ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δελτία Τύπου

Πρόσκληση σε δημόσια εκσκαφή φωλιάς Θαλάσσιας Χελώνας στη Ζάκυνθο

Το καλοκαίρι δίνει τη θέση του στο φθινόπωρο και έχουν ήδη εκκολαφθεί οι περισσότερες από τις σχεδόν 1.500 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που καταγράφηκαν το 2018 στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.). Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία Θαλάσσιας Χελώνας, προσκαλούν το κοινό να παρακολουθήσει την εκσκαφή μιας φωλιάς, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 17:00, μπροστά από το Crystal Beach Hotel, στην παραλία Καλαμακίου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με το Ε.Θ.Π.Ζ., συλλέγει καθημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις φωλιές θαλάσσιας χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης, εκκόλαψης και εκσκαφών. Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., μετά τη λήξη της εκκόλαψης, ανοίγουν ορισμένες φωλιές για να καταμετρήσουν τον συνολικό αριθμό αυγών που η φωλιά περιείχε ώστε να υπολογιστεί το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης.

Οι θεατές μιας εκσκαφής φωλιάς έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την άμμο στις παραλίες ωοτοκίας και να κατανοήσουν το σκοπό των μέτρων προστασίας που ισχύουν στο Θαλάσσιο Πάρκο. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα πρέπει να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες των διοργανωτών.

Ο υψηλός αριθμός των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta φέτος στις παραλίες ωοτοκίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι σημαντικό γεγονός για την επιτυχή διαιώνιση των πληθυσμών θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, τους ανθρώπους που συνεισφέρουν άμεσα στην προστασία του είδους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία της Ζακύνθου. Η δημόσια αυτή εκδήλωση σηματοδοτεί και το τέλος αυτής της καλοκαιρινής περιόδου.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/ (τηλ.: 26950 29870)

ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr (τηλ.: 6940454976)

Ζάκυνθος 4/10/2018

 

Navigation

Social Media