Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Γίνε Εθελοντής

Γίνε Εθελοντής τώρα!

Περιεχόμενα

 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 2. Εθελοντισμός στις παραλίες ωοτοκίας
  1. Προστασία Φωλιών και Χελωνών
  2. Ενημέρωση Κοινού
  3. Συντήρηση και καθημερινά καθήκοντα
 3. Πρόγραμμα Αμβρακικού
 4. Εθελοντισμός στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών
 5. Εθελοντής μερικής απασχόλησης (part-time)
 6. Οικογενειακός Εθελοντισμός
 7. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
 8. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΔΙΟΥ
 9. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 10. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
 11. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

 

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέλετε να εργαστείτε για τη διάσωση ενός ζώου που κινδυνεύει με εξαφάνιση; Θέλετε να ζήσετε μία περιπέτεια στις παραλίες το καλοκαίρι; Θέλετε να γνωριστείτε με δεκάδες άλλους νέους από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας για τον ίδιο σκοπό; Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σας δίνει αυτή την ευκαιρία. Εάν είστε ενθουσιώδης και αγαπάτε τη φύση και τη δράση, ελάτε εθελοντές στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη για την προστασία της Caretta caretta. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μία ανεξάρτητη, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, ασχολείται με την προστασία και τη μελέτη της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Επίσης, λειτουργεί στη Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο περίθαλψης για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα.

Ως εθελοντές θα εργαστείτε (α) στη Ζάκυνθο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999 (β) στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κορώνη και Λακωνικός Κόλπος) όπου θα προστατεύετε τις φωλιές από θηλαστικά όπως οι αλεπούδες, και θα συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις του Περιβαλλοντικού Σταθμού στον Αγιαννάκη (Κυπαρισσιακός Κόλπος), (γ) στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσσαρά), όπου θα συμβάλετε στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί με στόχο να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, (δ) στο Κέντρο Διάσωσης όπου θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε στην καθημερινή φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών οι οποίες έχουν τραυματιστεί και τέλος (ε) στον Αμβρακικό Κόλπο το οποίο είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα με στόχο την συλλογή πληροφοριών για αρσενικές θαλάσσιες χελώνες με τη μέθοδο του «ροντέο».

Εθελοντές με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας είναι απαραίτητοι για τα προγράμματα πεδίου και αν το ζητήσουν μπορούν να συμμετέχουν με μειωμένο κόστος συμμετοχής (βλέπε αντίτοιχο ΠΙΝΑΚΑ). Αν διαθέτετε τα παραπάνω κριτήρια παρακαλούμε να το αναφέρετε στην αίτηση συμμετοχής σας. Η επιστροφή των εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ευπρόσδεκτη και δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις τους. Αν είστε προηγούμενος εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακαλώ πολύ να το αναφέρετε στην αίτησή σας. Πριν αποφασίσετε, διαβάστε προσεκτικά τις λεπτομέρειες που στις γενικές πληροφορίες και στους Οδηγούς Συμμετοχής και έπειτα συμπληρώστε την αίτηση. Απαντήσεις στέλνονται μέσα στις επόμενες 7 μέρες από την παραλαβή της αίτησης. Σας παρακαλούμε να μην στέλνετε Βιογραφικά Σημειώματα.

Παρακαλώ πολύ διαβάστε το Κώδικας Συμπεριφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ προτού συμπληρώσετε την αίτηση. Για συμμετοχές που αφορούν το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών παρακαλώ πολύ διαβάστε αυτό το Κώδικας Συμπεριφοράς.

top

2. ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ.

Καλοκαιρινά Πρ/τα (Μάιος-Οκτώβρης)

Αν αποφασίσεις να συμμετάσχεις σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στις παραλίες ωοτοκίες, τότε θα σου ζητηθεί να λάβεις μέρος στις εξής τρεις κύριες δραστηριότητες που περιγράφονται παρακάτω (α έως γ):

α. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΧΕΛΩΝΩΝ

Η περίοδος ωοτοκίας αρχίζει στα τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Οι νεοσσοί κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα, η εργασία αποσκοπεί κυρίως στην προστασία των θηλυκών χελωνών που ωοτοκούν, των φωλιών και των νεοσσών.

Περιλαμβάνει:
Πρωινή Παρατήρηση η οποία γίνεται κάθε πρωί την αυγή, για να καταγραφεί η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών κατά την προηγούμενη νύχτα. Απαιτεί σωματική αντοχή και είναι δυνατό να συνεχιστεί και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Προστασία των Φωλιών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη θήρευση από διάφορα ζώα η οποία γίνεται με περίφραξη και σήμανση των φωλιών όπου αυτό είναι απαραίτητο. Όσες φωλιές γίνονται σε μη ασφαλή σημεία μεταφέρονται σε προστατευόμενες θέσεις στην παραλία ή σε εκκολαπτήρια. Νυχτερινή Παρατήρηση κατά την οποία λίγοι, καλά εκπαιδευμένοι εθελοντές μαρκάρουν τις θηλυκές χελώνες χωρίς να παρενοχλούν τη διαδικασία ωοτοκίας. Εκσκαφή των φωλιών μετά την ολοκλήρωση της εξόδου των νεοσσών για την εκτίμηση του αριθμού των νεοσσών που βγήκαν τελικά από τη φωλιά.

(Οι παραπάνω εργασίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραλίας ωοτοκίας).

β. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας γίνεται εντατική ενημέρωση του κοινού, αφού όλες είναι λιγότερο ή περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες. Να είστε έτοιμοι για συχνή επικοινωνία με τους επισκέπτες των παραλιών, μέσα από:

Σταθμούς Ενημέρωσης που λειτουργούν σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας. Προβολές Διαφανειών, με θέμα τη βιολογία και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες. Ενημέρωση στην Παραλία, που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και Φύλαξη των παραλιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παρενόχληση των χελωνών ή των φωλιών από ανθρώπινες δραστηριότητες.

γ. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Οι καθημερινές εργασίες υποστήριξης της υποδομής των Σταθμών Πεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος.

Η οργάνωση των χώρων φιλοξενίας των εθελοντών, εγκατάσταση και αποθήκευση κάποιων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού όπως των Σταθμών Ενημέρωσης και των εκκολαπτηρίων γίνεται από εθελοντές στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος.

Η βασική συντήρηση του εξοπλισμού βασίζεται επίσης στην εθελοντική εργασία και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως βάψιμο, ξυλουργική κλπ. Επίσης, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό, αξιοποιούνται τυχόν καλλιτεχνικές ικανότητες, όπως σχέδιο και φωτογραφία.

Τέλος, κάθε άτομο μοιράζεται με τα υπόλοιπα τις ευθύνες για τη συλλογική διαβίωση, με στόχο την ικανοποιητική λειτουργία των κατασκηνώσεων σε καθημερινή βάση.

top

3. ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Ο Αμβρακικός κόλπος βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Ελλάδος και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον διατροφικό πεδίο για τις θαλάσσιες χελώνες. Το 2002 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τηλεμετρίας (παρακολούθηση θαλασσίων χελωνών με δορυφορικούς πομπούς) που εξελίχθηκε το 2004 σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα απογραφής των χελωνών με συλλήψεις στα αβαθή νερά του κόλπου.

Οι εθελοντές -ερευνητές επιβαίνουν σε φουσκωτή βάρκα και συλλαμβάνουν τις χελώνες με την τεχνική του «ροντέο» (πηδούν από το σκάφος εν κινήσει πάνω στην χελώνα). Οι χελώνες αφού πιαστούν, ανασύρονται επί του σκάφους για συλλογή στοιχείων (μαρκάρισμα, μετρήσεις, δείγματα, GPS, κλπ) και αφήνονται ελεύθερες μετά από 15 λεπτά. Το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου δίνει δυνατότητες πολύ συχνής επαφής με τις θαλάσσιες χελώνες και γίνεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Για να ενημερωθείτε για τις ημερομηνίες και τους όρους συμμετοχής παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε με την υπεύθυνη εθελοντών στο volunteers@archelon.gr. Για την συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα απαιτείται ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση και σωματότυπος κολυμβητή.  Όσοι θέλουν να συμμετέχουν καλό είναι να έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου και να είναι εξοικειωμένοι με οδήγηση φουσκωτού με εξωλέμβιο μηχανή. 

top

4. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (όλο το χρόνο)

