ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Αμβρακικός Κόλπος

 

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι μια θαλάσσια περιοχή σχεδόν έγκλειστη στη στεριά, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Έχει αλμυρό νερό που μπαίνει από τη θάλασσα, γλυκό νερό και ιζήματα από τα ποτάμια Άραχθος, Λούρος, Βωβός και Κρικελιώτης. Τα νερά του είναι ρηχά, απαρτίζεται από πολλές ρηχές λιμνοθάλασσες και βάλτους και το κλίμα είναι ήπιο. Όλες αυτές οι συνθήκες ευνοούν την χλωρίδα και την πανίδα –ειδικά τα πουλιά -και για αυτό ο Αμβρακικός θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης.

Από τα δεδομένα που συλλέγει κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ, έχει επιβεβαιωθεί μία σημαντική παρουσία θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή, ειδικά κοντά στις εκβολές των ποταμών στο βορειοανατολικό τμήμα του κόλπου. Παρόλο που δεν έχει καταγραφεί ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή, η πιθανότητα για δραστηριότητα ωοτοκίας στις κοντινές παραλίες της Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί. Αρχίζοντας από το 2018, ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει νέα ερευνητική δραστηριότητα (το Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας) για την ωοτοκία στις κοντινές παραλίες.

 • Οι εθελοντές πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για 4 εβδομάδες – ι ημερομηνίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.
 • Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης.
 • Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.
 • Η δράση συχνά απαιτεί σωματική δύναμη , για αυτό οι εθελοντές πρέπει να έχουν πολύ καλή υγεία και φυσική κατάσταση.
 • Οι εθελοντές πρέπει να ξέρουν κολύμπι και να νιώθουν άνετα πηδώντας στη θάλασσα από βάρκα.

Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας

Στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της συμμετοχής σου στο πρόγραμμα, θα είσαι μέλος της ομάδας που θα παρακολουθείτε την πιθανότητα ωοτοκίας στο Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας σε καθημερινή βάση. Τα βασικά καθήκοντα περιλαμβάνουν:

 • «Περιπολίες» στις παραλίες (Πρωινή παρατήρηση) , στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών
 • Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά και όταν είναι απαραίτητο, μεταφορά φωλιών σε ασφαλέστερο σημείο.
 • Κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κ.λπ.) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά.
 • Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης.
 • Ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων.
 • Οδήγηση, συντήρηση εξοπλισμού, διατήρηση της τάξης στην κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις της (π.χ. καθαριότητα) και διάφορες δουλειές όπως το βάψιμο και ξυλουργικά. Καλλιτεχνικές δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
 • Εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις αναφορών τραυματισμένων ή εκβρασμένων χελωνών στην περιοχή, αν χρειαστεί.

Πρόγραμμα Αμβρακικού κόλπου

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της συμμετοχής σου στο Πρόγραμμα θα συλλέγετε και θα καταγράφετε δεδομένα για θαλάσσιες χελώνες που έχουν συλληφθεί και κατόπιν θα τις αφήνετε πίσω στη θάλασσα. Θα λάβεις εκπαίδευση για το πώς να συλλαμβάνεις χελώνες με ασφάλεια και επιτυχία έτσι ώστε να μη δημιουργείται άγχος σε σένα ή τη χελώνα.

 • Κάθε πρωί μία ομάδα τριών εθελοντών θα φεύγει με το φουσκωτό για τη θάλασσα του κόλπου και θα μένει εκεί όλη την ημέρα. Θα τριγυρνάνε ψάχνοντας να δουν θαλάσσιες χελώνες που είτε φαίνονται κάτω από το νερό είτε βγάζουν το κεφάλι τους από το νερό για να αναπνεύσουν.
 • Ένας από την ομάδα θα πέσει στο νερό, θα πιάσει τη χελώνα και θα τη φέρει στο φουσκωτό. Επιτόπου θα γίνουν οι μετρήσεις και το μαρκάρισμα, τα δεδομένα θα καταγραφούν και γρήγορα θα ένας θα την αφήσει πίσω στο νερό.
 • Το ελαφρύ γεύμα (συνήθως σάντουιτς) για το διάλειμμα συνήθως ετοιμάζεται από την ομάδα πάνω στο φουσκωτό.
 • Είναι δυνατόν επίσης να συμμετέχεις σε αναζήτηση για την κατανομή των χελωνών, σε συγκεκριμένα σημεία στον κόλπο.

Στον ελεύθερο χρόνο σου μπορείς να κολυμπήσεις ή να κάνεις κατάδυση με μάσκα στη θάλασσα. Μπορείς να εξερευνήσεις την περιοχή που έχει ενδιαφέροντα σημεία για παρατήρηση πουλιών στον Αμβρακικό ή να κάνεις εκδρομή στις όμορφες κοντινές παραλιακές πόλεις Πρέβεζα και Πάργα.

Η διαμονή περιλαμβάνεται στην εισφορά συμμετοχής, που αναφέρεται στο αντίστοιχο σημείο.

Πρόγραμμα Παραλιών ωοτοκίας Δυτικής Ελλάδας Πρόγραμμα Αμβρακικού κόλπου
Η διαμονή γίνεται σε ργανωμένο κάμπινγκ με τις παρακάτω παροχές:
 • Σκηνή
 • WC
 • Ντούζ
 • Βασικός εξοπλισμός μαγειρικής
Η διαμονή γίνεται σε κοινά δωμάτια στο Κέντρο Επισκεπτών του περιβαλλοντικού Σταθμού στην Κόπραινα, κοντά στην Άρτα. Οι παροχές περιλαμβάνουν ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό και εξοπλισμός μαγειρικής.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time για πρώτη φορά ή επιστρέφοντες και εθελοντές πρακτικής άσκησης. Το πρόγραμμα λειτουργεί από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 30 Αυγούστου και η συμμετοχή είναι ανάλογη με τις ημερομηνίες που αναφέρονται στις «Ειδικές απαιτήσεις».

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Ιισχύουν οι εθελοντικές εισφορές καθώς και οι πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής, όπως αναφέρονται εδώ.

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι

 • Θα χρειαστεί να είσαι παρών/ παρούσα στο Πρόγραμμα την ίδια ημέρα με την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να αποχωρήσεις την ίδια ημέρα με την τελευταία ημέρα συμμετοχής σου.
 • Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου ( το e-mail περιέχεται στον Οδηγό Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου). Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
 • Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
 • Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
 • Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στο Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα

My dream always was being able to work with the marine animals, and learn it more on them. When the opportunity to become volunteer for the project "Amvrakikos" of the association ARCHELON tea Sea Turtle protection Society of Greece was given to me it was like a dream which becomes a reality. The project is situated in Amvrakikos bay a protected area where we can find a big concentration of sea turtles. Every day we went on the sea with a boat to catch sea turtles, measure them, tag them and take a tissue sample, to help the scientists establish a census and a follow-up of the sea turtles. All this in the good atmosphere because this project is constituted by a small group of 5 volunteers who live and work together during two weeks what allows to make strong links! But this project is not only the work, it's also a big human experience, people while coming from everywhere in the world with the same passion which lives together hanging two weeks. In the middle of nowhere in a beautiful place with for only neighbor the nature and a taverna. After the day with the sea turtles we can have a drink around fried fishes and speak about our passions, of our experiences and the life generally in front of the bay. This experience is and will stay one of the best of my life, I learned so much about my passion and it's give to me to meet new people and new wonderful friends! And he (it) is on that I would return to it one day.

Andréa Briançon, France


ΑΙΤΗΣΗ

 

Navigation

Social Media