Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Περίθαλψη

Δίκτυο Ζωής!

Οι θαλάσσιες χελώνες υπάρχουν στη γη εδώ και 180 εκατομμύρια χρόνια και είναι από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας. Η ιστορία τους ταυτίζεται με την εξέλιξη της ζωής στη γη. Η προστασία και η επιβίωσή τους είναι τόσο απαραίτητες, όσο και η ίδια η ζωή.

Οι θαλάσσιες χελώνες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη θάλασσα. Στη στεριά βγαίνουν μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους. Στην Ελλάδα οι κυριότερες περιοχές αναπαραγωγής της Caretta caretta βρίσκονται στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο (Λακωνικός και Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κορώνη) και την Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο και Κόλπος της Μεσσαράς). Η περίοδος επώασης των αυγών είναι περίπου 2 μήνες. Τα χελωνάκια που φτάνουν στη θάλασσα, όταν ενηλικιωθούν θα επιστρέψουν στις ίδιες παραλίες που γεννήθηκαν για να αποθέσουν τα αυγά τους.

Στις Ελληνικές θάλασσες απαντώνται δυο ακόμη είδη θαλάσσιων χελωνών, η Πράσινη (Chelonia mydas) και η Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) που όμως δεν ωοτοκούν στη χώρα μας. Όλα τα είδη θαλάσσιας χελώνας που συναντάμε στις Ελληνικές θάλασσες και ακτές, σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση.

Για χιλιάδες χρόνια ψαράδες, ψάρια και θαλάσσιες χελώνες ζούσαν σε μια αρμονική ισορροπία. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η κατάσταση αυτή άλλαξε δραματικά. Οι αιτίες που έφεραν τη θαλάσσια ζωή στο σημερινό αδιέξοδο είναι κυρίως:

  • Η αλλοίωση και η καταστροφή των ακτών (συνήθως από τουριστικές δραστηριότητες, κατασκευές παράκτιων δρόμων κλπ)
  • η υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα των πιο παραγωγικών που βρίσκονται στην παράκτια ζώνη (συνήθως από βιομηχανικά απόβλητα και γεωργικές απορροές στα ποτάμια και από εκεί στη θάλασσα)
  • εντατικοποίηση της αλιείας
  • η χρήση μη επιλεκτικών και καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων

Υπάρχουν ήδη περιοχές του πλανήτη όπου χιλιάδες ψαράδες είναι πλέον άνεργοι αφού εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα ψαριών στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει αμέσως αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον για τους ψαράδες, τα ψάρια, τις θαλάσσιες χελώνες και τη θαλάσσια ζωή.

Σήμερα οι ψαράδες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν όλο και πιο σύγχρονα και δυνατά εργαλεία και να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις για μια μικρή ψαριά. Ψαράδες και χελώνες «ανταγωνίζονται» για λίγα ψάρια, σε μια θάλασσα που διαρκώς υποβαθμίζεται.

Κάθε χρόνο αναφέρονται στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης περίπου 300 νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες. Οι περισσότερες από αυτές έχουν χτυπηθεί από ψαράδες που τις βρήκαν στα δίχτυα ή τα παραγάδια τους. Όμως η εξαφάνιση των θαλάσσιων χελωνών θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή για τη θαλάσσια ζωή και την αλιεία.

Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία , η παράκτια αλιεία φαίνεται να είναι η κύρια αιτία θανάτου των χελωνών στη θάλασσα. Αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες παράκτιοι ψαράδες σε όλη την Ελλάδα, χρειαζόμαστε άμεσα τη βοήθειά τους για να σώσουμε αυτό το μοναδικό είδος.

Με σκοπό το συντονισμό των προσπαθειών για τη διάσωση των χελωνών ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.

Το Δίκτυο Διάσωσης αποτελείται από τοπικά λιμεναρχεία, ψαράδες, μέλη και εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, τοπικές ή εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες. Όταν βρεθεί νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα τα μέλη του Δικτύου φροντίζουν ώστε να ενημερωθεί άμεσα η πλησιέστερη λιμενική αρχή. Σε περίπτωση νεκρής, η λιμενική αρχή φροντίζει να γίνει άμεση ταφή από τον Δήμο ή την κοινότητα της περιοχής, αφού πρώτα καταγραφούν σε ειδικό έντυπο τα απαραίτητα στοιχεία. Σε περίπτωση τραυματισμένης χελώνας, η λιμενική αρχή φροντίζει για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης.

Όσο μεγαλύτερο αριθμό συνεργατών αποκτήσει το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης, τόσο αποτελεσματικότερο θα είναι το έργο του και θα σώζονται έγκαιρα τραυματισμένες χελώνες.

Η συμμετοχή των ψαράδων είναι καθοριστική για να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Οι ψαράδες μπορεί να βρουν τραυματισμένες χελώνες στη θάλασσα, πριν ξεβραστούν στην ακτή και έτσι να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για τη θεραπεία του ζώου.

Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και Σταθμοί Α΄ Βοηθειών

Το 1994, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ίδρυσε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής με τη συνεργασία του Δήμου και με την άδεια του Υπουργείου Γεωργίας, Κάθε χρόνο περίπου 50 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες μεταφέρονται στο Κέντρο και εφόσον θεραπευτούν απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα το Κέντρο, λειτουργεί και ως τόπος ενημέρωσης του κοινού.

Το Κέντρο Διάσωσης συντονίζει τη λειτουργία του Δικτύου και συγκεντρώνει τα στοιχεία εκθαλασσώσεων που αναλύονται με τη βοήθεια Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).

Συμπληρωματικά ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί δύο Σταθμούς Α΄ Βοηθειών στην Κρήτη (Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου) και στη Δυτική Ελλάδα (Αμβρακικός), οι οποίοι μπορούν να φιλοξενούν χελώνες για μικρά χρονικά διαστήματα. Και αυτοί οι Σταθμοί διαθέτουν εκθεσιακούς χώρους για την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ;

  • Γίνετε μέλη του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης, αποκτήστε την ειδική κάρτα μέλους και την ανάλογη εκπαίδευση.
  • Αναφέρετε τραυματισμένες ή νεκρές χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης τηλ 210 89 44 444 και στα τοπικά λιμεναρχεία.
  • «Υιοθετήστε» μία θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται και βοηθήστε στη γρήγορη ανάρρωσή της.(τηλ: 210 89 82 600)
  • Ενημερώστε τους φίλους σας για το ρόλο και τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης.