ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Συχνές ερωτήσεις

Αυτή η ηλεκτρονική αίτηση είναι κοινή για τους full-time εθελοντές και τις ειδικές κατηγορίες Ελληνόφωνων και φοιτητών πρακτικής άσκησης σε όλα τα προγράμματα. Συμπλήρωσέ την αφού διαβάσεις προσεκτικά όλες τις πληροφορίες για τη συμμετοχή στα προγράμματα, στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ της ιστοσελίδας. Θα βρεις την ΑΙΤΗΣΗ επίσης στο τέλος του κειμένου σε κάθε σελίδα περιγραφής προγράμματος, για τη διευκόλυνσή σου. Είσαι βέβαιος ότι η αίτηση έχει σταλεί με επιτυχία όταν λάβεις το αντίγραφό της στο email σου αυτόματα, αμέσως μετά την αποστολή της.
Ναι. Ξεχωριστές αιτήσεις υπάρχουν για τους part-time εθελοντές (μόνο κάτοικοι κοντινών περιοχών), καθώς και για την επιλογή των  Υπεύθυνων πεδίου. Θα τις βρεις επίσης στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, Ειδικές κατηγορίες, στο τέλος των αντίστοιχων κειμένων, για διευκόλυνσή σου.
Αιτήσεις συμμετοχής για τα προγράμματα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ γίνονται δεκτές όλο το χρόνο, αρκεί να υποβληθούν από 1 μέχρι και 12 μήνες νωρίτερα από την επιθυμητή περίοδο συμμετοχής. Πριν κάνεις την αίτηση συμμετοχής είναι σημαντικό να έχεις δει όλες τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας, ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, που ενημερώνεται τον Νοέμβριο κάθε έτους.
Κατά κανόνα, θα λάβεις απάντηση εντός 5 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίοδο μεγάλου φόρτου εργασίας ενδέχεται να χρειαστούν το ανώτερο 10 ημέρες. Αν δεν λάβεις απάντηση εντός 20 ημερών παρακαλούμε να επικοινωνήσεις με email στη διεύθυνση volunteers@archelon.gr για την πορεία της αίτησής σου.
Η επιλογή του προγράμματος εξαρτάται από τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα, το χρόνο που έχεις να διαθέσεις, και την ιδανική περίοδο του έτους για σένα. Κάθε ένα από τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ περιγράφεται στην ιστοσελίδα μας στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ. Στην ίδια ενότητα θα βρεις και τον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εισφορών, που μπορεί να χρησιμεύσει στην επιλογή σου.
Προσπαθούμε πάντα να κατατάξουμε κάθε αίτηση σε μία από τις πρώτες τρείς επιλογές της. Η κατάταξη επηρεάζεται από τις ανάγκες κάθε προγράμματος, το πότε υποβλήθηκε η αίτηση, ποια είναι η επιθυμητή χρονική περίοδος και η διάρκεια της συμμετοχής. Αν δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν οι πρώτες 3 επιλογές θα σου προτείνουμε να συμμετέχεις σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.
Ο μέγιστος αριθμός «παρέας» εθελοντών  που δεχόμαστε είναι δύο με τρείς φίλοι μαζί. Αν θέλεις να συμμετέχεις σε πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με έναν ή δύο φίλους σου, θα πρέπει να αναφέρεις τα ονόματα τους στην αίτηση σου και να δηλώσεις ότι θέλετε να είστε μαζί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπείτε στο ίδιο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, το αν επιλεγείτε μαζί ή όχι, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα κάθε προγράμματος, τη διάρκεια και την περίοδο συμμετοχής. Αν είστε περισσότερα από τρία άτομα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας βάλουμε στο ίδιο πρόγραμμα, αλλά ανά δύο θα πρέπει να αρχίσετε την περίοδο συμμετοχής με 7 ημέρες διαφορά από τους υπόλοιπους.
Ναι είναι δυνατόν να συμμετέχει κάποιος σε παραπάνω από ένα προγράμματα, εφόσον μπορεί να διαθέσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες στο καθένα. Η συνολική εθελοντική εισφορά θα υπολογιστεί σύμφωνα με το χρόνο παραμονής σε όποιο από τα προγράμματα αυτά έχει την υψηλότερη εισφορά και η εισφορά για τις υπόλοιπες εβδομάδες θα υπολογιστεί ως 30€ /εβδ. στα καλοκαιρινά προγράμματα και 100€/εβδ. στο Κέντρο Διάσωσης, ανεξάρτητα με τη σειρά συμμετοχής στα προγράμματα Το κόστος μετακίνησης μεταξύ των περιοχών προγραμμάτων θα πρέπει να καλυφθεί από τον εθελοντή.
Συνιστούμε να προετοιμάσεις σε γενικές γραμμές το δρομολόγιό σου πριν αποφασίσεις την χρονική περίοδο, τη διάρκεια της συμμετοχής σου και το πρόγραμμα που θέλεις συμμετέχεις. Μπορείς να κλείσεις εισιτήρια μόλις επιβεβαιωθεί η συμμετοχή σου. Θα πρέπει να υπολογίσεις ότι συχνά χρειάζονται πάνω από 30 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την αποστολή της αίτησής σου μέχρι την επιβεβαίωση της συμμετοχής σου.
Τα περισσότερα προγράμματα αρχίζουν νωρίς το Μάιο ή τέλος Μαΐου- αρχές Ιουνίου, ανάλογα το πρόγραμμα. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε ξεκινά το κάθε πρόγραμμα στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εισφορών, στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ή στην περιγραφή του προγράμματος που σε ενδιαφέρει, στην ιστοσελίδα μας.
Τα περισσότερα προγράμματα τελειώνουν γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές/μέσα Οκτωβρίου, ανάλογα το πρόγραμμα. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε τελειώνει το κάθε πρόγραμμα στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εισφορών, στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ή στην περιγραφή του προγράμματος που σε ενδιαφέρει, στην ιστοσελίδα μας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται αιτήσεις εθελοντών για το Κέντρο Διάσωσης όλο το χρόνο. Αν είσαι κάτοικος Αθηνών ή Αττικής μπορείς να υποβάλλεις αίτηση για part- time εθελοντής. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο Εθελοντών (email volunteers@archelon.gr).
Πρέπει να είσαι 18 ετών και άνω (να έχεις κλείσει τα 18) και κάτω των 65, υγιής και με πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Για όλα τα προγράμματα, εκτός του Αμβρακικού, πρέπει να είσαι εκεί μία μέρα πριν την έναρξη της περιόδου συμμετοχής σου και να φύγεις μια μέρα αργότερα. Για παράδειγμα αν έχεις επιλεγεί από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 29 Ιουνίου αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι εκεί στις 31 Μαΐου και να φύγεις στις 30 Ιουνίου. Είναι σημαντικό να διαβάσεις προσεκτικά την περιγραφή του προγράμματος σου στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ στην ιστοσελίδα μας.
Το σημείο συνάντησης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Ερευνητικός Σταθμός Πεδίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα, παρόλα αυτά καλό είναι να φτάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπορείς να στήσεις τη σκηνή σου και να γνωρίσεις λίγο το χώρο πριν νυχτώσει. Μην ξεχάσεις να στείλεις email στον Υπεύθυνο του προγράμματος σου, έτσι ώστε ο Υπεύθυνος πεδίου να έχει ενημερωθεί για την αναμενόμενη ώρα της άφιξής σου. To email του Υπεύθυνου Προγράμματος αναφέρεται στον Οδηγό Συμμετοχής που έλαβες με την επιστολή αποδοχής.
Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Υπεύθυνη Εθελοντών στο email (volunteers@archelon.gr) και να ρωτήσεις αν γίνεται αλλαγή στην ημερομηνία συμμετοχής σου. Η Υπεύθυνη Εθελοντών θα σε ενημερώσει αν αυτό είναι δυνατό και τότε θα μπορέσεις να κλείσεις τα εισιτήρια σου.
Ναι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα προγράμματα. Πριν την πληρωμή της εισφοράς, μπορεί να γίνει αλλαγή στις ημερομηνίες συμμετοχής χωρίς επιπλέον χρέωση, μία μόνο φορά. Αν ζητηθεί σημαντική αλλαγή στις ημερομηνίες μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής σου, θα αντιμετωπιστεί με όρους αντίστοιχους της πολιτικής για την ακύρωση συμμετοχής.
Το ποσό της εισφοράς και η προθεσμία πληρωμής του αναφέρονται στην επιστολή αποδοχής που έλαβες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε απάντηση της αίτησής σου. Για την πληρωμή του μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιστωτική κάρτα ή το σύστημα PAYPAL ή να κάνεις τραπεζική μεταφορά/κατάθεση στο λογαριασμό του ΑΡΧΕΛΩΝ. Το αποδεικτικό της πληρωμής θα πρέπει να σταλεί μαζί με τα άλλα έντυπα που αναφέρονται στην επιστολή αποδοχής, στην Υπεύθυνη Εθελοντών με email volunteers@archelon.gr . Η σχετική απόδειξη θα εκδοθεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα σου σταλεί με email.
Για τα προγράμματα πεδίου όλοι οι εθελοντές πρέπει να φέρνουν τον δικό τους εξοπλισμό κι αυτό γιατί τα περισσότερα προγράμματα γίνονται σε απομονωμένα μέρη και χωριά, όπου δεν υπάρχουν καταστήματα που να πουλάνε εξοπλισμό κάμπινγκ. Εάν θέλεις να αγοράσεις τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι από την πιο κοντινή πόλη, θα πρέπει να διαθέσεις τον απαιτούμενο χρόνο για αυτό πριν την άφιξή σου στο πρόγραμμα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν μπορεί να νοικιάσει/εξασφαλίσει εξοπλισμό κάμπινγκ στους εθελοντές.
Συνήθως τα προσωπικά αντικείμενα των εθελοντών παραμένουν στη σκηνή τους. Σε ορισμένα προγράμματα υπάρχει δυνατότητα χρήσης άλλου χώρου. Σχετικές πληροφορίες θα βρείς στον Οδηγό Συμμετοχής που έχεις λάβει με την επιστολή αποδοχής σου.
Δυστυχώς, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν κάνει παραλαβές από το αεροδρόμιο. Θα πρέπει να προβλέψεις το πλήρες δρομολόγιό σου μέχρι το σημείο συνάντησης, που είναι ο Ερευνητικός Σταθμός Πεδίου του Προγράμματος σου. Σχετικές πληροφορίες θα βρείς στον Οδηγό Συμμετοχής που έχεις λάβει με την επιστολή αποδοχής σου.
Φυσικά. Όταν αναχωρήσεις από το πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον Υπεύθυνο Προγράμματος με email και να ζητήσεις μια βεβαίωση συμμετοχής.
Ναι, μπορείς να κάνεις αίτηση για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας ως full-time εθελοντής. Θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τις σχετικές πληροφορίες στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ - Τα προγράμματά μας στην ιστοσελίδα μας. Αν είσαι κάτοικος Αθηνών ή Αττικής μπορείς να εξετάσεις τη δυνατότητα να γίνεις part time εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας. Πληροφορίες για αυτό θα βρεις στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ - Ειδικές κατηγορίες & ευκαιρίες, στην ιστοσελίδα μας.
Ναι. Το περισσότερο που μπορεί να μείνει ένας full time εθελοντής του Κέντρου Διάσωσης είναι 6 μήνες. Για τα προγράμματα πεδίου το ανώτατο όριο είναι όλη η περίοδος που είναι ανοιχτό το πρόγραμμα.  
Στη δήλωση προσωπικής υγείας εσύ δίνεις πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου, που θα ληφθεί υπόψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η Βεβαίωση γιατρού είναι ένα έγγραφο που σου δίνει ο γιατρός σου, το οποίο επιβεβαιώνει ότι είσαι υγιής, σε καλή φυσική κατάσταση και ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την υγεία σου. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να προσκομίσεις επιπλέον βεβαίωση από τον θεράποντα γιατρό σας (ο οποίος σας παρακολουθεί για το πρόβλημα αυτό) ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την υγεία σας. Οι εθελοντές πρέπει να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια του προγράμματός. Πρέπει να γνωρίζεις ότι οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι αρκετά απαιτητικές και ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι στοιχειώδεις.
Όχι, δεν είναι απαραίτητο αλλά το συνιστούμε για την ασφάλεια σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Εξαρτάται από το πρόβλημα. Θα πρέπει να ξέρεις ότι στα προγράμματα περιλαμβάνονται συχνά πολύωρες διαδρομές με περπάτημα στην παραλία, πολλές φορές κάτω από τον ήλιο και στη ζέστη. Επίσης, η διαμονή στα περισσότερα προγράμματα γίνεται σε ατομικές σκηνές στο ύπαιθρο, συχνά με στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Τέλος, στο Κέντρο Διάσωσης και στο πρόγραμμα του Αμβρακικού χρειάζεται καθημερινά να μεταφέρονται ή να σηκώνονται ψηλά ενήλικές θαλάσσιες χελώνες που μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 80 κιλά. Πέρα από αυτά, υπάρχει περίπτωση για κάποιους να είναι αρκετά αγχωτική η συνεργασία με άγνωστους ανθρώπους. Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να είσαι απόλυτα βέβαιος ότι το πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει την υγεία σου. Για αυτό είναι απαραίτητο να προσκομίσεις ιατρική βεβαίωση που να βεβαιώνει ότι το πρόβλημα υγείας σου δεν θα επηρεαστεί από τις παραπάνω συνθήκες.
Ναι, διαθέτουμε θέσεις για 3 τύπους πρακτικών ασκήσεων τόσο για φοιτητές όσο και για πτυχιούχους που επιθυμούν να λάβουν σχετική εμπειρία. Θα πρέπει να στείλεις σύντομο βιογραφικό και μία παράγραφο εξηγώντας τους λόγους που ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο πράγραμμα στο jobs@archelon.gr . Υπάρχουν προθεσμίες ανάλογα με τον τύπο πρακτικής άσκησης και μπορείς να μάθεις για αυτές εδώ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι για έρευνα, οπότε μη δημοσιοποιημένα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να συλλέγονται ή να χρησιμοποιούνται.
Ναι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Παρακαλούμε διάβασε τις σχετικές πληροφορίες προσεκτικά στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, Ειδικές κατηγορίες & ευκαιρίες.
Δες τα μέτρα για τον COVID-19 εδώ. Ο Υπεύθυνος Εθελοντών θα επικοινωνήσει μαζί σου άμεσα σε περίπτωση που χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

 

Navigation

Social Media