ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κρήτη - Χανιά

Κρήτη - Χανιά

 

Ο κόλπος των Χανίων βρίσκεται στην βόρεια Κρήτη, δυτικά της πόλης των Χανίων. Οι παραλίες ωοτοκίας έχουν συνολικό μήκος 13 χλμ περίπου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις παραλίες φιλοξενούνται κατά μέσο όρο περίπου 100 φωλιές της Καρέτα κάθε χρόνο.

Τα Χανιά και το δυτικό τμήμα της Κρήτης γενικότερα αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό με τη φυσική ομορφιά των τοπίων, και τις όμορφες παραλίες. Δυστυχώς η τουριστική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των φωλιών χρόνο με το χρόνο στις παραλίες ωοτοκίας των Χανίων, γεγονός που καθιστά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή αυτή ακόμη πιο επιτακτική.

Το διαχειριστικό σχέδιο για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει πρακτικές λύσεις για τη διατήρηση της παράκτιας ζώνης και των θαλασσίων χελωνών σε σχέση με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες

  • Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας με πρωινή παρατήρηση
  • Προστασία των φωλιών
  • Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • Λειτουργία Εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου
  • Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης στις παραλίες

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε οργανωμένο camping στην περιοχή Δαράτσος, δυτικά της πόλης. Το μινωικό παλάτι της Κνωσσού, το φαράγγι της Σαμαριάς, η παραλία της Ελαφονήσου, ακόμη και το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι δημοφιλείς ημερήσιοι προορισμοί από τα Χανιά.

Οι παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Χανίων, μαζί με άλλες γειτονικές περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 στην περιοχή (GR4340003) «Χερσόνησος Ροδωπού – Παραλία Μάλεμε».

Περισσότεροι από 8000 επισκέπτες ενημερώθηκαν το καλοκαίρι του 2017 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στα Χανιά.

 

Γίνε εθελοντής  

 

Navigation

Social Media