ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν κάνει την θαλάσσια χελώνα Καρέττα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά άγρια ζώα της πατρίδας μας. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα αποτελεί έναν πόλο έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Αττική, οι οποίοι ξεναγούνται, μαθαίνουν και βλέπουν από κοντά ένα από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια ζώα της Ελλάδας .

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις δράσεις μας από δασκάλους και μαθητές. Έχουν κλείσει όλες οι διαθέσιμες ώρες επισκέψεων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 22-23, όμως τηρείται λίστα αναμονής που ενεργοποιείται σε περίπτωση ακυρώσεων» λέει η Άννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων. «Είναι πιθανόν να προστεθούν ώρες για διαδικτυακές επισκέψεις τον Μάιο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι εθελοντές. Αυτή η πρόσθετη δυνατότητα θα ενεργοποιηθεί με βάση τη λίστα αναμονής», συμπληρώνει.

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Αν αναρωτιέστε πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουμε την απάντηση στο παρακάτω Διάγραμμα, που αφορά τις 6 τελευταίες σχολικές χρονιές. Όπως φαίνεται εκεί, οι επισκέψεις σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προσαρμόστηκαν σε διαδικτυακό περιβάλλον και έτσι επέτρεψαν την εξ αποστάσεως ξενάγηση σε σχολεία από όλη την Ελλάδα. Η θερμή ανταπόκριση στο πρόγραμμα αυτό μας έπεισε να συνεχίσουμε τις διαδικτυακές ξεναγήσεις και την χρονιά 2021-2022, ενώ, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, υποδεχθήκαμε ξανά σχολεία και από κοντά. Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά (2021-2022) περίπου 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος στις δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Κέντρο Διάσωσης, και η επισκεψιμότητα πλησίασε κατά πολύ το επίπεδο του 2019.

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

«Το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν σε διαδικτυακές ξεναγήσεις αντιπροσωπεύει το 44% του συνόλου», λέει η Άννα. «Μεγαλύτερη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είχαν μαθητές των τάξεων του Δημοτικού, ενώ δεν έλειψαν συμμετοχές τόσο μονάδων προσχολικής ηλικίας όσο και μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», συμπληρώνει επεξηγώντας το παρακάτω Διάγραμμα.

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Με αφορμή τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης, τα παιδιά μαθαίνουν για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων στην άγρια ζωή. Η μοναδική εμπειρία της «επαφής» με τις χελώνες που προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν την αξία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εξηγώντας ταυτόχρονα τους πρακτικούς τρόπους που μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην προσπάθεια. Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών του Συλλόγου.

Λίστα αναμονής για τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

Αν είσαι εκπαιδευτικός ή συντονίζεις κάποια ομάδα δες πως μπορείς να προγραμματίσεις τη συμμετοχή σε μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

Αν είσαι γονέας ή κηδεμόνας μάθε πως μπορείς να προγραμματίσεις μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα (πλην αργιών) εδώ.


 

Navigation

Social Media