ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της .. όπως και οι χελώνες επιστρέφουν στην παραλία που γεννήθηκαν

Θυμάστε τη #χελωνο-πρόκληση4 που είχαμε απευθύνει στο κοινό και τους μαθητές τον περασμένο Δεκέμβριο; Είχαμε ζητήσει βοήθεια για να επικοινωνήσουμε το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας τους για το φετινό καλοκαίρι.

Οι συμμετοχές των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που μας έστειλαν βίντεο, κόμικς και ζωγραφιές εξετάστηκαν με βάση κυρίως την πρωτοτυπία, τη δράση και τις αξίες που περιέχουν και δευτερευόντως την έκφραση και την αφήγηση που έχει χρησιμοποιηθεί ή την αισθητική για τα εικαστικά. Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν ως προς τα παραπάνω και φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ

Η συμμετοχή της μικρής ομάδας από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σύρου στη #χελωνο-πρόκληση 4 ήταν ένα βίντεο που κλέβει καρδιές. Ο τίτλος του είναι «Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της» και, ανάμεσα στα άλλα, χρησιμοποίησε πολύ εύστοχα το ότι οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν πως οι ενήλικες θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν μετά από 15-20 χρόνια για να αφήσουν τα αυγά τους στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν. Δεν είναι παράξενο; Συγχαρητήρια στη Ρουσσουνέλου Στέλλα, την Χριστιάνα Τάκου, την Ελπίδα Βαρθαλίτου, και τη Νιόβη Ρούσου.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, έφτασαν επίσης το κόμικς του Βασίλη που πρωταγωνίστησε μία χελώνα με το όνομα hope και ζωγραφιές από 36 άλλους μαθητές του Γυμνάσιου Λουσικών Αχαΐας, που έδωσαν μορφή και χρώμα στα προβλήματα των θαλάσσιων χελωνών. Οι περισσότερες ζωγραφιές αφορούσαν τις χελώνες στη θάλασσα και ξεχωρίσαμε αυτές του Γιάννη Ιαζί, του Νίκου Σταυρόπουλου, της Εύης Μπάου, του Βασίλη Σπαθιάρα και της Ευλύρας Καρμάι. Δώδεκα μαθητές απεικόνισαν τα προβλήματα των χελωνών στην ακτή, όπου ξεχωρίσαμε για την ευαισθησία της τη ζωγραφιά της Λάουρας Νταλιπά. Τέλος οι ζωγραφιές του Δημήτρη Σταυρόπουλου έδειξαν έναν από τους φυσικούς θηρευτές μιάς φωλιάς, ένα μαύρο πουλί.

ΓΚΟΡΟΒΕΛΛΙ ΑΡΗΣ

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στα τέλη Μαΐου αρχίζει η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών οπότε και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το υλικό της #χελωνο-πρόκλησης 4 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θα χαρούμε να υποδεχτούμε στους συμμετέχοντες στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής , αλλά και στον Περιβαλλοντικό Σταθμό στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας και στο Σταθμό Ενημέρωσης στο Ρέθυμνο! Απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν, για να προγραμματιστεί η συνάντησή σας με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ! Θα βρείτε τα τηλέφωνα στην ιστοσελίδα μας https://www.archelon.gr/contents/contact.php

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Δείτε το βίντεο «Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της» του ΕΝΕΕΓΥΛ Σύρου εδώ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρεττάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος

Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ

 

Navigation

Social Media