Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ

 

Γίνε Εθελοντής

FAQ Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς κάνω αίτηση;

Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, πλοηγηθείτε στο μενού του εθελοντισμού και αφού διαβάσετε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας ηλεκτρονικά. Η αίτηση σας έχει σταλεί με επιτυχία όταν λάβετε το σχετικό email. Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε σίγουρα ότι η αίτηση σας έχει σταλεί επιτυχώς.

2. Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για full time εθελοντισμό;

Για τα καλοκαιρινά προγράμματα πεδίου: Μπορείτε να κάνετε αίτηση από τα μέσα Οκτωβρίου κάθε χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου. Τα περισσότερα προγράμματά μας τελειώνουν τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές/μέσα Οκτωβρίου. Όσο πιο σύντομα κάνετε αίτηση τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να επιλεγείτε για το πρόγραμμα που θέλετε και την περίοδο που επιθυμείτε.

Για το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών οι αιτήσεις γίνονται όλον τον χρόνο.

3. Πότε θα λάβω απάντηση;

Θα λάβετε απάντηση εντός 7 ημερών. Σε περίοδο μεγάλου φόρτου εργασίας ενδέχεται να χρειαστούν το ανώτερο 20 ημέρες για να λάβετε απάντηση. Αν δεν λάβετε απάντηση εντός 20 ημερών παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας email στο volunteers@archelon.gr για να εξετάσουμε την πορεία της αίτησής σας.

4. Πώς αποφασίζω το πρόγραμμα που θέλω;

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις γενικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας καθώς και τις Οδηγίες Συμμετοχής του κάθε προγράμματος που σας ενδιαφέρει.

5. Τι πιθανότητες έχω να επιλεγώ στο πρόγραμμα προτίμησης μου;

Εξαρτάται από το πότε κάνετε την αίτηση. Όσο πιο σύντομα κάνετε αίτηση, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να επιλεγείτε για το πρόγραμμα και την περίοδο που επιθυμείτε. Προσπαθούμε να σας κατατάξουμε στις πρώτες τρείς επιλογές σας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, οπότε μπορεί να μπείτε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

6. Μπορώ να πάρω μέρος μαζί με φίλους μου;

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που δεχόμαστε είναι δύο με τρείς φίλους μαζί. Δεν δύναται να δεχτούμε ομάδα εθελοντών. Εάν επιθυμείτε να λάβετε μέρος μαζί με έναν ή δύο φίλους σας, παρακαλούμε αναφέρετε τα ονόματα τους στην αίτηση σας και δηλώστε ότι θέλετε να είστε μαζί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπείτε στο ίδιο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, το αν επιλεγείτε μαζί ή όχι, εξαρτάται από την διαθεσιμότητα. Αν είστε περισσότερα από τρία άτομα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας βάλουμε στο ίδιο πρόγραμμα με τρείς μέρες διαφορά από την περίοδο συμμετοχής.

7. Πότε αρχίζουν τα καλοκαιρινά προγράμματα πεδίου;

Τα περισσότερα αρχίζουν τον Μάιο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε ξεκινά το κάθε πρόγραμμα στον ξεχωριστό Οδηγό Συμμετοχής κάθε προγράμματος στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

8. Πότε τελειώνουν τα καλοκαιρινά προγράμματα πεδίου;

Τα περισσότερα προγράμματα τελειώνουν γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές/μέσα Οκτωβρίου, ανάλογα το πρόγραμμα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε ξεκινά το κάθε πρόγραμμα στον Οδηγό Συμμετοχής κάθε προγράμματος στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

9. Υπάρχει προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσιάς Χελώνας;

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσιάς Χελώνας δέχεται αιτήσεις όλο το χρόνο και έχει εθελοντές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται αιτήσεις για το Κέντρο Διάσωσης όλο το χρόνο. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας είναι ανοιχτό για το κοινό τα σαββατοκύριακα από τις 11 πμ μέχρι τις 5 μμ με ελεύθερη είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο email rescue@archelon.gr ή τηλεφωνήστε στο +30 210 8944 444.

