ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση

Στη #χελωνο- πρόκληση4 ανταποκρίθηκε και το 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης με 15 πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Οι νεαροί συγγραφείς ήξεραν πολλά για τη ζωή και τα προβλήματα των θαλάσσιων χελωνών. Τα κείμενά τους εξετάστηκαν με βάση κυρίως την πρωτοτυπία, τη δράση και τις αξίες που περιέχουν και δευτερευόντως την έκφραση και την αφήγηση που έχει χρησιμοποιηθεί ή την αισθητική για τα εικαστικά.

Η κεντρική ιδέα που διαπερνά τις ιστορίες είναι ότι η ανάληψη δράσης για να σωθούν τα χελωνάκια γεμίζει ικανοποίηση τους ήρωες. Κι αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για την ομάδα επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έτσι νιώθει, για παράδειγμα, ο ήρωας του Γιώργου Αντωνίου μόλις, με μία παράτολμη ενέργεια, απομάκρυνε ένα τζετ σκι από την θάλασσα γύρω από περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα. Οι ήρωες του Μάριου Δέδε ήταν επίσης ικανοποιημένοι που βοήθησαν τις χελώνες και έδειξαν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό και καλό.

Οι ήρωες της Μαρίας Θεοδωρακοπούλου έζησαν από κοντά το θαύμα της φύσης, εντόπισαν τους κινδύνους από την ηχο-ρύπανση και την φωτο-ρύπανση και ένιωσαν ικανοποίηση που βοήθησαν τα χελωνάκια.

Ο καθένας μας μπορεί να κάτι κάτι καλό να βοηθήσει άλλους, που στην περίπτωση αυτή ήταν τα χελωνάκια, σύμφωνα με την ιστορία της Σοφίας Καβαδά. Η Μυρτώ Αδάμη εστίασε την ιστορία της σε πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να σωθούν τα χελωνάκια από τους επισκέπτες της παραλίας.

ΣΠΑΘΙΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάποιες ιστορίες είχαν ως αφηγητή τα ίδια τα ζώα. Τι αντιμετωπίζουν τα χελωνάκια μέσα στη φωλιά, αλλά και όταν εκκολαφθούν, ήταν το κύριο θέμα της Εβίτας Ηλιοπούλου, που έθιξε από τους φυσικούς θηρευτές μέχρι τα σκουπίδια που πετούν οι άνθρωποι. Παρόμοια, οι 3 χελώνες της ιστορίας της Αντωνίας Καλλιθράκα έδειξαν τους κινδύνους από τη φωτο-ρύπανση και η φιλία τους αποδεικνύει ότι με τη συνεργασία και τη φροντίδα για τους άλλους μπορούμε να κατορθώσουμε κάτι καλό.

Πως μπορεί κάποιος να μάθει από τα λάθη του και να αλλάξει τη ζωή του; Αυτό είναι το θέμα που έθιξε η Γωγώ Γεωργίου, που περιγράφει τη σημασία της ενημέρωσης όσο πιο πολλών ανθρώπων γίνεται για την προστασία των χελωνών και των παραλιών ωοτοκίας. Το τέλος της ιστορίας έδειξε ότι η δράση ακόμη και ενός ανθρώπου μπορεί να φέρει μία καλή λύση.

Το ότι χρειάζεται να μιλήσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας για το πως θα αποφύγουν να ενοχλούν τις χελώνες ή να πληγώνουν τα μικρά χελωνάκια στις φωλιές με ομπρέλες δείχνει η ιστορία της Αναστασίας Δραγάτη.

Ένα βήμα παραπάνω κάνει η Μαρίζα Συντέτα στην ιστορία της, που ζητάει από τις επιχειρήσεις πάνω στην παραλία να μετακινήσουν το δίχτυ του βόλεϊ για να μην ενοχλούν τις φωλιές. Η ιστορία ξεχώρισε για την αποφασιστικότητα των ηρώων της.

Η επιστήμη της οικολογίας δείχνει ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή και έτσι οργανώνεται ένα οικοσύστημα. Ο Κωσταντίνος Αντωνίου μίλησε για τους πιθανούς θηρευτές των μικρών χελωνών και οι ήρωες της ιστορίας του έσωσαν τα χελωνάκια από τα καβούρια.

Ποιος μπορεί να φροντίσει ένα τραυματισμένο χελωνάκι? Οι ήρωες της Κωσταντίνας Νικολούδια φρόντισαν τα χελωνάκια που τραυματίστηκαν και ενημέρωσαν αυτούς που κάνουν πάρτι στην παραλία για τους κινδύνους των μικρών θαλάσσιων χελωνών από τα φώτα και το θόρυβο. Η ιστορία ξεχώρισε για το μήνυμά της: oι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αδιαφορούν για τα άλλα ζωντανά όντα του πλανήτη μας.

Ο εθελοντισμός για την προστασία των φωλιών ήταν κύριο στοιχείο της ιστορίας της Κορίνας Αναγνωστοπούλου. Όσο για την γεμάτη φαντασία περιπέτεια του Χάρη Ζαφείρη, κάποιος έκλεψε τα αυγά από μια φωλιά χελώνας, αλλά οι ήρωες της ιστορίας ήταν πολύ προσεκτικοί να μην καταστρέψουν άθελά τους φωλιές.

Ένα μεγάλο μπράβο και στους 15 συγγραφείς! Ευχαριστούμε τους μαθητές και την φιλόλογο κα Παναγιώτα Σουρίδη για το ενδιαφέρον στη #χελωνο-πρόκληση 4 και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στα τέλη Μαΐου αρχίζει η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών οπότε και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το υλικό της #χελωνο-πρόκλησης 4 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Θα χαρούμε να υποδεχτούμε τα παιδιά στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, αλλά και στον Περιβαλλοντικό Σταθμό στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας και στο Σταθμό Ενημέρωσης στο Ρέθυμνο! Απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν, για να προγραμματιστεί η συνάντησή σας με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ! Θα βρείτε τα τηλέφωνα στην ιστοσελίδα μας https://www.archelon.gr/contents/contact.php

Δείτε το βίντεο «Η αγάπη βρίσκει πάντα το δρόμο της» του ΕΕΕΓΕΛ Σύρου εδώ.

Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρεττάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος


 

 

Navigation

Social Media