda της Ανδαλουσίας καθώς και όλους τους Εθελοντικούς φορείς που συμμετείχαν.

Ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης
Δημοσιεύθηκε στις: 03/07/2012
Όλο και συχνότερα καταγράφουμε ή μας καταγγέλλονται καταστροφικές παρεμβάσεις πάνω στις παραλίες της Κρήτης, που εκτός από περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας αποτελούν και σημαντικούς φυσικούς και κατά συνέπεια τουριστικούς πόρους. Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες παρεμβάσεις προκάλεσαν θεσμοθετημένοι τοπικοί φορείς όπως οι Δήμοι ή οι αναπτυξιακές εταιρίες των Δήμων. Ας δούμε αναλυτικά τις πιο χτυπητές περιπτώσεις.

Η μακροχρόνια προστασία αποδίδει καρπούς
Δημοσιεύθηκε στις: 03/07/2012
Με τα μέτρα προστασίας, που εφαρμόζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανελλιπώς από το 1992, η καταστροφή αυγών έχει περιοριστεί στο 15% περίπου. Επίσης η αύξηση των νεαρών χελωνών στην παραλία του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου συμπίπτει με την ωρίμανση των χελωνών που σύμφωνα με νεώτερες μελέτες στη Μεσόγειο αρχίζει στα 14 χρόνια τους.

Η θεραπεία και απελευθέρωση της «Κηφισιάς»
Δημοσιεύθηκε στις: 27/06/2012
Την γνωρίζουμε από τις 19 Ιουνίου 2007 όταν μαρκαρίστηκε με το σήμα ΚΑ825 στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Στις 14 Αυγούστου 2011 λάβαμε ειδοποίηση από τον Giorgio Cataldini ότι η χελώνα μας βρέθηκε στο νησάκι Sant’ Andrea στην Gallipoli της Ιταλίας με μεγάλο χτύπημα από προπέλα στο πίσω δεξί τμήμα του καβουκιού της.
Μετά από πολύμηνη περίθαλψη στο «Turtle Point» της Νεάπολης, η κατάσταση της «Κηφισιάς» βελτιώθηκε σημαντικά και αποφασίστηκε η απελευθέρωσή της στην ίδια περιοχή που βρέθηκε τραυματισμένη, στις 7 Ιουνίου 2012.


«Μια ματιά» στις δραστηριότητές μας...
Δημοσιεύθηκε στις: 25/06/2012
Η Εθελόντριά μας, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα νέα των προγραμμάτων μας για την εβδομάδα από 8 έως 14 Ιουνίου 2012.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ «ψηφίζει» ... περιβάλλον!!
Δημοσιεύθηκε στις: 20/06/2012
Την 17η Ιουνίου 2012, ημέρα που ο ελληνικός λαός προσήλθε στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, οι εθελοντές του προγράμματος Κορώνης του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, ξύπνησαν πριν την ανατολή του ηλίου όχι για να ψηφίσουν με το άνοιγμα της κάλπης, αλλά…. για να πραγματοποιήσουν την πρώτη πρωινή περιπολία για το έτος 2012 στην παραλία Ζάγκα- Μεμί της Κορώνης!!

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 19/06/2012
Η Εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 8 έως 14 Ιουνίου 2012.

«Μια ματιά» στις δραστηριότητές μας...
Δημοσιεύθηκε στις: 14/06/2012
Η Εθελόντριά μας, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα νέα των προγραμμάτων μας για την εβδομάδα από 1η Ιουνίου έως 7η Ιουνίου 2012.

«Μια ματιά» στις δραστηριότητες του Κέντρου Διάσωσης...
Δημοσιεύθηκε στις: 14/06/2012
Η Εθελόντριά μας, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα νέα του Κέντρου Διάσωσης για την εβδομάδα από 1η Ιουνίου έως 7η Ιουνίου 2012.

Μέσα σε ΜΙΑ μέρα βρέθηκαν 13 νεκρές χελώνες Caretta caretta στην Αλεξανδρούπολη
Δημοσιεύθηκε στις: 12/06/2012
Φαίνεται πως όλοι έμαθαν τα νέα. Ο κόσμος ανησυχεί για την μοίρα της Caretta caretta.
Όμως, δύο ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:
-Γιατί τόσο μακριά από τις ακτές της Ζακύνθου?
-Ποια η αιτία του θανάτου τους?

Μια συγκινητική εικόνα η εκδήλωση της 27ης Μαϊου στο Κέντρο Διάσωσης για την «Ημέρα της Χελώνας»
Δημοσιεύθηκε στις: 06/06/2012
Λίγες ημέρες μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Μέρας της Χελώνας», οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ περιγράφουν με ενθουσιασμό τις εμπειρίες τους από την ημέρα αυτή.

«Μια ματιά» στις δραστηριότητές μας...
Δημοσιεύθηκε στις: 06/06/2012
Η Εθελόντριά μας, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα νέα των προγραμμάτων μας για την εβδομάδα από 25 έως 31 Μαΐου 2012.

Εκπαιδεύτηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου που θα προσπαθήσουν να προστατέψουν 2.000 φωλιές Καρέττα
Δημοσιεύθηκε στις: 30/05/2012
Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Υπευθύνων Πεδίου σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη της περιόδου λειτουργίας των προγραμμάτων Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Νέοι επιστήμονες και φυσιολάτρες εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναλαμβάνουν κάθε χρόνο εξειδικευμένους τομείς κάθε περιοχής και δεσμεύονται ηθικά να παραμείνουν για 5 ολόκληρους μήνες δίπλα στις παραλίες ωοτοκίας φροντίζοντας να καταγράψουν και να προστατέψουν την ωοτοκία της Caretta caretta στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας μας

«Μια ματιά» στις δραστηριότητές μας...
Δημοσιεύθηκε στις: 29/05/2012
Η Εθελόντριά μας, Joanne Stournara, μας ενημερώνει για τα νέα των προγραμμάτων μας για την εβδομάδα από 18 έως 24 Μαΐου 2012.

Συνάντηση Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γρηγόρη Τσάλτα με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 25/05/2012
Συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γρηγόρης Τσάλτας με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 24/05/2012
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 11 Μαΐου έως 17 Μαΐου 2012.

23 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και 2 ενδιαφέρουσες προσκλήσεις για να γνωρίσουμε τις θαλάσσιες χελώνες!
Δημοσιεύθηκε στις: 22/05/2012
Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του, πράξεις που επηρεάζουν την επιβίωση όλων των θαλάσσιων οργανισμών και ιδιαίτερα των θαλασσίων χελωνών. Οι πιο σημαντικοί τρόποι να προστατέψουμε αυτά τα απειλούμενα χαρισματικά πλάσματα των θαλασσών μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά. Ας δούμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, τις επόμενες ημέρες.

22 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τη θαλάσσια και παράκτια Βιοποικιλότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 22/05/2012
Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη και έκτοτε κάθε 22 Μαΐου επιλέγεται μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα στην οποία αφιερώνεται ο εορτασμός της. Στο πλαίσιο αυτό το κύριο θέμα για το 2012 αποτελεί η θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα.

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων LIFE
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2012
Τα κοινοτικά προγράμματα LIFE έκλεισαν είκοσι χρόνια ζωής, και συνεχίζονται. Σε μια όμορφη εκδήλωση στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα έγιναν σημαντικές διαλέξεις για τη φιλοσοφία και τον συνολικό απολογισμό της 20ετίας του LIFE. Από πλευράς ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκε από την Αλίκη Παναγοπούλου το βραβευμένο πρόγραμμα που ανέλαβε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην περίοδο 2002-2006 με τίτλο «Μείωση θνησιμότητας θαλάσσιων χελωνών στις ελληνικές θάλασσες».

Αντίο, Χρυσή-Γιάννα Πολίτου
Δημοσιεύθηκε στις: 17/05/2012
Με βαθιά οδύνη μάθαμε την απώλεια της Χρυσής-Γιάννας Πολίτου, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου.