Οι (θαλάσσιες) χελώνες είναι επτά και φωνάζουν δυνατά!
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την ανταπόκριση μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού από διάφορα μέρη της Ελλάδας που μας έστειλαν παρουσιάσεις, ζωγραφιές και ιστορίες στη #χελωνο-πρόκληση4 που είχαμε απευθύνει στο κοινό και τους μαθητές τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι συμμετοχές εξετάστηκαν με βάση κυρίως την πρωτοτυπία, τη δράση και τις αξίες που περιέχουν και δευτερευόντως την έκφραση και την αφήγηση που έχει χρησιμοποιηθεί ή την αισθητική για τα εικαστικά.
«Κάποιες συμμετοχές ξεχώρισαν ως προς τα παραπάνω και φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αλλά όλο το υλικό θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το καλοκαίρι κατά την περίοδο αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών» λέει η Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Κοττορός και ο Τζουλιάνο Τσάτσι από το Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου στα Δωδεκάνησα, φαντάστηκαν τους ήρωές τους σε μία αμμώδη παραλία στο νησί τους να περιφράζουν με ξυλαράκια και σύρμα τις φωλιές των χελωνών. Το σύνθημά τους ήταν όχι πια "χελωνάκια σε κίνδυνο" αλλά "Χελωνάκια σε δράση! Μπράβο σας!
«Οι χελώνες είναι επτά και φωνάζουν δυνατά»! Το σύνθημα αυτό χρησιμοποίησε η Αθανασία Σπήλια από το Δημοτικό Αγίων Αναργύρων Άρτας, στην ιστορία της και τις ζωγραφιές της, όπου απελευθερώνεται και μία χελώνα από το Ζωολογικό Πάρκο. Και όντως επτά είναι τα είδη των θαλάσσιων χελωνών που κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη μας και όλα απειλούνται από σοβαρούς κινδύνους. Από το ίδιο σχολείο είναι και η ιστορία της Μαρίας- Χαράς Σαφάκα για δύο ζωηρούς φίλους που παρά τις σκανταλιές και τις απερίσκεπτες πράξεις τους, τελικά δείχνουν να καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Η ιστορία και οι ζωγραφιές από το τμήμα ΣΤ2 του 6ου Δημοτικού Ιωνίας Βόλου ξεχώρισαν, καθώς περιγράφουν τις συνθήκες μέσα στη φωλιά που βρίσκεται το χελωνάκι, που σε λίγο θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς τη θάλασσα.
"Ανοίγω τα μάτια μου δειλά δειλά. Πρώτο εγώ από τα αδέλφια μου. Φτου ξελευτερία! Η πρώτη μέρα της νέας μας χελωνοζωής" είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά του τμήματος ΣΤ2 από το 1ο Δημοτικό Λουτρακίου Κορινθίας στο κείμενό τους για να επικοινωνήσουν τη φύση. Πολύ ωραία!
Η Ιωάννα Δημητριάδη, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού από την Αθήνα, που παραθερίζει στο Καλό Νερό του Κυπαρισσιακού κόλπου μας έστειλε μια όμορφη ιστορία. Το Δημοτικό Σχολείο Τύμβου, στον Μαραθώνα Αττικής έβαλε τους ήρωες να φτιάξουν μία αφίσα που τοποθέτησαν στην πλατεία του χωριού για να δουν όλοι με ποιον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της ζωής στον πλανήτη. Πολύ καλή ιδέα!