10. Πόσο χρονών πρέπει να είμαι για να γίνω εθελοντής πλήρους απασχόλησης στον ΑΡΧΕΛΩΝ;

Πρέπει να είστε 18 ετών και άνω (να έχετε κλείσει τα 18) και κάτω τον 65.

11. Πότε πρέπει να είμαι στην περιοχή του προγράμματος;

Πρέπει να είστε εκεί μία μέρα πριν την έναρξη της περιόδου συμμετοχής σας και να φύγετε μια μέρα αργότερα. Για παράδειγμα αν έχετε επιλεγεί από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 29 Ιουνίου αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε εκεί στις 31 Μάϊου και να φύγετε στις 30 Ιουνίου. Σε κάποια προγράμματα υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα για την πρώτη μέρα που ξεκινάει το πρόγραμμα και για την τελευταία του. Παρακαλείσθε να διαβάσετε προσεκτικά τους οδηγούς συμμετοχής τρων προγραμμάτων για περισσότερες πληροφορίες.

12. Τί ώρα πρέπει να είμαι στο πρόγραμμα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα, παρόλα αυτά σας προτείνουμε να φτάσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπορείτε να στήσετε τις σκηνές σας και να γνωρίσετε λίγο το χώρο πριν νυχτώσει. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε απευθείας με το πρόγραμμα (μια εβδομάδα πριν τα ην άφιξη σας) και ενημερώστε τους υπευθύνους για την ώρα της άφιξής σας.

13. Αν οι πτήσεις είναι πολύ ακριβές την ημέρα της άφιξης/αναχώρησης μου, τι κάνω;

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Εθελοντών στο email volunteers@archelon.gr και ρωτήστε αν γίνεται αλλαγή στην ημερομηνία συμμετοχής σας. Η Υπεύθυνη Εθελοντών θα σας ενημερώσει αν αυτό είναι δυνατό και τότε θα μπορέσετε να κλείσετε τα εισιτήρια σας.

14. Πως ξέρω ότι το κόστος συμμετοχής μου έχει σταλεί με επιτυχία;

Η Υπεύθυνη Εθελοντών θα σας στείλει email για να σας ενημερώσει για την επιτυχή συναλλαγή σας. Αν δεν λάβετε επιβεβαίωση της απόδειξης σας εντός δύο εβδομάδων από την πληρωμή σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας email στο volunteers@archelon.gr για να ελέγξουμε την πορεία της συναλλαγής σας.

15. Πρέπει να φέρω δικό μου εξοπλισμό (σκηνή, sleeping bag κλπ) ή μπορώ να αγοράσω/νοικιάσω όταν φτάσω;

Όλοι οι εθελοντές πρέπει να φέρνουν τον δικό τους εξοπλισμό κι αυτό γιατί τα περισσότερα προγράμματα γίνονται σε απομονωμένα μέρη, σε μικρές πόλεις ή χωριά όπου δεν υπάρχουν καταστήματα που να πουλάνε εξοπλισμό κάμπινγκ. Μερικά προγράμματα γίνονται σε περιοχές όπου μπορείτε να βρείτε τέτοια καταστήματα, οπότε επικοινωνήστε με τους υπευθύνους του προγράμματος για να ρωτήσετε. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν μπορεί να νοικιάσει εξοπλισμό κάμπινγκ.

16. Υπάρχει κάποιος αποθηκευτικός χώρος για τα υπάρχοντα μου;

Παρακαλώ διαβάστε τον Οδηγό Συμμετοχής του προγράμματός σας ή επικοινωνήστε με τους υπευθύνους του προγράμματος.

17. Κάνετε παραλαβές ατόμων;

Το σημείο συνάντησης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Ερευνητικός Σταθμός Πεδίου. Δυστυχώς, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν κάνει παραλαβές από το αεροδρόμιο.

18. Αν δεν μπορώ να συμμετάσχω για δυο εβδομάδες, τι μπορώ να κάνω;

Μπορείτε να γίνετε εθελοντής μερικής απασχόλησης. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.

