ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους

Κάθε καλοκαίρι, από το 1995 και μετά, πραγματοποιούνται δράσεις προστασίας για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα στην Κορώνη. Έτσι και φέτος, στην παραλία ωοτοκίας Ζάγκα- Μεμί οι εθελοντές και ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ περπατούσαν καθημερινά 2,7 χιλιόμετρα για την προστασία και καταγραφή κάθε φωλιάς. Συνολικά καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν περίπου 106 φωλιές και χιλιάδες χελωνάκια βρήκαν το δρόμο τους στην θάλασσα. H Υπεύθυνη πεδίου, που εκπαίδευσε και συντόνισε τους εθελοντές στο φετινό πρόγραμμα ήταν η Emma Mclarin.

Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους

«Ευχαριστώ πολύ την Emma και όλους του εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022. Με τις προσπάθειές τους σώθηκαν πολλές φωλιές και χελωνάκια, και το μήνυμα για την προστασία της φύσης έφτασε σε αρκετούς ανθρώπους στην περιοχή», δηλώνει ο Θάνος Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλουςΜερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες είναι η κατάληψη της παραλίας από έπιπλα θαλάσσης, τα φώτα, ο θόρυβος και η παρουσία ανθρώπων την νύχτα. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα: «Στο γήπεδο που βρίσκεται δίπλα στην παραλία ωοτοκίας στην Κορώνη τοποθετήθηκαν ποτιστήρια με αποτέλεσμα να βρέχεται και να συμπιέζεται η άμμος. Αν η άμμος συμπιεστεί πάνω από μία φωλιά, είναι πιθανό να πέσει η θερμοκρασία επώασης των αυγών και να μην εκκολαφθούν, ή ακόμη κι αν εκκολαφθούν να μην καταφέρουν να βγουν τα χελωνάκια έξω από τη φωλιά» λέει ο Θάνος. «Για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν, κάτω από ειδικές προϋποθέσεις, ορισμένες φωλιές σε άλλο σημείο. Ελπίζω να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα του χρόνου» συμπληρώνει.

Στις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργανώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ με παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία, στις παραλίες ωοτοκίας και στον Υπαίθριο Σταθμό Ενημέρωσης στην πόλη της Κορώνης, συμμετείχαν φέτος 4.000 άτομα, κυρίως επισκέπτες, που έμαθαν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες και πως μπορούν να βοηθήσουν.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κορώνη έχει καλούς φίλους. Μας βοήθησαν πολύ οι άνθρωποι του Δήμου Πύλου- Νέστορος και παραχώρησαν αποθηκευτικό χώρο για τον Ερευνητικό σταθμό και το οργανωμένο camping «Κορώνη» που φιλοξένησε όλους τους εθελοντές στο φετινό πρόγραμμα.

Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους

Αν ενδιαφέρεσαι να προστατεύσεις τις θαλάσσιες χελώνες στην Κορώνη στο Πρόγραμμα Προστασίας του 2023, μάθε περισσότερα και κάνε αίτηση εδώ!

 

Navigation

Social Media