ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
ARCHELON Τhe Sea Turtle Protection Society of Greece
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου και αποτελεί, στο μεγαλύτερο τμήμα του, ένα από τα πλέον αδιατάρακτα παράκτια οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου και στην αμμώδη παραλία του, μήκους 44χλμ., αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο.
Στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, σε παραλία μήκους 10χλμ. φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 780 φωλιές Καρέττα κάθε χρόνο. Σημαντικός αριθμός φωλιών όμως, απαντάται και στο βόρειο τμήμα του Κόλπου που βρίσκεται βόρεια των εκβολών της Νέδας μέχρι την εκβολή του Αλφειού.
Η μεγάλη οικολογική αξία της παράκτιας αυτής περιοχής αναδεικνύεται από την παρουσία υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στο θαλάσσιο χώρο, τις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα, τους τρεις προστατευόμενους τύπους αμμοθινών, μερικές θαυμάσιες συστάδες θερμο-μεσογειακής βλάστησης και παράκτια δάση ενδημικής πεύκης.
Υπάρχουν τρεις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στον Κυπαρισσιακό κόλπο: οι «Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι - Κυπαρισσία», (GR2550005), «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» (GR 2330005), και «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο - Κυπαρισσία» (GR 2330008).
Το πρόγραμμα συστηματικής καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Νότιο Κυπαρισσιακό άρχισε το 1984. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε οργανωμένο camping στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας. Από τις κοντινές περιοχές αξίζει να δει κανείς την αρχαία Ολυμπία, τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα στη Φυγάλεια, την αρχαία Μεσσήνη, την πόλη της Πύλου και της Καλαμάτας, τα πουλιά στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα και να περπατήσει προς τις πηγές της Νέδας.
Το 2017 πάνω από 8.000 επισκέπτες ενημερώθηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο για την προστασία των θαλασσίων χελωνών.