Κάθε χρόνο ξεβράζονται πολλές νεκρές θαλάσσιες χελώνες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνήθως συλλαμβάνονται τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία ή τραυματίζονται από άλλες αιτίες. Όσες είναι ακόμα ζωντανές έχουν πολλές πιθανότητες να επιζήσουν αν μεταφερθούν έγκαιρα στο Κέντρο Διάσωσης που ο ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε το 1994 στη Γλυφάδα μαζί με τον ομώνυμο Δήμο Γλυφάδας. Οι εθελοντές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απαιτητική εργασία. Σημειώστε ότι εκτιμώνται ιδιαίτερα βασικές γνώσεις σχετικές με τη φροντίδα ζώων, την επικοινωνία-ενημέρωση και τα μαστορέματα.

Οι βασικές λειτουργίες του Κέντρου είναι:

Το Δίκτυο Διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει την παραλαβή από ολόκληρη την Ελλάδα τραυματισμένων χελωνών και τη συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων. Η περίθαλψη περιλαμβάνει προετοιμασία και παροχή τροφής, λειτουργία των συστημάτων παροχής θαλάσσιου νερού, μεταφορά και καθαρισμό των χελωνών, καθώς επίσης καθαρισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Οι δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ενημέρωσης του κοινού περιλαμβάνουν τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου, την ενημέρωση επισκεπτών και οργανωμένων ομάδων. Τέλος, άλλα βασικά καθήκοντα αποτελούν οι εργασίες συντήρησης καθώς και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και των χώρων διαβίωσης.

Γι’ αυτό το σκοπό, πέντε παλιά βαγόνια τρένου έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμονής και περίθαλψης. Επιπλέον υπάρχουν δύο κοντέινερ που χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό καθώς και δεξαμενές που φιλοξενούν τραυματισμένες χελώνες. Αυτή τη στιγμή η διαμονή των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης βρίσκεται σε μεταβατική φάση, δεδομένης της μεταφοράς της σε διαμέρισμα που θα βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης. Σύντομα θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα. Προς το παρόν η διαμονή των εθελοντών στο Κέντρο Διάσωσης παραμένει αυτή που περιγράφεται στον Οδηγό Συμμετοχής.

Οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ασχοληθούν με σωματικά απαιτητικές εργασίες καθώς και κάποιες φορές για πολλές ώρες.  

Στο Κέντρο παρέχονται κατάλυμα και εγκαταστάσεις προετοιμασίας γεύματος, για τους εθελοντές που θα επιλέξουν να μείνουν εκεί.

Τέλος το Κέντρο Διάσωσης έχει τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών για μία μέρα την εβδομάδα (εθελοντής μερικής απασχόλησης) σε τακτική βάση. Επικοινωνήστε με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ για περισσότερες πληροφορίες.

top

5. ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ PART-TIME

Εθελοντές μερικής απασχόλησης είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί μόνο στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών (3η Μαρίνα Γλυφάδας).

Ο εθελοντής part-time έχει αρκετές αρμοδιότητες/καθήκοντα που συμπίπτουν με εκείνα του εθελοντή πλήρους απασχόλησης στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι βασικές αρμοδιότητες του part-time εθελοντή είναι το καθάρισμα τόσο των δεξαμενών όσο και των χελωνών, όπως επίσης και η προετοιμασία φαγητού και το τάισμα των χελωνών. Επιπλέον, οι part-time εθελοντές έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη χορήγηση φαρμάκων και θεραπειών στις τραυματισμένες χελώνες από την υπεύθυνη περίθαλψης, την κτηνίατρο και τους έμπειρους εθελοντές.

Τα καθήκοντα διανέμονται σε συνεννόηση με την υπεύθυνη και σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα του εθελοντή. Ο part-time εθελοντής έχει την ευθύνη να διεκπεραιώσει τις αρμοδιότητες που του ανατέθηκαν και μένει εκτός του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Τα καθήκοντα του part time εθελοντή εξαρτώνται από τις ανάγκες του προγράμματος εκείνη ακριβώς την περίοδο.

Η ελάχιστη περίοδος συμμετοχής του part-time εθελοντή είναι 4 εβδομάδες, για τουλάχιστον 4 μέρες την εβδομάδα.

