ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κρήτη - Κόλπος Μεσσαράς

 

Ο κόλπος της Μεσσαράς βρίσκεται στη νότια Κρήτη, σε απόσταση 65 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Οι παραλίες ωοτοκίας εκεί έχουν συνολικό μήκος 8 χλμ, και μεγάλη φυσική ομορφιά. Δόμηση και τουριστική πίεση παρατηρείται σε ορισμένα σημεία μόνο και η περιοχή προσφέρει στιγμές ηρεμίας στους επισκέπτες της.

Στις παραλίες της Μεσσαράς φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 50φωλιές της Καρέττα κάθε χρόνο και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Μεσσαρά περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας με πρωινή παρατήρηση
  • Προστασία των φωλιών
  • Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • Λειτουργία Εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης στα Μάταλα
  • Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης στις παραλίες

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε οργανωμένο camping στο χωριό Μάταλα. Η παραλία στα Μάταλα είναι διάσημη για τις ζωγραφιστές σπηλιές στους βράχους και τους χίπηδες του ’70. Το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού και ο αρχαιολογικός χώρος του Κομού βρίσκονται πολύ κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.

Ο κόλπος της Μεσσαράς συμπεριλαμβάνεται σε 2 περιοχές του δικτύου Natura 2000: GR4310004 «Δυτικά Αστερούσια (από Αγιοφάραγγο ως Κόκκινο Πύργο)» και GR4310012 «Εκβολή Γεροποτάμου Μεσσαράς».

Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν το καλοκαίρι του 2017 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσσαρά.

 

Γίνε εθελοντής  

 

Navigation

Social Media