ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Κρήτη - Μεσσαρά

 

Το πρόγραμμα της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη άρχισε το 1993, με την καταγραφή και προστασία της αναπαραγωγικής δραστηριότητας στις παραλίες από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η περιοχή φιλοξενεί τον τρίτο σε αριθμό φωλιών αναπαραγωγικό πληθυσμό της καρέτα (Caretta caretta) στην  Κρήτη, και γίνονται κατά μέσο όρο 60 φωλιές κάθε χρόνο. Πρόκειται για 8 χλμ. πλατιάς αμμώδους παραλίας με πεντακάθαρη θάλασσα. Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας δεν έχει επιβαρυνθεί από την τουριστική ανάπτυξη και άλλες δραστηριότητες. Τα γαλάζια νερά και οι αμμόλοφοι δίνουν στην περιοχή εξωτικό χαρακτήρα και προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση στους επισκέπτες.

Εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων συμμετέχουν κάθε χρόνο από το Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόλπο της Μεσσαράς.

Οι δραστηριότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, δηλαδή την περίοδο φωλεοποίησης από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Αυγούστου και την περίοδο εκκόλαψης από μέσα Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν:

 • Καθημερινές περιπολίες» στις παραλίες ( Πρωινή παρατήρηση) , στις οποίες καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών.
 • Προστασία των φωλιών επιτόπου (με κλωβό) από ανθρωπογενείς οχλήσεις ή/και θήρευση από θηλαστικά και όταν είναι απαραίτητο, μεταφορά φωλιών σε ασφαλέστερο σημείο.
 • Κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κλπ) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά.
 • Εκσκαφή φωλιών μετά την εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε να εκτιμηθεί η επιτυχία εκκόλαψης.
 • Ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων με την καθημερινή λειτουργία εποχιακού Ενημερωτικού Σταθμού στα Μάταλα, την υποστήριξη ενημερωτικών πάγκων και τη διοργάνωση παρουσιάσεων σε ξενοδοχεία.
 • Συχνές «περιπολίες» στις παραλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν οι λουόμενοι για τις θαλάσσιες χελώνες και την αναπαραγωγή τους.
 • Οδήγηση, συντήρηση εξοπλισμού, διατήρηση της τάξης στην κατασκήνωση και τις εγκαταστάσεις της (π.χ. καθαριότητα) και διάφορες δουλειές όπως το βάψιμο και ξυλουργικά. Καλλιτεχνικές δεξιότητες όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.
 • Εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε περιπτώσεις αναφορών τραυματισμένων ή εκβρασμένων χελωνών στην περιοχή, αν χρειαστεί.

Η περιοχή προσφέρει πολλές ομορφιές και επιλογές για τον ελεύθερο χρόνο σου. Μπορείς να εξερευνήσεις τα Μάταλα, το χωριό που ήταν διάσημο για τις σπηλιές των χίπηδων του 60 και του 70 και να κολυμπήσεις στις θαυμάσιες παραλίες κοντά στην κατασκήνωση όπως την παραλία στα Μάταλα και την κόκκινη παραλία ή στα κοντινά ψαροχώρια του Κομού, στο Καλαμάκι, στον Κόκκινο Πύργο και την Αγία Γαλήνη. Μπορεί να περπατήσεις στα φημισμένα φαράγγια όπως το Αγιοφάραγγο ή να νοικιάσεις αυτοκίνητο και να επισκεφθείς τις γύρω περιοχές. Το πρόγραμμα της Μεσσαράς είναι ιδανικό για χαλάρωση μακριά από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα και προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσεις τις μουσικές εκδηλώσεις στο φεστιβάλ Μάταλα που διαρκεί όλο το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι εθελοντές μένουν στον κατασκηνωτικό χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο κοινοτικό κάμπινγκ στο χωριό Μάταλα. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και στις διάσημες σπηλιές της περιοχής. Παντοπωλεία, φούρνος και καφετέριες με πρόσβαση σε WiFi είναι εύκολα προσβάσιμες με περπάτημα.

Οι εθελοντές πρέπει να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε κοινή διαβίωση, να ζήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μέρη μοναχικά ή και σε μέρη με πολυκοσμία, συχνά σαν μέλη μικρών ομάδων και συνήθως σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, είναι απαραίτητο να είναι ικανοί να ζήσουν και να συνεργαστούν με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας και προέλευσης.

Παροχές της κατασκήνωσης:

 • WC
 • Ηλεκτρικό ρεύμα
 • Ντους με ζεστό νερό ( τις περισσότερες ώρες)
 • Κουζίνα με βασικό εξοπλισμό
 • Περιορισμένη σκιά κάτω από τα δέντρα
 • Μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα

Σημείωση: Δεν διατίθεται σύνδεση με το διαδίκτυο στην κατασκήνωση, όμως θα βρείτε πρόσβαση σε WiFi στα τοπικά μαγαζιά και καφέ (θα χρειαστεί να φέρεις το δικό σου laptop ή άλλη συσκευή).

Μέσα στο κάμπινγκ, υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή αποκλειστικά για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και απαραίτητα μέσα για την καθημερινή διαβίωση.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχώς προσπαθεί να εξασφαλίζει βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εθελοντών αλλά η ευθύνη και η προσπάθεια κάθε εθελοντή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και λειτουργία της κατασκήνωσης.

Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται στον κόλπο της Μεσσαράς για να γεννήσουν στις αρχές Μαΐου, μαζί με τους πρώτους τουρίστες που επισκέπτονται τις θαυμάσιες αυτές παραλίες. Η πρώτη ομάδα θα χρειαστεί να στήσει το πρόγραμμα και τον Σταθμό Ερευνών πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στις 2 Ιουνίου. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας, η προστασία των φωλιών και η ευαισθητοποίηση του κοινού θα γίνονται ολοένα πιο απαιτητικές μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου τα πάντα συμβαίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς: φθάνουμε τον τελικό αριθμό φωλιών, οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και μεγιστοποιούνται , τα πρώτα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές. Οι ομάδες μας χρειάζεται να είναι ενισχυμένες σ’ αυτή την πολυάσχολη περίοδο.

Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο, χιλιάδες νεοσσοί φθάνουν στη θάλασσα με τη βοήθεια των εθελοντών. Αυτή είναι μία θαυμάσια περίοδος για προστασία των χελωνών συνδυασμένη με την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Σταθμός Ερευνών πεδίου και το πρόγραμμα κλείνουν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή πραγματοποιείται σε πλήρεις εβδομάδες που η κάθε μια υπολογίζεται να έχει 7 ημέρες από την ημερομηνία που ο εθελοντής αναλαμβάνει καθήκοντα (π.χ. αν τα καθήκοντα αρχίζουν μια Τρίτη, η τελευταία ημέρα των καθηκόντων του θα είναι Δευτέρα). Η ημερομηνία άφιξης στην περιοχή του προγράμματος είναι μια ημέρα πριν αναλάβει καθήκοντα. Η ημερομηνία αναχώρησης από το πρόγραμμα είναι μια ημέρα μετά την τελευταία ημέρα των καθηκόντων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές full-time για πρώτη φορά ή επιστρέφοντες, φοιτητές πρακτικής άσκησης και Ελληνόφωνοι εθελοντές.

Αφού λάβουν την επιστολή αποδοχής εκ μέρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, και προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχής τους, οι εθελοντές πρέπει να στείλουν την εισφορά συμμετοχής τους ανάλογα με τις ημερομηνίες συμμετοχής τους, όπως αναγράφονται στον Γενικό Πίνακα όλων των προγραμμάτων, κατηγοριών και εθελοντικών εισφορών συμμετοχής. Δείτε τις εθελοντικές εισφορές και τις πολιτικές ακύρωσης επιβεβαιωμένης κράτησης και αλλαγής περιόδου συμμετοχής, που αναφέρονται εδώ.

Η εισφορά συμμετοχής καλύπτει το κόστος διαμονής σε οργανωμένη κατασκήνωση, διοικητικά έξοδα, εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος (μέχρι ένα όριο) καθώς και ετήσια συνδρομή στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η εισφορά συμμετοχής καταβάλλεται εφ’ άπαξ, δηλαδή δεν γίνονται δεκτές τμηματικές πληρωμές. Πριν την οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε εθελοντή θα πρέπει να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ το αποδεικτικό πληρωμής.

Σημείωσε ότι:

 • Θα χρειαστεί να είσαι παρών/ παρούσα στο Πρόγραμμα μία ημέρα πριν την πρώτη ημέρα της συμμετοχής σου και να την επόμενη ημέρα της τελευταίας ημέρας συμμετοχής σου.
 • Πρέπει να ενημερώσεις για την ώρα άφιξής σου στο πρόγραμμα με e-mail στον Υπεύθυνο του Προγράμματός σου, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συμμετοχής σου (το e-mail περιέχεται στον Οδηγό Συμμετοχής που θα λάβεις με την επιστολή αποδοχής σου). Ένα αποκλειστικό μπλουζάκι ARCHELON “volunteer” σε περιμένει κατά την άφιξή σου στο πρόγραμμα.
 • Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι σε θέση να προσφέρει οικονομική βοήθεια. Οι εθελοντές αναμένεται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά τους έξοδα από δικούς τους πόρους.
 • Οργανωμένοι σε κοινή διαβίωση, οι εθελοντές συνήθως μοιράζονται τα έξοδα φαγητού, που φθάνουν περίπου 25-30€ την εβδομάδα. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην κοινή οργάνωση φαγητού θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 15 € την ημέρα για τα προσωπικά του έξοδα διαβίωσης.
 • Σε περίπτωση πρακτικής άσκησης ισχύουν όσα αναφέρονται στη ιστοσελίδα Πρακτική άσκηση & ευκαιρίες για έρευνα.

‘Before ARCHELON I can’t say I knew that much about turtles. Well, not only did I learn a lot about everything-not just the turtle- I also had the best summer ever.Slept under a tree for about two months, completely free, lived in the once-upon-a-time hippy town of Matala, which now feels like a second hometown and got to see some of the most beautiful beaches I’ve ever seen. What I will never ever forget though is the amazing people I met-just a bunch of the greatest people from all over the planet.’

Katerina -Greece

‘It is incredible in what a short time you become friends with volunteers from all over Europe who all share one passion: saving an endangered turtle species. Together you share wonderful experiences. My favourite was a night shift where I slept on the beach, waking up every few hours for checking two nests that located in disadvantageous spots. Seeing the hatchlings crawling happily into the sea, knowing you were the one who ensure this, gives you an incredibly great feeling.’

Charlotte-Germany

ΑΙΤΗΣΗ

 

Navigation

Social Media