ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Δεύτερη χρονιά τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα από το Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Δεύτερη χρονιά τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα από το Νότιο Κυπαρισσιακό ΚόλποΦέτος οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα κατέφθασαν στις παραλίες της Κυπαρισσίας την 1η Ιουνίου. Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ τις περίμενε εκεί συνεχίζοντας το ενθουσιώδες εγχείρημα με τους δορυφορικούς πομπούς που χρηματοδοτείται από το MAVA Foundation.

Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε 12 χελώνες για να μελετηθούν οι κινήσεις τους στη θάλασσα ανάμεσα στις εξόδους που κάνουν για να αφήσουν τα αυγά τους καθώς και τις κινήσεις τους μετά την ολοκλήρωση της περιόδου ωοτοκίας. Τα δεδομένα από τους δορυφορικούς πομπούς αναμένεται επίσης να δώσουν ενδείξεις για τη μετανάστευση των χελωνών προς τις περιοχές διαχείμασης και διατροφής. Αυτή η γνώση, με τη σειρά της, θα βοηθήσει να σχεδιαστούν καλύτερα τα μέτρα διαχείρισης για τη διατήρηση των χελωνών και τη μείωση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων με τα αλιευτικά σκάφη.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, στη δυτική Πελοπόννησο, φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Οι υψηλότεροι αριθμοί φωλιών της καρέτα βρίσκονται στο νότιο τμήμα του κόλπου, σε 10 χιλιόμετρα παραλίας που αποτελούν την κύρια περιοχή αναπαραγωγής. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει στην περιοχή αυτή ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μαρκαρίσματος (σήμανσης και ταυτοποίησης) θαλασσίων χελωνών από το 1982 και πραγματοποιεί πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας κάθε χρόνο, από το 1984.

Δεύτερη χρονιά τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα από το Νότιο Κυπαρισσιακό ΚόλποΠως δουλεύουν οι δορυφορικοί πομποί? Όλοι γνωρίζουμε ότι οι θηλυκές καρέτα βγαίνουν από τη θάλασσα τις νυκτερινές ώρες για να γεννήσουν. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ωοτοκίας εκπαιδευμένοι επιστήμονες προσαρτούν έναν μικρό ειδικά-σχεδιασμένο δορυφορικό πομπό στο καβούκι της χελώνας. Κάθε φορά που η χελώνα ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας για αναπνοή ή όταν βρίσκεται εντελώς έξω από το νερό, ο πομπός στέλνει ένα σήμα σε ένα δορυφόρο του συστήματος Argos και έτσι οι ερευνητές μπορούν εύκολα να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της χελώνας.

Πέρα από τους πομπούς, στις 12 αυτές θαλάσσιες χελώνες, δόθηκαν και ονόματα.

Τα ονόματα προέρχονται από τα Γαλλικά, Αραβικά, Τουρκικά, Αλβανικά και Ελληνικά, που είναι οι γλώσσες που ομιλούνται στις Μεσογειακές χώρες του προγράμματος MAVA.

Κάθε όνομα ιδιαίτερη σημασία, που τη βρήκαμε στην ιστοσελίδα www.momjunction.com.

Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζουμε τις 12 αυτές χελώνες:

Francoise, αυτή που έχει ρίζες στη Γαλλία
Fernande, ταξιδευτής της περιπέτειας
Amira, γεννημένη πριγκίπισσα με χρυσή καρδιά
Aisha, επιτυχημένη στη ζωή
Ecrin, αυτή που είναι η ανταμοιβή, ένα δώρο θεού
Tulin, ένας κύκλος φωτός γύρω από το φεγγάρι
Seyyal, η ταξιδιώτισσα
Ella, μια όμορφη νεράιδα
Etty, ένα αστέρι
Ειρήνη
Ισιδώρα, το δώρο της Ίσιδας
Ζωσίμη, αυτή που θα επιβιώσει

Τα δεδομένα από τις 12 θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που φέρουν τους πομπούς από τον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι τώρα στο διαδίκτυο και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε καθώς μετακινούνται σε αυτό το σύνδεσμο: https://bit.ly/2YpbnEU.

 

Navigation

Social Media