Για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο εθελοντής οφείλει να καταβάλλει το ποσό των 30€ με το οποίο γίνεται υποστηρικτής του Συλλόγου για ένα χρόνο.

Για να γίνετε εθελοντής μερικής απασχόλησης θα πρέπει να διαβάσετε προσεχτικά τις παραπάνω πληροφορίες και να κάνετε αίτηση online, έπειτα η υπεύθυνη εθελοντών θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Οι Ελληνόφωνοι έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν ως part time εθελοντές και στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής αλλά και στο πρόγραμμα Ενημέρωσης Κοινού. Για λεπτομέρειες γι'αυτό μπορείτε να απευθυνθείτε στην υπεύθυνη εθελοντών στο volunteers@archelon.gr.

top

6. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Οι οικογένειες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να λάβουν μέρος βοηθώντας την ομάδα των εθελοντών μας στα προγράμματα της Πελοποννήσου (Λακωνικός και Κορώνη) και της Κρήτης (Ρέθυμνο και Χανιά) τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέβριο. Αν και παίρνουν μέρος σε επιλεγμένες δράσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών (8 έως 18 ετών), γονείς και παιδιά γίνονται κομμάτι της εθελοντικής ομάδας.

Οι οικογένειες που συμμετέχουν στον «οικογενειακό εθελοντισμό» ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα και καλούνται να βοηθήσουν ορισμένες ώρες της ημέρας τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σε επιλεγμένες δράσεις όπως προστασία φωλιών, ενημέρωση, σκίαση φωλιών, εκδηλώσεις για παιδιά κλπ. Κατόπιν συνεννόησης με τους εθελοντές στο πεδίο και ανάλογα με τον χρόνο που θέλουν να διαθέσουν οργανώνεται ένα πρόγραμμα από κοινού με την κύρια εθελοντική ομάδα του προγράμματος.

Οι οικογένειες καλύπτουν τα έξοδα μετάβασης, διατροφής και διαμονής. Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα για τις οικογένειες είναι 30€ για τον κάθε γονιό και 15€ το κάθε παιδί. Με την καταβολή αυτού του ποσού οι γονείς γίνονται υποστηρικτές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και λαμβάνουν επιπλέον το μπλουζάκι του εθελοντή. Διάρκεια της συμμετοχής: 3 (ελάχιστο) - 7 (μέγιστο) ημέρες.

Για την συμμετοχή σας συνίσταται έντονα να έχετε το δικό σας αυτοκίνητο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για να συμμετέχουν οι οικογένειες πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν την ειδική οικογενειακή αίτηση, μετά την παραλαβή της θα ενημερώνονται εντός 7 ημερών για το εάν θα συνεργαστούν μαζί μας.

top

7. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

 • Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να είναι ικανοί να επικοινωνούν στα Αγγλικά (τα προγράμματά μας είναι αγγλόφωνα) και κατά προτίμηση να διαθέτουν ασφάλιση. Το ελάχιστο διάστημα συμμετοχής είναι 3 εβδομάδες/21 μέρες (προτείνεται όμως διάστημα 4 εβδομάδων και άνω για την αποδοτικότερη συμμετοχή). Οι συμμετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτιμώνται ιδιαίτερα.
 • Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν πολύ καλή υγεία και πολύ καλή φυσική κατάσταση λόγω των πολύ μεγάλων απαιτήσεων των προγραμμάτων και των συνθηκών διαβίωσης.
 • Για να λάβει κάποιος μέρος στα προγράμματά μας θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση του ΑΡΧΕΛΩΝ, να έχει γίνει αποδεκτή και να την έχει επιβεβαιώσει με βάση τις οδηγίες που θα του έχουν αποσταλεί με την αποδοχή του στο πρόγραμμα. Η επιβεβαίωση θα πρέπει να έχει γίνει προτού ο εθελοντής φτάσει στο πρόγραμμα. Εθελοντές που δεν έχουν κάνει αίτηση ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ.
 • Ομάδες ατόμων (πάνω από δύο άτομα) δεν γίνονται δεκτές την ίδια περίοδο.