19. Μπορώ να πάρω βεβαίωση συμμετοχής;

Φυσικά. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Υπεύθυνο Εθελοντών όταν τελειώσει το πρόγραμμα στη διεύθυνση volunteers@archelon.gr και ζητήστε μια βεβαίωση συμμετοχής.

20. Μπορώ να συμμετάσχω μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου;

Ναι, μπορείτε να κάνετε αίτηση για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας είτε ως part time εθελοντής είτε ως full time εθελοντής.

21. Υπάρχει ανώτατο όριο συμμετοχής ως full time εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών; 

Ναι. Το περισσότερο που μπορεί να μείνει ένας full time εθελοντής του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών είναι 3 μήνες. Για τα προγράμματα πεδίου το ανώτατο όριο είναι όλη η περίοδος που είναι ανοιχτό το πρόγραμμα.  

22. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Πιστοποιητικού Υγείας και της βεβαίωσης γιατρού;

Στο Πιστοποιητικό Υγείας εσείς δίνετε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι υπεύθυνοι τις λαμβάνουν. Η βεβαίωση γιατρού είναι ένα έγγραφο που σας δίνει ο γιατρός σας το οποίο επιβεβαιώνει ότι είστε υγιείς, σε καλή φυσική κατάσταση και ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την υγεία σας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να προσκομίσετε επιπλέον βεβαίωση από τον προσωπικό σας γιατρό (ο οποίος είναι υπεύθυνος για εσάς) το οποίο να βεβαιώνει ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την υγεία σας. Οι εθελοντές πρέπει να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια του προγράμματός. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι αρκετά απαιτητικές και ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι στοιχειώδεις.

23. Είναι απαραίτητο να αναφέρω την ομάδα αίματός μου στο πεδίο Κατάσταση Υγείας;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο αλλά σας το συνιστούμε για την ασφάλεια σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

24. Μπορώ να συμμετάσχω στο πρόγραμμα ακόμα κι αν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας;

Τα προγράμματα είναι συνήθως πολύ απαιτητικά καθώς περιλαμβάνουν πολλές ώρες περπάτημα στην παραλία, πολλές φορές κάτω από τον ήλιο και στη ζέστη καθώς και σήκωμα χελωνών. Η διαμονή είναι σε ανοιχτό χώρο μέσα σε σκηνές και οι συνθήκες διαβίωσης αρκετά στοιχειώδεις. Επίσης μπορεί να είναι αρκετά αγχωτική η εργασία με άγνωστους ανθρώπους. Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την υγεία σας. Για αυτό είναι απαραίτητο να προσκομίσετε χαρτί γιατρού το οποίο να βεβαιώνει ότι το πρόβλημα υγείας σας δεν θα επηρεαστεί από τις παραπάνω συνθήκες.

25. Δέχεστε άτομα για πρακτική άσκηση;

Ναι, διαθέτουμε θέσεις για πρακτική άσκηση αλλά πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας σχετικά με την πρακτική άσκηση. Υπ' όψιν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι για έρευνα οπότε μη δημοσιοποιημένα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να συλλέγονται ή να χρησιμοποιούνται. Οι φοιτητές πρακτικής άσκησης αντιμετωπίζονται σαν κανονικοί εθελοντές. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να παρέχει κάποια επιπλέον υποστήριξη. Παρακαλούμε να αναφέρετε στην αίτηση σας ότι επιθυμείτε να κάνετε την πρακτική σας άσκηση και ενημερώστε μας για να ελέγξουμε αν πληρούμε τις προϋποθέσεις του Πανεπιστημίου σας. Υπ' όψιν ότι τα άτομα πρακτικής άσκησης δεν δικαιούνται μειώσεις στο κόστος συμμετοχής.

26. Υπάρχει δυνατότητα για έρευνα στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ;

Ναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το Κεφάλαιο 11 (ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ) στις Γενικές Πληροφορίες στο μενού του Εθελοντισμού στην ιστοσελίδα μας.

Μετάφραση: Γαρυφαλλιά Λιέπουρη

 

 
 
Συνεργασία με: