Πως τα πήγαν οι χελώνες στις παραλίες ωοτοκίας το 2020;
Μόλις ξεκίνησε η πανδημία, αποφασίσαμε ότι η καταγραφή και η προστασία των φωλιών στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας μας αποτελούσε προτεραιότητα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών το 2020.
« Το 2020 ήταν μια χρονιά με πολλές φωλιές», λέει η Ρεγγίνα Στεφανάτου, Συντονίστρια των Προγραμμάτων Πεδίου. «Συνολικά σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο καταγράφηκαν περίπου 7.600 φωλιές σε 73,8 χλμ. παραλίας ωοτοκίας». Η συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της Καρέτα ολοκληρώθηκε για 37η συνεχόμενη χρονιά στη Ζάκυνθο και τον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο, ενώ στην Κρήτη και το Λακωνικό κόλπο τα προγράμματα διανύουν την τρίτη δεκαετία τους.
«Οι φωλιές ήταν πολλές φέτος και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη τελειώσει ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν» αναφέρει ο Επόπτης των Καταγραφών Πεδίου Gonzalo Lourenco, που το 2020 επέστρεψε στο πεδίο για να βοηθήσει. Ο τελικός αριθμός φωλιών στο πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των φωλιών στη Ζάκυνθο είναι 1861 φωλιές. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάστηκε και φέτος με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Ο αριθμός των φωλιών που καταγράφηκαν παντού ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο προηγούμενων ετών στις ίδιες περιοχές. Όμως αυτό δεν οφείλεται στη μειωμένη παρουσία των ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας λόγω της πανδημίας. Ο αυξημένος αριθμός φωλιών κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στον μεγαλύτερο αριθμό ενήλικων θηλυκών χελωνών που έτυχε να μαζέψουν αρκετή ενέργεια για την μετανάστευσή τους το 2020 από διάφορα μέρη της Μεσογείου προς τις παραλίες της Ελλάδας.
Και φέτος εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας στις φωλιές που εκτιμήθηκε ότι κινδύνευαν από τη θήρευση (αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες κλπ) ή από ενδεχόμενο πλημμύρισμα σε περίπτωση καταιγίδας ή από φωτορύπανση στο στάδιο της εκκόλαψης. Η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας ήταν πολύ μειωμένη και έγινε περισσότερο αισθητή τον Αύγουστο.
«Το 2020 χρειάστηκε εγρήγορση, συνεχής παρακολούθηση, εκτίμηση και προσαρμογή» συνεχίζει η Ρεγγίνα. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και της ανάγκης τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19 στις κατασκηνώσεις ο ΑΡΧΕΛΩΝ βρέθηκε μπροστά στην αναγκαστική ακύρωση συμμετοχής του 80% των εθελοντών από το εξωτερικό σε όλα τα προγράμματα.
Τελικά, η καταγραφή και η προστασία των φωλιών έγιναν με τη συνδρομή 97 εθελοντών, 11 εποχιακών συνεργατών και 5 μελών του μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον στα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαρά στην Κρήτη, και τον Λακωνικό κόλπο τα προγράμματα υποστηρίχθηκαν από ενθουσιώδεις και άξιους τοπικούς φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους!
Τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας στις παραλίες ωοτοκίας για το καλοκαίρι του 2021 είναι τώρα ανοιχτά για εθελοντές!
Μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες και προϋποθέσεις εδώ: https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2