top

8. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΔΙΟΥ

 • Οι εθελοντές διαμένουν σε οργανωμένα επαγγελματικά campings ή σε κατασκηνώσεις που στήνονται αποκλειστικά για τα προγράμματα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι κατασκηνώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ διαθέτουν στοιχειώδεις υπαίθριες εγκαταστάσεις υγιεινής και μαγειρέματος (κρύο ντους, εστίες και ψυγεία υγραερίου ή ρεύματος, μαγειρικά σκεύη, μαχαιροπήρουνα, πιατικά). Είναι απολύτως αναγκαίο να φέρει κανείς μαζί του εξοπλισμό κατασκήνωσης (όπως υπνόσακο, αντίσκηνο, φακό, ξυπνητήρι κ.ά.), ζεστά και άνετα ρούχα, αδιάβροχο, καθώς και ευπαρουσίαστα ρούχα για την επικοινωνία με το κοινό.
 • Οι εθελοντές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν και να εργαστούν τόσο σε πολυσύχναστες, όσο και σε απομονωμένες περιοχές, συνήθως ως μέλη μικρών ομάδων και συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αν και δεν είναι απαραίτητη η σχετική εμπειρία, είναι όμως επιβοηθητική η ικανότητα για συλλογική συμβίωση και συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες.
 • Τους εθελοντές καταρτίζουν και συντονίζουν οι υπεύθυνοι πεδίου καθώς και έμπειρα μέλη του προγράμματος. Οι εθελοντές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συμμετάσχουν σε όλες τις εργασίες και στους διαφορετικούς Σταθμούς Πεδίου της κάθε περιοχής, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Τις εργασίες κατανέμουν οι υπεύθυνοι πεδίου με έμφαση στην κυκλική εναλλαγή των καθηκόντων. Είναι δυνατό να περιλαμβάνουν πολύωρη εργασία τη νύχτα στην παραλία ή την ημέρα στην ενημέρωση του κοινού.

Σημειώστε ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μεγαλύτερη ανάγκη συμμετοχής εθελοντών κατά την αρχή (μέσα Μαΐου μέχρι Ιούνιο) και το τέλος (Σεπτέμβριο μέχρι μέσα Οκτωβρίου) των προγραμμάτων.

Επίσης, οι εθελοντές που έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου βοηθούν εξαιρετικά τα προγράμματα. Σύμφωνα με την ασφάλεια του ΑΡΧΕΛΩΝ οι εθελοντές που μέρος των καθηκόντων τους θα έχουν και την οδήγηση, θα πρέπει να είναι 20 ετών και πάνω και να έχουν αποκτήσει το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον 12 μήνες. Αν ο υποψήφιος εθελοντής πληροί αυτές τις προϋποθέσεις τότε αυτόματα θα θεωρείται ικανός να συμμετέχει και σε αυτή τη βάρδια. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει μέρος σε αυτό, τότε θα πρέπει να το αναφέρει στην αίτηση συμμετοχής. 

top

9. ΕΞΟΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Καλοκαιρινά Προγράμματα: Η οικονομική συμμετοχή των εθελοντών σε όλα τα προγράμματά μας αναγράφονται στις Οδηγίες Συμμετοχής του κάθε προγράμματος. Στο πρόγραμμα του Ρεθύμνου, Χανίων, Κυπαρισσίας, Λακωνικού και Κορώνης η διαμονή των εθελοντών γίνεται σε οργανωμένα campings. Σε αυτές τις περιοχές οι εθελοντές καλύπτουν τα έξοδα διαμονής τους. Στα προγράμματα Κυπαρισσίας και Λακωνικού παρόλο που η διαμονή βρίσκεται σε οργανωμένο camping, η συνδρομή περιλαμβάνει και το κόστος διαμονής. Αναλυτικά το ύψος του κόστους διαμονής αναφέρεται στους οδηγούς συμμετοχής του κάθε προγράμματος.

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση συμμετοχής, ο εθελοντής οφείλει να καταβάλει την οικονομική συμμετοχή (όπως αυτή αναφέρετε στον Οδηγό Συμμετοχής του κάθε προγράμματος) το οποίο ανάλογα με το πρόγραμμα καλύπτει το κόστος διαμονής (για Κυπαρισσία, Λακωνικό, Ζάκυνθο και Μεσσαρά), διοικητικά κόστη, κόστος κατάρτισης, την ετήσια συνδρομή στο Σύλλογο, την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια του προγράμματος (έως κάποιο όριο) και ένα μπλουζάκι αποκλειστικά για εθελοντές, (λαμβάνεται με την άφιξη).

