ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΑΣ

Αποτελέσματα 2020

Το 2020 ξεκίνησε με γερή προετοιμασία για όλες τις δράσεις μας και πολύ καλές προοπτικές για τα εθελοντικά προγράμματα, όμως οι ανατροπές λόγω της πανδημίας ήταν πολλές. Ήδη, από το διάστημα της πρώτης καραντίνας χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, και αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε σημαντικά τα λειτουργικά μας έξοδα τους επόμενους μήνες.

Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και της ανάγκης τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID19 βρεθήκαμε μπροστά σε ακυρώσεις χιλιάδων επισκέψεων/ εκπαιδευτικών ξεναγήσεων στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής και στην αναγκαστική ακύρωση συμμετοχής του 80% των εθελοντών από το εξωτερικό σε όλα τα προγράμματα.

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, θέσαμε σαν βασικές προτεραιότητες τη λειτουργία του Δικτύου Διάσωσης και του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών καθώς και την έγκαιρη έναρξη της παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέτα στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας, δηλαδή στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Δύο εβδομάδες αργότερα, δόθηκε η δυνατότητα να αρχίσουν επίσης τα προγράμματα της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου.

  • Το Κέντρο Διάσωσης συνέχισε να λειτουργεί με υψηλή αίσθηση ευθύνης εκ μέρους του προσωπικού, 30 τοπικών εθελοντών και 35 εθελοντών από το εξωτερικό, αρκετοί από τους οποίους παρέτειναν τη διαμονή τους για να βοηθήσουν στην περίθαλψη. Μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2020 είχαν εισαχθεί 33 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, είχαν απελευθερωθεί στη θάλασσα 17 και είχαν καταλήξει 11 χελώνες, από τις οποίες οι 2 είχαν εισαχθεί το 2019.
  • Η συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της Καρέτα ολοκληρώθηκε για 37η συνεχόμενη χρονιά. Στις ομάδες των προγραμμάτων συνέδραμαν 98 εθελοντές, 11 εποχιακοί συνεργάτες και 5 μέλη του προσωπικού. Καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από 6500 φωλιές σε σύνολο 74 χλμ. παραλίας ωοτοκίας σε Ζάκυνθο, νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, Κρήτη και νότια Πελοπόννησο.
  • Τοπικοί εθελοντές έδωσαν ουσιαστική βοήθεια στα προγράμματα των Χανίων και της Μεσσαράς στην Κρήτη. Παλαιοί εθελοντές και μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ έδωσαν ξανά το ‘παρών’ συμμετέχοντας στα προγράμματα καταγραφής στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό.
  • Το Πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των φωλιών στη Ζάκυνθο έγινε με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Καταγράφηκαν περισσότερες από 1800 φωλιές και φέτος προστατεύτηκαν με τη συνδρομή του προσωπικού φύλαξης του Πάρκου γύρω στις 700 από αυτές.
  • Προς το τέλος Αυγούστου, κατά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών, οργανώθηκαν εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τη μείωση της φωτο-ρύπανσης, στους δήμους και τις λιμενικές αρχές όλων των περιοχών ωοτοκίας.
  • Οι δράσεις του 2020 για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στο έργο LifeEuroturtles ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι δράσεις περιλάμβαναν καταγραφή και προστασία περίπου 750 φωλιών βόρεια του ποταμού Νέδα στον Κυπαρισσιακό κόλπο και αναβάθμιση του θερμοκηπίου και των εγκαταστάσεων περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης.
  • Τον Οκτώβριο άρχισε στον Αμβρακικό Κόλπο η μελέτη των μετακινήσεων των αρσενικών χελωνών με την τοποθέτηση 3 δορυφορικών πομπών.
  • Το ερευνητικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ εμπλουτίστηκε με 7 νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις, που μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα. Επίσης δημοσιοποιήθηκαν οι εκθέσεις για την κατάσταση προστασίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για την περίοδο ωοτοκίας 2020.
  • Επιτόπια ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών έγινε σε όλες τις περιοχές δράσης. Ευαισθητοποίηση του κοινού έγινε στο Κέντρο Διάσωσης και σε παραλίες της Αττικής, όπως επίσης στους εποχιακούς Σταθμούς Ενημέρωσης και σε ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.
  • Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης με επισκέψεις σχολείων στα διαστήματα Ιανουαρίου- Μαρτίου και Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκαν επίσης πειραματικές διαδικτυακές ξεναγήσεις μαθητών.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν ως εθελοντές αλλά και αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για άμεση οικονομική ενίσχυση. Επίσης, ευχαριστούμε το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ, το MAVA Foundation, το TUI Care Foundation για την συγχρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων του 2020. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά του προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Τέλος ευχαριστούμε όλες τις επιχειρήσεις που στάθηκαν δίπλα στο Κέντρο Διάσωσης προσφέροντας δωρεές σε χρήμα, είδος ή υπηρεσίες αυτή τη δύσκολη χρονιά.

Παραπάνω αναφέρονται προκαταρκτικά στοιχεία. Η τελική αναφορά των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων μας θα δημοσιευθεί τους πρώτους μήνες του 2021.

 

Navigation

Social Media