ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Η Πηνελόπη έφτασε στην «Ιθάκη» της, στα νερά του Ιονίου

Πριν περίπου 2 μήνες, στο νησί της Κεφαλονιάς εντοπίστηκε μία ενήλικη θαλάσσια χελώνα Καρέτα, η οποία φαινόταν ότι είχε καταπιεί πετονιές ψαρέματος. Οι κάτοικοι της περιοχής βοήθησαν στην μεταφορά της χελώνας που πήρε το όνομα «Πηνελόπη», στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής.

Η Πηνελόπη έφτασε στην «Ιθάκη» της, στα νερά του Ιονίου

Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις εντοπίσθηκαν 2 μικρά αγκίστρια στον οισοφάγο της Πηνελόπης. Αμέσως αποφασίσθηκε από την κτηνίατρο και το εξειδικευμένο προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ να προχωρήσει η επέμβαση για την αφαίρεση της πετονιάς και των αγκιστριών.

Η επέμβαση πέτυχε και η Πηνελόπη ανάρρωσε πλήρως ώστε να είναι έτοιμη για επανένταξη στα νερά του Ιονίου Πελάγους.

Η Πηνελόπη έφτασε στην «Ιθάκη» της, στα νερά του Ιονίου

Ως σημείο απελευθέρωσης επιλέχθηκε ο Κυπαρισσιακός Κόλπος που αποτελεί μία περιοχή με μεγάλη οικολογική αξία, καθώς μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών της Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και έχει ενταχθεί στο δίκτυο ΝΑTURA 2000.

Την Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 19:30 το απόγευμα, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής κατέφθασαν στο Καλό Νερό για να παρακολουθήσουν και να θαυμάσουν την Πηνελόπη, καθώς θα άφηνε τα τελευταία της χνάρια στη στεριά για να επιστρέψει στη θάλασσα.

Η Πηνελόπη έφτασε στην «Ιθάκη» της, στα νερά του Ιονίου

Η παραλία του Καλού Νερού βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η αναπάντεχα μεγάλη παρουσία ντόπιων και επισκεπτών συγκίνησε ιδιαίτερα τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ ύστερα από έναν μικρό δισταγμό, η «Πηνελόπη» βούτηξε αποφασιστικά και εξαφανίστηκε στα νερά του Ιονίου.

Η Πηνελόπη έφτασε στην «Ιθάκη» της, στα νερά του ΙονίουΗ εκδήλωση αποτελεί μέρος του προγράμματος TUI TURTLE AID Greece, της TUI Care Foundation που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στα θέματα προστασίας των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στη Δυτική Πελοπόννησο.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται ασταμάτητα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας της Ελλάδος για πάνω από 35 χρόνια. Ελπίζουμε πως με την απελευθέρωση της Πηνελόπης στην περιοχή έγινε ακόμη πιο ηχηρό το κεντρικό σύνθημα του Συλλόγου που έχει ως εξής: Άνθρωπος και Χελώνες. Μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί.

Πληροφορίες: Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ: 6932 285 817.

 

Navigation

Social Media