08/09/2016

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιούλιος 2016)?

Η εθελόντρια μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1η έως 31 Ιουλίου 2016.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όταν περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τις παραλίες και τη θάλασσα, οι επαφές μεταξύ ανθρώπων και χελωνών αυξάνονται και το αποτέλεσμα είναι περισσότερες τραυματισμένες χελώνες. Μπορεί να συμβούν ατυχήματα με πετονιές ή/και αγκίστρια και συγκρούσεις με προπέλες σκαφών ΟΜΩΣ δυστυχώς οι χειρότεροι τραυματισμοί (θανάσιμοι) γίνονται εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι.

Χελωνο-ενημέρωση

Αριθμός χελωνών που περιθάλπονται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016: 27 (25 καρέτα καρέτα και 2 πράσινες χελώνες).

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2016-Angelos2016.jpg

Ο ‘Thoros’ βρέθηκε από μέλη της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ Αμβρακικού. Η χελώνα (καβούκι 63,3 εκατοστά και βάρος 35 κιλά) είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης στις 7 Ιουλίου 2016 για περίθαλψη. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά κι ελπίζουμε ότι θα αποβάλλει την πετονιά με φυσικό τρόπο. (Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες του προγράμματος Αμβρακικού βλ. http://www.archelon.gr/eng/habitat_amvrakikos.php?row=row3)

Η ‘Πολύμνια’, μια ενήλικη καρέτα καρέτα με καβούκι μήκους 79 εκατοστά και βάρος 59 κιλά, βρέθηκε από τα μέλη της ομάδας Λακωνικού του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γύθειο. Είδαν τη χελώνα να επιπλέει σε πολύ δύσκολη κατάσταση, διασώθηκε και εστάλη στο Κέντρο Διάσωσης στις 9 Ιουλίου 2016. Δεν έχει φανερές πληγές και οι ακτινογραφίες δεν έδειξαν να έχει καταπιεί αγκίστρια ή πετονιές. Η κατάστασή της είναι σταθερή και σταδιακά ανακτά τις δυνάμεις της.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2016-Panos2016.jpg

Η ‘Βασιλεία’ έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Ιουλίου 2016 από τη Λευκάδα όπου βρέθηκε και διασώθηκε από τη Βούλα, μέλος του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας. Η καρέτα καρέτα ζυγίζει 39 κιλά και το καβούκι της έχει μήκος 64,4 εκατοστά. Δεν είχε φανερά τραύματα όμως οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι υπέφερε από πύκνωση κελυφών (αυτό σημαίνει ότι το στομάχι της ήταν γεμάτο με τόσα όστρακα που δεν ήταν δυνατή η χώνεψή τους). Της χορηγήθηκε ειδικό φαρμακευτικό έλαιο που τη βοήθησε.

Η «Φλώρα», μια ενήλικη καρέτα με καβούκι μήκους 72,5 εκατοστών και βάρος 39 κιλά, βρέθηκε από την ομάδα του Αμβρακικού στην Κόπραινα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης στις 17 Ιουλίου 2016. Δυστυχώς, έφερε βαρύ τραύμα στο κεφάλι που είχε προκαλέσει εσκεμμένα ανθρώπινο χέρι και έπρεπε να της κάνουμε ευθανασία.

Η «Αιμιλιανή», μια καρέτα που ζυγίζει 52 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Ιουλίου 2016 με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί εσκεμμένα από ανθρώπινο χέρι. Δυστυχώς, δε μπορούσε να γίνει τίποτα για να τη βοηθήσουμε και της έγινε ευθανασία.

Η «Πηνελόπη» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 21 Ιουλίου 2016 από τη Σκιάθο με τη βοήθεια της Olympic Air. Το καβούκι της μικρής χελώνας έχει μήκος 30,2 εκατοστά και ζυγίζει μόνο 4 κιλά. Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες, έχει καταπιεί αγκίστρι που βρίσκεται βαθιά στο στομάχι της και τα έντερα κάνοντας αδύνατη τη χειρουργική του αφαίρεση. Μέρος της θεραπείας της είναι η χορήγηση ειδικού φαρμακευτικού ελαίου και ελπίζουμε να μπορέσει να αποβάλλει με φυσικό τρόπο το αγκίστρι και την πετονιά.

Ο ‘Bilbo’, μια ενήλικη χελώνα με καβούκι μήκους 76,7 εκατοστά και βάρος 60 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Ιουλίου 2016 από την Κεφαλονιά. Τη χελώνα διέσωσε η τοπική οργάνωση άγριας ζωής Wildlife Sense. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι η χελώνα είχε καταπιεί δύο αγκίστρια που δυστυχώς βρίσκονταν βαθιά στο σώμα της κάνοντας αδύνατη τη χειρουργική τους αφαίρεση. Ως μέρος της θεραπείας του, του χορηγείται ειδικό φαρμακευτικό έλαιο και ελπίζουμε ότι θα χωνέψει με φυσικό τρόπο το αγκίστρι και την πετονιά.

Η ‘Lulu’, μια ενήλικη καρέτα, βρέθηκε στο Πόρτο Γερμενό και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από κάτοικο της περιοχής με το αυτοκίνητό του. Η χελώνα, που το καβούκι της έχει μήκος 71,1 εκατοστά και ζυγίζει 43,5 κιλά είχε καταπιεί τρία αγκίστρια που βρίσκονταν βαθιά στο σώμα της. Ευτυχώς, η θεραπεία της ήταν επιτυχής και απέβαλλε τα αγκίστρια με φυσικό τρόπο.

Απελευθερώσεις

Ο ‘Leon’, μια καρέτα που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 4 Μαΐου 2016 σε πολύ εξασθενημένη κατάσταση, περιθάλφθηκε, επανάκτησε τις δυνάμεις του και απελευθερώθηκε στην Κρήτη στις 11 Ιουλίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, βλ.: http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=848.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2016-leon_release.jpg

Η ‘Jasmin’, μια καρέτα που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Δεκεμβρίου 2016 με τραύμα στο πτερύγιο, απελευθερώθηκε στη Ζάκυνθο στις 17 Ιουλίου 2016. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, βλ.: http://www.archelon.gr/eng/ourdeltia.php?row=row10&nid=847 και http://www.archelon.gr/eng/ourdeltia.php?row=row10&nid=850

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2016-jasmin_release.jpg

Θάνατοι

Η ‘Νίκη’, καρέτα καρέτα που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Πόρτο Λάγος στις 8 Ιουνίου με τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινο χέρι, πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016.

Η ‘Άννα’, καρέτα που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου 2016 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι που είχε προκληθεί σκόπιμα από ανθρώπινο χέρι πέθανε στις 19 Ιουλίου 2016.

Η ‘Αθηνά’, μια καρέτα που έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 27 Ιουνίου 2016 από τα Ίσθμια (Κόρινθο) με τραύμα στο πτερύγιο, της έγινε ευθανασία την 1η Ιουλίου 2016.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ακόλουθους για τη συνεχή υποστήριξη και συνεργασία:

Η περίθαλψη της ‘Jasmin’ έγινε δυνατή χάρη στο ξενοδοχείο Crystal Beach και το Nefis Travel στη Ζάκυνθο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Aegean Airlines για τη μεταφορά της ‘Jasmin’ από την Αθήνα στη Ζάκυνθο και το Εθνικό Πάρκο της Ζακύνθου και τις τοπικές Αρχές για τη συνεργασία τους στην απελευθέρωση της χελώνας.

Ξέρατε ότι ...

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ioulios-2016-Marathon2016.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2024

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

    Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/05/2024

    Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

    Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

    Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/05/2024

    Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

    Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/04/2024

    Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/03/2024

    Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

    Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/03/2024

    Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

    Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!