ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Εργαστήρι για την αντιμετώπιση περιστατικών πετρελαιωμένων θαλάσσιων χελωνών

Το τριήμερο σεμινάριο του Απριλίου ήταν το πρώτο που αφιερώνεται στις πετρελαιωμένες θαλάσσιες χελώνες και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου EUROWA-2 που υποστηρίζει την κατάρτιση του δικτύου EUROWA (European Oiled Wildlife Assistance Response).

Στις συναντήσεις συμμετείχαν 16 εμπειρογνώμονες από την Ισπανία , τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Τυνησία και το Ισραήλ. Τη διοργάνωση είχαν οι οργανώσεις SUBMON, the Sea Alarm Foundation and Royal NIOZ. Η οργάνωση Sea Alarm παρείχε εκπαίδευση σχετικά με τη γενική προετοιμασία και αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων και παρουσίασε τη φιλοσοφία, τη οργάνωση και τις δραστηριότητες του δικτύου EUROWA.

Εργαστήρι για την αντιμετώπιση περιστατικών πετρελαιωμένων θαλάσσιων χελωνών

Η μονοήμερη βασική κατάρτιση αφορούσε διαλέξεις σχετικά με το πώς αναπτύσσεται η αντιμετώπιση περιστατικών πετρελαιοκηλίδων και το πώς μπορεί να οργανωθεί η ιδιαίτερη αντιμετώπιση των πετρελαιωμένων θαλάσσιων χελωνών. Οι συμμετέχοντες έμαθα για τον συντονισμό της αναζήτησης και συλλογής ζώων στη θάλασσα και κατά μήκος της ακτής, ποιες είναι οι βασικές ανάγκες των ζώων αυτών σε ένα Κέντρο Διάσωσης, πως γίνεται η περίθαλψή τους και πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των καθαρισμών παραλίας σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών.

Η διήμερη προχωρημένη κατάρτιση αφορούσε διαλέξεις για το πώς μπορεί να στηθεί ένα Κέντρο Διάσωσης, πώς να διαχωρίζονται οι καθαρές από τις επιβαρυμένες περιοχές, πως γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων και ποια ειδικότερα προβλήματα ανάρρωσης έχουν οι θαλάσσιες χελώνες. Η πρακτική εκπαίδευση στην εφαρμογή πρωτοκόλλων πλυσίματος θαλάσσιων χελωνών έγινε στο Κέντρο Διάσωσης.

Εργαστήρι για την αντιμετώπιση περιστατικών πετρελαιωμένων θαλάσσιων χελωνών

Από τον ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στο Εργαστήρι η Αλίκη Παναγοπούλου- Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων, ο Δημήτρης Φυτίλης- Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, η Ειρήνη Κασιμάτη- Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης και ο Μιχάλης Μωραΐτης- Βοηθός περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο, ο αρμόδιος συντονιστικός φορέας στην Ελλάδα είναι το ΕΛΚΕΘΕ.


 

Navigation

Social Media