Μία νεαρή επιστήμονας που αγαπάει πολύ τη θάλασσα, πρωταγωνιστεί στην ιστορία του Ιορδάνη Παπαδόπουλου από το 2ο Δημοτικό Αρτέμιδας Αττικής. Η ηρωίδα ταξιδεύει σε παραλία της Κόστα Ρίκα στην Κεντρική Αμερική, παρακολουθεί από κοντά μία Αρριμπάντα (μαζική άφιξη θαλάσσιων χελωνών για να αφήσουν τα αυγά τους) και γράφει ένα βιβλίο για όσα είδε και έμαθε. Από το ίδιο σχολείο, ο Φώτης Τσιμόπουλος, έστειλε μία πολύ σοβαρή δουλειά με πληροφορίες για την Καρέττα, έτσι ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Με μια καλή προσπάθεια, μπορούμε να απαλλάξουμε τα θαλάσσια ζώα μια και καλή από τα σκουπίδια των ανθρώπων, σκέφτηκε η ηρωίδα της ιστορίας που μας έστειλε η Katerina Milenkovic από το ACS στο Χαλάνδρι Ατττικής. Από το ίδιο σχολείο, ο KunYang Lyo, έγραψε για ένα αγόρι που ενδιαφέρθηκε τόσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι άνθρωποι να προστατέψουν τη θαλάσσια χελώνα, που θέλησε να κάνει μία εργασία γύρω από το θέμα και να την παρουσιάσει στους συμμαθητές του.
Τα παιδιά από το τμήμα Ε2 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής, σκέφτηκαν να ταξιδέψουν νοερά στη Ζάκυνθο, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Οι ήρωές τους καθαρίζουν την παραλία ωοτοκίας και ενημερώνουν τους λουόμενους για τις θαλάσσιες χελώνες, όπως κάνουν και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Τα παιδιά από το 43ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης μας έστειλαν ένα σύντομο τραγούδι στα Αγγλικά! Ο Γιώργος Τζίμας, φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ, μας έστειλε μια όμορφη ιστορία με πολλά οικολογικά στοιχεία, όπου τα μικρά χελωνάκια φτάνουν στα λημέρια των μεγάλων θαλάσσιων ζώων, των καρχαριών, των φαλαινών, των φωνών και των δελφινιών. Ευχαριστούμε!
Ο Αθανάσιος Καβαλλιέρος, η Μαρία-Καθολική Καστανάκη, ο Νικόλαος Σοφιανίδης, μαθητές στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόοων Αργυρούπολης, βάλθηκαν να βοηθήσουν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο της Μεσσαράς στην Κρήτη. Δημιούργησαν ζωγραφιές και μια πολύ ζωντανή ιστορία όπου 3 εθελοντές έρχονται αντιμέτωποι με έναν ψαρά που θέλει να βλάψει τα χελωνάκια, αλλά καταλαβαίνει το λάθος του και επανορθώνει βοηθώντας στο έργο τους. Μπράβο για την ομαδική και πολύ ολοκληρωμένη δουλειά, που ξεχώρισε!
«Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών για το ενδιαφέρον και το χρόνο που αφιέρωσαν για το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών» τονίζει η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μαζί σας. Σας περιμένουμε για μία επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής ή στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, απλά ειδοποιείστε μας μία εβδομάδα πριν », συμπληρώνει.
Η παρουσίαση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες έγινε διαδικτυακά, με τη συνδρομή των μελών/εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ Ηλία Πίτσικα, Ελένης Καλογιάννη και Λένας Καστελλιώτη την Τετάρτη 13 Απριλίου με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Δείτε αποσπάσματα στο βίντεο εδώ.
Τις συμμετοχές ταξινόμησαν, διάβασαν και σχολίασαν τα παρακάτω μέλη/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ: Δέσποινα Δασενάκη- δημοσιογράφος, Όλγα Δρετάκη- Δρ. Βιολογίας, Σίσσυ Μπλυμάκη- εκπαιδευτικός, Joanne Stournaras- συγγραφέας, δασκάλα Αγγλικών, Ράνια Σπυροπούλου- βιολόγος/ωκεανογράφος
Δείτε την ανακοίνωση της #χελωνοπρόκλησης4 (Δεκέμβριος 2021) εδώ
Με τις ευχές παιδιών και εκπαιδευτικών ξεκινάνε φέτος τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας
Οι μικρές τάξεις του Δημοτικού στη #χελωνο-πρόκληση4
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/04/2026
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!


