Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

ΝΕΑ

Τα νέα μας


 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης το Δεκέμβριο?
Δημοσιεύθηκε στις: 04/02/2015
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 Δεκεμβρίου 2014 έως 11 Ιανουαρίου 2015.

 Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει με εξαφάνιση
Δημοσιεύθηκε στις: 30/01/2015
Στην Συνοπτική έκθεση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη κατά το 2014. Ειδικότερα, στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση του κοινού και γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων και κυρίως των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τις παραλίες ωοτοκίας.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης Νοέμβριο?
Δημοσιεύθηκε στις: 23/12/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 8 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2014.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Δημοσιεύθηκε στις: 10/12/2014
Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με δωρεάν αγκαλιές στο Θησείο και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Διάσωσης με κυνήγι θησαυρού, ξεναγήσεις και ντοκιμαντέρ.

 ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 05/12/2014
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ επισκέφθηκαν το Πλανητάριο το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ θόλου «Τα μυστήρια του Νείλου».

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Οκτώβριο?
Δημοσιεύθηκε στις: 02/12/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2014.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 21/10/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 16 Αυγούστου έως 19 Σεπτεμβρίου 2014.

 Η Βρετανική Πρεσβεία στον ΑΡΧΕΛΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις: 20/10/2014
Κάποιες ομάδες ανθρώπων είναι πολύ ευαισθητοποιημένες και θέλουν οργανωμένα να στηρίξουν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μία τέτοια ομάδα είναι οι εργαζόμενοι της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Με την ευγενική παρότρυνση του Βρετανού Πρέσβη Α.Ε. John Kittmer οι εργαζόμενοι της Βρετανικής Πρεσβείας μαζί με τις οικογένειές τους επισκέφτηκαν το Κ.Δ.Θ.Χ την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην 12η Γιορτή Εθελοντισμού στο Θησείο
Δημοσιεύθηκε στις: 30/09/2014
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με τη βοήθεια των εθελοντών του, συμμετείχε στη φετινή 12η Γιορτή Εθελοντισμού που έγινε στον πεζόδρομο του Θησείου.

 «Δημόσια» διαβούλευση για τον Κυπαρισσιακό κόλπο
Δημοσιεύθηκε στις: 17/09/2014
Το σχέδιο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι ανίκανο να επιτύχει ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας και του βιοτόπου της και δεν αποτελεί εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή, διακινδυνεύοντας έτσι το μέλλον της.

 Βοηθείστε για να συνεχιστεί η δορυφορική παρακολούθηση 9 χελωνών
Δημοσιεύθηκε στις: 10/09/2014
Περίπου εννιά από τους πομπούς αυτούς εκπέμπουν ακόμη σήμερα και συνεχίζουν να δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις κινήσεις των χελωνών αλλά η λειτουργία τους κινδυνεύει να διακοπεί καθόσον η προβλεπόμενη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει λήξει.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 03/09/2014
Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 2014.

 Joanne, τι νέα από το στο Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 05/08/2014
Η Joanne Stournara, εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης, μας ενημερώνει για τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 18 Ιουνίου και 15 Ιουλίου 2014.

 Τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν στην παραλία της Δάφνης!
Δημοσιεύθηκε στις: 30/07/2014
Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία της Δάφνης να προπορεύεται στη Ζάκυνθο! Αν και καθυστερημένα συγκριτικά με τις παραλίες του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το βράδυ της 26ης Ιουλίου 2014 έξι χελωνάκια ξεμύτισαν από τη φωλιά τους στη Δάφνη και ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

 Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?
Δημοσιεύθηκε στις: 30/07/2014
Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 18 Μαΐου – 19 Ιουνίου 2014.

 Διάσωση 2 θαλασσίων χελωνών στον Λακωνικό κόλπο χάρη στους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και τους φίλους του προγράμματος.
Δημοσιεύθηκε στις: 28/07/2014
Την Πέμπτη 24 Ιουλίου οι εθελοντές του προγράμματος ενημερώθηκαν ότι 2 χελώνες είχαν παγιδευτεί σε δίχτυ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ελιάς. Με την βοήθεια των φίλων του προγράμματος έσπευσαν στο σημείο με σκάφος και αφού καταδύθηκαν, κατάφεραν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα πτερύγια και τον λαιμό των 2 ζώων και έτσι να τα απεγκλωβίσουν.

 Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η Γιορτή Κρητικής Διατροφής
Δημοσιεύθηκε στις: 23/07/2014
Στο Ρέθυμνο, από τις 27 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, διοργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια, το Δήμο και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, η 3η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, δίνοντας έμφαση στην κρητική διατροφή και τα κριτικά παραδοσιακά προϊόντα, στον Δημοτικό Κήπο της πόλης.

 Τα πρώτα χελωνάκια του 2014 έτρεξαν προς το Λυβικό Πέλαγος
Δημοσιεύθηκε στις: 22/07/2014
Το βράδυ της Κυριακής 20 Ιουλίου τα πρώτα χελωνάκια ξεμύτισαν από την φωλιά τους, στην παραλία Καλαμάκι της Μεσσαράς και έτρεξαν γρήγορα να βουτήξουν στα νερά του Λυβικού Πελάγους. Η Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «παίρνει την πρωτιά» στα γεννητούρια της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta, αυτή τη φορά στις νότιες παραλίες του Νομού Ηρακλείου. Και έτσι ο απόηχος των δεινοσαύρων του παρελθόντος συνεχίζεται σαν θαύμα του παρόντος και σαν ελπίδα του μέλλοντος...

 Αποτρόπαιος θάνατος θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κίσσαμο Χανίων
Δημοσιεύθηκε στις: 11/07/2014
Μια νεκρή θαλάσσια χελώνα στην πλάζ με καρφωμένο το καμάκι ενός φαροντούφεκου στο κέλυφός της είναι η χειρότερη εντύπωση για τα έκπληκτα μάτια των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες (οι νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες ξεβράζονται στις παραλίες), οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται πως γίνεται να υπάρχει τέτοια βαρβαρότητα, ασυδοσία και έλλειψη παιδείας στη χώρα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

 EVELIN DΙVERS και ΑΡΧΕΛΩΝ: μαζί μπορούμε περισσότερα!
Δημοσιεύθηκε στις: 08/07/2014
Η συνεργασία είναι πολύ όμορφο πράγμα. Πόσο μάλλον όταν είναι αυθεντική, ανιδιοτελής και πηγάζει από πραγματική ευαισθησία, για τη θάλασσα, τη θαλάσσια ζωή και κατ’επέκταση για τον άνθρωπο. Η Σχολή Καταδύσεων Εvelin Divers, στέκεται στο πλευρό του προγράμματος πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο και όχι μόνο, με πολλές και ποικίλες δράσεις.