ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ζάκυνθος - Κόλπος Λαγανά

 

Ο Κόλπος του Λαγανά είναι στο νότιο μέρος του νησιού και φημίζεται για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του, με γαλάζια νερά, αμμώδεις παραλίες και δασωμένους λόφους. Δύο νησάκια με μεσογειακή βλάστηση, το Μαραθωνήσι και το Πελούζο, βρίσκονται μέσα στον κόλπο. Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στις παραλίες του αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο.

Στον κόλπο υπάρχουν έξι παραλίες ωοτοκίας συνολικού μήκους 5,5 χλμ. στο Μαραθωνήσι, τον Ανατολικό Λαγανά, το Καλαμάκι, τα Σεκάνια, τη Δάφνη και το Γέρακα, όπου γίνονται κατά μέσο όρο 1.200 φωλιές ανά έτος.

Οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα, οι βιότοποι της μεσογειακής φώκιας, τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, σημαντικοί σταθμοί μετανάστευσης πουλιών και βιότοποι ενδημικών φυτών συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Μέρος της περιοχής του Πάρκου αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, ενώ στις ζώνες απόλυτης προστασίας και προστασίας της φύσης διατηρείται η φυσικότητα του τοπίου. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου, τις τοπικές αρχές και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του.

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας στη Ζάκυνθο άρχισε το 1984 και από το 2000 γίνεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου.

Σήμερα το πρόγραμμα Ζακύνθου περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες.

  • Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας (πρωινή και βραδινή παρατήρηση- εκτίμηση αριθμού νεοσσών)
  • Προστασία των φωλιών
  • Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • Λειτουργία εποχιακών Σταθμών Ενημέρωσης
  • Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και ξεναγήσεις σε τουριστικά σκάφη

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διαθέτει γραφείο στη Ζάκυνθο και οι εθελοντές του προγράμματος διαμένουν σε κατασκηνωτικό χώρο στην περιοχή Καλλιτέρο, κοντά στην πόλη της Ζακύνθου.

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν το καλοκαίρι του 2017 από τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Ζάκυνθο.

 

Γίνε εθελοντής  

 

Navigation

Social Media