Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Νοέμβρης 2015)?
Δημοσιεύθηκε στις: 17/12/2015
Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα όσα συνέβησαν στο Κέντρο Διάσωσης από 1 – 30 Νοεμβρίου 2015.

 TUI Hellas και ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 16/12/2015
Μια από τις μακροχρόνιες συνεργασίες του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο είναι εκείνη με την TUI Hellas. Κάθε χρόνο οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στα πλαίσια του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης πραγματοποιούν παρουσιάσεις επάνω στο σκάφος οικο-τουριστικών περιηγήσεων της TUI Hellas.

 Βαλένσια: Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum
Δημοσιεύθηκε στις: 02/12/2015
Στις 24-26 Νοέμβρη, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε στην τελική συνεδρίαση του προγράμματος του Mare Nostrum, στην Βαλένσια της Ισπανίας, που έγινε με σκοπό την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του. Μέρος του προαναφερόμενου προγράμματος αποτελεί και το Mare Nostrum Network, που είναι η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου ενεργών πολιτών, ενώσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην προστασία του παράκτιου οικοσυστήματος της Μεσογείου. Μέρος του δικτύου αυτού αποτελεί και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μαζί με άλλες 43 οργανώσεις από 11 μεσογειακές χώρες.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Οκτώβριος 2015)
Δημοσιεύθηκε στις: 30/11/2015
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2015

 Σώστε μια ζωή... Χαρίστε το «γούρι» του 2016
Δημοσιεύθηκε στις: 24/11/2015
Φέτος τα Χριστούγεννα κάντε δώρο μια «συμβολική» υιοθεσία χελώνας και με το ειδικό πακέτο θα λάβετε το γούρι του 2016 ειδικά σχεδιασμένο για τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

 ΑΡΧΕΛΩΝ και Εκθαλασσώσεις
Δημοσιεύθηκε στις: 20/11/2015
Η ανταπόκριση σε περιστατικά εκθαλασσώσεων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του ΑΡΧΕΛΩΝ όλο το χρόνο. Ο όρος «εκθαλάσσωση» αναφέρεται σε περιστατικά νεκρών, άρρωστων ή τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης? (Σεπτέμβριος 2015)
Δημοσιεύθηκε στις: 16/11/2015
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

 ΚΤΕΛ Νομού Ζακύνθου και ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 29/10/2015
Tο ΚΤΕΛ Νομού Ζακύνθου που προσέφερε απλόχερα τη βοήθεια του εξασφαλίζοντας την μεταφορά των τραυματισμένων χελωνών στην Αθήνα. Η Μαρίνα, ο Όασης, η Rike και η Jo ήταν οι χελώνες που διακομίσθηκαν στην Αθήνα με τη βοήθεια του ΚΤΕΛ Νομού Ζακύνθου.

 5 χελωνάκια αποχαιρετούν τους εθελοντές της Κρήτης
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2015
Οι τελευταίοι εθελοντές που είχαν απομείνει στο Ρέθυμνο, «άνοιξαν» τη φωλιά την Παρασκευή στις 9/10, και 5 χελωνάκια «έσκασαν» μύτη δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ κόσμο που βρισκόταν εκεί και παρακολουθούσε, να αποχαιρετήσει για φέτος τον παλαιότερο και πιο συνεπή «επισκέπτη» τους.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αυγουστος 2015)?
Δημοσιεύθηκε στις: 14/10/2015
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η Αυγούστου 2015 έως τις 30 Αυγούστου 2015.

 Βραδιά αφιερωμένη στις Θαλάσσιες χελώνες στο Louis Zante Beach
Δημοσιεύθηκε στις: 07/10/2015
 Στις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εσπερίδα στο ξενοδοχείο Louis Zante Beach στη Ζάκυνθο, με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα.

 Οι τουρίστες θέλουν τις χελώνες;
Δημοσιεύθηκε στις: 07/10/2015
Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 όπου κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσε το παρών, με τον δικό του τρόπο...

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (16-31 Ιουλίου 2015)?
Δημοσιεύθηκε στις: 05/10/2015
 Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 16-31 Ιουλίου 2015.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Ιούλιο 2015?
Δημοσιεύθηκε στις: 05/10/2015
 Η Joanne Stournara, εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, μας ενημερώνει για τα νέα από την 1η έως τις 15 Ιουλίου 2015.

 H τελευταία φωλιά στην παραλία του Λαγανά
Δημοσιεύθηκε στις: 29/09/2015
 Ήταν μια πολύ ξεχωριστή ανακάλυψη, καθώς η φωλιά αυτή δεν είχε ανακαλυφθεί από την πρωινή έρευνα και βρέθηκε το απόγευμα. Η ομάδα της πρωινής έρευνας πήρε φωτογραφίες από τα ίχνη και μου τις έδειξαν, οπότε δεν είχα καμία αμφιβολία ότι υπήρχε φωλιά εκεί.

 Το ξέρατε πως θαλάσσιες χελώνες γεννάνε τα αβγά τους στην Κρήτη;
Δημοσιεύθηκε στις: 29/09/2015
 Ειλικρινά πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενός είδους από την εξαφάνιση είναι η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Ενημέρωση του Κοινού του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι εξίσου σημαντική με το πρόγραμμα παρακολούθησης που κάνει στις παραλίες.

 Υιοθεσία τραυματισμένης χελώνας από την Thomas Cook
Δημοσιεύθηκε στις: 29/09/2015
Η φροντίδα τραυματισμένων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι υψίστης σημασίας αλλά η επανένταξη έχει μεγάλος κόστος. Για το λόγο αυτό είναι πάντα εκπληκτική χειρονομία όταν κάποιος επιλέγει να υποστηρίξει το έργο μας μέσα από το Πρόγραμμα Υιοθεσίας Τραυματισμένων Χελωνών. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν πολύ τυχεροί να λάβουμε αυτή την υποστήριξη από την ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook... 

 Η απελευθέρωση της Ζακυνθινής «Μαρίνας» στα Κρητικά νερά
Δημοσιεύθηκε στις: 14/09/2015
Η «Μαρίνα» βρέθηκε τον Ιούνιο από την ομάδα εθελοντών του Συλλόγου στη Ζάκυνθο. Ήταν εξουθενωμένη και επέπλεε στην επιφάνεια του νερού μη έχοντας αρκετές δυνάμεις ώστε να καταδυθεί. Το όνομά της το πήρε από την λατινική λέξη “marinus” που σημαίνει θαλασσινός. Τι ποιο κατάλληλο και ποιο όμορφο για μια θαλάσσια χελώνα που επιστρέφει στο «σπίτι» της ύστερα από αρκετές μέρες εξάντλησης και υποβολής σε θεραπείες.

 Γαλάζιες σημαίες σημαίνει συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο;
Δημοσιεύθηκε στις: 14/09/2015
Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας συμβάλουν σημαντικά τόσο στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας όσο και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την θαλάσσια χελώνα και τους βιοτόπους της αλλά και για τον άνθρωπο.

 Σαν αναποδογυρισμένη χελώνα: Η εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 14/09/2015
...κάποτε άκουσα ότι η βιολογία της διατήρησης ορίζεται ως «η ενοποίηση εμπειρίας και ενσυναίσθησης» και αυτό το πρόγραμμα δράσης αντανακλά ακριβώς αυτό. Η εμπειρία μου με τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ξύπνησε από την ατομικιστική κοσμοθεωρία μου και έθεσε τις βάσεις για την κατανόηση της ενσυναίσθησης η οποία ελπίζω να εξαπλωθεί σαν χελωνάκια που περιπλανούνται αποπροσανατολισμένα έτσι ώστε να αγγίξει όλον τον κόσμο.