ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΑΣ

Αποτελέσματα 2020

Το 2020 ξεκίνησε με γερή προετοιμασία για όλες τις δράσεις μας και πολύ καλές προοπτικές για τα εθελοντικά προγράμματα, όμως οι ανατροπές λόγω της πανδημίας ήταν πολλές.

Από το Μάρτιο και μετά βρεθήκαμε μπροστά σε ακυρώσεις χιλιάδων επισκέψεων/ εκπαιδευτικών ξεναγήσεων στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής και στην αναγκαστική ακύρωση συμμετοχής του 80% των εθελοντών από το εξωτερικό σε όλα τα προγράμματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, έπρεπε να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα για την συνέχιση της λειτουργίας του Συλλόγου.

Δύσκολες αποφάσεις

Ήδη, από το διάστημα της πρώτης καραντίνας χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. Η εξεύρεση πόρων έγινε η πρώτη μας προτεραιότητα και η παρακολούθηση των οικονομικών οργανώθηκε σε νέα βάση.

Πρώτη απόφαση ήταν να συνεχιστεί η διάσωση και η περίθαλψη των χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης με όποια μέσα ήταν διαθέσιμα. H δεύτερη, να αρχίσει έγκαιρα η καταγραφή και προστασία των φωλιών στις παραλίες ωοτοκίας και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε άμεσα, από τις 10/3/20, μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (ΚΔΘΧ) και στο κεντρικό γραφείο του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στις 22/5/20 το πρωτόκολλο για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19 προσαρμόστηκε ανάλογα για τα προγράμματα πεδίου. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε η εφαρμογή του στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Μετά από τρεις περίπου εβδομάδες δόθηκε η δυνατότητα να αρχίσουν επίσης τα προγράμματα της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου.

Λιγότεροι άνθρωποι - μεγαλύτερη προσπάθεια

  • Στο Κέντρο Διάσωσης η περίθαλψη συνεχίστηκε από το προσωπικό, 30 τοπικούς εθελοντές και 35 εθελοντές από το εξωτερικό, αρκετοί από τους οποίους παρατείναν τη διαμονή τους για να βοηθήσουν στην περίθαλψη.
  • Το 2020 φιλοξενήθηκαν 52 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από τις οποίες 17 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 35 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020. Από τις 52 αυτές χελώνες, επέστρεψαν αποθεραπευμένες 21στη θάλασσα, από τις οποίες οι 10 είχαν εισαχθεί το 2019. Δυστυχώς πέθαναν 11 χελώνες ενώ οι υπόλοιπες 20 περιθάλπονται ακόμη.
  • Το 2020 ήταν μια χρονιά με πολλές φωλιές. Συνολικά σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο καταγράφηκαν περίπου 7.600 φωλιές σε 73,8 χλμ. παραλίας ωοτοκίας. Η συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της Καρέτα ολοκληρώθηκε για 37η συνεχόμενη χρονιά στη Ζάκυνθο και τον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο, ενώ στην Κρήτη και το Λακωνικό κόλπο τα προγράμματα διανύουν την τρίτη δεκαετία τους.
  • Στις ομάδες των προγραμμάτων συνέδραμαν 98 εθελοντές, 11 εποχιακοί συνεργάτες και 5 μέλη του προσωπικού. Τοπικοί εθελοντές έδωσαν ουσιαστική βοήθεια στα προγράμματα των Χανίων και της Μεσσαράς στην Κρήτη, στην Κορώνη και στον Λακωνικό. Παλαιοί εθελοντές και μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσαν ξανά το ‘παρών’ συμμετέχοντας στα προγράμματα καταγραφής στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό.
  • Το Πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των φωλιών στη Ζάκυνθο έγινε με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Καταγράφηκαν περισσότερες από 1800 φωλιές και φέτος προστατεύτηκαν με τη συνδρομή του προσωπικού φύλαξης του Πάρκου γύρω στις 700 από αυτές.
  • Προς το τέλος Αυγούστου, κατά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών, οργανώθηκαν εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τη μείωση της φωτο-ρύπανσης, στους δήμους και τις λιμενικές αρχές όλων των περιοχών ωοτοκίας.
  • Οι δράσεις του 2020 για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο έργο LifeEuroturtles ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι δράσεις περιλάμβαναν καταγραφή και προστασία περίπου 750 φωλιών βόρεια του ποταμού Νέδα στον Κυπαρισσιακό κόλπο και αναβάθμιση του θερμοκηπίου και των εγκαταστάσεων περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης.
  • Τον Οκτώβριο άρχισε στον Αμβρακικό Κόλπο η μελέτη των μετακινήσεων των αρσενικών χελωνών με την τοποθέτηση 3 δορυφορικών πομπών με χρηματοδότηση του MAVA Foundation.
  • Το ερευνητικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ εμπλουτίστηκε με 7 νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις, που μπορείτε να δείτε στο Επιστημονικό Έργο. Επίσης δημοσιοποιήθηκαν οι εκθέσεις για την κατάσταση προστασίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για την περίοδο ωοτοκίας 2020 στην ιστοσελίδα μας.
  • Επιτόπια ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών έγινε σε όλες τις περιοχές δράσης. Ευαισθητοποίηση του κοινού έγινε στο Κέντρο Διάσωσης και σε παραλίες της Αττικής, όπως επίσης στους εποχιακούς Σταθμούς Ενημέρωσης και σε ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.
  • Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης με επισκέψεις σχολείων στα διαστήματα Ιανουαρίου- Μαρτίου και Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκαν επίσης πειραματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις μαθητών.
  • Η ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης ήταν το αντίδοτο στην κλεισούρα της πανδημίας. Η πρώτη πρόκληση ολοκληρώθηκε το Μάρτιο με τις 27 ιστορίες «για τη θαλάσσια χελώνα και τα μπαλάκια του πινγκ-πονγκ». Ακολούθησε η δεύτερη το Μάιο με 13 ζωγραφιές «τι αρέσει και τι δεν αρέσει στις θαλάσσιες χελώνες» και η τρίτη πρόκληση έφερε τον Δεκέμβριο τις 21 ιστορίες «ιδέες για σενάριο βίντεο στο Κέντρο Διάσωσης». Θα τις βρείτε στη σελίδα Facebook του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς εσάς

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν ως εθελοντές αλλά και αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για άμεση οικονομική ενίσχυση. Επίσης, ευχαριστούμε το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ, το MAVA Foundation, το TUI Care Foundation για την συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων του 2020. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά του προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Τέλος ευχαριστούμε όλες τις επιχειρήσεις που στάθηκαν δίπλα στο Κέντρο Διάσωσης προσφέροντας δωρεές σε χρήμα, είδος ή υπηρεσίες αυτή τη δύσκολη χρονιά.

 

 

 

 

Navigation

Social Media