Η οικονομική συμμετοχή δίνεται άπαξ και ισχύει για όλη την περίοδο εθελοντισμού. Η οικονομική συμμετοχή δεν επιστρέφεται.

Οι εθελοντές μένουν σε ειδικές κατασκηνώσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε οργανωμένα camping (ανάλογα το πρόγραμμα) για όλη τη διάρκεια της περιόδου εθελοντισμού.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει αποζημίωση.

Οι εθελοντές καλύπτουν τα έξοδα τόσο για το ταξίδι τους όσο και για τη διατροφή τους. Οι εθελοντές συνήθως ακολουθούν κοινοτικό σύστημα για την κάλυψη των εξόδων διατροφής τους. Αυτό μειώνει τα έξοδα διατροφής που ανέρχονται γύρω στα 20€ με 35€ (ανάλογα με το πρόγραμμα) εβδομαδιαίως. Με αυτό το ποσό καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διατροφής της εβδομάδας. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε εθελοντής να επιλέξει να φροντίζει τη διατροφή του ατομικά. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να υπολογίζετε περίπου 15€ με 20€ για τα καθημερινά βασικά έξοδα διατροφής.

Ειδική έκπτωση στο κόστος συμμετοχής είναι δυνατή για περιορισμένο αριθμό εθελοντών με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και νοοτροπίας που μπορεί να δοθεί κατόπιν αιτήσεως, όπως παρακάτω. Αυτή η έκπτωση δεν ισχύει για το κόστος διαμονής ή διατροφής. Η έκπτωση δεν ισχύει για τα προγράμματα του Αμβρακικού Κόλπου και του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Επίσης, δεν ισχύει για εθελοντές προηγούμενων ετών.

top

10. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται άτομα για πρακτική άσκηση. Η συμμετοχή σας σαν μέρος πρακτικής άσκησης θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στην αίτηση σας. Τα άτομα αυτά θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σαν κανονικοί εθελοντές και θα έχουν τα ίδια καθήκοντα με όλους τους υπόλοιπους εθελοντές. Υπ' όψιν ότι όλες οι συνεννοήσεις και οι φόρμες που πρέπει να υπογραφούν πρέπει να γίνουν πολύ νωρίτερα ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να διευθετηθούν. Φροντίστε επίσης να ενημερωθείτε από το Πανεπιστήμιο σας για το αν συνεργάζεται με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Σας συμβουλεύουμε οι συνεννοήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Μάρτη κάθε χρόνου.

Οποιεσδήποτε αξιολογήσεις ή άλλα έγγραφα πρέπει να δίνονται στους υπευθύνους αμέσως μόλις ο εθελοντής φτάσει στο πρόγραμμα. 

Σημειώστε ότι στην πρακτική σας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιστημονικά δεδομένα από το πρόγραμμα.

Υπ' όψιν ότι αυτή η θέση δεν πρόκειται για έρευνα. Για δυνατότητες έρευνας δείτε παρακάτω.

top

11. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχει δυνατότητα ερευνητικής εργασίας, για σπουδαστές ή για μετα-διδακτορικούς ερευνητές, κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους εργασίας. Ερευνητικές προτάσεις μπορούν να υποβάλουν μόνο άτομα που συμμετείχαν σε προηγούμενα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι σχετικές συνεννοήσεις πρέπει να γίνουν έγκαιρα ώστε μέχρι τις 15 Μαρτίου να έχει υποβληθεί η ερευνητική πρόταση.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αν είστε σπουδαστής κάντε κλικ εδώ. Αν είστε μετα-διδακτορικός ερευνητής κάντε κλικ εδώ.

Αν θέλετε να καταθέσετε ερευνητική πρόταση τότε πρέπει να συμπληρώσετε ανάλογα το Appendix for Students ή το Appendix for Post-docs και να το στείλετε, μαζί με την πρότασή σας, στο volunteers@archelon.gr. Για διευκρινίσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εθελοντών στο volunteers@archelon.gr

Για την εξέλιξη της αίτησής σας θα λάβετε απάντηση μέσα σε 2 εβδομάδες.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εθελοντών Θεώνη Καρκούλια στο volunteers@archelon.gr ή στο τηλέφωνο 210 5231342.

 

 
 
Συνεργασία με: