Δελτία Τύπου

Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝΚατά τη σύντομη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Δρ.Τζέιν Γκούντολ, εμβληματική ερευνήτρια της συμπεριφοράς των πρωτευόντων ζώων, αναγνωρισμένη ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ, έδωσε το παρόν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών αυτό το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. «Μην παραιτείστε ποτέ», μας είπε. «Κάθε μέρα είναι μιά νέα περιπέτεια, που θα σας διδάξει κάτι καινούργιο».

Έχοντας ξεκινήσει ένα μακροχρόνιο μαγικό ταξίδι ήδη από τη δεκαετία του 1960 στα βάθη της ζούγκλας του Gombe, μελέτησε τις σχέσεις των χιμπατζήδων με τους ανθρώπους, και εργάστηκε για την προστασία των πληθυσμών τους και των βιοτόπων τους. Η Δρ. Γκούντολ αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Ενα από τα πολλά ταξίδια της ανά τον κόσμο την έφερε και στην Αθήνα, όπου έφτασε αυτή την εβδομάδα καλεσμένη από τις εκδόσεις «Πατάκη». Μετά από τη διάλεξη «Λόγοι για να ελπίζουμε» στο Μέγαρο Μουσικής, η Δρ. Γκούντολ επισκέφθηκε και το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα.

Θερμή υποδοχή της επιφύλαξαν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Άννα και Δημήτρης Μαργαριτούλης, ο Πρόεδρος Θωμάς Αράπης μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή, τα στελέχη και τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου, Πολύμνια Νεστορίδου παρουσίασε το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο καθώς και τις προσπάθειες 33 χρόνων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Δρ. Γκούντολ έχοντας έρθει σε επαφή με δράσεις για τις θαλάσσιες χελώνες σε άλλα μέρη του κόσμου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου.

Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

Ξεναγήθηκε και στο χώρο διαχείμανσης των τραυματισμένων χελωνών από τον υπεύθυνο Περίθαλψης Παύλο Τσάρο. Η ημέρα συνεχίστηκε με μια συζήτηση σε φιλικό κλίμα που συντόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ράνια Σπυροπούλου, για τη λειτουργία του προγράμματος “Roots and Shoots” στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από κοινού αναλύθηκε η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη σημερινή κοινωνία. «Δεν θα σώσει τον κόσμο ένα παιδί μόνο του» μας είπε. «Αλλά πολλά παιδιά με τους φίλους τους και τους φίλους των φίλων τους μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές».

Μια όμορφη έκπληξη που οργάνωσε ο Ηλίας Πίτσικας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, την περίμενε στο τέλος: η παιδική χορωδία του 70ου δημοτικού σχολείου Αθηνών τραγούδησε δύο τραγούδια συνοδευόμενη από την μουσικό τους Μαρία Δεμερτζή και τη διευθύντρια του σχολείου Αντιόπη Φραντζή. Συγκινημένη η Δρ. Γκούντολ πήρε μετά την πρωτοβουλία να τους διδάξει τη φωνή των χιμπατζήδων.

Η Δρ. Τζέιν Γκούντολ συζητάει με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

«Μακάρι να είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν και εσάς», σχολίασαν τα παιδιά κάποια στιγμή.

«Μα κάθε ένας από σας μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος σαν κι εμένα» απάντησε η Δρ. Γκούντολ.

Μέτοχος αυτής της λογικής και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, συνεχίζει καθημερινά τα εκπαιδευτικά του προγράμματα,

τις παρουσιάσεις σε εκθέσεις και ξενοδοχεία, την ενημέρωση του κοινού στο Κέντρο Διάσωσης, των ψαράδων και των θερινών επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Έτσι η συμβολή του καθενός ξεχωριστά στο να αλλάξει την κοινωνία όπου ζει γίνεται πράξη και εν τέλει ενδέχεται να οδηγήσει τον κόσμο προς ένα καλύτερο μέλλον.

Πληροφορίες: Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, Διευθυντής ΑΡΧΕΛΩΝ – τηλ.: 6937 352380.

 

Navigation

Social Media